Prvý podnájom
Chceli by sme si s priateľom zobrať prvý podnájom. Máme 21r, ja študujem a mám brigádu a on pracuje. Spolu máme príjem cca 1500. Myslíte že by to išlo utiahnuť? Pozeráme byty v hodnote 550/mes.
Máte niekto skúsenosti koľko "stojí" také bývanie?
@domkakvet ano da sa... ale realne ze sa da prist o zamestnanie je diametralne odlisna vec ktora nesuvisi priamo s tym ze ty vies ci to utiahnu... lebo mozes mat aj hypo aj kadeco ine a proste prides o robotu.. cize toto riziko ma kazdy ale podla tvojej logiky teda nikto nema ist byvat do podnajmu....
@julia_romeo je to vacsia pravdepodobnost, ze s brigadou to neutiahnes, ani uver ti s brigadou nedaju.
@julia_romeo je to vacsia pravdepodobnost, ze s brigadou to neutiahnes, ani uver ti s brigadou nedaju.
@domkakvet načo by im bol úver, hypotéka? veď je to mladá baba, čo študuje a do prac. sveta sa ešte dostane .. nebude dokonca života robiť iba brigády...
Ja by som tiez sla radsej do zdieneho bytu. Ma to visc dovodov - lahsie utiahnete izbu, otukate sa v oblasti financii aj spolocneho zivota a nebudete sa musiet az tak uskromnovat...
Drzim palce
@domkakvet načo by im bol úver, hypotéka? veď je to mladá baba, čo študuje a do prac. sveta sa ešte dostane .. nebude dokonca života robiť iba brigády...
@anonym_8b2d40 ja som odpisovala na komentar, kde bola spomenuta hypoteka, ja som do tejto diskusie hypoteku netahala.
@anonym_autor ak je v sume 550€ všetko, tak to podľa mňa pri skromnom štýle života zvládnete. Čomu ale úplne nechápem, je ako si chcete deliť výdavky. Nie ste manželia, čiže peniaze nemáte spoločné. Dokážeš utiahnuť celú tvoju časť z brigády? Máš rezervu aby ste si podelili prípadný nedoplatok alebo zaplatila depozit? Alebo je priateľ ochotný platiť aj časť tvojich nákladov? Na toto je dobré poznať odpoveď.
Ahoj. Kedysi dávno som bola v podobnej situácii. Spoločný príjem cca 1800 +-, nájom 500 eur aj s energiami (bol rok 2020). Utiahli sme to bez problémov. Hoci ja som išla každý mesiac na nulu...
Poradím ti, hlavne nechodte 50/50, ak nemáte rovnaký príjem. Ja som túto chybu urobila. Lebo "rovnoprávnosť", "férovosť", "spravodlivosť"... Zarobila som cca 450eur, z toho 250 išlo rovno na nájom. Ostalo mi 200 eur. Frajerovi bolo super, ešte si vtedy aj odkladal, mne neostalo absolútne nič... Dodnes to ľutujem.
A ešte jedna vec. Zapamätaj si, že kým nie ste zosobášení, nič ako "spoločný príjem" vlastne neexistuje. Len pre tvoje vlastné dobro prosím, nedelte si nájom na polovicu, ale delte si ju pomerovo. Tak, aby ste obaja dávali na nájom rovnakú percentuálnu časť zo svojho príjmu. Vypočítajte si to. Ak on zarobí 1100e, ty 400e a nájom je 550e. Tak ty plať cca 150 eur a partner 400 eur.
@domkakvet uz davnejsie som si vsimla ze ty mas problem citat s porozumenim a tliachas blbosti.. a este vacsie ked tie tvoje tliachanice ospravedlnujes...
@domkakvet uz davnejsie som si vsimla ze ty mas problem citat s porozumenim a tliachas blbosti.. a este vacsie ked tie tvoje tliachanice ospravedlnujes...
@julia_romeo ja myslim aj do buducna a tvoj nazor ti neberiem, prajem pekny den.
