icon

Priplácanie na nemocenské poistenie - zamestnanec

elizita
14. feb 2014

Ahojte, pracujem u 1 zamestnavatela od októbra 2011 a zvažujem, že by som si začala priplácať niekedy tento rok balík dobrovoľného poistenia (bez poistenia v nezamestnanosti) kvoli prípadnému rizikovému tehotenstvu a následne materskej. Googlila som, z čoho sa mi PN po priplácaní bude počítať, ale som z toho somár. Mýli má tam tých 90 dní. Napr. pôjdem teraz na PN v októbri, priplácam si 90 dní, z coho mi vypocítajú PN ak napr. január až apríl za mna platí poistné len zamestnávateľ, od mája sa pripoistím do maxima. Celé dokopy to zpriemerujú??? Ale mi to sociálka vypočíta z odkedy som sa pripoistila? Som z toho jelen. Lebo ak to vsetko daju dokopy a zpriemerujú to, tak to nem dobré pre mna.

Strana
z4
zalka
14. feb 2014

@elizita na to aby si s toho priplatenia mala nárok na platenú PN .. musíš prv platiť 270 dní až tak bude nárok na platenú PN.

elizita
autor
14. feb 2014

myslim, ze to nie je odpoved na moju otazku... ja narok na PN aj materske mam tak ci tak... na max. matersku mi staci platit maximum 26 týždňov pred nástupom.... ja riesim sposob vypoctu PN.... podla toho, co som vygooglila je v mojom pripade rozhodujucim obdobim pre vypocet predchadzajuci rok.. cize pre mna rok 2013 ak by som sla napr. v oktobri na PN... cize, z pripadneho priplacania nic nedostanem na PN???

zalka
14. feb 2014

@elizita z každého poistenia potrebuješ 270 dní .. platila si si niekedy DNP? alebo máš nejaké iné ukončené poistenie v poslednom období? ak nemáš tak platí to čo som napísala vyššie ...

elizita
autor
14. feb 2014

ved pisem, ze som zamestnana, takze odvtedy nepretrzite platim poistne... mam to chapat tak, ze pri vypocte PN sa obe poistenia beru individualne? Povinne, vyplyvajuce zo zamestnaneckeho pomeru a DNP zvlast?

zalka
14. feb 2014

@elizita áno presne tak sa to berie ... z DNP potrebuješ 270 dní poistenia aby si vôbec mala nárok na platenú PN ...
a pri výpočte PN sa obe poistenia berú samostatne ... aj ked na účet príde jedna suma ...

elizita
autor
14. feb 2014

@zalka a toto mam potom ako chapat, to nejako protireci: Ak vznikne nárok na nemocenskú dávku z viacerých nemocenských poistení, nemocenská dávka sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenských dávok z tých poistení, z ktorých vznikol nárok, a nemocenská dávka sa vypláca len jedna.

zalka
14. feb 2014

@elizita ved ti píšem ... ak nemáš DNP viac ako 270 dní tak nič nedostaneš ... a ak máš DNP 270 dní a ideš na PN tak dostaneš PN v súčte zamestnanie + DNP ... a suma príde jedna na účet .. ale skúmajú sa podmienky ... a v rozhodnutí príde pekne rozpísané, že čo je z čoho ...

ved sa prihlás na DNP teraz a chod na PN ... a uvidíš príde ti papier, že PN z DNP ti nepriznávajú .. a že odvody za DNP si máš pekne aj za čas PN zaplatiť ...

elizita
autor
14. feb 2014

@zalka ak budem mat uz 270 dni aj pri DNP, tym padom mi z povinneho budu pocitat z roku 2013 a z DNP za poslednych cca 270 dni (resp. ak myslim len na matersku, tak mi staci platit z minima a 26 týž. pre nastupom platit z maxima). Correct? 🙂

zalka
14. feb 2014

@elizita tak nejako ... resp. pri DNP sa počíta z posledného poistenia ... čiže ak sa teraz prihlásiš na DNP ... a nové DNP ti vznikne z maxima v roku 2015 tak bude MD rátaná z roku 2015 napr.

