Priateľ chce, aby som mu prispievala 700 eur
Ahojte výdavky na dom z mužom mame 1750 eur... Je to jeho dom a jeho mesačná splátka je 1400 ostatné sú energie, poistka... Ja mam svoj druhý dom ktorý si platím úplne sama...snim som mala debatu a on ze nech mu prispievam 700 eurami že on bude platiť zvyšok... Je to ok?
@sisaka Niečo iné je zaplatiť za večeru, či pozvať na výlet a neriešiť benzín. A niečo úplne iné zase platiť bývanie. Hlavne, keď jeho to stojí také strašné peniaze (áno, uznávam, že jeho problém) a zároveň ona má svoj vlastný dom, z ktorého bola schopná vyplatiť exmanžela, čiže zrejme nemá problém s financiami. Ako som písala už v mojom prvom príspevku, 700€ sa mi zdá veľa (záleží, samozrejme, od situácie), ale aby platila zase len to, čo ona sama spotrebuje, sa mi zdá málo a voči nemu nefér. Tých 200€ navyše, ako píše @nerko sa mi zdá byť v pohode.
@sisaka to je skor kulturna vec nie stare casi .. na Svk je to bezne ze vsetko delia 50-50 financie. Pomali od prveho rande.. V mexiku (a nie len tam) stredna a vyzsia vrstva je zvyk ze chlap je chlap a plati vsetko a zena si svoj plat nechava pre seba ( lebo vacsinou je tam nepomer) nizsia vrstva sa musi poskladat.. na Svk je taka mentalita ze ked zena neda polku $ tak je “ zlatokopka” co byva zadarmo. Rozdelia rozrataju aj rozky na moje tvoje .. ale o domacnost sa staraju vacsinou zeny pan potrebuje relax.
Hypoteka je jeho, dom bude jeho. Toto nech si plati pan priateľ vylucne sam. Ty sa podieľaj polku na ostatných nákladoch, aj keď ako píšeš, je to otázne kedze ideš na MD, potom asi na RD. To ako.mu chceš platiť 700€ ked dostaneš rodicak 380€?
@sisaka Vzhľadom k tomu, čo som podrobne rozpísala v niekoľkých mojich dnešných príspevkoch a čo sa mi tu nechce znova opakovať si myslím, že je to nefér. Veď sa na to pozri z opačného pohľadu: že by bývali v jej dome. Ona by platila hypotéku, on polovicu nákladov. Jeho dom by dal do prenájmu a všetky peniaze z toho prenájmu by si nechal.
@h2 to by bolo tiež správne ale tiež za predpokladu ze sa rovnakým dielom postará o dieťa a takisto aj o domácnosť....
Pretože mám pocit že dnešným muži chcú nech platí žena polovicu finančných nákladov vo vzťahu, lebo sak emancipacia... Ale tie ostatne veci ako starostlivosť o deti inkl nočné vstavanie, chodenie po lekároch, OCR atď a domácnosť ostanú na žene lebo však to je ženská robota
@lienka.7 Čiže ak by si si ty zobrala šialene vysokú hypotéku a kúpila dom, potom by si si našla priateľa, ktorý by sa k tebe prisťahoval s jedným kufrom, bola by si spokojná, keby ti platil polovicu nákladov? Tebe by odišla väčšina výplaty na splátku hypotéky, jemu by pribúdali peniažky na účte. Alebo by mal aj on svoj byt/dom a ten by prenajal a ešte by na tom zarábal. V pohodičke, nie?
@lienka.7 Ona mu nemá splácať hypotéku. Má mu prispievať, keďže tam býva.
Mimochodom, si úžasná, ak by si to naozaj spravila tak, ako píšeš. Že tvoj partner by nemusel platiť nič viac. Ty sa každý mesiac vyhádžeš z peňazí, jemu bude stúpať konto... Ak to tebe takto vyhovuje, nech sa páči. Ja mám iný názor.
@h2 a aký máš na to názor? Ze mi budeš platiť polovičku hypotéky a ako si povedala, ty sa vyhadzes z peňazí na niečo, co nie je a nebude nikdy tvoje? To je riziko podnikania. Keby tam autorka nebývala platil by ju aj tak sam. Autorka si akurát bude platiť svoje náklady. Plus urcite bude dávať aj viac, kvoli dieťaťu, pripadne na stravu.
Ja by som mu povedala ze ak na teba prepise aj uver aj dom, teda polovicu tak mu das polovicu..nedala by som ani gros do cudzieho. Ci je to frajer alebo nefrajer...
Ty budes platit jemu hypo a ako si mozes byt ista ze ked sa rozidete tak ti to vrati? To je kravina. Ja by slm hentak nezila uniekoho
Platiť polku hypotéky nie..ale platiť len polku na energie mi tiež príde malo..ja by som navrhla nech si on pekne spláca hypo sám,ale ty by si platila energie pre oboch,strava na poly...je potreba kompromisu..priznajme si,to že máš tam bývaš,neznamená že len minas vodu a elektriku..všetko sa časom opotrebuva,či už spotrebiče,nábytok atď..ak si tam prišla len s igelitkou vlastných veci,podľa mňa by to bolo celkom fér..