Prirátaj ze prejete tak 600..plus ďalšie výdavky co mate.. Dosť málo zarábate dokopy
@anonym_autor ak je v sume 550€ všetko, tak to podľa mňa pri skromnom štýle života zvládnete. Čomu ale úplne nechápem, je ako si chcete deliť výdavky. Nie ste manželia, čiže peniaze nemáte spoločné. Dokážeš utiahnuť celú tvoju časť z brigády? Máš rezervu aby ste si podelili prípadný nedoplatok alebo zaplatila depozit? Alebo je priateľ ochotný platiť aj časť tvojich nákladov? Na toto je dobré poznať odpoveď.
@anonym_b57f4a nemáme rozdelenú moju a tvoju časť. On si je vedomý že študujem a nemám taký príjem ako on. Ja sa viac budem starať k domácnosť na čo on veľa času nemá keďže robí na smeny s mne to nevadí tak. Budeme obaja prinášať taký podiel aký vieme, nie len finančný.
Prirátaj ze prejete tak 600..plus ďalšie výdavky co mate.. Dosť málo zarábate dokopy
@anonym_7e792e čo? 600€ neprejeme čisto len na jedlo ani s rodičmi keď žijem. On sa stravuje v robote cez deň a to čo navarim vie byť 2-3 dni a nie len na jedno popoludnie
A ešte jedna vec. Zapamätaj si, že kým nie ste zosobášení, nič ako "spoločný príjem" vlastne neexistuje. Len pre tvoje vlastné dobro prosím, nedelte si nájom na polovicu, ale delte si ju pomerovo. Tak, aby ste obaja dávali na nájom rovnakú percentuálnu časť zo svojho príjmu. Vypočítajte si to. Ak on zarobí 1100e, ty 400e a nájom je 550e. Tak ty plať cca 150 eur a partner 400 eur.
@anonym_ffe917 ďakujem veľmi pekne za radu, presne také som očakávala nejaké tipy atď haha. Môj priateľ vie že nemôžeme dávať 50/50, aj teraz keď niekde ideme on zaplatí väčšiu časť. Uvedomuje si to a povedal že nech platím ja 100 a on zvyšok, resp že by on platil nájom a drogériu a ja potraviny keďže z nich budem aj variť 😁
@anonym_autor Vieš ako sa vraví keď vtacka lapaju pekne mu spievajú. V inzerátoch sa uvádza nájom plus energie a tie energie sú často drahšie ako je prezentovane. Ak keby bol prenajímateľ 100 percent cestný človek čo uvedie cenu energii a zálohových platieb za 2 osoby, v dnešnej labilnej dobe mu bytový podnik alebo dodávateľ energií môže zdvihnúť zálohové platby zo dňa na deň, no a zo svojho to platí nebude. Takže ak je v inzeráte 550 vrátane energií počítaj s tým že to bude skôr niekde 600 až 750. Bude to aj vtedy ok?
Koľko vás teraz vyjde bývanie? Ty na intraku on u rodičov v dome alebo v zdieľanom byte? Ideálne by bolo keby vás spoločné bývanie nestálo viac ako to čo teraz platíte za samostatné bývanie spolu. Ste mladí prispôsobivý choďte radšej do spoločnej izby v zdieľanom byte nech si aj nejakú malú rezervu vytvoríte a nežijete na doraz lebo to vzťahu veľmi neprospieva.
@anonym_autor nerozmýšľala si popýtať sa aj rodičov, keďže stále študuješ predpokladam denné štúdium, že rodičia by tebe prispievali na stravu, bývanie, škola,veď stále majú na teba vyživovaciu povinnosť .
My sme s manželom začínali podobne, dokonca len s jeho príjmom.. bol rok 2018, byt nový veľký 1i za 450€, brali sme aj spotrebný úver 6 alebo 8 tisíc, lebo sme boli neplánovane v očakávaní a chceli sme sa kvôli bábu aj zobrať (mali sme maličkú svadbu) a ísť bývať sami nie k rodičom (časť teda šla na depozit na byť). V pohode sme to zvládli. Zo začiatku nám pomohol ten spomínaný úver plus peniažky zo svadby, po narodení bábätka mne nabehol rodičovský, plus príspevok pri narodení bábätka, manžel postupoval v práci finančne vyššie.. samozrejme, že sme sa museli uskromniť na začiatku, ale nie tak aby sme treli biedu, len sme si prosto nemohli dovoliť len tak hocičo hocikedy, ale všetko dôležité, aby sme mohli dôstojne žiť, sme mali. Dnes už sme úplne inde aj detičiek máme viac, spokojní sme, dobre nám je 😊 Za mňa smelo do toho 💪 možno to nebude najľahšie, ale ak sa máte radi a takto to chcete, tak nie je o čom, stojí to za to.
