Prestravujú sa 4 ľudia do 200 - 250 eur?
Ahojte, prestravujem za 200-250 € 4ľudi v domácnosti ? Dieťa 4ročne, 2rocne a chlap, ja. Ak áno,dajte tipy.
Vidím to dosť nereálne za tú sumu. Aj keď by si vylúčila všetky nepotrebnosti, tak ja si neviem predstaviť sa zdravo odstravovat. U nás je strava základ. Keď nič nebude, ale neexistuje, že nebude zelenina a ovocie. Tak isto zdravé tuky. Možno na mäse vieš čo to ušetriť, ale ani tie strukoviny nie sú úplne najlacnejšie, plus viac zeleniny k tomu. A deti aj ovocie, to ja nechápem, ako nehorázne zdraželo, ale deťom by som dopriala. Ľudia šetria na strave, potom sa to prejaví na zdraví a neušetrili vlastne nič. Nám sa veľa ľudí čuduje, že nebyvame chorí, naše dospelé decko v živote nemalo ATB, môj muž bol na PN asi raz za 20 rokov. Lenže my fakt najviac peňazí dávame na jedlo a aj doplnky výživy.
@filipka250 vajcia mam väčšinou domáce, súrodenci a svagrovci nás výdatne zásobujú domácou zeleninou-ovocím
Sme 3, ale môj muž kus chlapa, má fyzicky náročnú prácu a syn tiež rastie, my traja sa do 200-250 eur nezmestime
Aj keď peciem doma, nevyhadzujem potraviny a snažím sa tiež kupovať v akcii, jednoducho sa nezmením
Teraz som kupovala panenku, 9eur, k tomu sušené rajciny, bryndzu, rozmarín, bryndzu, masť, mlieko, syr, šunka, pečivo a kekse, špiku takmer 50 eur. V utorok pôjdem na nákup zas
Jasne, ak by som nemala peniaze, tAk sa musím zmestiť aj do 200 eur, ale skôr či neskôr sa to prejaví na zdravi, kvalitne potraviny niečo stoja, pchať do seba lacný bordel? Potom sa čudujeme, že pribúdajú potravinovi alergici, rôzne intolerancie, ….
Povedzme si úplne priamo, baby tu píšu rôzne tipy ako ušetriť, ale dlhodobo sa to nedá
Teraz ma tu asi ukamenuju ale pre mna je nepochopitelne setrit na jedle (a ze jest viacej placiek, menej masa, omacky, …) a minat na dom atd. Tak stavajte pomalsie dom a najedzte sa. Naozaj nechapem, ako niekto moze prioritne chces usetrit na strave a pritom musi byvat v dome. Ja na jedle nesetrim, radsej si nekupim saty akoby som jedla nejake lacne maso v akcii. A 4clenna rodina sa podla mna z 200 eur nenaje, ajked by neviem ako setrila.
Tak my mame maso domace (holuby, zajace, divinu, jahnacinu) sem tam kupujem nejaku kuracinu ale len v akcii. Vajicka mame domace. A aj napriek tomuto nas strava vyjde na 300€ niekedy viac, podla toho ci treba kupit drahsie potraviny ako napr. maslo (nakupim vzdy viac v akcii). Obdivujem ludi, ktory to dokazu stiahnut pod 300€z
@momoqui suhlasim s tvojim nazorom. My prerabame uz 6 rokov. Buduci rok finishujeme s podlednou miestnostou. Ale ako som pisala nizsie aj ked mame domace vajicka a maso, aj tak sa pod 300€ nedostanem, a to nehovorim o tom, ze na vyplatu si ozaj doprajeme lebo sme milovnici syrov a tie su dost drahe. A urcite neni rozumne jest dame mukove jedla, aspon my by sme nemohli, by sme mali 200kilov kazde o chvilu.
Niekedy tu na MK mám pocit, že kto denne nezje jogurt, syr, rôzne oriešky, 3 kusy ovocia, misu zeleniny, lososa... je automaticky živoriaci chudák.
@zmrzlinka2021 plne súhlasím.
Ono všetko sa dá len treba chcieť.
Pre ostatné diskutujúce:
Napríklad ostane kus suchého chleba tak máš veľa možností ako ho ešte spracovať a nie vyhodit.
A čo sa týka ovocia treba jest hlavne sezónne a je veľa samozberov kde sa dá ušetriť €.Zeleninu na šalát dopestujes aj v črepníku - žerucha, bazalka, pažítka.....