izabela11
15. feb 2014

@elizita
@zalka myslím si, že nie je to úplne tak.
Moja kamarátka minulý rok mala ukončené jedno zamestnanie, práve 4. mesiac pracovala v novom zamestnaní, keď zistila, že je tehotná. Rýchlo som jej poradila (v cca 4. týždni) prihlásiť sa na DNP - len z rozdielu Mzda zo zam. + DnP = max. VZ. Tetuška v soc.poisť. ju odhovárala, keby som jej nestála za chrbtom, tak sa nechá ovplyvniť...
Ona podmienku 270 dní zo zamestnania spĺňala, pár dní si zaplatila DNP a ihneď nastúpila na rizikovú Pn.
Takže mala slušnú 26-týždňovú pn (zo zamestnania + minimálnu z DNP) a potom maximálnu materskú.
Tam je ale taká zvláštna podmienka - neviem či stále platí - ukončené zamestnanie a nové aspoň 3 mesiace.
vtedy nemusela mať i 270 dní z DnP - stačilo to zo zamestnania za posledné 2 roky.

Apropó - pozor - ak sa prihlásiš na DnP - zmena vymeriavacieho základu je možná iba raz za 1/2 roka.
Je to veľmi dôležité pri nepretržitom poistení.

zalka
15. feb 2014

@izabela11 píšeš v podstate hlúposti ...
lebo kamarátka mala ukončené zamestnanie .. a k tomu zamestnaniu sa pripočítalo DNP čiže tam mala splnenú podmienku 270 dní poistenia ... ( teda k DNP sa pripočítali dni poistenia z ukončeného zamestnania )
a z nového takisto splnila do nástupu na MD 270 dní poistenia ...

ak by tvoja kamarátka bola zamestnaná dlhé roky a urobila to čo si jej poradila, tak by nárok na PN z DNP nemala...

izabela11
16. feb 2014

@zalka ona bola zamestnaná dlhé roky 😉 ... ale práve zmenila zamestnanie... a v tom novom bola 4 mesiace...
takže som len chcela upozorniť i na takéto zvláštnosti v posudzovaní nároku... podmienky nie sú vždy jednoznačné...
a z DNP stačilo splniť už len podmienku 26 týždňov (nie 270 dní 😉 )
čiže sa včas pripoistila... do 6.týždňa tt a v pohode to stihla 🙂
270 dní mala splnených ako súčet celkových dní poistenia za posledné 2 roky zo zamestnania
...ale vraj sa to má v lete meniť... tak je tu zbytočné sa dohadovať 🙂
prajem všetko dobré...

zalka
16. feb 2014

@izabela11 keby nebola menila zamestnanie, tak jej to čo si radila nepomôže ... ja píšem o tom .... lebo nie každý má po otehotnení nárok a možnosť sa prihlásiť na DNP a hned ísť na platenú PN ako tvoja kamoška ....
len som to uvádzala na pravú mieru .....

elizita
autor
17. feb 2014

@izabela11 po zmene zamestnania sla na PN, ktoru nemala maximalnu, ale potom uz matersku mala maximalnu? ak mala narok PNky aj z Dnp len po par dnoch priplacania, potom pocas PN to asi neplatila a napriek tomu mala potom max matersku???