A ohľadom financovania, my máme s manželom všetky financie spoločné, ale my sa máme naozaj radi a veríme si a chceme žiť spolu, tak pre nás to nebol takto problem, že on to všetko ťahal.. ako to máte vy to už vieš ty, len som ti chcela napísať reálnu skúsenosť so všetkým k tomu.
@anonym_b57f4a nemáme rozdelenú moju a tvoju časť. On si je vedomý že študujem a nemám taký príjem ako on. Ja sa viac budem starať k domácnosť na čo on veľa času nemá keďže robí na smeny s mne to nevadí tak. Budeme obaja prinášať taký podiel aký vieme, nie len finančný.
@anonym_autor to je rozumné nastavenie ak je priateľ ochotný platiť viac. Iba som sa na to spýtala, lebo dnes je trend 50/50, tak aby si na to nedajbože nedoplatila.
@anonym_autor Vieš ako sa vraví keď vtacka lapaju pekne mu spievajú. V inzerátoch sa uvádza nájom plus energie a tie energie sú často drahšie ako je prezentovane. Ak keby bol prenajímateľ 100 percent cestný človek čo uvedie cenu energii a zálohových platieb za 2 osoby, v dnešnej labilnej dobe mu bytový podnik alebo dodávateľ energií môže zdvihnúť zálohové platby zo dňa na deň, no a zo svojho to platí nebude. Takže ak je v inzeráte 550 vrátane energií počítaj s tým že to bude skôr niekde 600 až 750. Bude to aj vtedy ok?
Koľko vás teraz vyjde bývanie? Ty na intraku on u rodičov v dome alebo v zdieľanom byte? Ideálne by bolo keby vás spoločné bývanie nestálo viac ako to čo teraz platíte za samostatné bývanie spolu. Ste mladí prispôsobivý choďte radšej do spoločnej izby v zdieľanom byte nech si aj nejakú malú rezervu vytvoríte a nežijete na doraz lebo to vzťahu veľmi neprospieva.
@anonym_60baac zdieľaní byt nechceme a neplatimr nič keďže žijeme u rodičov
@anonym_autor nerozmýšľala si popýtať sa aj rodičov, keďže stále študuješ predpokladam denné štúdium, že rodičia by tebe prispievali na stravu, bývanie, škola,veď stále majú na teba vyživovaciu povinnosť .
@yvoneta rozmýšľala som nad tým ale najprv sa chcem skúsiť zabezpečiť sama v prípade že by nechceli

@anonym_autor Dosť sebavedomé reči na niekoho s tak slabou finančnou gramotnosťou. Vieš o tom, že každý hospodári úplne inak a suma, s ktorou niekto vyjde celý mesiac a ešte si aj odloží bokom inému stačí ledva na 10 dní a potom čaká na deň výplaty ako na spasenie? Tu ti naozaj nikto nevie dať zázračnú radu. Veĺa záleží, či fajčíte, pijete alkohol, nebodaj stávkujete, či máte už nejaký ten spotrebák na krku , či varíte a nakupujete s rozumom, alebo fungujete na donáškach. To musíš ty vedieť, či ste rozhadzovační, alebo nie.
@andrejka2424 sebavedomé reči? Vážne? Každá druhá diskusia je tu o tom že mladí využívajú mamahotel. Áno som sebavedomá, chceme sa osamostatniť. Pozri sa čo sa pýtam. Pýtam sa na rady a skúsenosti. Nie aby ste museli kritizovať. Vždy je všetkým niečo zle. Čakala som nejaké príspevky od ľudí ktorí začínali podobne. Samozrejme že sa budeme snažiť uskromniť na začiatok, nemusíš sa robiť múdra