Ináč nerozumiem co riešite s tými privarkami...
. Však keď na desiatu mam ovocie a na obed prívarok +zeleninovú polievku co je na tom nezdravé. Večeru pre deti krupicu, puding
....
Domáce kysnuté buchty, šišky, langoše raz za mesiac tiež neublížia.
Niektoré tu až príliš špekulujete.
Poznám takú rodinu. Nerobia to z núdze, skôr ako životná filozofia - sebestačnosť, minimum odpadu
Ale už majú rozbehnutú záhradu, aj slepice, kozy a včely. Varia väčšinou vegansky, okrem teda vajíčok a syra, do klasických supermarketov nechodia. Nakupujú vo velkom v bezobalovych obchodoch alebo cez net. Proste kila ryze, fazuli, sóje, šošovice, orechov, múky.... S kvalitným profi mixérom sa z týchto surovín dá všeličo spravit... Rastlinné mlieko, maslo...
Mali sme u nich nejakú prácu cca týždeň takže sme obedovávali s nimy, som bola veľmi prekvapená ako chutné a zdravo sa dá navarit. A s minimálnym rozpočtom.
Takže určite sa dá, len treba mať čas a vôlu, hlavne co sa týka receptov odvahu zmeniť zabehnutý spôsob stravovania
Áno dá sa to, my sme traja a viac na stravu ako 250eur nedám a nemám pocit ze sme o niečo ukrateni (nerátam do toho obedy v škôlke a škole ale len to co doma kupujem). Veľmi mi ale pomáha záhrada, základ je nakupovať a jesť sezónne (teda nekúpim 200gr paradajok za 4 eura v zime). V zime robím tzv pickles, ma veľa vitamínov 🙂 mate záhradu, predpokladám aj pivnicu, v sezóne nakúpiť jablká, zemiaky, kapustu, uskladniť, je to omnoho lacnejsie ako potom. Chlieb si napeciem doma. A kupujem základné potraviny teda napr. biely jogurt, nie dochutene, doma doňho dám med a kakao napr. Je to aj zdravšie aj lacnejšie. Sladkosti nekupujem, tie deti dostanú od babiek až až 😄 ale ja nad tým tak nerozmýšľam ze šetrím.. Najskor som rozmýšľala ako priniesť deťom vyváženú stravu bez éčok, tak som prišla na to ze ma to stojí 250 eur...a to im kúpim aj mrazom sušené ovocie, oriešky, atď...da sa to
Mäso sa ma jest 1-2 krat týždenne (to kúpim naozaj kvalitné domace) , strukoviny majú tiež veľa bielkovín...povedala by som, ze keď niekto je mäso 5x do týždňa ktoré je zo supermarketu napchate steroidmi, stravuje sa priam nezdravo...varím aj veľa obilnín vo forme rannej kaše..
@paniduhancikovie lenze su ludia, ktori maso chcu denne na tanieri, lebo ine jedlo nezjedia. A ten pripad je aj moj priatel. Maso nakupujeme v tureckom obchode a bravcove z normalneho obchodu. Ked robim len halusky s kapustou, tak tam pridam aj slaninu, lebo inak by to nezjedol. Ja nepotrebujem mat maso kazdy den. Takze obcas kvoli tomu navarim aj 2 druhy jedal.
