icon

Príjem z prenájmu bytu si necháva priateľ

margareta02
17. apr 2015

Mam priatela,ktory sa pristahoval ku mne do bytu, nakolko mam vacsi byt ako on. Prispieva mi polovicu na najomne( 60) a 50Euro na stravu/prasok na pranie... Po dlhsom case svoj mensi byt prenajal a kupil dalsi (taky isty ako mam ja), tiez na prenajom. Nie sme zosobaseny. Myslite si , ze je to OK , ze si cely prijem z prenajmu nechava sam a byva stale u mna. Aky je Vas nazor na delenie ?
Ide mi o to, ze ked som povedala, ze sa mozme teraz nastahovat k nemu, tak to uz neislo, pretoze by prisiel o peniaze z prenajmu.

Strana
z2
libka1
17. apr 2015

ja by som nebrala ohlad ze tie byty su jeho. jeden byt prenajima LEN vdaka tebe!

vika35
17. apr 2015

@margareta02 ok a co napriklad ak ti odide pracka, chladnicka, bude treba novu postel aj to pojdete na polovicu? asi nie vsak, ale on to tiez vyuziva. ja by som si pytala viacej. a podla mna chlap by si zenu mal aj hyckat, pozvanmie na veceru je najmenej. ved ty mu varis, peries, upratujes, ci robi to aj on?

yanni
17. apr 2015

Ahoj, tak odpoved na tvoju otazku, nie nemusi ti z prenajmu svojich bytov davat nic.

Ina vec su tie vase vydavky. Tych 120 € je cisty najom? Kolko platis za elektriku, vodne-stocne, kurenie, popr. este plyn, tv/intenet/telefon? Preddavky za energie boli vypocitane len na jednu osobu, ked si v byte byvala este sama? Kolko uz byvate spolu? Uz ste dostali aspon jedno vyuctovanie? Aby si nebola prekvapena z fajn vysokeho nedoplatku. Pravdepodobne si nic nemenila. Preddavky si nedala zvysit, cize je to ako na ejdnu osobu. teraz ste dvaja. Dvaja minu viac vody, viac elektriky, za smeti tiez musis platit za dvoch ak je u teba na adresse normalne prihlaseny.
Tiez strava. za 100 € dvaja ludia? To ako robite? A na SK? Ja ked som zila sama, tak som mozno taku sumu(skor plus ako minus) minula na nakupy sama. A to neratam k tomu obcasne kafco s kamoskou atd. Podotykam, zijem v Nemecku, kde su potraviny a drogeria znacne lacnejsia. A to ta drogeria v tych 100 € nebola. To boli cisto nakupy potravin. Drogeriu som kupovala zvlast v drogoske, nikdy nie v supermarkete.

Takze zamysli sa a prerataj si to. A ked chodis na nakupy potravin a drogosky, tak skus aspon jeden mesiac zbierat blocky a potom to zrataj. K tomu samozrejme este prirataj aj varenie(ak varis len ty), pranie, zehlenie, upratovanie atd. jednoducho sluzby. Toto vsetko asi ten tvoj priatel nerobi. Cize kludne pogugli a najdi kolko stoji taka pomoc do domacnosti, prirataj to k tym blockom a uvidis, ze ta z tej sumy vyvali. 😕

maja2039
17. apr 2015

@margareta02 aj ty davas 50€ na stravu?? tak ako on a to ti staci na mesiac???? 😕 😕 😕

maja2039
17. apr 2015

@margareta02 no neviem ale urcite by som to stravne navysila a nejaku sumu z jedneho najmu, vdaka tebe moze zarabat bo byva u teba a este ho aj zivis 😒 🤐

