icon

Problém s nepovoleným prečerpaním účtu

sabbub
9. máj 2025

Ahojte, teraz som zistila, že brat rieši nepovolené prečerpanie na účte, z ničoho nič mu strhli peniaze. Na účte je v mínuse cca 1250€ a na kasicke má tiež mínus cca 1250€ (jednotlive mínusy sa líšia len o pár centov) dokopy je teda v mínuse 2500€. Kontaktoval banku, ta mu mala dat stanovisko do troch dni… od banky mu prišlo že nevedia čo sa stalo s peniazmi a mínus má vyrovnať inak to posunu exekútorovi… stalo sa vám niečo podobne? Ako to riešiť? Žiadne podozrivé platby nevykonávali, dokonca má aj čítačku, že teda pri podozrivých platbách by ho nemalo pustiť, ale mal by ich potvrdiť v čítačke aby sa mohla platba realizovať, ďakujem za rady

Strana
z2
sabbub
autor
9. máj 2025

Takto mu ukazuje účet, ešte mu poviem večer nech mi spravi screen platieb

rejka7
9. máj 2025
@petamich

@rejka7 a na zaklade coho? policia s tym nespravi nic, kym nema nejake pisomne stanovisko banky - ako by asi ten rozhovor prebiehal, zmizli mi peniaze z uctu, banka mi do telefonu povedala, ze nevie kam, nevie preco ale mam zaplatit inak da na mna exekuciu 🤷‍♀️

Procesy v banke takto naozaj nefunguju, cela ta informacia, ktoru dal autorke brat je podla mna zvlastny, ziadny seriozny agent infolinky nehovori taketo vyjadrenia - nevieme, uhradte aj tak akoze (a to hovorim ako clovek co na call centre banky pracoval a nasledne som pracovala v niekolkych slovenskych bankach)

@petamich práve preto, že je to absurdné, by som išla na políciu. Veď má výpisy z účtu, že je v mínuse a vyjadrenie banky, že nevie kde sú peniaze, čo viac potrebuje polícia? Niekto mi ukradol peniaze z účtu, ja som ich neminul, banka nevie kde sú, tak jedine len polícia.

petamich
9. máj 2025
@rejka7

@petamich práve preto, že je to absurdné, by som išla na políciu. Veď má výpisy z účtu, že je v mínuse a vyjadrenie banky, že nevie kde sú peniaze, čo viac potrebuje polícia? Niekto mi ukradol peniaze z účtu, ja som ich neminul, banka nevie kde sú, tak jedine len polícia.

@rejka7 ma udajne telefonicke vyjadrenie banky, ze zmizli, nech ziada oficialne presetrenie a pisomne vyjadrenie. Nech mu pisomne napisu, ze zazracne zmizli a potom to bude niekto riesit.

Ja s tebou suhlasim, ze to riesit treba ale ak prides na policiu len s tymito informaciami, ktore nam pise autorka, fakt si nemyslim, ze to staci.

petamich
9. máj 2025
@hiro

@sabbub Podľa mňa je to tento dôvod.
https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/934979-mno...
„Dostala som sa do nepovoleného prečerpania 1800 eur. Boli zaúčtované platby spätne ešte z roku 2023
Aj keď peniaze boli, takpovediac, na „čakačke“, z účtu sa podľa banky nikdy neodpísali.
„Nešlo o duplicitné alebo o nesprávne zaúčtované platby, ale o oneskorené zaúčtovanie v minulosti už zrealizovaných platieb, v období niekoľko mesiacov spätne"

@hiro Kasicka je produkt RB SK, cize tipujem, ze autorkin brat nema CSOB ale Raiffeisen ale mozem sa mylit 😬

rejka7
9. máj 2025
@petamich

@rejka7 ma udajne telefonicke vyjadrenie banky, ze zmizli, nech ziada oficialne presetrenie a pisomne vyjadrenie. Nech mu pisomne napisu, ze zazracne zmizli a potom to bude niekto riesit.

Ja s tebou suhlasim, ze to riesit treba ale ak prides na policiu len s tymito informaciami, ktore nam pise autorka, fakt si nemyslim, ze to staci.

