icon

Realitka verzus samopredaj

frida1990
28. mar 2025

Ahojte. Zvažujeme kúpu domu a to tak, že by sme predali náš byt, na ktorom máme ešte určitú výšku hypotéky a tú by sme si preniesli na nový dom. Otázka teraz znie - išli by ste do predaja bytu cez realitku, alebo bez?
Za mňa je maximálne pohodlné aj praktické a najmä bezpečné nechať predaj na realitku, na druhej strane, 4-5% z kúpnej ceny bytu ako provízia realitke mi príde dosť.
Nie že by sme boli lakomí, ale skrátka musíme sa snažiť ušetriť, a tých 7 až 8000 eur ušetrených za províziu realitke by sa nám rozhodne zišlo.
Ste tu niekto taký, čo ste predávali byt pri kúpe domu tak, že ste predaj riešili mimo realitky? Bolo to v poriadku?

Strana
z2
sasa1310
28. mar 2025

@colsami v dnešnej dobe skôr nemožné nakoľko 90 % nehnuteľností je už založených

colsami
28. mar 2025

@sasa1310 "uplne nemozne", preto sme to zazili a vidime to na okoli. Btw v nasom pripade bola tiez tarcha na dome, ktoru si uplne normalne preniesli dalej a akonahle ho odtazili, dom zalozeny nebol, takze uplne normalne sa nan dala preniest hypoteka. Priklad z reality dnesnej doby. A ako hovorim, nie sme jedini co viem z prvej ruky, tak netreba presviedcat, ze to tak nejde. Aj v dnesnej dobe. Ked ide. 🙂

sasa1310
28. mar 2025

@colsami nemusíš mi písať ako to bolo u vás, nezaujíma ma to. Píšem, že v dnešnej dobe skôr nemožné, nakoľko 90 % nehnuteľností je založených.
Nehovoriac o tom, že tí ľudia nevedia čo podpisujú a aké komplikácie môžu nastať pri založení vlastnej nehnuteľnosti cudzou osobou. Viac mi vysvetľovať nemusíš. Akurát riešim presun našej hypotéky

sasa1310
28. mar 2025

@frida1990 úprimne? Teraz riešime predaj bytu a kúpa domu. A pri takomto riešení nehnuteľností, ak naozaj riešiš chabých 7000 eur či zaplatiť realitke, lebo ti budú chýbať, tak odporúčam do domu neísť. Lebo v dome budeš mať kopec iných investícií a 7000 eur čo sa týka domu, je ako 700 eur pri byte. A okrem toho, ty keď nechceš riešiť cez realitku, tak riešiš len predaj tvojho bytu, čo ty si vlastne navrhneš sama sumu a realitka si ju navýši o províziu a sumu predsa platí kupujúci. Čo sa týka kúpu domu, to ak majiteľ bude predávať cez realitku, tak zaplatíš tu províziu tak či tak. Fakt si to ešte 5x premyslite, lebo neviete do čoho idete

miroslava2710
28. mar 2025

@colsami Trosku nechapem tym dvom moznostiam. Takze jedna je ze majitel suhlasi a druha je aka?

colsami
28. mar 2025

@miroslava2710 ze uz si majitel tej nehnutelnosti TY, proste dom/byt si kupil, presunies si svoju hypo z jedneho Tvojho (tam kde hypo mas( na druhe Tvoje (na to, co kupis) A nasledne predas tu nehnutelnost, na ktorej si hypo mal. Ak ju chces predat. Samozrejme, mozes to spravit za predpokladu, ze na kupu nepotrebujes prostriedky z 'uz predaneho'.

@sasa1310 ak Ta nezaujima ako to bolo u nas, tak nepis ze v dnesnej dobe je to nerealne. Napisala som Ti 3 priklady z dnesnej doby (len z mojho okolia) z poslednych mesiacov, kde to uplne normalne a realne bolo. Miesto toho aby si to vzala ako ok informaciu stale sa hadas ze je to nemozne. To, ze Ty by si nedovolila, alebo si natrafila na takych kde to nebolo mozne, uz je druha vec. To je cele.

sasa1310
28. mar 2025

@colsami neberiem to ako informáciu, lebo to je prúser nad prúser. Ty dovolíš založiť vlastnú nehnuteľnosť, aby si preniesli na tvoj byt hypotéku a zároveň sa chceš odsťahovať. Do toho tvoj kupujúci zomrie a si skončila
Ako môže byť majiteľ nehnuteľnosti TY, keď si za neho peniaze nedala?

sasa1310
28. mar 2025

@miroslava2710 tiež poozerám, že čo splieta

colsami
28. mar 2025

@sasa1310 pruser nad pruser. Preto to banky aj realitky bezne robia, ano. Dievcata vy vobec nemate rozhlad co sa robi a co sa da robit, takze stale zostava faktom, ze splietate len vy. To mne nevadi, ale zavadzate ostatnych.