Samozrejme, toto ešte nie ste v hraničnej situácii. Nie je príjemné pozerať si stále na výdavky, ale netreba klesať na duchu, toto je stále pekný život. 🙂 Ja robím každý týždeň nákup tak za 70 EUR, ale kupujem veľmi veľa ovocia a hold aj sladkosti a chipsy sa dostanú do zoznamu, bez čoho by sa sa dalo a malo žiť. 🙂 Uznávam, obrovská výhoda je, že máme veľa zeleniny od rodičov zo záhradky + zatiaľ sme ešte pár mesiacov 3. Ale varím prakticky každý deň s výnimkou polievok a dovolím si tvrdiť, že zdravo a čerstvo (zdravotné problémy, musím). Ozaj by som mala kde sekať výdavky, keby bolo treba. Mäso nejeme viac ako 2x týždenne, lebo je to nezdravé a ani príroda sa neteší. Kupujem prakticky výlučne v akciách (ak nepošlem nakupovať priateľa, ten nakúpi za 50 EUR čo ja by som za 30 :D), radšej kúpim v akcii naviac a namrazím si (keď majú pstruhov z Požieh v akcii, ja som tá s 10 v košíku 🙂 ). Ja mám najradšej Kaufland, viem tam rozumne nakúpiť, ich aplikácia sa oplatí, ochranu súkromia majú správne nastavenú. 🙂 A recepty inak čerpám z https://www.apetitonline.cz/ alebo https://www.fitrecepty.sk/, ešte sa mi nestalo, že by sa mi podľa toho nepodarilo a naozaj tam nájdete možnosti variť zdravo a podľa toho, čo je práve cenovo dostupné. 🙂
@bessie12 to je v poriadku, otázka znela inak, samozrejme sú rozne alergie, osobne potreby a preferencie atď... Autorka o tom nepíše, tak som na to neprihliadala...vam by sa asi nedalo, mne sa dá a obe to mame nastavene úplne v poriadku 🙂
Necitala som komentáre urcite to niekto písal ale podla mna je najlepsie napisat si menu na tyzden v nedeľu ist na nakup a cez tyzden kupit max mlieko ak pijete…nas vynde strava na tyzden cca 30€ sme traja, ale s tym ze maso kupujeme “nárazovo” od známych a zeleninu ovocie mame v zahrade, vela zeleniny mrazim aby sme mali po cely rok, pripadne skladujem v pivnici…nekupujeme sladkosti ani minerálky ani veci navyše…chleba peciem sladke peciem slané tiez…nezačala som s tym kvoli šetrenie ale chcela som co najmenej vyhadzovat a hlavne zdravšie jest no zistila som ze aj dost tym usetrime
@hilda08 presne takto som na to prišla aj ja, hovoríte mi z duše 🙂
Fuha….podľa mna je to dosť málo, nevyšla by som s tým. Mám čo robiť aby som neprekročila môj týždenný limit 100€ na potraviny ( čo takmer vždy prekročím), ale teda ja nie som ten typ obrátiť každé euro 2x.
Všetky tu píšete lacne potraviny su zlé. Nie je to pravda. Da sa na raňajky zjest aj chlieb s maslom a domacim dzemom, medom, vajíčko natvrdo, makko a pod. Ano a ano aj ovsena kasa s ovocím , alebo biely jogurt s ovocím. Ziram, ako tu mnohé píšete, ze to ide na úkor zdravia. Ach jaj. Z ovocia jablka su casto v akcii, banany, alebo sezónne broskyne, a pod. Nebudem kupovať ananas za 4€ a pod. Vela ovocia je v relativne dobrej cene. Prečo by nemohli mat ludia, co neprezeru 1000€ mesacne vyvazenu stravu? Naco mi je v chladnicke 7 druhov salamy, 5 druhov syrov a pod. Potravinami sa casto plytva. Dnes som bola na WC v tesku a v radiu davali ako neplytvat potravinami. Velmi zaujimave to bolo 😬😀. Zeny lacno sa stravovať neznamena žiť z odpadkov. Znamena premyslat a rozumne variť a nakupovať. Jest sezónne potraviny, prestať sa prezierat a vsetko sa da.
Podla mna je to realne aj ked si treba odpustit blbiny ako chipsy sladke zmrzliny alkohol cigarety a podobne. Vsetky veci do domacnosti kupovat v akcii toaletak, jar, prasok atd…a jedlo detto sledovat kde je co v akcii a ist na nakup. Ved mavaju aj velke balenia napr jablk za dobru cenu v akcii, netreba jest anas, avokado a podobne detto zeleninu. Varit na viac dni a bez zbytkov a kupovat sezonne ovocie zeleninu a napr pozavarat to na kompoty omacky a ine.
Milujem ako vsetci tvrdia ze kvalitne jedlo je zaklad. Co je dnes kvalitne jedlo? Papier znese. Nalepka bio tiez nezarucuje kvalitu. To co si doma nezabijes a nevypestujes nevies co jes aj ked pocit na srdci je lepsi ked tam ta nalepocka je a 5 porcii ovocia denne haha, ovocie je striekane na stokrat a zreje v nakladaku, tak nvm ci s vitaminmi aj troska chemie. Ale chces banan no tak nemas na vyber. Tiez netreba jest jogurty a orechy denno lebo to je zevraj zdrave. Ked som bola mala som ani nevedela ako chutia mandle kesu a podobne 😀 dnes nedas decku na desiatu orechy tak mu nedavas omega mastne kyseliny kks.
