Prispievanie do rodinného rozpočtu, aj keď som už osamostatnený

andy3322
11. dec 2017

Dobrý deň, poprosil by som Vás o názory na nasledujúcu situáciu.

Som študent vysokej školy, ktorý okrem študovania taktiež pracuje na polovičný úväzok. Doma už nežijem ale žijem s priateľkou v podnájme, ale i tak prispievam doma na rodinný rozpočet 100 EUR mesačne a navyše nechávam aj cca 100 EUR výživného pre mňa. V domácnosti teda žijú moja matka a jej bratranec, obaja bez práce, matka čoskoro pôjde na dôchodok a jej bratranec je na polovičnom invalidnom dôchodku. Doma však majú názor že dávam málo peňazí, že by som mal dávať ešte viac, no podla mňa dávam na pracujúceho študenta, ktorí ani nebýva s nimi v jednej domácnosti dosť. Či sa mýlim ?

Ďakujem pekne za odpovede.

jana005
11. dec 2017

@andy3322 ahoj, na tvojom mieste nedavam nic, ved tam nebyvas. Jednoducho ta vyuzivaju a ty sa nechas.
Asi ta mama citovo vydiera,neviem,ale tie peniaze si si radsej mohol odkladat na vlastne byvanie.

hors
11. dec 2017

Ahoj , podla mna mama ta zneuziva a kedze nepracuje ani jej bratranec tak si asi zdrojom jej primu.Ja osobne by som jej nic nedala pracujes ,studujes a mas svoj podnajom a svoje zavesky.Osobne si myslim ,ze radsej si ich odloz na nieco ine.Ty nie si charita.Pokial mama bude nieco potrebovat tak jej kup ale nie ju financne podporovat a este jej bratranca.

buba24
11. dec 2017

Nemal by si už dávať nič a aj to výživné, ak je pre teba patrí tebe. Predpokladám, že výživné platí tvoj otec a je pre teba a nie pre tvoju matku. čím skôr prestaň platiť na domácnosť, v ktorej ani nebývaš a výživné patrí tebe, tak ak môžeš, povedz tvojmu otcovi, aby ho posielal na tvoj účet. Máš dosť svojich výdavkov, aby si zabezpečil seba, nemyslím si, že by si mal platiť aj domov.

deti95060810
11. dec 2017

nedala by som nič...však tam nebývaš. Výživné by som zobrala tiež, je to tvoje výživné - pre teba..... 😉

paladia
11. dec 2017

Takze zivis matku a jej bratranca. Chapem,mama je mama...ale odtial potiaľ. Nie,nedavas malo. Nemal by si davat nic ale ak si denny student,mal by si este dostavat ty od matky.

jany149
11. dec 2017

@andy3322 no čisto môj názor, prispievas až až, ja neviem, podľa mňa keď sa dieťa osamostatni, beriem to tak, že má vlastný život, vlastných výdavkov dosť, prečo by malo ešte v "starej"domácnosti niečo prispievať?je to iné, keby si s nimi žil ešte pod jednou strechou...ja keď som sa osamostatnila, tiež som už neprispievala do domácnosti, a to ja s neodchádzala od rodičov, ale od starej mamy, kt. si dodnes financuje z dôchodku veľký dom a zvláda to (aspoň zatiaľ)..

jany149
11. dec 2017

@andy3322 a áno ako tu už hore vyššie spomenuli, výživné by malo byť tvoje...

fiffinkaa
11. dec 2017

Dala by som 100-200 eur kvôli matke pre pokoj v duši, evidentne ich potrebuje asi aj na zaplatenie byvania..keďže nepracuje..a vo vysokom veku sa ťažko najde zamestnanie. Považovala by som to za moju morálnu povinnosť a tuším aj zákon káže postarať sa o členov rodiny. Máš to ťažké, hold študentský život je taký.. neboj dostudujes riadne sa zamestnas a potom si budeš plniť sny aj ty s priatelkou..

sense
11. dec 2017

si dospely, zijes sam a staras sa sam o seba, nie si povinny zivit matku a jej bratranca, este o.k pochopim pomoc matke, nechavas jej vyzivne napr. tomu ze si este stale student

andy3322
autor
11. dec 2017

@jana005
@deti95060810
@buba24
@hors
No takto rázne to zas nemôžem riešiť, pretože by potom mohli prísť aj o bývanie a to by som nechcel. Ešte aby som to doplnil, že prečo vôbec dávam tak je to preto, že mama chodí na brigády a zarobí cca 200 EUR a dochodok bratranca je 170 EUR co je dokopy menej ako ja čo zarobím cca 430 EUR v robote a cez školu mám aj štipendium 150 EUR. Ich náklady sú 250 EUR bez jedla. Moje náklady sú cca 300 EUR mesačne aj s jedlom, takže je pre mna prirodzené, že nejaké peniaze dávam, len sa mi zdá že už dávam dosť...

oslo1
11. dec 2017

Nepises, ci si student denneho alebo dialkoveho odboru.
Toto nasiel internet: výživné detí voči rodičom upravuje § 66 a 67 ZR, podľa ktorých Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú. Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí.
Vseobecne plati, ak si student, tak nemas vyzivovaciu povinnost voci matke a uz nie voci invalidnemu bratrancovi. Dufam, ze si svojmu otcovi oznamil, ze alimenty nejdu na teba, ale na nich dvoch.
Je to na tebe, ci budes davat peniaze, alebo nie. Ja si myslim, nakolko si student, ze ani tu 100 by si nemusel davat. O to by si mohol menej robit a viac sa sustredit na studium.

hors
11. dec 2017

Plne suhlasim oslo1 .Ak chces matke pomoct tak jej daj ako dosial si daval ale nic viac .Jej bratranec nema co dotoho kecat ty nebudes zivyt este aj jeho.

