Prispievajú vám na chod domácnosti vaše dospelé deti, ktoré bývajú s vami?
Chcem sa opýtať rodičov dospelých detí, ktoré už ukončili štúdium na strednej a alebo vysokej škole a sú zamestnaní, prispievajú vám vaše deti na chod domácnosti, alebo nie? Koľko? Ako ste sa dohodli na spoločnom financovaní domácnosti?
Ja som neprispievala, kým som bývala u rodičov. Naši mi takto pomáhali, aby som si vedela odkladať výplatu.
@elizabet173 veľmi rozumne a pekne 🙂
@monro ja by som to robila tiez tak, ze co mi posle, by som jej dala do nejakeho investovania, resp by sme sa dohodli ze ta suma na prispevok by sla do sporenia - naucila by sa sporit
@elizabet173 presne to iste svokra spravyla môjmu manželovi čo ty ...je to pekné gesto
ja som neprispievala a ani mi nikto nesetril. tak to vyslo na rovnako, ako keby som prispievala a rodicia by tajne odkladali. ale ani ma nikto nemusel ucit setrit, odkedy som zarabala, tak som nikdy neplytvala
@katulienkax Moji rodičia videli, že nemíňam zbytočne, neutrácam za blbosti, ja som prachy fakt odkladala. Takmer celú výplatu. Tak to takto rozhodli,
Moji rodičia nechceli, ale prispievala som aspoň 50€ a k tomu som robila raz mesačne veľký nákup potravín...
Ked som zacala pracovat mama s ocom urcili najomne 2000 korun neskor sa to.zmenilo na 70e.teraz by som dala tak 100 alebo 150 podla toho kolko zaraba.
ja som davala po skonceni strednej 100€ mesacne na domacnost , stravu a veci pre seba som si platila sama, to bolo pred 14rokmi.
@elizabet173 presne takto sme sa s mužom dohodli. Ze budeme chcieť od deti prispievať.. Pevne verím, že na to nebudeme odkázaní. A peniaze im budem odkladať. Mame 3 deti. Najstarší cez 11r. Na výšku nechce ísť zatiaľ (poruchy učenia). Ale ktovie. Vie, že ma len 2 možnosti. Bud pôjde študovať. Alebo do prace. Nič medzitým. A pýtali by sme spravodlivú sumu, primeranú k výške platu. Na dnešnú dobu mi muž hovorí, že keby ma teraz 20 ročného syna živiť v našom rodinnom dome, tak tých 200 eur by bolo asi akurát. Nemusel by žiadne nákupy robiť. Je v tom zahrnutý all inclusive.mužské práce okolo domu, kedy by pomáhal manželovi, sú však samozrejmosťou.ak by šiel do 18 km miestneho závodu (je ich tu viac veľkých zamestnávateľov) chlapi idú od 800 - 1600 vo vyrobach. Takže k tomu platu si myslím ze 200 eir je viac než priateľské 🤔 (to len taká úvaha, akoby sme to chceli riešiť zhruba o 8 rokov)
Mimo iného má do 26 životnú poistku a investičné fondy. Kedy v 26tke dostane cca z pesimistickym okom 7-10 tis eur. Co možno vtedy nebude nič moc, ale aspoň nieco. ( a takto sme to nastavili všetkým trom našim deťom)
Viac im nebudeme dávať. Žiadne kupovanie áut, bytov. Údu mat milión % lepší základ, ako my s mužom, ktorí sme začínali s dlhmi po rodičoch..
@leadan a ku mne, ja som bývala doma len rok. Zarábala som 9 tis Sk. Otec nechcel aby som prispievala. No pracovala som v hypermarkete, a tak som pravidelne robila nákupy do tých max 2 tis Sk. Chladnička nám konečne doma ožila 😂 žili sme traja súrodenci s otcom, a on mal na plnosť chladničky a výživu trochu iný názor ako my.. Bol minimalisti v živote aj vo výžive 😂🙈
@kristinapetronela do teraz si odkladala každý mesiac 200eu na tú školu, čo som spomínala vyššie. Teraz neviem či plánuje odkladať aleno nie, ale má povahu takú, že si rada kúpi. Ale ono to ani nie je také rozflákanie vonku s kamarátmi. Skôr si kúpi také veci ako notebook, telefón, teraz si kúpila hodiny. Tak by som nepovedala, že sú až tak rozflákane. Toto sú veci, ktoré keď si nekúpi, nebude mať, lebo od nás ich nedostane k narodeninám alebo pod stromček. Nemôžme si dovoliť kúpiť jej darček za 500 až 1000 eu keď máme ešte ďalšie dve deti. Tak si kúpi sama. Veď pracuje. Tak prečo nie? Ale tých symbolických 100eu by bolo podľa mňa Ok
@leadan naše dospelé dieťa neprispieva. Chcel, ale načo to bude posielať nám, aby som to potom ja ukladala niekde. Odkladá si 90 % platu. Za rok má už celkom slušnú sumu na to, aby do pár rokov mohol zobrať hypotéku. Ak by som videla, že je rozšafný a míňa na zbytočnosti, tak si pýtame na domácnosť s tým, že mu to odkladáme. Našťastie dieťa je to zodpovedné, a nie sú takéto "ovácie" treba a odkladá si sám.
