icon

Prenájom verzus predaj bytu s hypotékou

5. nov 2025

ahojte, prenajima niekto byt zatažený hypotékou? Kupili sme dom a budeme sa teraz stahovat, samozřejmě sme sa bavili co s bytom. Muž by najradsej předal a znizil hypo na dom. Bývali sme v byte 5rokov takže dan platit nemusíme ale hypo je stále dost vysoka kedze ide o byt v hl. Meste - novostavba. Je to 3 izbak takže počítám že dá budu ozývat hlavne rodiny s detmi a to by nám mohlo sposobit problém pri neplateni najmu (hypo). Zároven ale momentálne niesme v situaci kde MUSÍME předávat. Ako by ste dá rozhodovali vy?? Dakujem

13uzivatelka11
5. nov 2025

Snažila by som sa znizit hypotéku čo najviac. Nikdy nevieš ako za pár rokov zas vystrelia úroky a vám stupne splátka. Ak to správne chápem, teraz máte 2 hypotéky? To podľa mňa v dnešnej dobe nie je sranda.. aj keď je mi jasné že tu budeš mať veľa rád, aby si si byt nechala..

anonym_82ba60
5. nov 2025

@anonym_autor byt prenajat, cast zisku pokryje predsa hypoteku. Rada predať byt a vyplatiť cast hypoteku je finančná negramotnost vseobecne. Ak vsak chceš co najlepšiu radu na posúdenie, treba napísať presne čísla a okolnosti. Zas to je príspevok, kde podstatne informácie prichádzajú s oneskorením. Naraz je to napísať asi problém, ci choroba na MK.

anonym_0b5a6c
5. nov 2025

@anonym_autor predať nehnuteľnosť, splatiť hypo.

anonym_72fcb0
5. nov 2025

@anonym_autor ked mas byt s hypo, tak by som ho dal do obchodneho majetku a mozes odpisovat aj uroky... tym padom dan blizku nule (a oficialne)... nevyhoda je, ze si musis v hlave vysporiadat ci planujete predat alebo nie, lebo ak to zaradis do obchodneho majetku, tak stracas to oslobodenie od dane... respektive ziskas ho zase az 5 rokov po vyradeni z OM.
Navyse, ak mas byt v OM, tak aj odpisy (1/40 z obstaravacej ceny bytu) mozes odpisovat a dan z nehnutelnosti plus poistku... Takze je to dost dobra vec...
A do 3izbaku chodi kde kto, 2ja jednotlivci + spolocna obyvacka, rodiny, 2 pary (do kazdej izby), studaci...

anonym_bcbdb2
5. nov 2025

Jasne, že sme prenajímali byt s hypo. Najlepšia investícia. Hypotéku v podstate platili nájomníci

babushkaem
5. nov 2025

tiez som za prenajom. cast hypo budu platit najomcovia, aj ked s tym je trochu starosti, ale investicie do nehnutelnosti sa vzdy oplatia. a hlavne ak nemusite vyplacat. v pripade, ze budete mat v buducnosti problem, moze sa byt kedykolvek predat.

13uzivatelka11
5. nov 2025
@anonym_82ba60

@anonym_autor byt prenajat, cast zisku pokryje predsa hypoteku. Rada predať byt a vyplatiť cast hypoteku je finančná negramotnost vseobecne. Ak vsak chceš co najlepšiu radu na posúdenie, treba napísať presne čísla a okolnosti. Zas to je príspevok, kde podstatne informácie prichádzajú s oneskorením. Naraz je to napísať asi problém, ci choroba na MK.

@anonym_82ba60 nemyslím si že som finančné negramotna, ale sama napísala, že majú na byt dosť vysokú hypotéku a ani na dom zrejme mala hypotéka nebude, keďže by im predaj 3i bytu v hlavnom meste pokryl len časť hypotéky. Dom je fakt dosť veľký žrút peňazí, ak chcú nieco zariadovat, meniť atď.. A v čase kedy sa dosť konsoliduje a nikto nevie čo bude za pol roka sa fakt nepovažujem za finančné negramotnu len preto, že sa netúžim zadlžiť dvoma nehnuteľnostami..

anonym_bcbdb2
5. nov 2025
@13uzivatelka11

@anonym_82ba60 nemyslím si že som finančné negramotna, ale sama napísala, že majú na byt dosť vysokú hypotéku a ani na dom zrejme mala hypotéka nebude, keďže by im predaj 3i bytu v hlavnom meste pokryl len časť hypotéky. Dom je fakt dosť veľký žrút peňazí, ak chcú nieco zariadovat, meniť atď.. A v čase kedy sa dosť konsoliduje a nikto nevie čo bude za pol roka sa fakt nepovažujem za finančné negramotnu len preto, že sa netúžim zadlžiť dvoma nehnuteľnostami..

