Premrštené ceny nehnuteľností
Ahojte žienky.
Viem, že táto téma asi nebude úplne prínos, ale normálne sa musím vyrozprávať a chcela by som poznať aj iné názory na túto tému.
V tejto dobe (nemyslím pandémiu, aj keď stav dosť zhoršuje) nie je snáď ani možné mať vlastné bývanie. Keď si človek povie, ok, ideme do nájmu, tak tie sumy za staré barabizne na prefetovaných sídliskách sú tak obrovské, že je to do plaču (okolo 500 eur za garsónku). Tak si človek povie, no radšej hypotéka, to aspoň budem platiť svoje.. Keď človek konečne splní tie neskutočné požiadavky, (nemyslím len platové), tak vidí na predaj presne tieto staré barabizne na prefetovaných sídliskách za bez hanby vyše 100 000.. Chcete dvojizbový, 150 tisíc, starý byt zrelý na rekonštrukciu, a to nebývam v Bratislave, také ceny sú aj inde.. Tak si hovoríme, no to radšej postavíme dom.. Svojpomocne, x ľudí čo máme v okolí, ktorí vedia pomôcť - zoženieme pozemok, drahý ale čo už, no a samozrejme banka trvá na ručení, materiál zdražel, 20% z celkovej sumy musíte mať, tých údajných 10 tam len píšu, to snáď nedajú už nikomu, že môže mať "iba" 10%, x ďalších komplikácií, čiže padlo aj stavanie..
Nedokážem pochopiť, ako je možné, že počas minulého roka, počas pandémie stúpol dopyt, keď banky nechceli dávať hypotéky, keď veľa ľudí prišlo o prácu.. Kde sa berú tie ceny stále? Ako môžu ľudia začať bývať? Veď určite je veľa ľudí, čo nedostanú pozemok zadarmo alebo nemôžu byť u rodičov.
Je to cista katastrofa ked sme minule preratavali ze kolko stal starkyn byt ze teraz by to bolo 11 tisic.. aj moja mamina vravela ze keby vie tak kupi aj 4 byty.. ved to je hrozne… my platíme zatial podnájom konecne sme nasli lacnejší čistonový byt v NR za 370€
@domkad no to je inak strašná pecka, že vlastne každý tu má tak napríklad zbytočných 40 tisíc pre banku plus samozrejme aj svoj pozemok alebo rodičov ochotních ručiť za vyše 200 000 tisícovú nehnuteľnosť. 😂 A do toho ešte aj na pi* susedov.. "Pozitívum" , pri dnešných cenách nehnuteľností a platoch sa človek nemusí trápiť nad susedmi, veď domov bude chodiť iba spávať aby mal ako splatiť to, čo si požičal. 🤷♀️
@johnnyboi jasné, to všetci vieme, tak poďme to teda riešiť. Dnes spisujem asi verejnú výzvu v znení " všetci ľudia čo bývate v podnájmoch, všetci čo chcete brať hypotéku aby ste mali kde bývať, s deťmi či bez, všetci hneď smer decathlon, kúpte stan, berte svoje rodiny a hrdo ušetrené peniaze a okamžite všetci protest, zahájime bývanie na lúke, toto si robíme sami, dopyt musí klesnúť a jedine takto klesnú ceny" 😒😒😒
Úplne ťa chápem čítaš mi z duše ak môžem poradiť radšej choďte do domu
@johnnyboi alebo sa radšej postavím niekam na pódium a srdcervúco poprosím všetkých investorov, developerov, realiťákov a veľa s prepáčením vyčúraních ľudí, aby predávali svoje nehnuteľnosti v cene ich reálnej hodnoty nie podľa dopytu. Čiže stará barabizňa v hodnote 40 tisíc za 40 tisíc, nie za 180 000. Čo z tých možností je lepším riešením? Jasné, že ľudia vytvárajú dopyt, ale ľudia vždy budú potrebovať niekde bývať. To nie je dôvod ich doslovne okrádať a privádzať ďaleko za hranice svojich možností.
@johnnyboi lebo to vidíme ako kupujúci nie ako predávajúci...príklad...vy a sused máte 3 izb.byty v rovnakom stave.a chcete ich predať. Reálna cena bytov dajme tomu 50000€ . Sused dá avšak cenu 80000litrov,ved vyskúša a nájde sa človek co to kúpi a sused má hneď 30000 naviac. Teraz je otázka a dali by ste reálnu cenu keď viete že predáte s dobrým ziskom?
