Prenesenie hypotéky
Ahojte maminky. Skuste poradit, nevieme sa zhodnut tu pri stole ludia🙂 ... Kamarat vzal pred 5r. hypoteku 50.000€. Za tieto 5r. Splatil uz v podstate uroky a ostava mu splatit este tych 50.000 aj nejake drobne. Chce si tychto 50tis. preniest do inej banky. Co aj Unicredit ho laka k sebe so slovami, ze nepreplati uz nic. Mne to kusok nedava logiku ked ze unicredit vyrovna momentalnu banku 50tis. a nekešne na kamaratovi ani cent??? Zarucuju a lakaju ho na nizsiu urokovu sadzbu a ze v konecnom dosledku neprerobi. Dava vam to logiku? Vobec sa mu to oplati ked uz uroky v momentalnej banke zaplatil a ostava mu fakt len tych 50tis.pozicanych vratit??? Vopred dakujem za odp. 🙂 mate niekto s tym skusenost?
@silvinuska Logiku tam nehľadaj, "keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú". V dnešnej dobe je naozaj sluka na krku mať úver a nie je nič horšie ako úver na úver. Nepozeraj tie pri....é reklamy v TV a riaď sa len tým čo ti hovorí tvoj zdravý rozum. Ak by bola pravda čo tvrdia, tak by bol jeho úrok z úveru 0% a poplatky tiež žiadne, takže načo by to robili? Banka potrebuje na klientovi v prvom rade zarobiť a úvery sú pre banky najefektívnejšia možnosť zárobku. Blbosť je úver si vziať, ale žiaľ často sa inak nedá. Je inak sila, že za 5 rokov nesplatil žiadnu istinu. A tomu vravia úver, je to čistá ÚŽERA!
@kmkke
@bubulka722 baby, mate pravdu, ale urok ten jej kamarat splateny mat aj tak este nemoze, pretoze v kazdej splatke je cast splatky pozicanej sumy (teda hypoteky) + cast uroku, je uplne nerealne, ze by 5 rokov splacal banke len cisto uroky...proste vzdy sa plati cast pozicanej sumy + cast z urokov 😉
@ela2710 Ale je to možné, záleži akú formu splácania má. Moja ségra si vzala 33 000,-€ a po piatich rokoch čo do banky zaplatila 15 000,-€ jej povedali, že jej zostáva splatiť 30 000, takže 12 000,-€ išlo židákom. Skoro všetky splátky sú dnes postavené, že prvé roky splácaš úroky a takmer žiadnu istinu, to však človeku pri podpise zmluvy nepovedia. Je to naozaj férový prístup... 😝 😠
@silvinuska neviem, na akú dobu mal kamarát hypotéku rozrátanú, ale pochybujem, že úroky už má splatené... ak chce úver prenášať, odporúčam obehnúť čo najviac bánk, porovnať si nielen úrok, ale aj RPMN... a aj s tou súčasnou zmluvou.... čo sa týka poplatkov za vybavenie úveru - to už väčšina bánk zrušila, iné to nazývajú "akciou" 😝 (ktorá trvá už vyše roka)
@silvinuska ved nech si vypocita mesacna splatka x 12 x poccet rokov, na kolko bude mat novu HU v Unicredite, a hned uvidi, ze preplati, aby nepreplatil, museli by mu dat 0% urok
@bubulka722 ale ved napr. ak uver v banke splacas skor, tak ti urok neodrataju, mne to tak narovinu povedali v Postovej banke, ze keby som aj za rok splatila pozicku celu, tak tak ci tak zaplatim plny urok - teda ak to tak funguje aj v banke, kde mala uver tvoja sestra, tak kludne v tych zvysnych 30 000 eur mohli byt este aj uroky, treba si pozret vypis co posielaju vzdy na zaciatku noveho roka, tam je presne kolko si splacala z pozicky, kolko z urokov....