izabela11
17. feb 2014

@zalka ale ja som "vedela", že jej pomôžem, pretože sama sebe som pomohla, tiež som ako začínajúca podnikateľka "sama" prišla na to o päť minút dvanásť a vďaka tomu som mala maximálnu materskú a potom som DNP na rodičáku využila ešte pri pn a očr 🙂
takže som chcela upozorniť mamičky v podobnej situácii v akej bola moja kamoška.
1. podmienku - 270 dní mala splnenú (zo zamestnania za posledné 2 roky)
2. podmienku - stíhala ešte pripoistenie z DNP 26 týždňov (nebolo treba 270 dní )
len som stále nepochopila tú zvláštnu "výhodu" ukončeného zamestnania... prečo si vymysleli túto podmienku 😉
viem, že si šikulka @zalka, možno mi to vysvetlíš
@elizita
ona mala medzi posledným zamestnaním a tým novým asi 2 mesačnú pauzu (nové bydlisko, starostlivosť o dieťa do 6 rokov) ALE - v tom novom pracovala už 4. mesiac (keď zistila, že je tehotná) TAKŽE podmienku 3 mesiacov resp. 90 dní v zamestnaní mala splnenú... po prihlásení na DNP dostávala PN počas rizikového tehotenstva ako SÚČET pn zo zamestnania + pn minimálnu z DNP (tých prvých 26 týždňov) ale summa summárum už maródku mala slušne zaplatenú a potom maximálnu materskú... Takže asi tak.

zalka
17. feb 2014

@izabela11 akú výhodu? zákon hovorí jasne ... k DNP sa môžu pripočítať dni akéhokoľvek ukončeného poistenia...
ukončené poistenie je ukončené zamestnanie, zamestnanie prerušené neplateným volnom, zamestnanie prerušené ocr dlhšou, ukončeným podnikaním a zrušením povinných odvodov szčo do SP, alebo aj iné ukončené DNP ...
ale @elizita nič z toho nemá, preto si ona musí platiť 270 dní DNP ... aby mohla mať dávku z DNP či už PN abo MD abo OCR
len tak mimochodom @elizita ak by si riešila prv získanie 270 dní poistenia, napr. prácou na dohodu s pravidelným príjmom .. a po 270 dnoch dohodu zrušila .. a potom by si zistila že si tehotná, a prihlásila sa na DNP z maxima , a šla na PN tiež by si mala PN minimálnu a MD ak by si splnila podmienku 26t poistenia tak maximálnu ... len v takom prípade by si mohla hned po prihlásení sa na DNP ísť aj na PN

izabela11
17. feb 2014

@zalka ďakujem 🙂 za výstižné a zrozumiteľné vysvetlenie pre mňa i ostatné maminy 😉
ja teraz premýšľam zasa nad tým, že som začiatkom februára nastúpila po neplatenej rodičovskej do práce
a ak by som nedajbože ochorela ja alebo moje dieťa (počas prvých týždňov zamestnania) či vôbec budem mať nárok na pn alebo očr - ako je to v tomto prípade s PN / OČR.
Ochranná doba 15 mesiacov od posledného skončeného DNP mi končí niekedy v marci.
Mala by som nárok zo zamestnania? Alebo až po 90 dňoch?

zalka
17. feb 2014

@izabela11 nárok vznikne zo zamestnania od prvého dna, akurát z minima ... po 90 dnoch už potom z výšky hrubej mzdy

izabela11
17. feb 2014

@zalka aha, a to dobrovoľné pripoistenie sa ešte dá popritom využiť alebo sa to v prvých troch mesiacoch navzájom vylučuje? veľmi pekne ďakujem, z tohoto som jeleň 😅

elizita
autor
18. feb 2014

takze tych 26 tyzdnov sa vztahuje len na MD a nie na PN.. cize v tejto pozicii akej som mam moznosti: 1/ zacat si platit DNP po dobu 270 dni z maxima (aby som mala max PN aj MD) 2/ zacat platit DNP z minima napr. 3 mesiace a potom 26 tyzdnov z maxima, cize spolu 270 dni (aby som mala max. MD, ale nie max. PN - tu len z povinneho poistenia) 3/ zmenit zamestnavatela, zacat platit DNP z maxima po dobu 26 týždňov (aby som mala max. MD, ale nie PN, ale kratsi cas priplacania) - to druhe zamestnanie by mohlo byt aj na dohodu (tusim aj ti musia uz platit nemocensku, hej?) Dobre tomu rozumiem baby?

