Prvá platobná karta pre tínedžera: Koľko na ňu dať?
Ahojte. Syn má 14 a chceme mu dať prvú platobnú kartu. Platil by si ňou hlavne bufet v škole, občas niečo po škole alebo keď pôjde von s kamarátmi.
Koľko by ste mu na nej nechávali? Menšiu sumu a priebežne dopĺňať, alebo peniaze na celý mesiac a nech sa učí hospodáriť? Ďakujem veľmi pekne.
Určite pevná suma a musí sa naučiť hospodáriť. Skúste na začiatok 30 eur a keď to bude fungovať, zvýšte na 50-60 eur. Stále môžete zvyšovať, podľa rastúcich nákladov a jeho hodpodárenia.
Dala by som si tam trvaly prikaz, primerane vreckove na mesiac a hotovo. Minie - nema. 🙃
Ja svojim davam len pevnu sumu. Ale ak treba a je na to naozaj dovod, tak im doplnim. Alebo - ak treba napr. v skole nieco zaplatit, poslem im na ucet, nech si vyberu a zaplatia. Kazdopadne, moje deti uz od veku ccu 9 rokov maju vlastny ucet s kartou a zvladli to bez problemov. 14 rocny uz musi poznat hodnotu penazi, nemoze mat problem si rozpocitat ako minat. 11 rocny momentalne dostava 10,00 EUR na mesiac. 17 rocny dostava 50,00 EUR na mesiac vreckove. A este dostava 120,00 EUR na mesiac, z coho si kupuje potraviny a vari si jedlo do skoly - sam to navrhol, robi si krabicky do mrazaku. Zatial sa mu dari vyjst z rozpoctu.
Kamoška to má tak, že ona posiela na účet dcére 60€ mesačne.. Je to už stredoškoláčka. A 50 môže minúť a 10 si má odkladať každý mesiac.
@anonym_autor šľahnite mu tam rovno tisícku..nech si chalani spravia párty 😆😁😆😁.... svojho syna poznáš najlepšie predsa ty 👉👉👉
Naše deti mali vtedy už samostatný účet. Posielame im tam vreckové raz mesačne a neriešime. Najprv sme posielali každému 50e. Ale keď sme si pozreli, na čo to míňajú, boli to hlavne nákupy jedla v potravinách, niekedy McDonald's. Čiže väčšinu minuli na jedlo. To by sme im preplatili, tak sme im zvýšili na 100e na mesiac a neriešime
Syn 13, kazdy mesiac mu posielam 20€. Ked si minie, nema… musi vydrzat
Moja takmer 15 ročná má 50 eur na osobnom účte, na odkladacom má tiež toľko. Zvyšok má inde, aby bol aspoň nejaký úrok. Na bežnom účte nikdy nemá viac, keby náhodou stratila kartu alebo čo.
ja mam 15 rocneho, prvak na strednej a davam mu tyzdenne 10-15 eur kazdy pondelok.
On ma k svojmu uctu apku v mobile, takze si vie pozriet zostatok aj si presunut usetrene peniaze na sporivy ucet.
tam si spori hlavne peniaze od pribuznych na sviatky alebo co neminie z vreckoveho. Moj je dost setrny a seriozny.
Inak ten ucet som mu ja zalozila v ramci svojej apky v banke, takze vidim jeho pohyby aj zostatky. Ked nieco plati nad 20 eur /da sa to nastavit inak/, tak mi pride upozornenie sms. Bezne si plati len drobne z bufetu ci z potravinovych obchodov.
Este chcem dodat ze moj syn dochadza z obce do mesta, takze ma tie peniaze aj kvoli tomu, ze niekedy nestiha skorsi autobus, aby nebol hladny kym pride domov. alebo ked ostane s kamaratmi hrat futbal.
@anonym_autor ja nie som za pevnu sumu- ak ma vela, lahko podlahne kupovaniu cigariet a veci, ktore urcite nechcem aby deti kupovali. Dieta dostava denne, aj 2x denne podla potreby. A prevadzam od 5-15 eur podla zostatku na ucte, umyslov dietata (ide iba busom ku kamoske, ide do kina, ide do mekaca, ide si kupit handry na seba....)
ako my mame vediet ake je tvoje dieta zdatne vo financnej gramostnosti? dcera teraz dostala kartu dali sme jej tam vsetky jej uspory (niekolko stoviek) + dostava kazdy mesiac vreckove. ako si s nimi nalozi tak ma, nechce si ich minat setri si. ak vies ze tvoj preflaka vstetko co mu tam date do par dni, tak zvazte tyzdenne vklady

@anonym_autor my nedoplname, musí sa učiť hospodáriť, keď minie, nemá ďalšie peniaze