splátka úveru obyčajne pozostáva zo splátky istiny (teda pôžičky) a splátky úroku... + nejaké poplatky.. napr. poistné, či poplatok za vedenie úverového účtu
@ela2710 Pozor asi ti nepovedali, že ak chceš splatiť úver predčasne, tak pri výročí zmluvy je to bez iných nákladov, takže zaplatíš len istinu. Segra splatí o mesiac (v deň výročia zmluvy) celý zostatok úveru, čo je len a len istina vo výške 30 000,-€. Výšku istiny jej povedali v banke a už to má potvrdené aj pisomne, to čo ti posielajú je len výpis z úverového účtu. Inak pekne deprimujúce psaníčko. 😝
Ale ved to baby, ze nedava mi to logiku. Ked napr. splatil tie uroky v momentalnej banke a ostava mu 50000eur splatit tak predsa unicredit mu neda len tak na zvysne tolke roky zadarmo 50000euri na vyrovnanie momentalnej banky a nic by z toho nemali. Nejde mi to dokopy a neviem mu to vysvetlit (sice do toho sa ani velmi nerozumiem) ale logiku mi to nedava☹ a neverim ze unicredit mu to dokaze zdarma poziciat vrrr☹ unicredit ho posalilo na nizsiu splatku a urokovu sadzbu a on sa chyta toho. Len neverim koncu vety ze nepreplatite nic navuse len si to k nam prelozite. Ach jaj: 😒
@silvinuska splátka úveru spočíva v časti úrok a časti istina. Čím dlhšie sa úver spláca, tým sa časť úrok znižuje a časť istina (v rámci jednej splátky) rastie.
Ono to teda určite nie je tak, že odteraz kamarát v každej splátke spláca 100 % istiny. Doteraz tiež určite nesplácal v každej splátke 100 % úrok.
Z banky mu určite chodia výpisy z úverového účtu (ja mám ČSOB a chodia každý mesiac) a tam si vie pozrieť aktuálnu výšku dlhu. Toto by si mohol preniesť do inej banky.
do Uni Credit bank by som nesla ani omylom.. presne v tychto dnoch tiez riesim tuto situaciu.. mala som hypoteku v jednej nemenovanej banke v dost vysokym urokov.. platila som ju od roku 2008 - teda mala som 5rocnu fixaciu, ktora mi teraz skoncila a banka mi ponukla zmenu urokovej sadzby na 5,29 % co som sa teda musela poriadne zasmiat, lebo inac novym klienotm ponuka 3%... no a po roznych peripetiach som nakoniec vcera spisala s hypotekarnym poradcom zmluvu o refinancovanie hypoteky (tak sa to vola ked chches splatit hypoteku ale peniaze si pozicias v inej banke) a to s mBank, ktora ma urok 3,24%. NO je to teda ale poriadny rozdiel, vsak?
co sa tyka UniCrefit bank, tak tam Ti ponuknu 2,99 % ale pod podmienkou ze si od nich vezmes zivotne poistenie, ktore ti je na dve veci a pekne si ho aj preplatis...
ak by si chcela, mozem Ti dat kontakt na super hypotekatneho poradcu, ten tvojmu kamaratovi urcite poradi...
v konecnom dosledku kazda banka pekne "okrada" ludi, treba len najst banku, ktora najmenej 🙂
@silvinuska AHOj ale áno dá sa to a dá sa ain znížiť úrok pretože iná banka mu urobí lepši urok a tým pádom bude paltiť možno aj menej všetko je to o tom ako si to vybaví na to su finančný poradcovia ktorý poradia čo je najvýhodnejšie za akých podmienok a samozrejme co všetko bude tomu predchádzať aby sa to dalo spraviť🙂 ak máš otázky kľudne mi napíš do ip🙂 rada odpoviem
baby, naozaj ako to tu pekne vidno, nie je dolezita len vyska uroku, ale hlavne vyska % zo splatky, ktora ide na istinu.
Mali sme hypo v SLSP, platili sme mesacne tusim okolo 500e, pricom na istinu nesla ani 100ka 😀 . Hovada. A to sme boli A+++ klient, so vsetkymi ich bankovymi balikmi a neviem cim. Ked ubehol fix uroku po 5 rokoch, ponukli nam neskutocnych 4,9 na ten zbytok. No manzel skoro skolaboval ked to videl. Ani sme sa s nimi nebavili, nabehli sme do mBank. Tam nam dali urok 1,9. Ano, 1,9%, pricom nam klesla doba splacania o 5 rokov, splatku mame nieco cez 400, pricom na istinu ide skoro 300. No nekup to.
BTW: len u mna v kancelarii uz tam preslo 7 ludi z 10 co mali hypoteku. Hm, blahozelam nasim nenazranym bankam.
@silvinuska Smejem sa 🙂 a aké má podmienky UniCredit za vedenie hypotéky u nich? Možno mu núkajú niečo v akcii, takto od stola neviem poradiť. Či to nie je taký ofajč ako Prima banka, nízky úrok na prenesenú hypo iba do určitej sumy s podmienkou blokovania istej sumy na účte.
