Priateľ chce, aby som mu prispievala 700 eur
Ahojte výdavky na dom z mužom mame 1750 eur... Je to jeho dom a jeho mesačná splátka je 1400 ostatné sú energie, poistka... Ja mam svoj druhý dom ktorý si platím úplne sama...snim som mala debatu a on ze nech mu prispievam 700 eurami že on bude platiť zvyšok... Je to ok?
počkaj, tu je taká obľúbená veta- najprv si urobme decko a potom sa spoznajme. Ty a tvoj ste také trdlá, až to bolí. Znie to na figu s tými 700e, ale aspoň ich nepýta, keď budeš na materskej. Mali ste si peniaze riešiť pred a nie teraz. Jasné, že sa to zdá byť veľa, ale očividne žijete obaja v inej finančnej situácii ako ja, keď tvrdíš, že pre teba by to až taký problém nebol. S ním sa normálne porozprávaj, ako prišiel k takej sume a skús prísť s rozumnejšou
Ja by som si s nim naliala cisteho vina....raz som sa popalila a pochop ma nic nie je 100% a potrebujem mat nejaku zaruku ...
Nie je to fer. Dlzku splacania hypoteky si urcil on. Keby ju skratil a platil by priklad 3000e/mesiac tak by si mu mala davat 1500? Keby platil 800e tak ty 400? Ako spolubyvajuca v prenajatom byte, kolko ta vysla polovica najmu? 200-250euro? Ak sa citis ako podnajomnicka tak mu daj takuto normalnejsiu ciastku. Ale uvedom si ze po materskej budes na rodicaku, tvoj prijem sa znizi, jeho prijem sa nezmeni. Predpokladam ze ty sa budes musiet prisposobovat dietatu ked nastupi do skolky. Z mojho okolia kazde jedno dieta ked nastupilo do skolky bolo cca tyzden v skolke, dva tydne doma, tyzden v skolke a na to 3 tyzdne doma, potom zas tyzden v skolke a zas 2tyzde doma a takto pekne dookola. Preto mi nepride fer aby ste platili presne pol na pol aj keby ste boli spolu v podajme. Uz som tu citala aj take, ze zena s muzom idu na polovicu, jej z rodicaku neostava takmer nic a on si uziva zbytok svojej vyplaty. Mne to rozum neberie, ved sa stara o ich spolocne dieta, nemoze ist robit niekam 12sky alebo na smeny a nechat dieta same.
Ak si s tym ok ty tak je to ok ak s tym nie si ok ty tak co ti pomozu nazory cudzich ludi??? Su to tvoje peniaze a tvoj vztah.
Haló, tí čo jej tu radíte platiť, dom je priateľov, on je výlučný vlastník, nikdy z neho neuvidí ani cent, kým nemal priateľku, z čoho si platil splátky hypotéky? Ja by som tiež platila nejakú rozumnú cenu nájmu+polovica za energie a polovica z nákupov do domácnosti. Ale rozumná cena nájmu určite nie je 700 EUR čo je polovica jeho splátky. 🤦🏻♀️
Ja by som to napr teraz pred porodom uz neriesila..
Kym bude treba "realne" platit, sa situacia moze diametralne zmenit.
Kedze tam ale bude spolocne dieta a zena na M/RD ("usly prijem"), tak polka energii a nejaka strava by mala na zaciatok stacit..
Pri takej (a kazdej) uverovej splatke sa pocita, ze muz na nu bude mat aj po splodeni potomka a nastahovani si jeho matky k sebe..
Úplne chorý vzťah máte, to radšej žiadny. To budeš platiť z materskej? Alebo? Týždeň po pôrode ideš do práce? On voči tebe ako matke svojho dieťaťa nemá žiadne záväzky? Neplatila by som mu takú sumu ani omylom. Veď tak bývajte u teba a nech platí on tebe.
@nikolka1986 píše ze potom ked nastúpi do práce, nie ked bude doma s dieťaťom
@zoro9836 nie su manželia
@simca06022011 Dala by som mu max. polovicu z nájmu svojho domu, alebo nech platí on a bývajú u nej. Celkovo nevidím dôvod investovať do niečoho čo nie je moje. Len blázon by to urobil.
Ak je to jeho dom a ty nie si vlastnicka, prispevaj mu 300 eur, to je korektne.
On chce, nech platis po materskej a teraz vyjadrenie, že budeš? Nechala by som to ako otvorenú tému. Jednak sa dovtedy lepšie spoznáte a jednak okolnosti sa môžu zmeniť. Neskôr budeš vedieť lepšie.
