Premrštené ceny nehnuteľností
Ahojte žienky.
Viem, že táto téma asi nebude úplne prínos, ale normálne sa musím vyrozprávať a chcela by som poznať aj iné názory na túto tému.
V tejto dobe (nemyslím pandémiu, aj keď stav dosť zhoršuje) nie je snáď ani možné mať vlastné bývanie. Keď si človek povie, ok, ideme do nájmu, tak tie sumy za staré barabizne na prefetovaných sídliskách sú tak obrovské, že je to do plaču (okolo 500 eur za garsónku). Tak si človek povie, no radšej hypotéka, to aspoň budem platiť svoje.. Keď človek konečne splní tie neskutočné požiadavky, (nemyslím len platové), tak vidí na predaj presne tieto staré barabizne na prefetovaných sídliskách za bez hanby vyše 100 000.. Chcete dvojizbový, 150 tisíc, starý byt zrelý na rekonštrukciu, a to nebývam v Bratislave, také ceny sú aj inde.. Tak si hovoríme, no to radšej postavíme dom.. Svojpomocne, x ľudí čo máme v okolí, ktorí vedia pomôcť - zoženieme pozemok, drahý ale čo už, no a samozrejme banka trvá na ručení, materiál zdražel, 20% z celkovej sumy musíte mať, tých údajných 10 tam len píšu, to snáď nedajú už nikomu, že môže mať "iba" 10%, x ďalších komplikácií, čiže padlo aj stavanie..
Nedokážem pochopiť, ako je možné, že počas minulého roka, počas pandémie stúpol dopyt, keď banky nechceli dávať hypotéky, keď veľa ľudí prišlo o prácu.. Kde sa berú tie ceny stále? Ako môžu ľudia začať bývať? Veď určite je veľa ľudí, čo nedostanú pozemok zadarmo alebo nemôžu byť u rodičov.
@annamalaga Demokrati to nechavaju na volnu ruku trhu. Odrbavaci typu Kollar, Rusko, Fico to (postavime vam najomne byty, na konci povedia, robili sme co sa dalo, ale "zli" partneri a zle okolnosti nam v tom zabranili) pouzivaju ako vstupenku do vlady a moznost na svoje ksefty.
Áno, načo budeš platiť za podnájom 600, keď môžeš mať za hypo 450 len prirataj ešte ten spotrebak, energie...a si na inej sume a to veľa ľudí mesačne nemá, takže sú radšej v tom podnájme, alebo im ani hypo nedajú.Alebo si kúpia niečo ďalej menšie a dochádzajú a hodiny sú v aute.Ceny bytov, pozemkov, domov nepôjdu dole.Moja mama chcela pred 2r kúpiť chatu, tak išli ceny hore, že je to nereálne.
@liljana mne je len luto to, že takí jednoduchší ľudia naletia Kolarovi na take hlúposti a potom sú tam takí poslanci akí sú no len to je vec ľudí , čo ho volia.
Na zapade je bezne, ze si ludia nevedia kupit vlastne byvanie a ziju v podnajmoch. Nehovorim, ze je to spravne, len bezne.. Tym padom je "trend" dany, kedze skor/neskor k nam prichadzaju veci zo zahranicia. Rovnako si treba uvedomit, ze nas neskupuju len Slovaci za SK mzdy, ale aj zahranicni investori, kde ten cenovy strop je uplne inde... na mieste autorky by som kupila aspon nejaku nehnutelnost, nemusi to byt ta idealna, ale aby kopirovala vyvoj trhu.
Btw, pred coronou sme rozmyslali trosku opacne, kupit byt v Irsku kde sme zili. Ale zislo z toho, aj vzhladom na to, ze maju 50per dane z dedicstva, takze by to neboli az tak dobre ulozene peniaze ..
My sme kupili v 2013 2i v Ba za 80tis a cely ho krasne prerobili, na zaciatku corony som myslela ze ma cenu tak 120, ale dnes by se ho s kludom predali za 160. Sestra na zaciatku corony kupila v Ba garzonku drahsie ako my vtedy byt.. dnes by ju predala s 10tis ziskom, ale nepreda, kam by sla byvat?