@petamich išla by som do banky nech mi dajú na papieri vyjadrenie, prečo mám mínus cez 2000, že ja neviem kde sú peniaze, a som neminul a s tým vyjadrením rovno na políciu. Som zvedavá, čo v banke vypotia. A keď by nechceli dať papier, tak nech mi dajú aj to písomne, nech sa vyjadria písomne, že sa k celej kauze nevedia vyjadriť. Polícia si s tým už poradí.

petamich
9. máj 2025
@rejka7

@petamich išla by som do banky nech mi dajú na papieri vyjadrenie, prečo mám mínus cez 2000, že ja neviem kde sú peniaze, a som neminul a s tým vyjadrením rovno na políciu. Som zvedavá, čo v banke vypotia. A keď by nechceli dať papier, tak nech mi dajú aj to písomne, nech sa vyjadria písomne, že sa k celej kauze nevedia vyjadriť. Polícia si s tým už poradí.

@rejka7 no ved to je aj standardny postup a garantujem ti, ze na ten papier nevieme nenapisu - oni totiz nemozu nevediet, to akoby mi telekomunikacny operator vyrubil fakturu 1000€ a nevie mi povedat za co, lebo som nevolala, nedatovala...ale mam to zaplatit, to urcite

hiro
9. máj 2025
@petamich

@hiro Kasicka je produkt RB SK, cize tipujem, ze autorkin brat nema CSOB ale Raiffeisen ale mozem sa mylit 😬

@petamich Áno, ale to nie je o banke. Ani o tom Lidl obchode. Jednoducho kartová spoločnosť zaúčtovala peniaze naraz o niekoľko mesiacov neskôr. Hotovo. Má mínus bez pohybov na účte.
A s tou kašičkou to môže s tým súvisieť ze tam poslal peniaze ktoré vlastne ani nemal, po čase predviedol naspäť na obyčajný účet, tie niekde minul a mínus mu banka spravila aj tam... Tipujem.

petamich
9. máj 2025
@hiro

@petamich Áno, ale to nie je o banke. Ani o tom Lidl obchode. Jednoducho kartová spoločnosť zaúčtovala peniaze naraz o niekoľko mesiacov neskôr. Hotovo. Má mínus bez pohybov na účte.
A s tou kašičkou to môže s tým súvisieť ze tam poslal peniaze ktoré vlastne ani nemal, po čase predviedol naspäť na obyčajný účet, tie niekde minul a mínus mu banka spravila aj tam... Tipujem.

@hiro ano pravdu mas, moze to takto veru byt, urcite tam nejaky dovod je ale teda "nevieme" to nebude, tak nech pekne preveria 😵‍💫

akje
9. máj 2025
@sabbub

@alickapusinka
@alex49
@akje
Baby, vyjadrím sa vám hromadne… neklamal, videla som stav jeho úctu, má napísane na bežnom úcte -1274,88€ a na kasicke má -1274,91€, v odchádzajúcich platbách nema nič, poslednú olatbu má z lidla za jedlo, inak tieto veľké sumy tam nemá vypísané nikde… ako hovorim, keďže je v práci mimo, nedá sa mi navštíviť banku tak to riešil aspoň telefonicky, kde mu nevedeli hned podávať vyjadrenie, tak to preveria a do 3dni mu dajú vedieť… vraj čo sa stalo s peniazmi nevedia nakoľko v pohyboch nič nemá, ale sumu musí uhradiť, inak mu hrozí exekúcia, má tam vraj posielať aspoň po malých čistkách, jed príde domov, pojde do banky hned to riešiť… ja som len chcela mu pomôcť aspoň takto, či niekto nemá skúsenosť, alebo nevie ako to riešiť… ja mám už obavy celkom tiež, nakoľko mám banku rovnaku ako on… o podvodoch kadejakých viem, preto mám peniaze rozdelené na bežnom úcte a na kasicke (z ktorej nemôžem platiť, iba si peniaze preposlat) a verila som v to, že klasická je bezpečná, keďže keď nemám na úcte dostatok financií má nepustí platiť z kasicky, musím si peniaze preposlat… ale teda on je v mínuse na bežnom úcte a aj na kasicke zároveň, a dokopy ta suma presahuje -2500€ a nejaké drobne

@sabbub v pohode, urcite by som si pockala na to pisomne vyjadrenie a riesila a pravnikom.

sabbub
autor
9. máj 2025
@hiro

@hiro peniaze na kašičku si neprevádza a aj platby cez kartu robieva minimálne, skôr si vyberá z bankomatov hotovosť, a ani účet v tejto banke nemá dlho, možno dva roky/rok… ale teda nevylučujem, nevedela som že niečo take sa deje

lensii
9. máj 2025
@sabbub

@hiro peniaze na kašičku si neprevádza a aj platby cez kartu robieva minimálne, skôr si vyberá z bankomatov hotovosť, a ani účet v tejto banke nemá dlho, možno dva roky/rok… ale teda nevylučujem, nevedela som že niečo take sa deje

