icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

hettinka
6. sep 2017

@jajka257 ja mam tiež na starosti učebnice na našej škole, robím to zadarmo, ani 5€ nedostanem, max tak 1 hodina náhradného voľna a aj to nie vždy.
Kedy si to bolo lepšie, mala som 50€ osobné ohodnotenie, ale to bolo ešte pred 4 rokmi, teraz niet peňazí.

moni73
6. sep 2017

@hettinka
@jajka257 boze zeny, ved to nie je normalne!!! Ked nema viac, nech nedava nic. 5€ mi pride totalne ponizujuce. 😯

vienala
6. sep 2017

@dai ano, to s tym Radom si ma odhalila, co uz, Slovensko je male 😉 Ty si s nim asi pracovala, prip. sa poznate z detstva, nakolko si, myslim, spominala inu VS, takze sme asi neboli spoluziacky.
Inak, co sa tyka tych moznosti pre deti v Ba, tak to vam dost zavidim. Ja viem, nemoze si to dovolit kazdy, je to financne narocne. Takisto pracovne moznosti a financne ohodnotenie su niekde inde ako zvysok Slovenska. I ked musim povedat, ze teraz je fakt dobra situacia na trhu prace aj mimo Ba. Firmy naozaj zaplatia, teraz myslim ludi s odbornymi vedomostami a skusenostami. Nie vsak domaci podnikatelia, myslim skor zahranicne firmy. Bola som dost prekvapena, ze vedia cloveka s vedomostami ocenit. Je pravda, ze som sa o toto nezaujimala predtým, lebo pred materskou som mala stabilnu pracu a dlho som uz nechodila na pohovory. Jasne, nedosahuje to platy ako v Ba, ale ked si dam do pomeru najma ceny nehnutelnosti a platy, tak zistujem, ze byvat mimo Ba sa mi celkom oplati. Co mi chyba a co zavidim tym v Ba su hlavne moznosti part time prace, pripadne moznosti HO. To sa mimo Ba rozhybava velmi pomaly. A tie spominane moznosti pre deti. I ked neviem, ci by sme to pre deti na Zs vyuzili. Skor to vidim na strednu, ale hlavne vysoku skolu.
Inak, zaujimava moznost vyberu nemeckeho jazyka, kedze ste z Ba a Rakusko je blizko, tak sa vam to oplati. Pre mna je najdolezitejsia anglictina, na tom trvam, ze syn chodi od mala na AJ do sukromnej jazykovky. Je to naozaj kvalitna jazykovka, som rada, ze vie naozaj vyborne po anglicky, i ked sa to neda porovnat s tym, ake by to bolo, keby chodil do jazykovej Zs. Dcera je iny pripad, ona je sportovy talent - od mala hra tenis, tento skolsky rok uz bude vo veku, ze bude moct chodit na sutaze. Ale ju som este napr. na AJ nedala, proste myslim, ze na to este nema, co je mozno skoda, lebo napr. ten tenis, ktorému venujeme dost casu ju aj tak v buducnosti zivit nebude. Ake kazdopadne, klobuk dolu, tie sumy, co platite kazdy mesiac, to je riadna investicia do buducnosti deti. Najma teraz, ked si niekde spominala, ze pojdes na tretiu matersku. Jasne, pravdepodobne budes moct vyuzivat vyhody tvojej prace - myslim HO, takze asi nebudes tri roky na MD/RD. No ja akurát tak odkladam na buducnost svojich deti "do ponozky", proste hypoteku na dom uz mame splatenu, takze co nam ostane, mozeme odlozit na buducnost nasich troch ratolesti.

moni73
6. sep 2017

@dai tiez uvazujem podobne, len je to este daleko... ale predsa ta poprosim o info. Nevies, ci s aspon nieco neda vo viedni studovat v angline? A druhe - nemecky bilingval je len ten na palisadach-sukromny? Cudne, ze je tu statny spanielsky, francuzsky, anglicky a nemecky nie?

dai
6. sep 2017

@vienala hm... uvidime ako to financne vyda a muz bude/ nebude zvladat - podla toho padnecrozhodnutie co dalej😉 mozno nakoniec budem zienkou domacou🙂
Rada som poznala od nasich 10tich rokov - este s nohami😉 patril k mojim a muzovym naj kamosom... on ale mal startovaciu ciaru perfektnu - inteligentny silny chalan, o nohu prisiel na strednej a aj tak dalej patril k tomu silnemu jadru partie😉 a chodil rychlejsie ako ja🙂 na jeho biku som sa raz skoro zabila - na tom olympiskom🙂 uz je to tak davno... aspon som si zaspominala trosku🙂

