Prenájom auta živnostník od nepodnikateľa

5petusik55
20. feb 2018

Ahojte, vie mi prosím niekto poradiť?

Priateľ je prvý rok SZČO, a tak riešime čo všetko si dať do nákladov.

Najvýhodnejšie je vraj robiť si cesťáky a odpisovať si náklady za auto.

Lenže vlastné auto nemá, teraz chodí na aute môjho otca (fyzická osoba - nepodnikateľ). Preto sme rozmýšľali, žeby si to auto od otca dal do prenájmu príp. by si ho vypožičal. Otec si však kvôli tomu živnosť, že podniká s prenájmom hnuteľnej veci, zakladať nebude.

Prosím, kto sa tomu rozumie, ako to vyriešiť aby to bolo aj podľa zákona správne? Aby si priateľ mohol dať auto do nákladov a otec si nemusel zakladať živnosť. Je to vôbec možné? Ďakujem

bodka70
21. feb 2018

auto v podnikaní nemusí byť prenajaté od podnikateľa, kľudne aj od fyzickej osoby-občana. je potrebné spísať zmluvu o prepožičaní vozidla živnostníkovi. do nákladov si môže dať na základe vypracovaných tzv. cesťákov náhrady podľa počtu prejazdených km v zákonnej výške, takzvané kilometrovné. nemôže si do nákladov dávať priamo bločky za phm, opravy auta a podobne, to už je zarátané v náhradách. pozor na daň z motorových vozidiel.

bodka70
21. feb 2018

Ak používate pri podnikaní auto, do 1. februára musíte podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel a do tohto istého termínu aj zaplatiť daň. Daň z motorových vozidiel platia fyzické a právnické osoby, ktoré sú zapísané ako držiteľ v osvedčení o evidencii vozidla.

Zamestnávateľ platí daň z motorových vozidiel za rok 2015 len v prípade, ak zamestnanec použije na pracovnú cestu vozidlo, ktoré sa nepoužíva na podnikanie. To znamená, že sa nezdaňuje vozidlo, ktoré už u iného daňovníka zdaneniu podlieha.

V prípade organizačnej zložky zapísanej ako držiteľ v technickom preukaze je daňovníkom právnická osoba – zriaďovateľ tejto organizačnej zložky. Môže ním byť aj zahraničná osoba, ktorá na území Slovenskej republiky podniká prostredníctvom organizačnej zložky.

Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá:

je ako držiteľ zapísaná v dokladoch vozidla,
má v dokladoch vozidla ako držiteľa zapísanú svoju organizačnú zložku,
používa vozidlo, v ktorého dokladoch je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá zomrela, zanikla alebo bola zrušená,
používa vozidlo, v ktorého dokladoch je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie, alebo
je zamestnávateľom a vypláca zamestnancovi cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie.

bodka70
21. feb 2018

teba sa týka predposledný odsek, t.j. si daňovníkom pre daň z mot. vozidiel, ak používaš auto, v ktorého dokladoch je osoba, t.j. tvoj otec, ktorá nepoužíva auto na podnikanie. Ak by tvoj otec bol szčo a platil on túto daň ako podnikateľ, tak tvoj muž by ju už nemusel platiť. daň sa platí za obdobie, od kedy oficiálne použiješ auto na podnikanie.

bodka70
21. feb 2018

môže si vozidlo od svokra aj prenajať, zmluva o prenájme, vtedy si uplatňuje tie bločky atď. , pre svokra to však bude príjem, ktorý za určitých podmienok musí zdaniť (závisí od toho, či má svokor aj iný príjem, aký vysoký je jeho príjem a príjem z prenájmu, či presiahne sumu, kde je povinnosť podať DP a podobne

5petusik55
autor
21. feb 2018

@bodka70 takže ak si auto len prepožičia, otec nebude mať žiadnu povinnosť dokladovseať príjem z prenájmu auta a partner si v takomto prípade bude môcť dať do nákladov výlučne tzv. cestovné náhrady? Čiže v tomto prípade stačia spracované cesťáky + pár blokov za PHM kvôli aktuálnej cene, príp. môžme použiť cenu zo štatistického úradu? Zmluva o prepožičaní sa dá vybaviť aj spätne (napr. začiatok prepožičania auta od 1.1.2017)?

