Prenajímateľ žiada platbu v hotovosti: Ako postupovať?
Ahojte, som v podnájme od októbra 2023 a cez týždeň za mnou prišiel prenajímateľ, že sa zabudol (haha, jasné) zaregistrovať na úrad a nechce mať z toho teraz problémy a chcel by peniaze na ruku. V zmluve mám, že mu budem peniaze posielať na účet. Zmluvu mám do konca roka 2024. Mohol by ma vyhodiť z bytu, ak by som s tým nesúhlasila, alebo mi zvýšiť nájom alebo niečo? Alebo kašľať na to a platiť mu na ruku?
@patka06 z prveho clanku co som nasla na internete: “ 4. Odvody platiť nebudete
Príjmy z prenájmu sa nezapočítavajú do vymeriavacieho základu pre platenie odvodov ani do zdravotnej, ani do Sociálnej poisťovne. Ešte v roku 2011 sa prvé štyri mesiace platili z takýchto príjmov preddavky do zdravotnej poisťovne, avšak po zmene legislatívy sa táto povinnosť zrušila a tým, čo odvody za štyri mesiace platili, im ich vrátili.”
My sme tak jeden čas platili. Raz prišiel osobne, potom poslal manželku, potom dcéru, potom chcel na účet. Vždy, však, dal doklad o prevzatí peňazí. Kópiu si vzal, originál nechal mne.
Nájomné môže zvýšiť kedy chce. Vypovedať zmluvu tiež, musí však dať čas na vysťahovanie podľa toho, čo máte v zmluve.
@andrejkap123 Ďakujem za info, ja som to nehľadala, pretože ona to akceptovala. Informáciu odovzdám, nech si rieši so ZP.
@patka06 prepac asi vzniklo medzi vami nejake nedorozumenie lebo nic také neexistuje… boli naznaky v roku 2011 ale zrusili to rychlo a to hovorim z dlhorocnych skusenosti s prenajmom bytu a rýchleho vyhladavania na google 😃 😊
Ahoj,my sme mali od začiatku v zmluve,že sa peniaze nosia na konkrétnu adresu v hotovosti,kde to preberú prenajímateľovi rodičia.takto im vypomáhal.nechcel to cez účet.
Aj keď pre mňa by to bol riadny risk,aby každý rok napr.co sa menia nájomníci chodili k mojim rodičom z rúčky do rúčky.
Veľmi milý prenajímateľ,nemali sme najmenší problém s ním ,ani on s nami ..ale od začiatku v zmluve to bolo zapísané riadne popravde
@andrejkap123 nestresuj, žiadne zdravotné sa z prenájmu neplatí.
Stačí ze ti kazdy mesiac vypíše príjmový pokladničný doklad. A si krytá.

@andrejkap123 Nemá, je zamestnaná a prenajímala svoj vlastný byt, ktorý ostal voľný, keď sa presťahovala k priateľovi.