icon

Priplácanie na nemocenské poistenie - zamestnanec

elizita
14. feb 2014

Ahojte, pracujem u 1 zamestnavatela od októbra 2011 a zvažujem, že by som si začala priplácať niekedy tento rok balík dobrovoľného poistenia (bez poistenia v nezamestnanosti) kvoli prípadnému rizikovému tehotenstvu a následne materskej. Googlila som, z čoho sa mi PN po priplácaní bude počítať, ale som z toho somár. Mýli má tam tých 90 dní. Napr. pôjdem teraz na PN v októbri, priplácam si 90 dní, z coho mi vypocítajú PN ak napr. január až apríl za mna platí poistné len zamestnávateľ, od mája sa pripoistím do maxima. Celé dokopy to zpriemerujú??? Ale mi to sociálka vypočíta z odkedy som sa pripoistila? Som z toho jelen. Lebo ak to vsetko daju dokopy a zpriemerujú to, tak to nem dobré pre mna.

Strana
z4
zalka
29. jún 2014

@elizita ak máš skončené DNP tak sa pripočíta k tomu

elizita
autor
29. jún 2014

@zalka @izabela11 ja som mierne z toho zufala a neviem, co mam robit... som zamestnana na plny uvazok 2,5 roka... platila som si DNP cca 90 dni (marec-maj 2014), potom som to zrusila a o par dni otvorila DNP z rozdielu do maxima - to si platim od cca 26.5.. mam ale moznost sa zamestnat este v dalsej praci, kde by som tiez platila povinne poistenie... (toto poistenie by islo z mojho vacku, kedze by to bolo len na papieri)... chceli by sme dieta, ale ak sa nepodari do skoncenia DNP, tak mi peniaze asi prepadnu.. resp. by som tam musela nieco vyspekulovat s druhym povinnym poistenim t.. co by ste robili na mojom mieste? Viem, ze budem ako tehotna na rizikovom (aj ked nie od zaciatku celkom), takze mi nejde len o matersku, ale aj o cerpanie PN... mam 8 dni na to, ci zaplatim lebo nezaplatim DNP za jun (do 8.7 to musim zaplatit)...

zalka
29. jún 2014

@elizita DNP musíš zaplatiť do posledného dna ako si prihlásená ... a teoreticky pri druhom zamestnaní je výhoda tá, že nemusíš mať 270 dní poistenia aby si mohla ísť na PN ako z DNP

elizita
autor
30. jún 2014

@zalka DNP zanika aj z dovodu nezaplatenia poistneho,... tak to maju uvedene na stranke soc poist.. zaplatim si este asi do polky jula a potom to zrusim.. po scitani budem mat DNP odplatene cca 120 dni.. a ked budem do 2 rokov tehotna, tak sa zamestnam v dalsej praci a budem si platit odtial odvody, aj ked to bude vyssie... ked sa mi scitaju DNP a tato druha praca, tak v pohode stihnem 270 dni kvoli MD a mozem ist aj na PN a nic tym nestratim... lebo ak by som si platila uz len DNP a nestihnem dovtedy otehotniet, tak su vsetky peniaze co som doteraz do toho vrazila celkom v kybli.. ja viem, som komplikovany pripad.. ale to zrejme viaceri vdaka tejto super zmene... nikto nechce vyhadzovat peniaze von kominom..

zalka
30. jún 2014

@elizita pozri nezrušia ti to automaticky v ten den ako si ty myslíš, poistenie potrvá ešte 2 mesiace a tebe narastie dlžná suma, takže ak chceš zrušiť zruš sama a nespoliehaj sa na automatické zrušenie

Strana
z4