@miadi 👍 no asi to tak bude… my mame s mužom stále ten mexický vzťah. My mame spoločný účet, ten nepoužívam a mám k tomu vlastný, kde ide moja výplata a to mám na míňanie, ale platím aj nejaké rodinne veci, ale tak 80% je v réžii muža. Sme spolu 30 rokov, vyše 20 ako manželia a ešte sme si peniaze nevykrikovali, čo kto platí a neplatí a mal by… No Mexiko - muž zabezpečuje rodinu 😂
@h2 ano, plati síce menej, vyrovna sa to potom pri dieťati zase. Lebo nepredpokladám, ze bude pýtať polovicu za kazde kúpené lízatko...(obrazne povedane)
Na 1.400€ hypo musi mat daný pan pekny prijem, cize ide mu len o to si znížiť svoje náklady.
A môžu urobiť kompromis, nech si prenájmu dom a ten nech si platia na polovicu. Prijem z prenájmu vlastných budu mat vylucne pre seba
@h2 Ale ved ona prispieva na stravu, energie, ale ona nie je podnajomnik, ale jeho partnerka. Ten vztah by tu mal byt iny, ako ked niekomu prenajimas izbu, ci byt, ci dom. Si vezmi, ze bude platit 700 EUR mesacne. Za 5 rokov v byte nechá 42 tis. EUR a on ju moze z hodiny na hodinu vypoklonkovať bez jediného eura. Nemusí jej nič vyplatiť, a z jeho hypoteky sa mu zníži istina dajme tomu o 35-36 tis. EUR a ona nemá žiadny podiel.
Úplne sprosto povedané, oni dvaja sú si cudzí ludia, nie sú rodina, kedze nie sú manzelia, aj je dnes moderné sa tak nazývať kvoli dietatu - realne pre neho je to frajerka, s ktorou ma dieta ale moze sa jej kedykolvek zbavit.
Realne on a mozno ani ona nerataju so vztahom na celý život a podla toho sa aj spravaju. Ano, ona bude zarabat na svojom byte, tak mohli oba domy dat do podnajmu a ist do niecoho spolocneho pol na pol. Alebo sa vziat a z kazdej splatky automaticky je polovica na nu a polovica na neho.
@lienka.7
@zmrzlinka2021 Toto som tu ja už včera písala, že by ona mohla predať svoj dom, odkúpiť od neho polovicu a mali by to spoločne, on by si z tých peňazí od nej splatil, alebo aspoň podstatne znížil hypotéku a žili by si krásne spolu so spoločným majetkom. Alebo predať obidva a kúpiť spoločný, na ktorý každý prispeje rovným dielom. Tak by som to urobila ja, keby som bola v takej situácii. Ale ona to tak nechce, chce si svoj dom nechať. Tak prečo má práve on doplatiť na to po finančnej stránke? Lebo je chlap a tu sme na modrom koníku?
Zoberme si situáciu, že všetko je tak, ako je tu popísané, až na to, že ona ani on nevlastnia žiadne domy, on má ten svoj prenajatý od niekoho tretieho, komu platí podnájom. Ona sa k nemu nasťahuje. Tiež nemá nič platiť, len polovicu nákladov? Lebo to nie je jej? Nie je to ani jeho a platí tam. Keď odídu z tohto domu, on nebude mať nič a ona úspory, ktoré ušetrila za bývanie. 🤷🏻♀️
@h2 pokial nemajú nič spoločné, vzdy jeden bude ťahať za ten kratší koniec. To je fakt. Pokial by som zarábala tak ze by som nevedela co s peniazmi... budis. Ale inak nevidím dôvod platiť proste cudziu hypotéku. A je jedno ci by som mala aj 3 byty v prenájme. Ako som už písala, on si chce proste iba znížiť výdavky, budis, ale nie ze mu ma prispievať polovicou nákladov na hypo. Obzvlášť keď príde dieta, väčšinu výdavkov bude aj tak platiť autorka.
@zmrzlinka2021 presne si to napísala! 👌
Povedané rečou
@h2 ona sa vyhadze z peňazí a on si pekne znizi vysku hypo. No radosť mu zit 😁
Tak napíšem v rýchlosti keďže nemám čas... Poratali sme výdavky... Dom cca 2000... Strava cca 500, všetko v dome platil on, dokonca menil co som chcela ja, kupoval co som si vybrala... Zatiaľ sme o tom nehovorili ci je 700 ok alebo nie. Toto teraz pred pôrodom neriešime.. Čiže až keď nastupid do prace tak sa budeme musieť dohodnúť...
Haha, prepac, ale preco sa pytas ci je 700e ok ked to zaklicujes komentarom "nemam mu problem platiť 700e ani pocas materskej a ani po". Ak si to môžeš dovolit a je ti blbe zit u neho za "energie", tak mu tych 700e davaj.
Ja mam asi vynimocneho partnera, ale za tie roky co sme uz spolu, platí sam zo svojho komplet inkaso a náklady za auto aj ked som sa ponukla, ze prispejem rovnakým dielom. A to neberie tak, ze je to moje, preto si to budem platit sam. Pre neho to bolo vzdy nase (aj ked nie sme zobrati a realne je majitel on).
A platovo ste na tom ako? Zarábas ako on? Potom ok, plat mu polku ked ti to nevadi

Po materskej by som platila polovicu nakladov energie, potraviny atd. + na byvanie by som prispievala 200€. Dom je sice pisany na priatela, ale fyzicky v nom byvas a uzivas ho aj ty. 700€ je vela.