A prosím pekne toto je jedna z možností prečo idú ceny hore
@johnnyboi nemám Audi ani žiadnu inú z vymenovaných značiek, mám auto v hodnote asi tisíc eur, nemám kde bývať a nechodím ani dovolenky. Verím tomu, že veľa ľudí nemá ani tú moju herku v hodnote tisíc eur, pretože si ju žiaľ nemôžu dovoliť. Nie každý je vypišťaný milionár čo má všetkého plnú..a potrebuje veľa muziky za málo peňazí.
@marca12 ľudia lipnú na vlastníctve z jediného dôvodu. Dať za podnájom 450€ a za rovnaký byt na hypotéku 350€, to by bol človek hlupák aby býval celý život v takomto podnájme. Ceny podnájmov sú drahšie ako ceny hypotéky a preto u nás ľudia lipnú na vlastníctve. Keby dali ten byt za 250€ tak už by človek uvažoval či sa mu to oplatí, i tak sa mu viac opatí dať o 100€ viac a za 30 rokov mať byt vo vlastníctve potenciálne pre deti.
@lilope presne tak 👍🏻 načo budem platiť nájom 600 euro za niečo, čo nikdy nebude moje a nebudú to mať ani moje deti, keď môžem platiť napríklad 450 za niečo, čo moje raz bude. Aj keby je cena nájmu rovnaká ako cena hypotéky, stále lepšie platiť rovnakú cenu za svoje, ako za cudzie. Ľudia by prestali chcieť vlastniť asi vtedy, keď by nájom stal 500 a hypotéka minimálne 1000. Pomaly sa k tomu budeme blížiť.
@johnnyboi áno, je veľa ľudí, čo má drahé autá a veľa peňazí. A rovnako tak je veľa ľudí, dovolím si tvrdiť že ich je oveľa viac ako boháčov či slušne zarábajúcich, ktorí chodia MHD a sú za to radi, zarábajú minimálnu mzdu a nejak proste musia prežiť. Ale život nemá byť len o tom, že ho človek nejako prežije.
Ešte podotknem, že aj keď už človek niečo kúpi a nedajbože ide rekonštruovať tak si teraz pekne priplatí lebo materiál išiel o takmer 50% hore .
Chceli sme robiť strechu, prišiel pán pomeral ,že vystaví cenovú ponuku. A prosím pekne čo by nás ešte pred rokom vyšla celá strecha ,teraz by sme zaplatili len za krytinu🙁
Ale dal nám radu min. 2 roky počkať lebo všetko šlo hore drevo,krytina a ostatné čačky mačky na prerábačky.
@johnnyboi čítajte s porozumením, písala som, že je veľa ľudí, čo má drahé autá a veľa peňazí - nepísala som odkiaľ ich majú a či sú tie peniaze ich vlastné. Ďalej som napísala, že je na Slovensku oveľa viac ľudí ktorí nemajú ani peniaze ani drahé autá ako boháčov alebo slušne zarábajúcich - slovo viac znamená väčšinu, čiže nie, boháčov a slušne zarábajúcich vôbec nemusí byť veľa alebo zarovno s ostatnými.
@johnnyboi čiže v podstate podľa vašich predošlých komentárov sme všetci chudáci, ktorí sa potrebujú hrať na bohatých a nemajú ani žiadne úspory (max minimálne) len dlhy, tak si vezmú Audi na úver/ leasing, z hypotéky postavia obrovské domy a každý rok berú úvery na dovolenky? Tak to chcem byť jedna z tých chudobných, ktorým banka na toto všetko spokojne požičia. Lebo nám tým ostatným, reálne chudobným banka nedá ani tú hypotéku, nie to ešte úver na auto či každoročnú dovolenku.
@johnnyboi tak mi ten byt prosím ťa daruj, aby som mala aký založiť. 😉Väčšina ľudí tu na tom nie je tak dobre, aby mali čo založiť, už si to konečne pochopil?
Kedysi asi 5 rokov dozadu som pozerala reláciu z USA o kúpe a rekonštrukcii starších domov, kde sa ceny pohybovali do 300.000 dolárov. Tvrdili tam, že ceny nehnuteľností sú extrémne vysoké a preto veľa Američanov býva v podnájme. Teraz som si porovnala priemerný plat a priemerná cena starších domov na predaj - USA a Slovensko. Priemerný plat v prepočte 3.000€ - 1.100€ a cena staršieho domu 260.000€ - ? Keby sme zachovali koeficient a pomer platov vs pomer ceny staršieho domu, na Slovensku by musel starší dom (samozrejme aj s pozemkom) stáť 95.000€. Ja teda neviem kde taký dom zoženiem, sesternica si práve na dedine 14km od Žiliny kúpila 40 ročný dom v pôvodnom stave so záhradou za 150.000€. Američania sa sťažujú aké majú drahé nehnuteľnosti, no pritom keby videli naše ceny, budíky by sa im pretočili. Veď by som sa tomu ani nečudovala, keď pri ich nízkych nákladoch na život, viď galón nafty (3.78l) za 0,9€, sa im ešte zdá pridrahý.