@13uzivatelka11 ono je fakt, že naozaj sa neoplatí hypotéky vyplácať skôr.
A nehovoriac v tomto prípade, kedy ju môžu splácať iní

drianaa
5. nov 2025

Keby to bolo iné mesto, tak by som navrhla predať 3izbák a kúpiť namiesto toho menší 1-2 izbový byt na prenájom. S nižšou cenou by vám vyšla aj nižšia hypotéka, je jednoduchšie prenajateľný. Ale v Bratislave by som sa nebála ani prenájmu 3izboveho bytu, môžete prenajímať ako 2 izby pre študentov, pracujúcich jednotlivcov…

misanthropicdann
5. nov 2025

@anonym_autor my teraz ideme prenajímať byt zaťažený hypotékou. Ale ten bol cielene kúpený na prenájom.
Ak sa bojíte neplatičov riešte to cez realitku.

My prenajmeme byt realitke a oni si ho prenajímajú ďalej.
Nam platí realitka takže ma neplatiči netrápia to je ich starosť, rovnako tak ani poškodenia na byte. Oni sú povinný vrátiť byt v takom stave v akom sme im ho prenajali.

misanthropicdann
5. nov 2025

@anonym_autor určite by som byt nepredával a v žiadnom prípade sa nesnažil splatiť hypotéku skôr.

petamich
5. nov 2025

Prenajime 2-izbovy byt v BA, na ktorom je hypoteka, 90% nakladov je pokrytych.
Zaroven mame druhu hypoteku na novy byt (pomaly v hodnote domu). Absolutne sme neuvazovali, ze prvy byt predame, na co? Bez problemov to financne zvladame, byt budeme drzat kym sa bude dat, ak nastane problem, predame ho potom.

petamich
5. nov 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 autorka ale predsa nepise, ze maju problem cokolvek splacat alebo ze by nemali nejake uspory, takze ak nemaju problem, navyse ak im podnajom pokryje vacsinu nakladov, naozaj nedava zmysel ho predat teraz, predaju, ked bude nejaky problem (resp. ak)

Chapem, ze mat dve vysoke hypoteky nie je radost, na druhej strane byt v BA naozaj nebude problem prenajat a pokryje si prenajmom vacsinu nakladov.

autor
5. nov 2025

Ďakujem za naozaj premyslene odpovede! Veľmi si to cením. Ono samozrejme nič nieje čiernobiele.. preto sa nám rozhoduje s takou neurčitostou.. celková suma hypotek je dosť vysoka, dieta ešte relatívne male takze väčšinou ťahá muz sam, náklady na dom a zahradu budú pre nás vyššie ako na byte a a a.. a samozrejme treba aj z niečoho život žiť

misanthropicdann
5. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem za naozaj premyslene odpovede! Veľmi si to cením. Ono samozrejme nič nieje čiernobiele.. preto sa nám rozhoduje s takou neurčitostou.. celková suma hypotek je dosť vysoka, dieta ešte relatívne male takze väčšinou ťahá muz sam, náklady na dom a zahradu budú pre nás vyššie ako na byte a a a.. a samozrejme treba aj z niečoho život žiť

@anonym_autor ak budeš prenajímať byt legálne a ešte to urobíš cez obchodný majetok ako ti vyššie radili tak prvé roky nebudeš ani platiť daň a zároveň príjem z prenájmu ti pekne zvýši príjem pred bankou a môžeš dostať vyssiu/ďalšiu hypotéku.
Takže ak by sa vyskytla dáka príležitosť na ktorú budete potrebovať peniaze viete si proste vybehnúť do banky a zobrať pôžičku/hypotéku.

ekira1
5. nov 2025

Tak je väčšia pravdepodobnosť, že úroky z hypo budú klesať, ako že klesne cena nehnuteľnosti. Za takú cenu, ako ste ho kúpili pred piatimi rokmi, už nikdy nekúpite. Pokiaľ vás to finančne neohrozí, nepredávajte.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_bcbdb2
Autor odpoveď zmazal
binarypete
Autor odpoveď zmazal
bashkaxyz
6. nov 2025

Ja by som rozhodne nepredala ak to nie je vyslovene nevyhnutne

wolf11
9. nov 2025

@anonym_autor prenajat,ak nepotrebujete peniaze z predaja bytu je to pre vas super investicia prenajimat,ved najomnici vam budu platit minimalne cast splatky,akurat ano je s tym trochu starosti ale oplati sa to

tramtada31
9. nov 2025

Jasne, že prenajat a raz dat dietatu.

denduk
13. nov 2025

Ahoj. My sme v podobnej situacii. Byt sme prenajali a krasne nam splaca hypo na dom. Ved predat byt mozes vzdy keby bolo treba.