@leadan ja som dávala 100eur ale obcas som urobila nákup. Čím viac som zarobila chcela som dávať viac ale rodičia nikdy viac nechceli. Dokonca keď sme prerabali byt a môj priateľ býval u nás tak dával ako ja tiež 100eur a ja som bola ta co som rodičom povedala ze keď bude chvíľu bývať u nás ze tiež dá peniaze na chod domácnosti.
@leadan Ano, ja som mame prispievala.
@scorpionflower1 koľko?
Dcéra neprispievala nič. Ale, ak by sa flákala, ponocovala, chlastala, fajčila - pekne by cálovala. Kolegyni syn platil, tá mu to odkladala, keď sa osamostatnil dala mu obálku (rovnako povedala, že keby sa flákal peniaze neodkladá)
@tom_i No my sme to mali ťažšie. Mama nemala peniaze, my sme žili samé, otec hneď ako som doštudovala, povedal, že si mám zarobiť a hotovo, alimenty prestal platiť. Mňa naši vyprevadili z domu takpovediac s holou riťou :D tak isto aj sestru...
@sofia1 Ach...to je už 12 rokov, neviem koľko to bolo. Ale po škole som začala brigádovať, nie hneď robiť na full time a z toho biedneho zárobku som jej tuším dávala asi tretinu, plus viem, že som si výdavky za svoj telefón platila sama. Potom som sa odsťahovala asi cca po polroku do podnájmu a začala pracovať na full time.
@scorpionflower1 toto mal manžel pred xxx rokmi. Prišiel z vojny, v ich byte cudzí ľudia, u babky mal kľúče od garzonky kde bola 1 skrinka a 1 posteľ, všetky jeho veci a peniaze z "pred vojny" fuč. Mal len to v čom sa vrátil. Vie čo je to začať od nuly, s ničím. Neprajem to zažiť nikomu. Takže ak by sa dcéra flákala, platí.
PS: a tá garzónka bola samozrejme nebola jeho. Ale to už nebudem rozoberať
@tom_i No my sme to mali dosť ťažké vďaka mojmu podarenému ockovi. Ten platil biedne alimenty a sám mal dom postavený za naše stavebné sporenie, a ešte nám aj vybrakoval polovicu bytu a garáže. My sme od rodičov dostali fakt, že zopár eur po štátniciach a finito. Môj muž tak isto nič nedostal od rodičov, lebo nemal čo. Obaja robili vo fabrike, peňazí veľa nemali. On ešte aj popri vysokej musel chodiť na brigády. Robil v baroch, na stavbách...išiel tiež úplne od nuly. Ja som to zas nemala také drsné, že iba veci na sebe, lebo čo-to nám zas zabezpečili, ale keď vidím niektorých známych, ktorí sa pýšia svojimi úspechmi a potom sa dozviem, že už v dvadsiatke mali byt, lebo ocko kúpil a ocko dal know-how ako podnikať, posunul klientelu, tak mi je do smiechu.
@scorpionflower1 ja sa vždy pozerám na nás, dcéra, vždy keď príde, vie, že jej izba bola, je a bude jej izba, útočisko.
@tom_i To je pre ňu veľmi dobre. Ja som sa doma nikdy necítila ktovieako dobre. Mohlo to byť aj horšie, ale taký ten bezpečný a tolerantný domov som si vybudovala až s mojim mužom.
@scorpionflower1 Podobný osud mám, mne môj "ocko" platil na mňa ako študujúcu 500 SK, po zmene meny to veľkoryso zaokrúhlil na 20 eur. Mamina v tom čase ochorela a prišla o prácu, ešte ja som jej doplácala z brigád svojich sociálku aby mala aspoň PNku zaplatenú. Po zvyšok môjho štúdia a po skončení bola nezamestnaná, lebo bola vtedy akurát veľká hospodárska kríza a ju ako staršiu nikde nechceli. Takže mne nedal nik ani cent, maminu som dotovala ešte ja, lebo bohužial bola v blbej situácii, otec po skončení štúdia mi okamžite zastavil to "vysoké" výživné a nedal mi už ani cent do života, trebalo dotovať frajerky. Preto som nešla ani na vysokú, nebolo z čoho zaplatiť ani poplatok za prijímačky, bola som rada, že platíme nejako z mojich brigád elektrinu a máme aspoň na chlieb.
čo ked vám nechce prispiet sestra?vlastním 1/2 domu ona ma 1/32 a nedavá ani cent už 8 rokou
@barborizzy teda vyciciavanie sa tomu povie

@leadan Dávala som 1/3 z nákladov vrátane stravy, boli sme traja v domácnosti.