icon

Prenájom bytu - provízia realitnej kancelárii

4. máj 2023

Chceli by sme si nájsť s priateľom 2 izbovy byt na prenajom v BA. Potrebujeme aj parkovacie miesto. Tie majú väčšinou novostavby. Všimla som si, že pri väčšine takýchto bytoch je napísané + provízia RK vo výške nájmu. Vážne sú ľudia ochotní dať ďalších cca 800 eur len tak ?
Vyzerá to tak, ze RK skasne províziu od oboch strán.

Strana
z2
tosomja
5. máj 2023

@zic aj na bazos ponúkajú realitky a súkromná osoba nie. Aj na FB. Myslím všeobecne jeden byt neponúka aj súkromná osoba aj realitka. Ešte tak tri realitky jeden byt áno, ale sám majiteľ tam nefiguruje.

zic
5. máj 2023

@tosomja tak posledny polrok neviem, ale za starych cias ked som niekde videl 20 inzeratov, tak tretina bola jedinecna a zbytok copy&paste to iste, len zmenena cena alebo ani to nie

erikavesela
5. máj 2023

@andreatytler tak ja ti poviem o inej zlodejine a deje sa v nemecku...tam mas bezne pre nehnutelnost exkluzivnu zmluvu...my sme sa nastahovali do bytu, z kt.odchadzala manzelova kolegyna...napriek tomu, ze realitka nepohla ani prstom, sme museli realitke platit za "najdenie" bytu na prenajom...

mistymay33
5. máj 2023

@tosomja Ja som to tak mala. Moj inzerát bol na nehnutelnosti.sk viac krát. JA som dala prvá ako sukromná osoba a realitky to potom kopirovali a prihadzovali si provizie. Problém je ten, že realitky si ten inzerát stále aktualizujú, čize sa tam objavuje na prvých stránkach, a moj, ten ktorý som nahodila ako prvá, sa posúva na zadné stránky.
Čize ked niekto otvorí portál, tak sa tam prvé inzeráty ukazovalie tie, ktoré si po mne nahadzovali realitky. Moj ako od súkromnej osoby bol uplne vzadu. Ale tam sa to dá filtrovať, nech ti ukazuje len inzeráty od sukromných osôb.
Ked som byt prenajímala druhy krát, tak už som realitkám nedala súhlas, aby si ho dali do ponuky. Tak bol na stránke stále iba moj sukromny.

nikaj
4. jan 2024

Ak prenajimam byt tak najom musí ist na ucet alebo alebo si ho viem prevziať osobne pri obhliadke bytu. Najomnik bude nahlaseny na urade. Či pri danovom zuctovaní nebude problem.

Strana
z2