Tak na tej skole ucia anglictinu native speakery prip. Cisto v anglictine - dnes robila moja drobka nejaku prezentaciu na zajtra a fakt kknstatujem ze po roku je jej znalost na mojej urovni po rokoch 8mich☹ inak 3tie dieta nas uz tak vela nebude stat🙂 maju surodenecke a vernostne benefity😉
Ale jasne - investicia to je - ked sme to s muzom ratali - rocne 2 naozaj luxusne dovolenky na seycheloch prip. Za cely cas uz slusny byt v ba☹ ale tak vysledky vidime uz teraz... uvidime ako to bude v buducnosti - predsalen to ma aj negativa v podobe urciteho elitarstva a pod. ( u nasich deti to nepozorujeme ale u niektorych starsich som si to uz vsimla - aj ked mozno toto je na kazdej skole do urcitej miery ☹)
@moni73 viem o strednych bilingualnych prip. Ciastocne bilingualnych, znamy z mercury ( to je sukromne ale relativne lacne) tvrdil ze su tiez ciastocne bilingualny... hlboka a grosslingova ma nejake nemecke triedy - ale to su len rozsirene vyucovania nj, nie vyucovanie v danom jazyku...
Podla mna sa vo viedni da studovat aj v anglictine - mam tam par mkjich studentov a mam pocit ze 1 studuje v anglictine a japoncine...nejake orientalne studie myslim...

jajka257
7. sep 2017

@hettinka ani mi nehovor....ved to je vysmech ludom....
@moni73 aj ja som to povedala....len to mi nestoji za to, aby som bola ako na spagatiku.

duratlicka
7. sep 2017

Ja som doteraz nevedela,ze mam deti.Ziadne umele mlieko,pampersky,drahe prikrmy,ale odkedy zacali chodit do skolky,zacala financna kriza.Stale sa objavuju nove a nove vydavky,s ktorymi som neratala☹
Najhorsie je nase "3. dieta" - pubertalne 17 rocne auto,ktore sa kazi kazdu chvilu a to su ine palky,ze 200-350€ opravy.

duratlicka
7. sep 2017

Za 200€ sa 4clenna rodina naje kralovsky,ak nekupuje hluposti.

dai
7. sep 2017

@duratlicka to sa ti uz oplati zainvestovat do noveho a mat 200 euro na leasing napr....
Za 200 euro kralovsky?🙂 cez vikend chcem ist na husacie hody... v restauracii ma to vyjde pre 4-5tich okolo 130 euro bez napojov... keby som ich robila doma - hus plus biela pecen plus somarinky k tomu - stale som cez 60 euro - 1 obed🙂 ako beriem - mozme to zaradit medzi somariny ale pre mna to 2-3x v jeseni patri k veci😉

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai doma by ste z toho mozno mali dva obedy (resp. obed a veceru), ale to je uplne jedno, nemas takto vybaveny ani jeden kompletny den. Mna by celkom zaujimalo, ako sa z tych 200 euro da kralovsky prestravovat. Ale to je uz otazka pre @duratlicka

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl hej... nieco by asi zostalo ( aj ked z 1kg pecene asi uz nic, lokse tiez u nas idu neuveritelnym tempom🙂 akurat z tej husy a priloh obycajne nieco zostane - ja to zvyknem doma robit len na 1vy sviatok vianocny - rozmrazit, nasolit, nechat odstat, hrat sa s pecenou aby bola naozaj fajnova, vsetky prilohy - cez tie vianoce to patri k tradicii a neratalo by sa nam to bez toho... ale teda v normalny vikend sa mi s tym 2 dni zabit nechce🙂
ono sa da prestravovat za 200 euro velmi jednoducho - budes kupovat len zakladne potraviny, vsetko pripravovat doma, ovocie a zeleniny plus vajcia - vsetko domace, najlepsie aj maso😉 potom verim ze sa to da, ale urcite to nie je kralovske stravovanie - vypustit musis rozne jogurtiky, exoticke ovocie, jasne ze sladkosti ci slanosti... u mna tam vyskakuje este drogeria - ja mam s dcerou dlhe vlasy a teda tyzdenne 1 sampon, 1 kondicioner plus 1 sprchac padne... zubne pasty mi hlavne deti minaju rychlostou blesku , kefky menim 1x za mesiac... nepisem teda o dalsej kozmetike ci cistiacich prostriedkoch ( gel na pranie 7 euro v akcii - za mesiac miniem najmenej 2, tablety do umyvacky, doplnanie cistiacich prostriedkov a pod. ....)
ja by som vobec neprotestovala keby sa napise ze sa da prezit - to urcite ano... ale kralovsky?🙂