"Ako môže byť majiteľ nehnuteľnosti TY, keď si za neho peniaze nedala?"
Ty si fakt velmi nechapava. Peniaze das, nehnutelnost kupis, a vies si na nu prenasat hocico. Ja myslim, ze kazdy s priemernym iq to chape.

misterunderhill
28. mar 2025

@nynia dobrý vtip

sasa1310
28. mar 2025

@colsami no ak máš v hotovosti na celý byt peniaze, tak dáš. Ale to s prenesenou hypo nemáš nič spoločné. Ty si nechápava. Autorka ide financovať kúpu domu z predaja bytu

colsami
28. mar 2025

@sasa1310 no vidis, tak si mi dala za pravdu k tomu co pisem, len necitas poriadne. 😉 Povedala som ze su dve moznosti ako si MOZES PRESUNUT HYPOTEKU z jednej nehnutelnosti na druhu. Prva, dostanes suhlas majitela, co sa robieva, aj ked Ty vo svojej bubline tvrdis ze nie. Za druhe, ak si kupis tu nehnutelnost, hypo prenesies a potom predas povodnu. A k tomu som pisala, za predpokladu ze NEPOTREBUJES FINANC.PROSTRIEDKY z tej kupy a vies predat prvu nehnutelnost az potom.
Takze staci Ti s porozumenim citat a nemusime sa dotahovat.

sasa1310
28. mar 2025

@colsami ešte raz, to s prenesenou hypo pri výmene nehnuteľnosti nemá nič spoločné. TO je prenesenie hypotéky v rámci tvojich nehnuteľností. To s autorkinou situáciou absolútne nemá nič spoločné

miroslava2710
28. mar 2025

@colsami Ak som majitel nehnutelnosti uz ja tak to je uplne ina situacia ako ked clovek chce z predaja svojho bytu financovat. Takže to nie je druhá možnost to je uplne irelevantná možnost. Samozrejme ze realitak Vam povedal ze sa to bezne robi lebo realitak chce predat a ma uplne na haku ake su rizika. My to prave riesime pretoze som si chcela tak hypoteku preniest ja na kupu noveho domu. Ako vravim zistovali sme si to nezavazne v banke, u kamosov realitakov a u znameho pravnika a vsetci sa zhodli na tom ze je to pre predavajuceho risk a je tazko niekoho najst. Ja osobne ked viem ake su rizika tak by som to v zivote nikomu nedovolila. To ze to bezne ludia robia to je smutne ale ludia na slovensku robia bezne veci ktore okolo financnej gramotnosti ani neprešli takže ma neprekvapuje že si nechaju založit majetok cudzim človekom😃 No ale moja pointa bola ina, upozornit autorku že s tym moze mat problem pretoze pri kupe domu musi natrafit aj na majitela ktory jej ten prenos dovolí čo môže byť problém. To že to prešlo Vám je super ale až také bežné ako povedala realitáčka to určite nie je 🙂 Nám realitáčka pri kúpe domu povedala aj ukázala že kde je vodareň na obecnú vodu na pozemku aj napriek tomu že v dedine obecná voda zapojená nebola. Potom keď zistila že je tam len studna tak vychvalila aka super voda tam je a po rozbore v nej boli fekálie vysoko nad limit. To len Toľko ku tomu čo povedia realitáci keď chcú predať niečo 🙂

oblecenie99
28. mar 2025

@frida1990 Bola som skeptická, ale potom sme išli cez realitku a teda, tá žena si tie prachy ozaj zaslúzila. Nafotili proslfesionalne, ten byt vyzeral hneď ináč. Sama zmanazovala časy obhliadok, dala som jej ráno kľúče, poukazovala byt záujemcom. Zároveň chodila s nami na obhliadky (aj sme kupovali) a pomáhala odhaliť nejaké nedostatky na iných bytoch, vedela, kde sa pozrieť, čo odmontovať, načo sa zamerať, upozornila na nevýhody lokality ale aj konkrétnej bytovky, keďže ich poznala.

sasa1310
28. mar 2025

@miroslava2710 asi tak. Si to tu zhrnula za nás obe. Ja som zvedavá, čo by robila ako predávajúca, keby mala založený svoj byt od kupujúceho a kupujúci by napr. polroka nevedel predať svoj byt, poprípade by umrel alebo došlo k rozvodu, čokoľvek. Ale to colsami ani nenapadnú takéto situácie, hlavne, že sa to dá lebo u nich to išlo a bodka

rasken10
29. mar 2025

@patka06 Tak si napísala dobrú blbosť, kupujúci ju síce platí. Ale keby ju neplatil realitke tak sú tie peniaze predávajúceho.