Môžem sa spýtať koľko ste sa poznali kým prišlo dieťa? Áno, zdá sa mi absurdné že niečo takéto idete riešiť teraz keď vstupuje do vzťahu dieťa a ty s veľkou pravdepodobnosťou prídeš o značnú časť príjmu. Celá vec mi pride neskutočne vypočítava
Tak ja neviem, či som ja divná, alebo čo. Mne sa nezdá v poriadku, aby platila polovicu energií, polovicu ostatného (strava, drogéria atď.) a hotovo. Bývať len za energie znamená bývať zadarmo. Nepodieľať sa finančne na nadobudnutí nehnuteľnosti (čo je najväčšia suma), nekupovať nábytok, neprispievať na nutné opravy... Lebo "nie je to moje, nebudem platiť za jeho". Ale bývať tam je v pohode?
Predstavme si situáciu, že by dvaja zarábali rovnako (nehovorme teraz konkrétne o týchto dvoch, ale všeobecne). Obaja dajú rovnako na energie, stravu a všetky tieto spoločné veci. Čiže každému po zaplatení týchto vecí zostane rovnaká suma. Ale jeden, ten, čo vlastní nehnuteľnosť, bude okrem toho musieť zaplatiť hypotéku, kúpiť všetko do domácnosti (spotrebiče, nábytok, vybavenie...), keď sa niečo pokazí, zaplatí opravu, kúpi nové. A druhý si len tak býva, bez starostí a užíva si svoje peniaze pre seba, prípadne ich niekde investuje. Lebo nebude predsa platiť za niečo, čo nie je jeho, hoci to využíva roky. Zdá sa vám to v poriadku? Bolo by to OK, keby ten, kto všetko platí, bola žena a ten, čo len prispieva na náklady a užíva si svoje peniaze, bol muž? Hm?
@zmrzlinka2021 no prepáč ale oslovila ho manžel takže z toho som usúdila že asi sú zobrati a to sa potom riešiť papierom na ktorom priznáva že platí tých 700 ....v prípade ze by sa rozviedli a delili si majetok. Ale teraz pozerám ze nadpis je pozmenený na priateľ. Prepáč
@h2 lenže oni nie sú manželia. Jemu bude platiť jeho majetok, ktorý sa bude zhodnocovať a on keď ju kopne do zadku, neuvidí ani euro
@zmrzlinka2021 Ale má tam ona zato bývať zadarmo? Všade, kde bývaš, sa platí. Buď v podnájme, kde tiež neplatím len energie, ale aj drahé nájomné majiteľovi bytu, lebo ho ten byt niečo stál. Alebo bývam vo vlastnom a potom ma to tiež stojí celý majetok. Predstav si, že máš priateľa, obaja máte byty. Idete bývať spolu, on pôjde k tebe, svoj byt dá do prenájmu. Tebe bude platiť polovicu nákladov, čiže vlastnú spotrebu. Byt budeš platiť len ty. On na svojom byte bude zarábať. Budú to len jeho peniaze. Je to spravodlivé?
@veroniq85 Áno, de facto býva zadarmo. Prečo má celé bývanie platiť len on? Hlavne, keď má aj ona svoj dom. (Neodpovedala na otázku, čo s tým domom je. Ale ak ho nevyužíva, je logické ho prenajať, nech prináša zisk.) Prečo má mať v rovnocennom vzťahu jeden z bývania zisk a druhý stratu?
@h2 chvála panubohu, že ja som s mojim manželom chodila ešte za starých čias. Pre neskôr narodených, to boli časy, keď muž pozýval do reštaurácie a vždy platil a nečakal, že polku zaplatím ja (a to platilo nielen pri priateľovi, ale aj pri všetkých kamaratoch mužského pohlavia, ktorí by sa urazili, keby som v pube vytiahla peňaženku), keď sme chodili na výlety a nerozrataval cenu prejazdeného benzínu, časy, keď normálny muž by žene dal prvé aj posledné. Ak by sa išiel môj priateľ so mnou handrkovať, koľko budem u neho platiť nájom, koľko z nákupov prežerem a koľko miniem vody, keď sa denne osprchujem, tak by ma láska v tom momente prešla a ide do péčka.

@veroniq85 pokial by boli manzelia, peniaze su spolocne bez ohladu na to, kto ich zarobi, a teda v pripade rozvodu splatky idu pol na pol + trhove zhodnotenie nehnutelnosti. Preto sa tak vela chlapov nechce zenit, nechavaju si proste zadne vratka, buduju karieru a doma maju opatrovatelku a gazdinu 😉 + este sex