@mareka49 Mama takto kupila 3izbovy druzstevny byt v 1985. Cakala nan 8 rokov, tiez zaplatila taku nejaku sumu (40 tisk Kcs) na zaciatku a splacala anuitu az do roku 2020 = 35 rokov!!! Cize to bola ako keby nejaka forma hypoteky. Ked ho nedavno konecne odkupila. je to jej jediny majetok za cely zivot, vzhladom na soc.platy ma nizky dochodok. Myslis si, ze vyhrala v zivote terno? Ja nie.
@terezia323 tiež sme voľakedy hovorili, že keby sme predali dom kúpime za to dva byty teraz...
Mňa by skôr zaujímalo, ako je možné že majú ľudia 700 čistého plat. Tak nebudem si predsa znižovať životný štandard, sťažovanie ako sa zvyšujú náklady, ale zvyšok si príjem, aby som sa nemusela toľko uskromnovať. Veľa ľudí narieka, že malo zarábajú, pričom nie si ochotní nič urobiť pre to, aby mali plat vyšší. Niekedy sa nedá samozrejme, ale zväčša ano
@liljana suhlasim uplne. Malo ludi si uvedomuje tento fakt ked sa spomina najomne byvanie vseobecne alebo rozsirene byvanie v podnajmoch na zapade. Na zapade ale ludia pocitaju s tym, ze dochodok budu mat dostatocny aby im pokryl aj takyto najom plus bezne zivotne vydavky.. tu si to neviem uplne predstavit, vyzit z dochodku v podnajme, alebo pripadne nemat moznost predat nehnutelnost a zaplatit si nejake lepsie centrum..
Mimochodom, viete ze aby postavili sidlisko v Petrzalke, vyvlastnili majitelov domov za par halierov, vyhodili ich odtial a domy potom zburali? To sa za socializmu stavalo, ked najskor niekoho "legalne" okradli a potom stavali lacno byty.
Ovela vyhodnejsie boli statne byty, ktore niekto dostal od podniku zadarmo.
@lilope áno len sme zabudli, že veľa ľudí pozemky dostane na dedinách od rodiny.Volakedy mal každý role, polia polka rodiny murár, klampiar a stále sú ľudia, ktorí si dokážu lacnejsie svojpomocne postavit dom.Moj frajer z dediny, keď som mala 22 r dostal od babky pozemok.Bolo úplne bežné, že to na co sa mi zadlzime na x rokov niekto dostal od rodiny.Jeden rok je tam nasadená kukurica a o pár rokov to babka predá developerovi🙂)A hneď sa im žije lepšie.Nieco našetria niečo dostanú od rodičov..a hneď majú lepší štart do zivota.Pri dnešných platoch, ak dvaja nemaju výbornú prácu je to ťažké..
@luccija vidíš, znova..ako sa nedá...gro krajín eu má materskú ďaleko kratšiu ako na Slovensku, kde trávia ženy aj 3 roky doma a nariekaju aké sú nízke prídavky. Čakajú čo im štát dá..pričom nič nedá.. ľudia si porobia viac detí, ako si môžu dovoliť a potom sa sťažujú, že im nemôžu zabezpečiť bývanie, štart do života, dobre školy atď..
ja osobne by som do takeho pozemku uz nesla😂 viem o com vravim,nehorazne peniaze zaplatite este za elektriku,kanalizaciu …studna nas vysla len vykopanie a precitenie 1500€+treba u plastovu nadobu,cerpadlo,hadicu…. dom svojpomocne to ano,usetrite kopu penazi staviame aj my tak
ano, noznice medzi prijmami a cenou nehnutelnosti sa otvaraju. bytov je malo, najomne nie su a ani nebudu, nechapem, kto naskocil kollarovi na tie jeho kydy.. a celkovo u nas ta najomna kultura, tradicia nie je, aj ked asi sa bude musiet raz vytvorit, kedze tymto stylom fakt mladi byvat nebudu mat kde a za co. podla mna aj tie byty, ktore kupuju niektori ako investiciu uz nebudu frcat. je otazkou casu, kedy sa zacnu zdanovat druhe a dalsie nehnutelnosti v poradi, pokial daju co len pol percenta z trhovej ceny, tak ludi to bude odrazdzat. ale mozno aj to je cesta, ktovie. celkovo som pesimista, co sa celeho vyvoja na Slovensku tyka, tato krajina nie je pre starych, ale vyzera to, ze ani pre mladych☹
@akbara77 praveze bytov je malo a na vychode plno opustenych domov, a vsetko v Blave. To co v Blave developeri postavia je drahe, ti co maju prachy to skupia a prenajimaju, cize zas zoberu cca tretinu z novych bytov investori. Takto sa cena nehnutelnosti v krajskych mestach a Blave stveria neuprosne hore a aj ked developeri rozpredaju, nie vsetky su vo vlastnictve rodin, cize iba prenajom a tie rodiny zas cakaju na dalsie byty, tie nove budu drahsie a zas investori cast pokupia a dokolecka dokola... zatial co v Ciernej nad Tisou kupite za 30000 starsi 3i byt. Ale co tam? Je tam plno romskych osad a prace minimum za minimalny plat. Veru a neverte, ze to dolu pojde, ak tak zas pri krize, a max do 20% ak pride kriza za 5 rokov, ani po zlave to nebude lacnejsie ako teraz, lebo dovtedy stupne cena.