Práveže nechceme aby z toho otec mal príjem, nakoľko sú to len ďalšie vybavovačky okolo toho 🙂

bodka70
21. feb 2018

@5petusik55 , no za rok 2017 ti to neodporúčam práve, pretože za rok 2017 by mal do konca januára 2018 zaplatiť daň z motorových vozidiel , plus sa mi zdá, že je tam ohlasovacia povinnosť, nahlásiť auto na daň (podnikanIe) a to určite nebolo spravené. Tým pádom by tam bola pokuta za včasné nepodanie a nezaplatenie dane plus nesplnenie ohlasovacej povinnosti. Ja by som ti radila, aby išiel na DÚ a tam sa informoval, čo všetko bude potrebovať, aby používal auto, predsa len ja nie som úplný odborník na autá, som všeobecná účtovníčka a dal si ho do podnikania od roku 2018..

bodka70
21. feb 2018

jedine že mu vychádza obrovský zisk a nevie ho inak znížiť, len autom, tak vtedy by sa mu to možno oplatilo, keby napr. auto dal cca 2000 eur náklady, tak na dani z príjmu ušetrí cca 400 eur, samotná cestná daň je cca okolo 120 -180 eur, podľa kubatúry a aké staré je auto (to je na daňovom priznaní vysvetlené), plus pokuta za nepodanie cca 30 eur, omeškanie okolo 10 eur...

5petusik55
autor
21. feb 2018

och pomýlila som sa, mala som na mysli začiatok prepožičania od 1.1.2018, teda tohto roka

bodka70
21. feb 2018

áno, to by šlo, nech nahlási auto na DÚ, napíše nejakú zmluvu, nájde si vzor na nete, a môže dávať do nákladov, daň bude platiť v januári 2019

5petusik55
autor
21. feb 2018

a k tým cesťákom bločky za PHM teda nepotrebuje?
a tú zmluvu stačí dať potvrdiť/osvedčiť napr. na mestskom úrade?

5petusik55
autor
21. feb 2018

na podnikanie sa môže použiť aj benzín alebo len nafta?

bodka70
21. feb 2018

to je jedno čo použije, podľa toho čo môže používať dané vozidlo (technický preukaz vozidla), ak môže obe, tak obe 🙂. Inak trochu som ťa asi poplietla s tými cestovnými náhradami, to môže dávať len zamestnanec, ak používa pre firmu svoje súkromné vozidlo, tak zamestnávateľ mu dáva tie náhrady. Pri vlastnom alebo prenajatom vozidle si buď robíš knihu jázd a podľa toho eviduješ skutočné najazdené km a podľa spotreby v techničáku si môžeš dať do nákladov alebo potom ak nechceš viesť presnú evidenciu jázd, tak môžeš si dať paušál , že uplatníš 80% z nakúpeneho benzinu (nafty) do nákladom, pričom dané bločky majú podľa zákona aspoň približne zodpovedať tachometru na zač. a konci obdobia.

bodka70
21. feb 2018

tento paušál sa potom vzťahuje aj na všetky náklady súvisiace s vozidlom t.j. drobné opravy, umývanie vozidla, dr. nákupy typu olej, zmes do chladiča a podobne... tiež tam uplatníš 80% z bločku. 80 daš ako daňový náklad, 20 ako nedaňový

bodka70
21. feb 2018

tú zmluvu nemusíš nikde potvrdzovať, len normálne podpisy oboch

bodka70
21. feb 2018

takže v oboch prípadoch dávaš bločky, len pri knihe jázd, na konci roka si prepočítaš spotrebu podľa techničáku, napr. podľa neho a najazdených km, si mala spotrebovať 100 litrov benzínu, ty si minula 105, tak tých 5 litrov (po prepočte z bločka na eur) dáš ako nedaňové, ak si minula 95, tak dáš tých 100. ak nerobíš knihu jázd, tak každý bloček dávaš do nákladov, ale krátiť na tých 80%, len počet bločkov by mal zhruba zodpovedať najazdeným km podľa tachometra.

5petusik55
autor
21. feb 2018

@bodka70 och tak teraz som z toho jeleň 😀 takže ak mám auto požičané na podnikanie, tak si nemôžem robiť cestaky? A čo sa týka bločkov tak musím mať úplne všetky bločky od PHM za celý rok?

bodka70
21. feb 2018

ak nie je platca dph, nemusí každý bloček osobitne krátiť, stačí si to na konci roka zrátať, odpočítať tých 20% a dať ako nedaňové.

5petusik55
autor
21. feb 2018

Teda takto ak sa rozhodnem pre knihu jázd, tak k tomu potrebujem všetky bločky od PHM či mi stačí len aktuálna cena PHM?
A čo sa týka iných nákladov, tak tie si dať do nákladov nemôžem ak nechcem paušál?

bodka70
21. feb 2018

prečo by si nemohla? cesťák si zaučtuješ všetky výdavky s cestou (diety, ubytko, aj bločky phm tam môžeš dať rovno). a k cesťáku buď priložíš knihu jázd (t.j. presné cesty a kilometre z mesta A do mesta B a späť). alebo sa vykašleš na8 knihu jázd, v cesťáku si dáš len tie diéty a ostatné výdaje, bločky necháš v pokladni a krátiš na 80%. ak ti môžem poradiť, tak druhý spôsob je lepší.