0silvia0
7. sep 2017

@duratlicka 4-členná rodina nie je len rodina so škôlkármi. Za 200 euro nenachováš napr. pubertiakov keď máš do toho zarátať aj desiate, moje deti zjedia viac ako ja aj muž napríklad.

negymama
7. sep 2017

@duratlicka za dvesto kralovsky??? ani my nekupujeme hluposti, sme sice siesti nie styria, ale tych cca 450 eur za stravu dame. A to mame zahradu v ktorej dost pestujeme, u nas dozru aj melony. od skorej jari do neskorej jesene sme plne sebestacni v ovoci a zeleniny, plus zasoby na zimu , mame aj domace vajicka a kuracie maso... bez toho by ta suma bola o 100-150 eur viac

negymama
7. sep 2017

@dai presne 50 eur na osobu to je o chudobnom prezivani... zemiaky, mucne jedla, chlieb s vetom, lacne akciove maso. A zase ak niekto ma komplet zeleninu ovocie zemiaky atd. zo zahrady tak aj to treba zahrnut do ceny stravovania. nie sa chvalit ako z 200 vyzijem.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai ano, presne ako pises, keby sme nemali viac, tak verim tomu, ze by som to zvladla aj za tych 200 euro (1mesiac/strava). Ale potom nepisem, ze sa stravujeme kralovsky, ale, ze sa to da zvladnut a to je velky rozdiel. Ked musis, tak musis, o tom niet pochyb.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai este by sme tu hus mohli chovat doma😉

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ano, ta hus by sla... ale zas krmila by si ju kukurickou aby mala krasnu bielu krmnu pecen?🙂

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai tu by si si predsa vypestovala😉

negymama
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl vies co, my sme jeden rok chovali kacky, a vobec sa to neoplati. Domace maso celkove vobec nie je "zadarmo", ak chces mat prirastky a kvalitne maso, treba do toho investovat, jednak ubytovanie pre zvieratka vybudovat / my sme vybudovali kurnik za 400 eur a to este svojpomocne, ked nechces aby zvierata trpeli alebo ti ho neuchmatla diva zver, tak to musi byt priestranne a pevne/

dalej nieco stoja mladata, krmitka, napajacky, lieciva, krmivo, treba cistit, vymienat podstielku... ziaden lacny spas, v podstate to maso stoji aj viac ako v obchode akurat ze vies co jes...

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl tato moznost mi unikla😉

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@negymama toto mi je jasne😉 Tie moje prispevky som myslela skor ako zart😉

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai vidis, vidis, este sa musis vela ucit😀

dai
7. sep 2017

@negymama ak ste to chovali pre seba tak sa to asi neoplati ak ste im teda nedavali bordel jest ako sa zvyklo prascom v minulosti davat ( ale to asi kackam ani nemozes davat ) - ja mam 2 zdroje na kacky, jahniatka a husy - 1 z toho je domaci chov - ale oni vyslovene chovaju pre vykup a teda ceny su vyssie ako v obchode... im sa to vyplaca

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl len zas kedy potom budem pracovat a s deckami?😀 ked cely den len okolo zahrady a husok😉

negymama
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ano ja viem, pochopila som.

inak preto my ani domace maso nepredavame... tu starostlivost okolo toho nie som ochotna robit pre cudzich ludi, predajna cena mi to nevrati. Kto raz cistil kuru ci kacku,.. za peniaze by to nerobil.

negymama
7. sep 2017

@dai
to vo velkom a ked to robis ako jedinu cinnost ako farmar sa to zrejme oplati, inak by to nerobili...

ale to nie je nas pripad. ja nemam na to ani kapacity, pozemok atd. a okrem toho som uctovnicka, zahradu chcem mat ako relax a nie ako hl. cinnost dna.

