Prispievanie do rodinného rozpočtu, aj keď som už osamostatnený
Dobrý deň, poprosil by som Vás o názory na nasledujúcu situáciu.
Som študent vysokej školy, ktorý okrem študovania taktiež pracuje na polovičný úväzok. Doma už nežijem ale žijem s priateľkou v podnájme, ale i tak prispievam doma na rodinný rozpočet 100 EUR mesačne a navyše nechávam aj cca 100 EUR výživného pre mňa. V domácnosti teda žijú moja matka a jej bratranec, obaja bez práce, matka čoskoro pôjde na dôchodok a jej bratranec je na polovičnom invalidnom dôchodku. Doma však majú názor že dávam málo peňazí, že by som mal dávať ešte viac, no podla mňa dávam na pracujúceho študenta, ktorí ani nebýva s nimi v jednej domácnosti dosť. Či sa mýlim ?
Ďakujem pekne za odpovede.
Normalne rozmyslam, ci dobre vidim. Davas peniaze niekam, kde ty nebyvas a ty ako syn dotujes matku s jej bratrancom a pritom si student? Nemalo by to byt opacne? Teba ako syna a studenta by mala podporovat tvoja matka predsa! Ta teda nebude v poriadku a ani ty moc ked robis taketo veci
@andy3322 nemôžem uveriť čo tu čítam, ja chápem matka je matka, môže byť v zlej situácii, ale ja sa ti priznám ja ako matka by som sa hanbila od svojho syna študenta zobrať čo i len deravý groš, sama by som si odtrhla od úst aby sa mal dobre, a nie sa ešte sťažovať že mi dáva málo. Môže byť rada že ma tak samostatného syna čo sa vie postarať sam o seba a nie takto žobrať. Aj ja občas prispejem svojim rodičom ale ja už zarábam a robím to dobrovolne lebo chcem, a nie ako študentka, preboha. Inač ešte jedna rada, ja ako tvoja priateľka by som si dávala velké bacha na tvoju matku, lebo teraz jej to možno nevadí, ale ked si raz založíte možno rodinu a výdavky sa budú zvyšovať, a penazi bude málo a aj z tých málo budeš dávať matke a preboha ešte aj jej bratrancovi tak to vyvodí len zbytočnú nervozitu a hádky. urob si v tom prosím ta poriadok, lebo toto môže do tvojho vzťahu vniesť ešte veľa nervozity. A prosím ťa toho debilného bratranca kopni do riti, ved 50 tka nie je žiaden vek, dostal by cez pysk a nie peniaze.
@andy3322 ja som 75% invalid a pracujem kazdy den 8.5hod. od pondelka do piatku. A robim to aj napriek tomu,ze by som nemusela...pretoze chcem..Pretoze mam male dieta a aspon financne ju zabezpecim ked tu uz nebudem. Takze vsetko sa da len treba chciet! Treba motivaciu. Tou by mohli byt financie co im budu chybat ked im ich ty nedas. Vyuzivaju ta,ale ja viem ze je tazke povedat nie.. To co uz davas je aj tak vela. A este sa im máli? Jasne ze je jednoduchsie si peniaze vypytat ako zarobit. U mna by invalidita ako vyhovorka urcite nepresla 🙂
Tam kde bývajú tvoja mama a bratranec majú isto u správcu vyrátané zálohové platby na vodu, kúrenie a elektriku na dve osoby,povedz im, že vodu ani elektriku neminas keďže tam nebyvas napr.,sa ti čudujem, že si niečo platil...jedna vec je pomôcť a druhá využívať niekoho...a podľa zákona má výživné chodiť na tvoj účet, nechápem, že to dostáva ona...nedaj sa, brán si svoje.
Riesila by som to nakupom potravin. Bezne co poznam rodiny 2dospeli 2 deti sa vojdu do 150e. Viac urcite nie.
ty im davas mesacne 200 eur a im sa este mali? ako nech sa nikto nehneva ale nemal by si im davat ani to. ako ano je to tvoja mama, nemal by si sa na nu len tak vykaslat ale zase aj ona by mala mat chrbtovu kost a neoberat ta este aj o to malo co si zarobis alebo dostanes. doma uz nebyvas tak preco by si ich mal zivit?
@andy3322 výživné je na teba? tvoje? správne som pochopila?
- výživné patrí tebe, nemá ostávať tvojej mame, ale tebe!
- máš prispievať na domácnosť v ktorej žiješ. t.j. domácnosť s priateľkou.