ja tiez neverim, ze pojdu dole, skor sa zastavia, ked uz. ad developeri- ja fakt len kukam jak tela, kde vsade, na jakom doslova fliacku zeme sa stavaju byty, pomaly fakt na ostrovcekoch na krizovatkach...
Ahoj, presne toto riešim aj ja. Nechápem tie astronomické ceny za nehnuteľnosť, všetko zdražuje, len platy sú stále malé. Ja nezarábam málo, napriek tomu mi chýba tých 20% a to sa snažím šetriť čo sa dá, nekupujeme zbytočnosti, ale človek musí aj žiť, nie len schovávať pod vankúš. Bohužiaľ dnes pokiaľ nemáš rodičov finančne za vodou, ktorí Ťa podporia, nezdedíš, tak ťažko. Taký mladý človek čo vyštudoval, no kde zoberie tých 20%? Z brigády? To pochybujem. Je to dnes veľmi ťažké, sama mám z toho depresie.
Mna najviac hneva ked ludia glorifikuju podnajom ako keby byvat v podnajme na SR a v zahranici bolo to iste. Tu nemozes mat deti, zvieratko, nic robit s bytom, idealne ani navstevy ale opravit ho mozes sam len nedaj boze ze si jednu policu navrtas. V zahranici ludia vlastnia cele budovy len na prenajom kde mozes mat aj dlhsiu zmluvu a prakticky je to ako tvoj byt len platis najom niekomu inemu u nas je to velmi prisne, ja mam teraz super domacu ale mala som aj taku co dobreze kazdy mesiac nechcela chodit na obhliadky. Mam 19 rocnu macku ktora len spi (uz ani neskriabe ani nevie vyskocit nikam) a je so mnou od mojich 10tich rokov a nemohla som ju mat nikde lebo zvieratka nie su dovolene. Tak jasne ze ludia chcu mat svoje.
@allie458 presne tak, ziadne zvierata, ziadne deti, ziadna vlastna policka, pomaly by brali jen jednotlivcov, ktori chodia do bytu len prespavat.
mozno to mame v genoch, take to, vlastnit nieco, nasi predkovia boli vacsinou bezzemkovia, pripadne kustik pody rozdeleny medzi vlastnikov- vid LV, kde vselijake destainy a stotiny pody, tak to mame v sebe, ze najlepsie je mat vlastne 😀
ale blizko je doba, ked na byvanie dosiahnu ozaj len niektori a bude treba sa s tym nejak vysporiadat.
Juj, najhoršia alternativa je stary dom na prerabku.. ak ked je to najlacnejsia verzia. Bohužial... posledne dva roky šlo hore všetko, vratane ceny materialu...
@natalienka12 áno, ceny určuje trh, a klame kto? Ja nevravím že všetci predajci. Ale nech sa nikto na mňa nehnevá, zavesiť na internet inzerát s názvom "rodinný dom na predaj, vhodný na rekonštrukciu" a zamlčať to, že rekonštrukciou myslia zbúranie a ďalších milión komplikácií len aby lepšie predali je nechutné. A áno, takí tam bez hanby dajú takú cenu, že to nie je možné.