@sabbub nech ide osobne do banky . Za poplatok 20€ mu spíšu reklamáciu a do 30 dní ( niekedy 14 dni) zistia kam a prečo peniaze odošli. Ja som to riešila minulý mesiac.

zic
9. máj 2025
@sabbub

@sabbub no, ale napriklad ak vyberie peniaze, tie sa hned neodrataju z uctu, ale su "rezervovane"... ak by znova vybral ciastku, ktoru "nema", tak mu to mozno bankomat vyda, ale ked dojde k zuctovaniu, tak potom sa dostane do minusu... Popripade nech si vyrata - napriklad od posledneho vypisu co sedi ... asi april - ze kolko bol zostatok, kolko mu tam prislo (kreditne transakcie) a kolko vyberal (debetne transakcie)... a teda ci nespravil chybu on... a potom / medzitym pekne zatlacit na banku... vyhnit by som to nenechal... aj telefonicky sa da urcite zriadit reklamacia v dnesnej dobe (alebo z prostredia IB)...

sabbub
autor
9. máj 2025
@zic

@sabbub no, ale napriklad ak vyberie peniaze, tie sa hned neodrataju z uctu, ale su "rezervovane"... ak by znova vybral ciastku, ktoru "nema", tak mu to mozno bankomat vyda, ale ked dojde k zuctovaniu, tak potom sa dostane do minusu... Popripade nech si vyrata - napriklad od posledneho vypisu co sedi ... asi april - ze kolko bol zostatok, kolko mu tam prislo (kreditne transakcie) a kolko vyberal (debetne transakcie)... a teda ci nespravil chybu on... a potom / medzitym pekne zatlacit na banku... vyhnit by som to nenechal... aj telefonicky sa da urcite zriadit reklamacia v dnesnej dobe (alebo z prostredia IB)...

@zic tak zas nezarába 10 000€ mesačne aby mu to spravilo 2 500€ ktoré by si nevšimol, že mu chýbajú, alebo teda že mu ich neodratalo, určite to tak nenechá/me, je to strasne moc peňazí a teda to sa stále bavíme len o tých mínusových, nie aj tých čo mal na úcte, len teda nikdy sme sa s tým nikto zo známych nestretli, a netušili sme čo to môže byt, tak som sa snazila niečo dopátrať, či niekto nemá skúsenosť alebo nevie poradiť

zic
9. máj 2025
@sabbub

@zic tak zas nezarába 10 000€ mesačne aby mu to spravilo 2 500€ ktoré by si nevšimol, že mu chýbajú, alebo teda že mu ich neodratalo, určite to tak nenechá/me, je to strasne moc peňazí a teda to sa stále bavíme len o tých mínusových, nie aj tých čo mal na úcte, len teda nikdy sme sa s tým nikto zo známych nestretli, a netušili sme čo to môže byt, tak som sa snazila niečo dopátrať, či niekto nemá skúsenosť alebo nevie poradiť

@sabbub okrem tej exekucie co pisali vyssie, kedy mozu "zmiznut peniaze bez pohybu"... jedine vypis z IB za posledny mesiac a ist polozku po polozke...

1fifinka1
9. máj 2025

Môjmu muzovi sa stalo niečo podobné. Bolo to minus cca 100€, a zistili sme, že dlzil sociálke, ktorá dala bloknut účet. Bola s tým panta, ale vyriešilo sa to nakoniec, vyplatil to. Podľa mňa to bude niečo podobné. Žiadne upozornenie nedošlo. Len pozeráme zostatok a mínus. Žiaden pohyb nič. Nám to ale v banke povedali hneď. Ale osobne. Neverím, že môže splácať po malých čiastkach. Musí to vyplatiť naraz. To mu povedali hovadiny, nejaká nová možno baba, lebo takto to nefunguje.

jesenzima
9. máj 2025

Z ničoho nič sa veci väčšinou nedejú 🤷

liz_lemon
9. máj 2025
@hiro

@hiro kartova spolocnost peniaze nezuctuje, obchodnik je ten, co si ich zuctuje

rozculena
9. máj 2025
@liz_lemon

@hiro kartova spolocnost peniaze nezuctuje, obchodnik je ten, co si ich zuctuje

@liz_lemon zúčtovanie platieb robí clearingová spoločnosť,nie obchodník.
https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/934979-mno...

Strana
z2