dai
7. sep 2017

@negymama my ako decka sme ine ako domace husy, kacice, kurence, kraliky etc. ... nemali - sedeli sme cela rodina na dvore - chlapy zabijali, ja som ako krpec 3rocny chytala krv, neskor sklabala s ostatnymi zenami - aj 20 nas tam bolo🙂 nejak som to nevnimala ako pracu, skor zabavu - mraznicka potom plna na pol roka😉

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai no, ved ale deti by Ti pomahali a aka ekovychova by to bola, maminka na jednicku s hviezdickou😉
V kazdom pripade, asi to bude tak, ze co je pre niekoho kralovsky sa prestravovat, pre ineho to bude znamenat len z nudze cnost. Kazda rodina ma naozaj iny rebricek hodnot, iny standard (teraz mozno niektorym dviham zlc, nemyslim to vsak nijako dehonestujuco) a aj (alebo najma) ine moznosti.
Keby som byvala niekde na lazoch a mala taku pracu, ze odrobim 8 hodin a padla, tak by som mozno aj tie sliepky, ci inu zver chovala a v zahrade makala. Ale zijeme inak a na taketo cas nemame a musim priznat, ze ani ma to nelaka, lebo keby som tak zit chcela, tak by asi problem nebol.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai tiez som mala stare mamy na dedine, takze taketo poznam (preto som mala aj dost dobre informacie o tych sikovnych sedliakoch).

ostorha
7. sep 2017

@dai Ked si uz spominala tu husaciu krmnu pecen- foies gras tak je to smutne ale u nas na SK za to pytaju ovela viac ako vo Francuzsku.My sme to mali zo Genevi na skok tak sme raz za 10 dni robili nakupy voFrancii a vo velkych diskontoch boli ceny minimalne o polovicu lacnejsie a su to tie iste znacky potravin ktore napriklad v tematických tyzdnoch ponuka obchodny retazec Lidl,vzdy sa tak pousmejem ze super cena ked daju na letak ,lebo viem kolko tie vyrobky naozaj stoja priamo v tej krajine.A musim konstatovat ze v pomere k platom mame zial bohu velmi vysoke ceny potravin,Dokonca v Swiss kde su ceny potravin 2 niekedy aj 3 nasobne vyssie ako u nas hlavne maso,syry ale v akciách a v diskontných predajniach sa uz niektore polozky blizia nasim.Ja este mam krmnu pecen v sklenených pohároch zaliatu tukom z toho si vzdy robim zasoby ked sme vo Francii lebo je to fakt velka mnamka,Ale aj surova sa da u nas v Metre kupit v celkom dobrej cene.My sme mali stastie ked sme robili prerabky bytov a rod,domov v Svajci ze to bol vlastne nas kamarat ktory s tym obchodoval a daval nam robotu a musim povedat ze velmi velkosrysy clovek braval nas do roznych luxusných restauracii,susi barov atd..Bol mlady a bez zavazkov takze peniaze fakt uzival no ale on vedel minut aj 3000-4000 frankov mesacne len na stravu a restauracie.Ale to je extrem aby si niekto nemyslel ze je standart na zapade minut taku horibilnu sumu na jedneho clovek mesacne len na stravu. robila som mu taky mensi catering pozval si domov 10 kamaratov povedal ze chce navarit prepelicky plnene gastanovou plnkou a omacku z foie gras s calvadosom dal mi na to sumu 400 frankov a povedal ze zvysok je moj tak po odpocitani nakladov na suroviny a 3 hod prace nakup-varenie-prestieranie my ostalo 250 .. takze velka spokojnost lebo pre mna je varenie nie praca ale hobby.Ale tak on to bral tak ze za to iste menu by v restike za desat ludi zaplatil nikolkonasobne viac.A najradsej mal nasu nepecenu smotanovo-piskotovu tortu s lesnym ovocim taka pre nas banalna zalezitost on to volal gateaux magigues- magicky kolac tak keby vedel ze u nas take magicke kolace robia uz 6 rocne deti xi xi xi. .Ale fakt vsade kde som to ponukla to malo velky uspech aj pan profesor matematicky sa zalizoval no za malo prace som sklidila vela pochval ..Ale tak nemozem predsa prezradit tajmstvo magického kolaca len tak hocikomu...