My momentálne predávame byt po babke ale v Zm menšie okresné mestečko.Aj tu sú sumy otrasné 78 tisic aj vyše 80 dokonca som našla aj vyše 90 ale všetky byty tu stoja.Ale ludia nedajú moc velké prachy za to.Tu majú aspoň rozum😀 a čakaju kým majitelia posťahuju ceny.Inak ani nepredaju.My sme predali 3 izbák za 68 tisic v centre.čiastočne prerobený.Potom následne po nás sa predal aj dalši 3 izbák v zm za rovnaku cenu.Dovtedy to tam iba stálo
@marca12 uz som to v jednej diskusii pisala,napisem to aj sem…to,ze tu su ludia nastaveni na vlastneni je dosledok neregulovaneho trhu aj s podnajmami…vsade to funguje inak,ale vsade FUNGUJE,len tu to je aj o zdierani ludi…najmy v zahranici su regulovane statom,oficialne pridelovane ludom,v tych najmoch ludia preziju aj cely svoj zivot,casto ide aj o krasne bytove komplexy,kde Vam pokosia travnik,ostrihaju plot atd atd…ano,pisem to z vlastnej skusenosti a len nedavnej…proste som sa nestacila divit…stat postavi bytovy komplex,oficialne sa poda ziadost,pridelia byt v stave holobytu,ty si ho zariadis a ak sa rozhodnej odist,das ho do povodneho stavu…tam to je systemove…a u nas je co ako?vsak tu podnajmy stat neriesi,nic sa nestavia,pretlacaju sa len developeri…kde su najomne byty od Kollarovcov??keby sa realne stavali,hned by sli ceny nehnutelnosti dole…keby tento system fungoval,tak by ludia nemuseli riesit problemy ake riesia dnes…jasne,ze je dopyt,lebo ked mam zaplatit za zasmradrnu garzonku z cias Zdeny Studenkovej 500 alebo hypo na “vlastnom” 330 e (to su priklady),tak radsej sa budem dopytovat po kupe ako po podnajme…ale keby mi stat da - teda prideli byt,kde by som vedela dostojne zit aj cely zivot,zaplatim si najom,vychovam deti a k tomu nie som viazana hypo a ostat tam cely zivot,tiez by som radsej volila taky prenajom…
Asi pre to su tu ludia nastaveni “vlastnit”…smutne je,ze na Slovensku nie je vyhodne ani vlastnit,ani byt v prenajme…apropo…pri prenajme ma este kazdy problem so zvieratkom alebo s detmi…mrkni ponuku a dopyt,niektori chudata maju problem kvoli detom aj ten najom najst…
@zuzanka.zuzu čakať kým sa aspoň troška nezníži ceny lebo teraz išlo všetko prudko hore
@luccija áno, ale aj k tomu nájmu treba prirátať tie energie + bytový fond. Čiže stále sa pohybujeme v dosť podobných sumách. A keď pozerám niekedy tie ceny nájmov, nerozumiem ani na to odkiaľ ľudia berú.. A to nemyslím zle, ale keď si predstavíme tie platy a nájom je pomaly jeden celý plat dospelého člena domácnosti, tak fu, ťažké časy keď 1 musí ostať doma s bábom alebo nedajboh niekto ochorie.
A presne aj ako baby už spomínali, často sú tie nájmy tak podmienené že dovidenia - ani deti, ani zvieratko, ani návštevy, v podstate len spať tam môžte ísť.
A súhlasím úplne, tiež si myslím, že ceny už dole nepôjdu. Sledujem aj rôzne vyjadrenia NBS, odborníkov, a tí tiež stoja za tým, že ku poklesu nepríde. Skôr asi príde k tomu, že tu bude všetko tak strašne drahé na hypo, že ľudia budú musieť platiť len drahé nájmy.

@mareka49 toto je len čiastočná informácia. Byt nestál 30 000, ale tú sumu si vložila do družstva a získala byt. Potom sa mesačne splácala menšia suma a až po veľa rokoch sa to splatilo úplne. Viem to preto, lebo náš byt sme kupovali ako družstevný. Aby sme ho mali v osobnom vlastníctve museli sme vyplatiť akontácia, čo bolo ešte skoro 39 000. Tiež tie byty ľudia nedostávali hneď. Moja sestre, keď sa vydala a narodil sa jej syn, tak byvali u našich rodičov. Až keď mal malý rok, dostali jednoizbový byt. Niektorí čakali aj dlhšie. Nebolo všetko také ružové ako sa zdá.