@lili_mia janse jedno nepísane pravidlo je čo je najviac v reklame a n plagatoch je najhorsie myslím že to vystihuje všetko🙂)takže možno na oko sa to zdá výhodne no však uvidíme o par rokov ako to skončí
@silvinuska Som pracovnikom banky,..... a po 5 rokoch na hypoteke nemoze mat v ziadnom pripade splatene uroky! To jednoducho nie je mozne. Ako pise dejnas, kazda splatka sa rozdeluje na niekolko casti. Uroky su ta najvacsia, malinko ide na istinu + nejake poplatky (poistne, vedenie uveroveho uctu). Keby sme vsetci mali splatene uroky na nasich hypotekach po 5 rokoch, tak sme za vodou !!!!!! Prefinancovanie hypoteky sa urcite oplati, ale musis obehat viacero bank, a porovnat viac aspektov, nielen vysku urokovej sadzby. Vzdy si porovnaj RPMN , v nej su odzrkadlene aj kadejake skryte poplatky....
ak mate zaujem o preratanie hypotekarneho uveru prefinancovanie do inej banky poistenie rozneho druhu kludne sa ozvite staci sa nato len pozriet preratame ponukneme moznosti akbude zaujem vzbavime staci sa ozvat do posty.samozrejme vsetko bezplatne
ahojte, usetrit sa da napriklad aj na splatkach...ak mate pozicku ci pozicku z nebankoviek, hypoteku, ci ine spotrebitelske uvery s vysokymi urokami ? 8 a viac % ? Viete, ze by Ste mohli mat uroky pod 8% ? Hypoteku pod 4% ?
Alebo Ste vlastnikmi nevyhodnych poistnych zmluv a peniaze, ktore setrite nie su zhodnotene tak ako by Ste si zelali ? Vlastnite leasing ?
Vlastnim licenciu NBS, t.z. ze viem kombinovat produkty roznych bank, cim dokazeme vytvorit ovela lepsie podmienky a Vam tak usetrit desiatky, stovky ci az tisice eur na
na Vasich uveroch. Staci, ak mi napisete. Ja Vam zavolam spat, prip. pridem az k Vam domov a spolu zhodnotime Vase zavazky a ak sa Vam to bude pacit, zadarmo pre Vas vypracujeme projekt, s ktorym usetrime Vase peniaze
neviem ako dokazal splatit urok tak rychlo.Ja mam hypo 5 rokov bral som 53 tis a teraz mi ostava ešté 49300 a idem to riešit preto ze mam 6,96 percent urok a neuveritelne ma to se... ked vidim ze bezne davaju 2.5-3 percenta
a to platim 343 ecok
@spekulant bežné sú reklamy na také úroky, nie je bežné, že má aj človek taký úrok a ak ho má, tak buď je VIP klient, alebo sú za daným úrokom aj iné podmienky, napr. účet, poistenie, určená doba splatnosti, .... a samozrejme veľmi dobrá bonita klienta.
Ale Tvoj úrok je skutočne vysoký na dnešné pomery, určite by som skúsila osloviť svoju banku so žiadosťou o úpravu úroku a ak nepoľaví, tak refinancovať do inej banky.
Ak niekto uvažoval o refinancovaní hypotéky počas fixácie:
@silvinuska ahoj,ked mate nejakeho poradcu nezavislu,ktory rozumie aj tomu,co robi,skuste ho spytat a s nim ist do banky.ja mam akurat jednu znamu,je mojou stalou zakaznickou.ja este nemam moznost dat refinancovat svoj hypo,aby som zbavila mojho ex z toho a este aby sme platili menej,lebo potrebujem najprv sama ukazat taky prijem,akeho som mala s exom,az potom.ale ona mi slubila pomoc a tiez mi dala naozaj uzitocne rady,ako na to.
@lubomirspetko my sme nad tym uvazovali, no nevieme sa rozhodnut
Treba si to dobre spočítať, nie vždy sa to oplatí 🙂 Ale niekedy to vie ušetriť pekný pár euro 🙂

Jasné že preplatí- zaplatí poplatky, úroky banke a možno ešte niečo navyše. Napríklad pri úroku 7percent, zaplatí banke 3500 eur plus poplatky za vedenie atď. Čo môže vyskočiť až na 5000eur dajme tomu na 20rokov. Ostala by som tam kde je, úroky a poplatky už splatil, prečo platiť zase?