icon

Prenajímateľ žiada platbu v hotovosti: Ako postupovať?

16. feb 2024

Ahojte, som v podnájme od októbra 2023 a cez týždeň za mnou prišiel prenajímateľ, že sa zabudol (haha, jasné) zaregistrovať na úrad a nechce mať z toho teraz problémy a chcel by peniaze na ruku. V zmluve mám, že mu budem peniaze posielať na účet. Zmluvu mám do konca roka 2024. Mohol by ma vyhodiť z bytu, ak by som s tým nesúhlasila, alebo mi zvýšiť nájom alebo niečo? Alebo kašľať na to a platiť mu na ruku?

Strana
z2
patka06
16. feb 2024

@andrejkap123 Nemá, je zamestnaná a prenajímala svoj vlastný byt, ktorý ostal voľný, keď sa presťahovala k priateľovi.

andrejkap123
16. feb 2024

@patka06 z prveho clanku co som nasla na internete: “ 4. Odvody platiť nebudete

Príjmy z prenájmu sa nezapočítavajú do vymeriavacieho základu pre platenie odvodov ani do zdravotnej, ani do Sociálnej poisťovne. Ešte v roku 2011 sa prvé štyri mesiace platili z takýchto príjmov preddavky do zdravotnej poisťovne, avšak po zmene legislatívy sa táto povinnosť zrušila a tým, čo odvody za štyri mesiace platili, im ich vrátili.”

vyrovnanaosoba
16. feb 2024

My sme tak jeden čas platili. Raz prišiel osobne, potom poslal manželku, potom dcéru, potom chcel na účet. Vždy, však, dal doklad o prevzatí peňazí. Kópiu si vzal, originál nechal mne.
Nájomné môže zvýšiť kedy chce. Vypovedať zmluvu tiež, musí však dať čas na vysťahovanie podľa toho, čo máte v zmluve.

patka06
16. feb 2024

@andrejkap123 Ďakujem za info, ja som to nehľadala, pretože ona to akceptovala. Informáciu odovzdám, nech si rieši so ZP.

andrejkap123
16. feb 2024

@patka06 prepac asi vzniklo medzi vami nejake nedorozumenie lebo nic také neexistuje… boli naznaky v roku 2011 ale zrusili to rychlo a to hovorim z dlhorocnych skusenosti s prenajmom bytu a rýchleho vyhladavania na google 😃 😊

zic
16. feb 2024

@patka06 Ale ak si pre nu robila DP "bcko", tak ja si pamatam, ze ked mi jeden cas chodilo RZZP z poistovne, tak to som zahrnal (ci uz plus alebo minus) do danoveho... ale nebolo to tusim nikdy kvoli prenajmu samotnemu, ale vseobecne (lebo tam som mal aj plat z prace...

pe_mi
16. feb 2024

Ahoj,my sme mali od začiatku v zmluve,že sa peniaze nosia na konkrétnu adresu v hotovosti,kde to preberú prenajímateľovi rodičia.takto im vypomáhal.nechcel to cez účet.
Aj keď pre mňa by to bol riadny risk,aby každý rok napr.co sa menia nájomníci chodili k mojim rodičom z rúčky do rúčky.
Veľmi milý prenajímateľ,nemali sme najmenší problém s ním ,ani on s nami ..ale od začiatku v zmluve to bolo zapísané riadne popravde

kristiii
16. feb 2024

@andrejkap123 nestresuj, žiadne zdravotné sa z prenájmu neplatí.

cafelatte
16. feb 2024

Stačí ze ti kazdy mesiac vypíše príjmový pokladničný doklad. A si krytá.

Strana
z2