icon

Od akého veku mali vaši tínedžeri platobné karty?

Dnes o 09:11

Dobrý deň. Syn má 14 rokov a začal sa pýtať na vlastnú platobnú kartu.
Zatiaľ fungujeme hlavne na hotovosti, ale pri autobuse, bufete alebo menších nákupoch by mu karta bola asi praktickejšia. Ja z toho mám ešte trochu rešpekt, hlavne kvôli míňaniu a tomu, či si to vie ustrážiť.
Od akého veku mali vaše deti kartu? Fungovalo vám to lepšie ako hotovosť? Ďakujem.

Strana
z3
anonym_98a485
Dnes o 09:12

13

anonym_b7559a
Dnes o 09:12

11

lucysl
Dnes o 09:13

od 13 a určite odporúčam, nemá na nej veľa a vie mi zavolať ak potrebuje, zdôvodní na čo a ja mu podľa uváženia prepošlem

mili7
Dnes o 09:14

@anonym_autor Plánujem od 15tich po nástupe na strednú školu.

anonym_aef06e
Dnes o 09:16

od 9 s limitom a detskym uctom, vsetky jeho vydavky kde kolko kedy minul vidim hned v aplikacii, popravde ja skoro vobec ani nepouzivam hotovost a vyberat ju kvoli dietatu aby malo vreckove sa mi neoplati 😂

anonym_c6375a
Dnes o 09:17

@anonym_autor má je deti mali v 14 ticho karty a niekoľko rokov ju aj používali. Na autobus majú mesačník. Zo školy už boli pár krát v PL,CZ,HU a nemusím im dávať ani cudzie meny. Za mňa je to výhodné, za účet ani kartu v banke neplatíme, v poslednom čase už platia mobilom.

sisska96
Dnes o 09:18

Na strednej ak začne brigádovať. 😂

anonym_ef02b0
Dnes o 09:24

15

anonym_a1b25f
Dnes o 09:24

@anonym_autor najvyšší čas, aby sa 14-ročný naučil finančnú gramotnosť a sám si riešil mesačný rozpočet

medyna
Dnes o 09:29

Na bežný život má hotovosť, na výlety do zahraničia ( Poľsko, Fínsko ... Atď,) dostala kartu, je jednoduchšie v zahraničí platiť kartou ako cashom, ale teraz ide na strednú a dostane vlastnú kartu už na furt

27dianka
Dnes o 09:31

Ak vie narábať s peniazmi a uvedomuje si ich hodnotu a podobne, čo si myslím, že v tomto veku už by mal vedieť, tak by som mu kartu v pohode dala. Veď budeš mať prehľad, na čo míňa.

lenka7477
Dnes o 09:34

Od 13 tich

anonym_8a2bb1
Dnes o 09:36

@anonym_autor Syn mal založený účet a k nemu kartu, ale ja som mala nad ním kontrolu ako rodič.

katarinaba
Dnes o 09:40

Moje deti mali detsky uceta a kartu este ako deti - najstarsi asi najneskor, najmladsi mal tusim 9 ked som mu zakladala ucet. Teraz ma 11. Ja vobec nerozumiem, preco v dnesnej elektronickej dobe drzia rodicia deti od takychto veci. Ved to je uplne bezna sucast financnej gramotnosti. Predpokladam, ze zo zaciatku bude mat mozno problem, ale preto to ma, preto su tam limity, preto je tam rodicovska kontrola - aby sa to naucil. Moj ma prehladnu aplikaciu, vidi kolko ma na ucte, kde a kolko platil. Ja mam pristup ku vsetkemu z mojej aplikacie, informacie o platbach mi chodia ako notifikacie. Na ucet mu dam vreckove - ako si ho minie je na nom. Najskor ho jasnacka rozflakal. Ked zistil, ze peniaze maju svoju hodnotu, ze s nimi musi pocitat na mesiac, tak uz zvazuje co s nimi urobi.