áno, je ľudské mame pomôcť.
nie, prispievať nemusíš ani cent a výživné by malo byť tak isto tvoje.
záver: nájdi kompromis 🙂
@andy3322 ,,To s tou prácou je aj môj argument, ale dostanem odpoveď, že ako si ja opovažujem posielať 50 ročného invalidneho dochodcu do práce, ja taký sopliak.,,
🙂 protiargument 🙂
ten sopliak ťa živí a platí ti bývanie
🙂 protiargument 🙂
ako vy môžte odo mňa - študenta žiadať aby som vás živil. Ako môžte posielať do práce vy mňa?? Nie je vám hanba aby vás sopliak študentík živil?
toto je tazka tema, lebo rodicov mame len jednych a nechat ich skoncit ako bezdomovcov to urcite nie. namiesto navysovania penazi co im davas, im skus ponuknut inu pomoc, rozanalyzuj ich vydaje a mozno objavis priestor na setrenie...
@mihula sice odveci, ale neda mi - to si este aj choroby budeme zavidiet? clovek moze byt onkologicky pacient kratko po skonceni liecby, alebo nema nohy a pracu s pocitacom v pohode zvlada, je vela pripadov kedy clovek moze aj popri chorobe normalne pracovat.. To len na zamyslenie.
Takže mama s bratrancom majú príjem 200+170=370 mínus náklady bez jedla 250= 120.Ostáva im 120 eur na stravu a domácnosť. Keď im dáš ešte 200 majú 320 eur mesačne k dispozícii na stravu a domácnosť. Predpokladám že v tých 250 nákladoch je aj byt. Nemal by si nič dávať. 120 eur síce nie je nič extra ale nehrozí vyhodenie z bytu ani hladovanie. Radšej by si mamu mal viac kontrolovať či sú poplatené účty a na miesto pravidelného dotovania radšej kúpiť čo potrebujú. Teraz ti to vychádza ale nebudeš ich môcť stále dotovať. Keď si zalošíš rodinu a narodí sa dieťa priateľkin príjem sa zredukuje na 200 eur almužny(má to taký vznešený názov, že rodičovský príspevok😀), bude iba tvoj príjem možno lepší, veď už asi nebude#š študent, ale rátaj aj hypotéku + vyššie výdavky okolo dieťaťa. To čo teraz dávaš mame len tak bez rozmyslu by si si mal odložiť radšej do búdúcna. A radšej mamu trochu lepšie kontrolovať a kúpiť či zaplatiť jej niečo iba keď to bude fakt nevyhnutné. Žiadne pravidelné dávanie peňazí. Zas nenechať mamu úplne bez pomoci ale nie tak že ti zavelí daj a ty poslúcha ešte na povel.
@kassandra25 nehnevaj sa ale ty sa pocuvas? Za to ze mu neni lahostajne ako zije jeho matka je hned chudak? Ty bi si jej nedovolila? V prvom rade tvoja dcera je dospela to ked si dovedie domov motorkara ktory trebars zachranuje zvierata jej ho zatrhnes len preto ze je motorkar? Ved ten chalan dokaze utiahnut svoje veci + studuje a este dokaze pomoct matke. Mne sa skor ukazuje ze je starostlivy a co ze jeho matka nema zrovna vysoku skolu? Mozno nemohla ist studovat mozno neboli peniaze. Preco hned opovrhovat alebo odsudzovat cloveka ked ma len ZS?
Na to, ze si student platis az moc. Tvoja mamina to len zneuziva. Ked tam nebyvas nemal by si platit nic a malo by to byt ok. To, ze prispievas, je len tvoja dobra vola a mamine by to malo byt takto vysvetlene.
....reagujem len na uvodny prispevok...
@andy3322 ja byť tvojou priateľkou už si ex lebo si ľahko manipulovať elánu a ľahko zneuxivatelny A len tak medzi nami, vďaku si nekúpis, práve naopak, ľudia si zvyknú,že dávas (peniaze, lásku, pomoc...) a nemáš hranice. A keď prameň vyschne, uvidíš koľko nelichotivých prívlastkov dostaneš. Pomoc má byť taká, aby si dotyčný vedel do budúcnosti pomôcť aj sám a nebol stále a odkázaný a na inych. Najdi máme pracu, zaplať rekvalifikačny kurz...atď.