zinica
17. apr 2015

Mozem ti poradit z mojich skusenosti. Zila som s priatelom v mojom byte (na hypoteku), platil mi 200 mesacne za VSETKO spolu. Kupovala som mu vsetku stravu, kozmetiku a dokonca som mu kupila niekolko topanok, oblecenie a mobil - aby si mohol najst lepsiu pracu. Nemal nic, ani len vlastny uterak, vsetko pouzival moje a jedina jeho investicia bola, ze kupil umyvacku za 220 eur. A po roku sme sa rozisli a viesco mi ten blbec napisal? Ze chce, aby sme sa vyuctovali za byt, aby som ho vyplatila...skoro som odpadla. Spisala som mu vsetky platby, ktore mi poslal aj s datumami vdaka internetbankinku, vsetky veci ktore som mu nakupila (stravu nepocitam) a rozuctovanie mu poslala. Az potom si uvedomil kolko ma stal, takze sa opytal kolko mi ma doplatit a uz som s nim viac nekomunikovala. Podla mna mali by ste uctovat cierne na bielom a vsetky naklady rozdelit. Alebo nech vedie nakupy a domacnost on...az tak uvidi kolko by ti mal prispievat..

zuzanockamt
17. apr 2015

@margareta02 byt je jeho, za byvanie ti plati, nie ste zobrati, tak nie je o com

natalym
17. apr 2015

@margareta02 On vďake Tebe zarába a si sporí. Ty si na tom ako?
Podľa mňa by bolo od neho fér, sem tam spraviť nákup, kúpiť Ti šaty, príp. kozmetiku, pozvať na obed, na večeru a pod. Ak to doteraz nerobí, len Ti hodí zo všetkého polovicu, tak to nie je dobré a nikdy nebude. Určite by som nad tým zamyslela. Skús mu povedať, že by si chcela v Tvojom byte prenajať jednu izbu, lebo aj Ty si potrebuješ urobiť rezervu, finančnú. Uvidíš ako sa zatvári.
Alebo možno si hlúpa, prepáč a mala by si ho trošku viacej milo pumpovať. Skús to. Pýtaj si na niečo od neho, či Ti prispeje. Na auto, napr. Polovicu. Ale bude na Teba napísané. 😀

jolly84
17. apr 2015

@margareta02 polovicu z prenájmu nech ti dá, má ho len vďaka tebe....ak nie, trvaj na tom, že od neho chceš 400 eur ako jeho réžiu na bývanie. Ak nie, nech ide dom a má 😀

lubicaregecova
17. apr 2015

... dostala si úžasnú príležitosť zažiť partnerovu povahu. Váž si to. Rozhodnutie, či a ako ďalej je na tebe. Držím palce 🙂

gurmanka
Autor odpoveď zmazal
marce63
21. jan 2019

Dievča, na takýchto chlapov si dávaj pozor! Natrafila si na vypočítavého človeka, ktorý ťa dostal tam, kde chcel on. Takto partnerský vzťah nefunguje. Býva u teba, na byt prispieva len základnou sumou a on si prenajíma svoje dva byty a zisk si odkladá. Veď to je totálne choré.
Táto jeho matematika sa nedá nijako logicky zdôvodniť, pretože je zrejmé, že vyhovuje len jemu. Na stravu 50-€, tak to je už absolútne nemysliteľné. Takýto človek si ťa absolútne neváži.
Veď ty sa oňho staráš, vyváraš mu a on znova kalkuluje len zo základnými nákladmi. Veď tá strava to nie sú len položky z pokladničných blokov, je tam vložená tvoja práca, tvoj čas, cena za energie, varí a perie sa na tvojich spotrebičoch...veď nad tým porozmýšľaj, toto nie je normálny vzťah. Keď by si mala hrať jeho hru a nechať ho nech si naďalej odkladá peniaze z prenájmov bytov, tak si ty musíš dať od neho zaplatiť za byt sumu vo výške polovice prenájmu tvojho bytu- podľa toho aké sumy sa platia vo vašej lokalite za plne zariadená a vybavený byt s upratovačkou a kuchárkou. Podľa mňa nemá žiadny zmysel bývať s takýmto vypočítavcom, lebo toto sa ani vzťahom nedá nazvať.

Strana
z2