@lilope USA je úplne iný právny a sociálny systém ako sme zvyknutí my v EÚ. Nehnuteľnosti sa zväčša kupujú na báze "amerických hypoték" = bezúčelových hypoték. Čo sa týka sociálnej politiky, Američan ktorý zarobí napríklad 2000 dolárov musí rátať s tým, že zaplatí zdravotné poistenie, ktoré je u nás povinné a zadarmo (okrem dobrovoľne nezamestnaních a SZČO). V USA nie je povinné, ale je nebezpečné ho nemať, a ak máte napríklad 4 člennú rodinu, poistenie stojí napríklad 200 dolárov mesačne (nejaké základné), tak vám ostáva hneď 1200 a ešte nie sme ani pri strave, hygiene, ošatení a platení školného. Čiže aj oni majú premrštené ceny, ale aj dosť naprd systém. U nás máme veľa výhod, ktoré oni nemajú, ale zas u nás sú mzdy veľmi neúmerné k cenám nehnuteľností. A hlavne samo o sebe tie nehnuteľnosti absolútne nemajú hodnotu, za ktorú sa predávajú
A to este "dobre", ze spominas Zilinu, s tou roborou je to este o cosi lepsie ako taka pototo Banska Bystrica, to je tam neskutocne, zo dna na den horsie a horsie. A robota, kde nic, tu nic. Stare domy, nielen blizko BB, ale aj dalej na dedinach, kludne za to pytaju 200 tis., zarucene to bude kazdy jeden vlhnut, takze komplet to vyhadzat a urovit aku taku izolaciu, co uz tiez nikdy nebude 100%-ne. Pozemky na blvych kopcoch, co sa tam v zime nevies dostat tiez okolo 200 za stvorec...Ani sa nejdem rozpisovat, cloveku je az zle ☹
@lilope ono sa to len prvotne zdá, že hypo je lacnejšia ako prenájom. K tej hypo za 350 si zaratajte poistenie, energie a bytový fond a ste na500-600. K tomu ako vlastník sa musíte starať, čiže ak vám nájomníci poškodia kuchynskú linku, tak ju z nasporených peňazí musíte vymeniť.
Ako nájomnik za 400 e proste odídete a nájdete si krajší podnájom.
Pomaly sa dostávame k západoeurópskym štandardom, kde cena bývania nie je splatitelna za 1 život.
All: Trošku ma ale prekvapuje závisť a zlosť voči predávajúcim a dediacim. To vás fakt tak svrbí, že hoci niekomu zomrel rodič, ešte aj to mu zavidite, lebo sa nabalil? Plus teda suma sa často delí medzi súrodencami, tí peniaze rozdelia deťom...
Plus teda neviem odkiaľ strieľate ceny starých domov, ale ak by boli v cene vily s bazénom, logicky si každý kúpi vilu. Na západnom Slovensku, 10 min od krajského mesta, veľký dom s veľkým pozemkom, hoci nezrekonstruovany, 85 tis.
Zdravotné poistenie je u nás zadarmo? Tak čo sú potom tie poplatky do zdravotnej poisťovne? To, čo si my odvádzame povinne v odvodoch z platov, si oni odvádzať môžu, ale nemusia a to je veľký rozdiel. Ich odvody aj so zdravotným poistením činia približne 35% z hrubej mzdy, u nás je to asi 20%, ja ako štátny zamestnanec mám vyše 30%, takže som na tom podobne ako ten Američan. Plat 2000€ čo si uviedla je vysoko podhodnotený, to je možné porovnávať u nás s platom predavačky v obchode. Myslím si, že takí ľudia (keď sú obaja partneri slabí v zárobkoch), sa do kúpy alebo stavby domu ani nepúšťajú, rovnako či už v USA alebo na Slovensku.

@belllinka no a to je veľmi smutné, keď si človek predstaví, že mať 1000 eur plat je v podstate nadpriemer.. Nemyslím podľa štatistík, ale podľa toho čo vidím v okolí, v bežnej ponuke práce a v plných fabrikách ľudí čo robia za max 700, lebo tie štatistiky neviem podľa čoho rátajú tu priemernú mzdu na Slovensku, ale realita väčšiny je od toho ďaleko.