Kedysi sme jedli mucne jedla denno denne, kysnute, privarky a podobne a sme tu. A dnes sa vsetci ohanaju zdravou stravou a su obezni ludia, deti a cholestor striela do vysin…podla mna xy ludi tak zije ze preziju aj za 200€ mesacne na stravu zial. Ak si nutena prezijes, ale suhlasim s nazorom ak staviate dom netlacit na pilu ze dokoncit hned. V dnesnej dobe ludia “stavaju” na roky pomalicky a co ostane trosku penazi nazvys si kupit nieco na jedenie co inokedy nie je. Zijeme len raz
@zmrzlinka2021 mlieko ako komu mme nikdy nevadilo ani vo veľkom množstve...
@pribinak mas pravdu. Ja som si pred chvilou dopisala nakupny zoznam, len taky zaklad, co sa cez vikend minulo a urcite 50tka zajtra padne.
@filipka250 ja zas si priznaniam, že si potrpim na kvalitne potraviny a keby som chcela začať šetriť tak viem kde ubrať
@pribinak ked tak rozmyslam....my tiez, hlavne moj muz. Ja si pre seba obcas kupim aj parky. 😀
@filipka250 syn robí športy a keď príde z tréningu tak zožerie pol chladničky 🤣 hotová kyselina
Ja nemám problém Kúpiť potraviny v akomkoľvek obchode, ale nemám dobre skúsenosti s lacnými potravinami
Mňa skôr zaujali tie nízke poplatky co mas...ze 10e elektrika mesačne? A nedoplatky mate ci?
Ja som 1+3 a vychadza mi to cca 300€/mes teraz ( priemer od zac roka). Ale teda nesetrim nejako extremne a nie su v tom zaratane domáce zdroje.
Zvladnut to myslim mozes ale skladba jedla bude musiet byt upravená-viac prívarkov, huste polievky s chlebom, cestoviny. Mne by v tejto strave chybal kvalitny syr/maso, cerstva ryba, domace vajicka, poctivé biele jogurty.
@1fifinka1 kvalitne maslo nie je lacne…uz tam sa zacina problem tvojej uvahy. Dalsi problem je, ze autorka riesi sumu 250€ a ty pises sice asi len obrazne no o štvornásobku tejto sumy.
@1fifinka1 ďakujem. Tiež si myslím to isté, ako keby ideme jesť iba múku a iné. Skúšam to teraz a je to zaujímavé , ako vyžiť z toho približne a myslím že zatiaľ máme celkom pestry jedálnicek. Strukoviny sú lacné a zdravé, raňajky ovsené vločky, prípadne palacinky s džemom domácim, večera buď varené alebo pomazánka s pažítkou a trochou zeleniny, ktorá je aktuálne v akcii.
@bessie12 myslím že keby nemal tvoj muž na výber, tak by zjedol aj také, bezmäsité. Ja som svojho muž naučila jesť také jedla, tiež bol z domu naučený že n ráno väčšinou šunka, obedy kuracie poväčšinou. Teraz zje napr aj lasagne zeleninové, cocerovy guláš a aj rôzne obyčajne zeleninové jedlá.
Hlavne neber náklady mesačne. Ale rozdel si to na týždeň. Pri šetrení na strave je kľúčové týždenné planovanie podľa mňa. Ako nákupu, tak aj jedál ktoré budeš variť. Aby bolo vždy kúpené len to čo treba, jedla také kde využiješ všetko na maximum a nebol "odpad". Ale to je len taká teória podľa ktoré by som sa riadila keby som musela. U mňa momentálne nereálne minúť toľko na stravu. 200e minieme v potravinách za dva týždne a to sme 3ja. Ale je pravda že na potravinách "rozhadzujem" a nepozerám na ceny. Ono niekomu nevychádza na stravu ani to čo Vám a musí vyžiť.. Podľa mňa sa dá, ale je to na úkor výživových hodnôt jedál a celkovú kvalitu jedla, čo by u mňa bolo to posledné, na čom by som šetria. Radšej si privyrobiť niečo... Načo investujete 50e keď nato momentálne nemáte? Na čas s tým prestaňte a máte +50e na stravu.

Skôr to vidím na 250-300, pri týchto cenach