zuzana2000
11. dec 2017

@oslo1 perfektne výstižná odpoveď , plne súhlasím 🙂

hettinka
11. dec 2017

@andy3322 študentovi by mali dávať peniaze skôr rodičia a nie od neho ešte niečo žiadať, najmä ak tam ani nebývaš. Peniaz predsa potrebuješ, mal by si si aj neičo odkladať, ved ak žiješ s priateľkou ... no všeličo sa môže stať...
Matka má nejaký príjem? Prečo poriadne nepracuje? Však takto aj dôchodok dostane smiešny...

andy3322
autor
11. dec 2017

@oslo1 Denného. Akože to viem že by som nemusel dávať ale chcem. Touto diskusiou som im chcel dokázať, že mám pravdu ked vravím, že im dávam viac ako je bežné a ja za to nechcem nič len vďaku a nie počúvať to ako ich nechávam trpieť, nemajú čo jesť apod. Jasné, že mi to je ľúto, ale čakal by som nejakú vďaku za to.

andy3322
autor
11. dec 2017

@hettinka Príjem z brigád cca 200 EUR. Nepracuje, pretože je pre nu tažke si najsť prácu kedže má dokončenú len ZŠ....

hettinka
11. dec 2017

@andy3322 momentálne nerobí len ten, komu sa nechce ... roboty je dosť, ľudí málo. Do nejakého obchodu, na vykladanie tovaru a na upratovanie by ju vzali aj bez vzdelania. Alebo možno aj k linke do nejakej fabriky ... využíva ťa, nevidíš to?
Nie že dávaš viac, ako je bežné ,,, ja NEPOZNÁM študenta, ktorý by takto živil rodičov. Možno občas dajú niečo, ak domy bývajú.
A výživné si daj posielať na svoj účet. Priateľke to nevadí?

maykaaa1122
11. dec 2017

aj ja suhlasim s odpovedou c. 1..ale je to tazke, viem

oslo1
11. dec 2017

@andy3322 Necakaj vdaku od nikoho.
Z vlastnej skusenosti ti to hovorim. Roky som prispievala mame do rodinneho rozpoctu, byvala s bratom. Brat za mamahotel platil par prdov, matka odo mna pytala peniaze, resp nie som sprosta, dala som aj sama. Matka zomrela a brat si narokoval na byt, chcela som, aby ma vyplatil v plnej miere, si mal pocut, aka som bola taka, onaka, makova. Lebo ON mal vydavky, ked byval s matkou. To vies, pramen vyschol, tak sa uz ani nerozpravame.
Touto diskusiou nic nedokazes, iba si urobis zlc v puse. Daj, kolko uznas za vhodne, ale v prvom rade sa sustred na svoje studium, to by mala byt tvoja priorita, aby si mal dobre znamky (vdaka comu mas stipendium) a uspesne ho dokoncil.
Matka si moze najst plnohodnotnu pracu s lepsim zarobkom a bratranec na polovicnom invalidnom dochodku tiez moze ist do prace. Nie si dojna krava, aby si zivil celu rodinu.

andy3322
autor
11. dec 2017

@hettinka
Priateľke to nevadí, ale tiež si myslí že dávam viac ako by som mal.

andy3322
autor
11. dec 2017

@oslo1
To s tou prácou je aj môj argument, ale dostanem odpoveď, že ako si ja opovažujem posielať 50 ročného invalidneho dochodcu do práce, ja taký sopliak.

hettinka
11. dec 2017

@andy3322 takže vadí ... ale je diplomatická

oslo1
11. dec 2017

@andy3322 pozri sa, jednoducho daj tolko, kolko uznas za vhodne, viac nedavaj. Nech idu do roboty, alebo si utiahnu opasky.
Na temu tvojej prace a place sa ani nebav, ty si student, co si privyrobis mas na skripta a nejake to pozdvyhnutie.
Ked budu od teba pytat peniaze, tak povedz, ze nemas. Radsej si odkladaj na rainy days.

mojong
11. dec 2017

Pozri sa na to z inej strany, oni maju prijem 200+170+ este od teba 200 =570€ tebe s priatelkou ostane kolko na mesiac? Co vsetko platia mesacne nie je tam nieco co sa da zregulovat lebo tych 250 je celkom dost na 2 ludi ak su to naklady na byvanie. Chapem ze pomahas ked na nieco nemaju ale snaha setrit kde sa da by mala byt aj z ich strany, a nie vyuzivat ze ty mas ty das,....

lusyc
11. dec 2017

Podla mna, matka moze byt rada, ze si samostatny a sebestačný. Mala by ona tebe prispievat na studium, cize vyzivne je tvoje, urcite aspon polovica. A treba myslieť na horsie casy a nieco si aj odložiť a nie zo svojho zarobku zivit bratranca, ktoremu sa pravdepodobne nechce robit.

nyusika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cecilia68
11. dec 2017

@andy3322 A pre tieto sprosté reči by som im nedala ani cent a ešte to výživné, čo ti posiela otec, je tvoje a nie aby sa za to nažral nejaký príživnícky bratranec ☹ Fakt sa ti čudujem, že zo seba necháš vyciciavať peniaze 😢

panipanka
11. dec 2017

no by tebou tak nedavam absolutne nic. ak ti je mami luto a chces aspon trosku pomoct tak nech si nechavaju vyzivne ale dalsich 100 by som im nedavala ani nahodou. su to dospeli ludia a aj vy musite z niecoho zit. takto nemate sancu ani nic nasetrit do buducna

mihula
11. dec 2017

@fiffinkaa aký vysoký vek matky?ved za chvílu pojde do dochodku.

mihula
11. dec 2017

@andy3322 a kolko davas priatelke na podnajom,stravu a chod domacnosti?