darmasiswa
29. mar 2025

@frida1990 najdolezitejsie je si dat odkontrolovat advokatovi sprostredkovatelsku zmluvu, neskor kupnu zmluvu, a ak kupujes cez RK, tak najdolezitejsie je si dat odkontrolovat rezervacnu zmluvu a kupnu zmluvu, tymto sa rozdavaju karty, a podla toho sa neskor vyvija obchod (predaj, kupa). Proviziu plati ten, kto si sluzbu objednal. Vacsinou je to predavajuci, a to na zaklade sprostredkovatelskej zmluvy. Je pravda, ze vacsina RK na hulvata motaju do rezervacnych zmluv pri kupe premenu rezervacneho poplatku na zmluvnu pokutu a sucasne aj na proviziu, aj na fixne naklady, preto je dolezita kontrola advokatom. Je zavadzajuce povedat, ze proviziu plati kupujuci, pretoze kupna cena je jednoznacne urcena v kupnej zmluve, a to, ze cast z kupnej sumy si RK zapocita na zaklade suhlasu predavajuceho ako proviziu, to znamena, ze o tolko menej dostane predavajuci. V predkladanych dokumentoch od RK je vela nastrah, napriklad platba fixnych nakladov, nevyvazenost podmienok pre vsetky strany, napriklad zmluvne pokuty, podmienky kupnej zmluvy, bezpecnost prevodu kupnej ceny, odovzdanie bytu atd. Hypoteka sa da uplne jednoducho preniest, je nutne, aby predavajuci, na ktoreho nehnutelnost sa hypo bude prenasat, aby bol sucinny a suhlasil s tym. Je to podobne, ako kupa bytu na hypo. Tiez tam predavajuci musi suhlasit so zalozenim nehnutelnostri.

darmasiswa
29. mar 2025

@frida1990 Ja by som si nehnutelnost predavala sama. Nafotila by som si, inzerovala na najvacsom portaly, vyhoda je reklama v TV, objednala by som si autorizovaneho advokata, dohodla s nim sumu za objednane sluzby, jeho sluzby napriklad - pri spisani buducej zmluvy, kupnej zmluvy, advokatskej uschovy, - napriklad standartny byt v kupnej sume 200 tisic by bola odmena cca 500 eur za cely servis BZ, KZ, vklad, uschova, to vsetko aj s poistenim, aj so zodpovednostou, aj so zastupovanim na katastralnom urade, obhliadky by som si rozvrhla tak, aby mi vyhovovali

jaroslav81
30. mar 2025

Realitná kancelária - absolútne zbytočná inštitúcia v dnešnej internetovej dobe. Nehnuteľnosti sa predávajú momentálne samé. Stačí, že dáš inzerát na bazoš a keď je normálna cena, nebudeš stíhať zdvíhať telefóny. Všetko vieš ošetriť u notára, zmluvy, úschovu peňazí, kataster atď za cca. 500€. Realitná kancelária zoberie províziu 3-4% a spraví to isté. No lenže 4% z aktuálnych šialených cien nehnuteľností, napr. 250 000€ je 10 000€. To mi príde už trochu moc za nafotenie bytu a hodenie na bazoš. Potom sa ešte realitný makléri chvastajú na sociálnych sieťach, ako predali byt na 3. obhliadke do 48 hodín od zverejnenia ponuky.
Taký známejší maklér Branislav Čuri sa chvastá, že zarobí ročne 200 000€.

oblecenie99
30. mar 2025

@jaroslav81 A vieš čo, mňa raz veľmi prekvapil, nehovorím, že akože zlý dojem, ale zažila som ho na jednej obhliadke. A, vzhľadom na prezentáciu na sociálnych sieťach som čakala niečo naozaj podobne, a on bol pomerne pasívny. Možno, že toto je jeho štýl aj bežne, ale on sa vlastne akoby vzdialil od toho celého, a obhliadka bola viac-menej taká neslaná, nemastna. Akože nám to nejak nevadilo, a nemyslím to v zlom, ale teda čakala som pomaly že show, a bol to asi najpasivnejsi maklér zo všetkých, ktorých som zažila.

michal711
30. mar 2025

@frida1990 kupoval som tri byty dva cez realitnú a jeden bez. Tak kde to bolo bez realitky som vedel zjednať z ceny ostatné dva nie. A úprimne je to jedno dá sa aj tak aj tak. Cez realitnú je riziko že ak zaplatíš rezervačný poplatok a náhodou ti nevyjde hypo alebo niečo podobné tak si prišla o pár tisíc.

darmasiswa
30. mar 2025

@michal711 ak si vopred dohodnete podmienky v rezervacnej zmnluve, napriklad, ze ak ti preukazatelne banka hypo neschvali, vrati sa ti cely rezervacny poplatok do xy dni, tak vtedy, z dovodu neschvalenej hypo, o zalohu neprides. Vsetko je o dohode zmluvnych stran. Rezervacna zmluva nie je v zakone definovana, je to nepomenovana zmluva. To, ze mnohi podpisu vsetko, co im RK predlozi, je ich nevedomost a nezaujem starat sa o vlastne veci. je zanedbatelna suma dat 100-300 eur na pripomienkovanie rezervacky advokatovi, ktory moze zachranit ovela viac. Stava sa, ze predavajuci spolu s RK nechcu menit podmienky, nechcu sa dohodnut, nechcu vyvazit celu zmluvu, nechcu vopred objasnit podmienky, ktore budu v kupnej zmluve, vtedy vacsinou nedojde ani k obchodu a kupujuci hlada dalej, kym najde vyhovujucu nehnutelnost a korektnu RK spolu s predavajucimi, alebo najde predaj prianmo od majitelov, a vtedy to riesia vsetko uz len cez autorizovaneho advokata alebo notara.

Strana
z2