Dobre, ok prispíevaš matke, ale kde sa v jej byte nabral bratranec? On nemá svoje rodinné zázemie, deti a podobne? A ešte je aj hustý ....... Myslím si že fakt nie je tvojou povinnosťou živiť širokú rodinu, potrebuješ si šetriť na budúcnosť.
toto bude mat velmi zly dopad na tvoj vztah s partnekou aj do buducna. naroky tvojej rodiny budu casom narastat, lebo vsak ked zo studenta maju 200€, preco by zo zarobkovo cinneho VS vzdelaneho nemohli mat dvojnasobok?! mne ako partnerke by sakra vadilo, keby moj muz dlhodobo! podporoval lajdacku rodinu. ano,do problemov sa matka moze dostat, no situaciu treba riesit inak (pomoct najst inu pracu, lacnejsie ubytovanie, zvysit kvalifikaciu...). a k bratrancovi sa nevyjadrujem,za neho nie si zodpovedny ani trochu. zrejme si typ dobraka, co sa necha vyuzivat.ale to bude len na tvoju smolu.urob s tym nieco
a cenu "bratranec roka" vyhrava tento prijemny chlapik...... 👏
Na tvojom mieste to riesim maximalne nakupom potravin a drogerie. Vela ludi ma ešte nižší prijem ako ony dvaja dokopy . Ty si peniažky odlož zijdu sa ti. Pre invalidnych dochodcov je vela moznosti zarobiť chranene pracoviská a podobne . Alebo nech si sikovny bratranec poziada o nejaky prispevok v hmotnej nudzi.
@lillystranska Ja nepíšem nikde, že nemá VŠ, že? Neviem, kde nato chodíš. Ja píšem, že keď má niekto iba ZŠ, je čo povedať nato. Nenazývam ho chudák, neviem, kde nato chodíš, na všetko, ešte si prečítaj a potom sa navážaj a najradšej do seba, a nemám také veľké deti, aby s niekým mohli chodiť, opäť si trafila vedľa , ako vo všetkom ostatnom. Mne sa nevidí tento problém taký malicherný ako tebe, že juchuchúúú, ideme sa tešiť, že chlapec vraj všetko utiahne, ako tebe, prepáč, ale mám na vec úplne opačný názor než ty, nebudem tu vyskakovať meter dvadsať ako ty, že chlapec drie ako otrok a niekto sa má dobre a sedí si na riti a ešte mu nadáva, že dáva 200 eur! A myslím si, že každý jeden človek tu má úplne rovnaký názor ako ja, ty si ozaj unikát. Kludne sa teš, že chlapec všetko zvláda a dáva matke, že jej pomáha a že podľa teba je to tak správne. Mne sa to vidí celé zle a myslím, že aj ostatným.!!!!!!
@lillystranska Zrejme v tvojej hlave ťa vôbec nenapadla predstava toho, od čoho tu majú byť rodičia. Že oni by mali pomáhať všemocne svojim deťom, aj finančne, aj starostlivosťou, nie im brať ešte aj ich výživné, čo je absurdne chudácke a úbožiacke a som zvedavá, ako tá posratá matka pomôže tomu synovi, keď raz príde vnúča????? Nad tým si sa ty pani múdra nezamyslela?????? haaaaa???!!!!! Čo mu asi tak povie::::??? Že daj peniaze! a on jej povie, že ale mama, veď malému musím kúpiť mlieko a kadečo, ved mama, prečo si sa sama za tie roky, čo som ťa dotoval, nepozviechala a sama nezačala na sebe pracovať ako ja som na sebe pracoval , aby som mal z čoho vyžiť, lebo keby som závisel od teba, skapal by som jak pes od hladu, prečo si sa za tie roky nepoučila , že aj sama máš niečo so sebou začať robiť, teraz mi má zomrieť dieťa od hladu kvôli tebe a má manželka odo mňa odísť, má byť ďalší rozvod na svete, len a len kvôli tebe, lebo stále drankáš odo mňa peniaze a ja mám už dieťa????? Veď to ty sa uvedom, lillystranska, že čo píšeš, že čo je správne a ako by to malo byť, že keď už má chlapec takú mater, čo jej chýba, tak aspoň nech nepýta, keď nemá čo dať! !!!!!!! Lebo aj chlapec má právo žiť a nie živoriť kvôli nej!
@kassandra25 no podla jeho komentov asi az tak nezivori. Druha vec je to jeho matka starala sa o neho tak preco by sa on nemohol postarat o nu? Nechapem to vase vyskakovanie. Ja tiez nasim prispievam a to su dochodcovia a? Som snad na hlavu ze im prispievam?
@lillystranska myslim ze si toto nepochopila , nieco ine je prispiet a nieco ine dotovat a pomaly nezivit len.matku ale aj jej bratranca...a este im aj malo je...

@andy3322 ak matka nepracuje a nevládze platiť byt z brigád, nech ho predá a ide do menšieho. Ale to by sa asi s chudacikom bratrancom museli uskromniť, že? Prečo radšej nevyužiť mladého....
Sorry, ale ako denný študent toho robíš až až, toto od nich nie je fér