andreakotesova
Dnes o 09:44

Syn mal 10 rokov, dcera 12 rokov

minenkaa
Dnes o 09:47

Asi od 9-10 u nás bolo

alenamihal
Dnes o 09:50

13r. vzdy ma na karte max 10e a ja mu sledujem,kde presne minie a kartovy limit na den ma 20e pre pripad ak mu nieto ukradne ale sa neako zneuzije karta...

anonym_dc891e
Dnes o 09:56

Môj ma 10 a kartu v mobile. Klasickú plastovú nemá, tu by stratil. Normálne si nakupuje, veľa času trávime v zahraničí. Nemá tam veľa peňazí, 10-20€, radšej mu častejšie posielam ale zatiaľ problém nebol.

anonym_dc7dac
Dnes o 09:57

od 8 rokov, treba deťom čo najskôr, aby boli finančne gramotné, hotovosť sa ľahko stratí, ale keď stratíš kartu, banka ti neoprávnené platby vráti

bibina32
Dnes o 10:02

@anonym_autor od 15

anonym_61826c
Dnes o 10:06

12

anonym_260469
Dnes o 10:10

@anonym_autor moj syn ma 8 a má platobnú kartu a naucila som ho, čo si smie a nesmie kúpiť rsp nemínať na hlúposti, cize kludne mu kartu daj, daj mu len tolko, kolko minie na zakladne potreby ( desiata, autobus) ak si minie, nedala by som mu nič

ljmmm
Dnes o 10:11

od 9 rokov

anonym_e9d07b
Dnes o 10:11

Dcera 17, synovia od 15, aj to kvoli tomu, ze zacali chodit autobusom do skoly. Dcera mala skolu cez ulicu, absolutne to nepotrebovala. Napriek tomu je financne gramotna dostatocne, stredny rozhajdaka vsetko aj to co nema a najmladsi je zase gramotny :D. Nazor ze ked dam 6rocnemu kartu tak bude gramotnejsi je podla mna blbost 😂. To zalezi aj od samotneho dietata, moj stredny bol vzdy taky ze rad rozhadzoval, v tomto je ako jeho otec.. jeden den hojno a druhy ho.no 🤷🏻‍♀️

abbey1
Dnes o 10:21

Čoskoro 16 a ešte kartu nemá.

euka210
Dnes o 10:28

@anonym_autor ma uz od 13r, aj druhy bude mat. Ale davaju tam svoje usporene peniaze, bezne ju nepouziva.

anonym_062a3f
Dnes o 10:31

Moje dieťa malo od 2r kartu plastovú na krku, vlastne namiesto cumľa. Od piatich mal smartwatch a platil nimi alebo iphonom, od šiestich začal robiť s krypto a spravuje si investičké portfóilo, dnes v 9tich podniká s realitami v Dubaji.

lucik194
Dnes o 10:32

detsky ucet ma kazda banka zadarmo, odporucam otvorit ho v tej istej banke, ako ma jeden z rodicov.

vidis pohyby, vies nastavovat vsetko.
ale karta aj ucet je na meno dietatat

od 13 rokov, pouzivaju bezne, platia nou. ked zaplatia za nieco, co je "pre vsetkych", kupia napr. sampon, co je pre vsetkych, alebo im kazem kupis nejaku drogeriu, tak kupia, zaplatia svojou kartou, a aj im prevediem peniaze.

ma nastavene 50€ limit / den (aj platba kartou, aj cash vybrat)

vikusjk
Dnes o 10:58

@anonym_autor banka vydava kartu k detskemu uctu od 8 rokov, cize ju ma od 8. Plati ale mobilom, alebo prstenom. Plastovu kartu nevyuziva.

vikusjk
Dnes o 10:59

@anonym_autor odporucam otvorit bezplatny ucet napr. v mbank a kartu pridat rovno do mobilu, tak bude mat v pripade potreby cim platit, kedze teenageri vacsinou neodidu z domu bez mobilu. Zaroven vies na ten ucet poslat len par grosov, cez appku si sledovat, ako a na co mina a on sa bude ucit hospodarit

Strana
z3