Príspevok pre škôlkara
Ahojte, chcela by som sa spytat, ci existuje príspevok pre rodicov - skolkarov? Teraz ide moja dcerka do škôlky, do prvého ročníka, trebalo kúpiť od papiera (ceruzky,fixky,plasteliny, atd atd) po toaletny papier (mydlo,vreckovky) a okrem toho mesacne platit 8 eur za prevadzku skolky+mesacne výdavky na stravovanie. Je to klasicka skolka, nie sukromna. Da sa vybavit od statu nejaky príspevok pre ,3 rocne dietatko na skolku? dakujem pekne
@evittam ja som napísala príklady. Jednoducho keď viac zaplatíš, tak za to viac dostaneš. Ja neviem. Hocico. Viac krúžkov. Menší počet detí na 1 učiteľku. Aj to je rozdiel, či je 15 deti na 1 učiteľku, alebo 10..Pre mňa napr.natrieť opaľovacím krémom keď chodia 2krat denne von je dosť dôležité. Neviem či v štátnej škôlke bude každá učiteľka natierať svojich 15 zverených deti..A mne nie je jedno, či sa mi dieťa bude opaľovať na slnku doobeda a poobede 1 hodinu nenatrety žiadnym uv filtrom keď sú leta, že vínku je 30-35 st.
Vonku je
@sasa1983 prečo teraz prechádzate do štátnej škôlky ak v tom nemáš dôveru?
@sasa1983 Ani mne to nie je jedno. Pri kvalitnom kreme stačí natrieť ráno. A u nas aj ked idu von tak nie su 3h na priamom slnku a áno viem to nie je podstatné. 😉 Len proste čo chcem napísať, že uz aj v štátnych škôlkach sú možnosti ako v súkromných len par veci nie-ako napr.ten pocet deti na učiteľku.
V dnešnej dobe žiaľ aj "štátne" zariadenia pýtajú príspevky. My máme jedno dieťa, v pondelok prvý krát nastupuje do štátnej MŠ. Keď sme to doma rátali na rok nás so všetkými poplatkami bude stáť zhruba tých 400 €. Plus musíme priniesť základný hygienický balíček, určite papuče 2x za školský rok, oblečenie, záujmové krúžky... Pre to nerozumiem, keď mi niektoré mamičky v mojom okolí tvrdia, že druhé tretie, dieťa sa zvezie pri prvom. Keď mi toto povedia stratím reč. Potom sú prekvapené, že aj v "štátnych" zariadeniach sú poplatky. V dnešnej dobe si treba všetko zvážiť, rozmyslieť. Každý jeden krásny prírastok do rodiny aj rodinu finančne zaťaží. Je to smutné ale je to realita vo väčšine rodín.
@zenaajmama ideme skúsiť. Ja vôbec nemám nedôveru. Náhodou sme sa dostali, ani som nerátal že nás zoberú. Ale naozaj dávam šancu tomu, že to v štátnej škôlke nemusí byť vôbec zle, Ide mi o to, že ako rodič čo dáva dieťa do škôlky (a je jedno či zo súkromnej do štátnej, alebo rovno len do statnej) by som privitala, že príspevky na zrps a bohvie čo ešte sa nebudú snažiť ostatní rodičia spolužiakov môjho syna skreslit na čo najnižšie číslo. Lebo akceptujem a podporujem, že aj v štátnej škôlke si treba zaplatiť a priplatiť.
@dudos Áno presne toto. Že čo sa ľudia divia, že chcú od rodičov detí v štátnej škôlke príspevky. .Toto je tl o čom píšem. Na druhú stranu akceptujem, že za peniaze v súkromnej škôlke si častokrat priplatis niečo navyše a to aj dostaneš. Napr. Môj syn potrebuje kvôli obličkami piť viac tekutín a pravidelne a v súkromnej mi učiteľka na neho dohliadla a dala mu (aj vonku v lete keď boli) častejšie pravidelne napit. Bude to robiť aj v štátnej? Nebude? Pomer vykon cena nemusí byť horší čo sa štátnych škôlok týka, ale peniaze dávať treba a to aj do štátnych
@zenaajmama prechádzam lebo ideme vyskúšať. Súkromnú máme ďalej v rezerve a za mesiac-2 sa rozhodneme. Osobne si myslím, že tá štátna môže byť úplne v pohode.
Dievcata ja som pocas posledneho roka v skolke ked sa neplati skolne odkladala kazdy mesiac to skolne do "obalky" a mala som dobry zaklad na kupu skolskych potrieb, od tasky cez pomocky az po ubor.
@sasa1983 podľa mňa, v súkromnej škôlke sú viac naklonený k diskusii s rodičom ktorý má nejaké požiadavky, myslím si, že sa snažia viac vyhovieť. Veď práve to súkromné MŠ líši alebo lepšie napísané by malo odlišovať od štátnych MŠ. Mám blízke dlhoročné priateľky, ktoré majú svoje deti v súkromných zariadeniach, tak usudzujem podľa toho. Ak je to v silách a možnostiach súkromného zariadenia, snažia sa vyhovieť. V štátnych je to o troškou ťažšie. Ja len dúfam, že my s manželom budeme spokojní a mladému sa bude tiež po čase páčiť a bude tam rád chodiť.
Ja nechapem ako vsetci oisu ze akolka (statna nie sukromna) zatazi rozpocet. Nam ho naopak odlahcila. Nielen preto ze ja som.nastupila do prace. Ale aj naklady na stravu sli dole odkedy mam v skolke dve deti. Lebo za 1.26 ci 1.50 co kolko platim proste to dieta doma neprestravujem ani na obed nieto desiata obed olovrant. Sice maju doma este druhybolovtant a veceru. Ale uz len kolko clovek usetri na strave na obedoch. Ze treba doniest hygienicke potreby? Ved to nieke vela a prave material ktory sa spotrebuje v skolke sa usetri doma lebo uz nekakaju neumyvaju sa tolko doma ako pred tym. Spotreba vody (splachovanie vecne umyvanie ruk) ide dole. Spotreba plasteliny sla tiez dole odkedy su v skolke lebo nieje na to cas.
Neviem ale podla mna skolka je este fakt ta lepsia faza co az tak rodinny rozpocet nezatazuje

@sasa1983 Aj v štátnej už fungujú dietne programy.
A volat do škôlky nech ho viac oblečú ak je chladnejsie? To hadam nie je potrebné a ta učiteľka nevezme dieta von v teplákoch a tricku pri -10. Ale mozno v súkromnych treba volat aby mi dieťa za tie prachy aj vy.rat dali....🤔😉