bodka70
21. feb 2018

už som ti to písala bločky potrebuješ stále, ale pri paušály nerobíš knihu jázd, len ich normálne dávaš do pokladne ako použitie benzínu pre vozidlo požičané.

bodka70
21. feb 2018

všetky iné náklady si môžeš dávať, len pri paušály ich krátiš na tých 80%

5petusik55
autor
21. feb 2018

@bodka70 aha už chápem ... Priznám sa pre mňa je to španielska dedina ..
Ďakujem krásne za vysvetlenie 🙂

5petusik55
autor
21. feb 2018

A mimochodom to si mám aj tachometer odfotiť?

bodka70
21. feb 2018

môžeš, ale zákon to neprikazuje, ale ak príde kontrola a aktuálny tachometer sa dosť odlišuje od predpokladaného, tak je problém 🙂

bodka70
21. feb 2018

príklad, ak ty máš ku konci roku 2018 zapísané, že tam máš 100tis km a kontrola v marci 2019 zistí, že tam máš 80tis , alebo 150 tisíc, tak je problém, že si nedávala aspoň približne reálny stav

5petusik55
autor
21. feb 2018

@bodka70 ďakujem krásne ešte raz... Myslím že už tomu chápem aspoň trochu 🙂

maminuska
22. feb 2018

@5petusik55
@bodka70 je tu ale jeden značný problém výpožička autá.....v takomto prípade ten kto si výpožička nemá nárok na náklady . Platne od 1.1.2017. Takze všetky kroky ako tachometer a tak sú zbytočne. Auto sa nehlási iba odhlasuje na daň z príjmu.

maminuska
22. feb 2018

Opravujem na daň z motorových vozidiel.

bodka70
23. feb 2018

@maminuska , už som si to lepšie preštudovala, dávam link z finančnej správy, ale phm ostalo v nákladoch daňových

Výpožička auta od 1.1.2017 - PHM
Otázka

Spoločnosť využíva na základe zmluvy o výpožičke automobil. S účinnosťou od 01.01.2017 nie sú daňovými výdavkami v súlade s § 21 ods. 1 písm. l) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) výdavky na technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie hnuteľnej veci a nehnuteľnosti využívanej na základe zmluvy o výpožičke, okrem výdavkov na energie vynaložených užívateľom v súvislosti s užívaním takejto hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti. Sú nedaňovými výdavkami len výdavky na opravy a údržbu a výdavky
na spotrebované pohonné látky sa v tomto prípade považujú za daňové výdavky?

Odpoveď

S účinnosťou od 01.01.2017 bolo ustanovenie § 21 ods. 1 ZDP doplnené o nové písmeno l), podľa ktorého daňovými výdavkami nie sú výdavky na technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie hnuteľnej veci a nehnuteľnosti využívanej na základe zmluvy o výpožičke (s odkazom na § 659 až § 662 Občianskeho zákonníka), okrem výdavkov na energie vynaložených užívateľom v súvislosti s užívaním takejto hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti.

Ak je predmetom zmluvy o výpožičke automobil, výdavkami na energie vynaloženými v súvislosti s užívaním automobilu sú výdavky na spotrebované pohonné látky. V súlade s § 21 ods. 1 písm. l) ZDP v prípade, ak daňovník využíva na základe zmluvy o výpožičke automobil, daňovými výdavkami nie sú výdavky na technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie automobilu. Výdavky na spotrebované pohonné látky vynaložené užívateľom
v súvislosti s užívaním automobilu sú v súlade s § 21 ods. 1 písm. l) ZDP daňovým výdavkom, pričom pri uplatňovaní tohto daňového výdavku daňovník postupuje v súlade s ust. § 19 ods. 2 písm. l) ZDP.

Aktuálne: dane a cláeSlužby
Prihlásenie - LiveAgent
Moje tikety
Vytvoriť tiket
Iné Články
»Spätný nákup stravovacích poukážok (stravných lístkov)
»Škoda v dôsledku extrémneho sucha
»Prepadnutá zábezpeka
»Vrátenie zaplatenej pokuty
»Darčekové poukážky na podporu predaja
»Zmluvné pokuty zaúčtované v roku 2014
Copyright © 2013 Finančné riaditeľstvo SR

Prevádzku stránky www.financnasprava.sk a správu jej obsahu zabezpečuje Finančné riaditeľstvo SR

RSSFacebook
O portáli FS
Ministerstvo financií SR
Poskytovanie informácií podľa zákona č.211/2000 Z.z.
RSS pre novinky a aktuality
Kariéra
Vyhlásenie o prístupnosti
Mapa stránok
Logo projektov OPIS
Operačný program Zamestnanec a sociálna inklúzia
Logo Program cezhraničnej spolupráce Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina
Powered by LiveAgent

bodka70
23. feb 2018

je to tam dosť komplikovane napísané, ale zjednodušený preklad: opravy nie, benzín áno