zalka
18. feb 2014

@izabela11 ak je splnená podmienka 270 dní pre DNP tak áno

elizita
autor
23. feb 2014

Baby, mam 2 moznosti, ale aj s otazkami:
1/ ak si dam DNP z minima od 1.3. , o 90 dni to zrusim a potom si nasledne otvorim z rozdielu do maxima a platim 180 dni, potom nastupim na PN, z coho sa mi pocita PN a DNP? scitava sa mi to alebo sa pocita z posledneho DNP?
2/ zaplatim si 6 mesiacov z maxima v roku 2014, zrusim DNP potom v roku 2015 si zaplatim z minima tolko dni, co mi chyba do 270 dni.. nastupim na PN a MD, z coho sa mi bude pocitat?

Pripominam, ze ide o subeh, som zamestnana.

elizita
autor
23. feb 2014
zalka
24. feb 2014

@elizita
1) po 270 dnoch poistenia, pri splnení podmienky 182 dní platenia z maxima .. bude PN maximálna lebo sa to ráta z posledného DNP ak sú splnené podmienky
2) totálna kravina , PN a MD by boli minimálne ... a platené zbytočne 6 mesiacov z maxima

elizita
autor
24. feb 2014

@zalka takze podla tohto si otvorim DNP z minima od 25.2, po 88 dnoch to ukoncim. Na druhy den si to hned otvorim a zacnem platit DNP z rozdielu do maxima po dobu 26 týždňov, a potom budem mat narok z maxima - vymeriavaci zaklad sa v tomto pripade nescitava, ale berie sa z posledneho DNP, ak bolo minimalne 26 tyzdnov a po scitani za posledne 2 roky som dosiahla v DNP spolu min. 270 dni... ak by som musela ist na PN uz pocas platenia z maxima, potom sa co stane? Tu mozu nastat 2 pripady: spolu v DNP mam uz zaplatenych 26 tyzdnov alebo este to nie je 26 tyzdnov po scitani.
Tu druhu moznost som sa pytala, lebo mi bolo povedane mzdovou, ze z povinneho poistenia sa berie prijem z predchadzajuceho roku... preto ma napadlo, ze by to mohlo tak fungovat aj pri DNP...

zalka
24. feb 2014

@elizita DNP a zamestnanie sa berie ináč ... pri výpočte ... a áno môžeš tak urobiť ako si napísala ..
ak by si potrebovala ísť na PN ešte pred splnením podmienky 270 dní poistenia DNP .. tak pôjdeš na PN zo zamestnania ale DNP si musíš platiť nadalej ...

simika1
24. feb 2014

Ahoj zalka..uz si mi raz pomohla tak by som ta chcela poprosit o radu..mam susedku ktora pracovala v novembri dostala vypoved..tak sa dala na pn v ochrannej dobe .odvtedy marodi zo zamestnania..chce zostat tehotna .nikdy si neplatila dnpo .co ma urobit aby dostavala vyssiu matersku?? Kolko musi plati ?? Dakujem.

zalka
24. feb 2014

@simika1 no teraz neurobí už nič ... ked je na PN ... ak otehotnie tak v 6-8t musí ukončiť PN .. prihlásiť sa na DNP z VZ 1207,50 eur a ísť na novú PN z DNP, odvody zaplatí za dni kedy nie je na PN a je prihlásaená, počas PN neplatí ... ak by bola tehotná a neukončila by PN len sa prihlásila na DNP tak odvody platiť musí

simika1
24. feb 2014

A nemusi tam byt splena ta podmienka 270 dni ?? A kolko musi platit ten vysoky balik??

zalka
24. feb 2014

@simika1 ukončené zamestnanie sa jej pripočíta k DNP ak odpracovala aspon 270 dní ... a nebola na RD ... a koľko musí platiť .. stačí 1 den ale na druhý den od prihlásenia sa .. musí ísť na PN ak nechce viac platiť

Strana
z4