icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

negymama
7. sep 2017

@ostorha jak spominas tie pecene, my sme mali 12 kaciek, chovanych na zihlave a kukuricnom srote, proste super bio, a krasne biele pecienky mali... najvacsia sranda ze to nik okrem mna nechcel jest, som im vravela, ze vy nevdacnici, vsade je to cenene ako vzacna draha lahodka a vy nos ohrnate...

no ale ja som sa ehm objedla...

dai
7. sep 2017

@ostorha 🙂 tak to musim povedat mojmu muzovi - magicky kolac je asi jediny kolac ktory da aj on😉
len pre zaujimavost, ake tam maju ceny? ja zvyknem pecen normalne v masiarstve alebo od chovatelov ( oni nie vzdy maju ked sa dopredu neohlasim☹ ) kupovat - 1kg okolo 30-40 euro tu stoji... ako ja normalnu pecen neznasam, vadi mi jej vona, chut... ale krmna je o niecom uplne inom - sorry ze tolko o nej vypisujem ale uz sa na nu tak tesim ze mi normalne slinky tecu🙂 a jasne ze ked si ju doma spravim tak mam 6-7 ks na osobu z kila aj pre 3-4 ludi... v restike mi daju 2-3 kusky za 13 euro☹

dai
7. sep 2017

@negymama aj ja sa chcem objest🙂 ale tak je to riadne mastne - u nas je to fakt za chutovku 3-4 x do roka - ja to castejsie nechcem , nepride mi to prave najzdravsie🙂 ale u nas to chuti vsetkym - este aj najmladsi sa zalizuje - pekne s cerstvym makkuckym chlebikom...

0silvia0
7. sep 2017

@dai keď spomínate tie husi a kŕmenie kukuricou a detstvo u starých rodičov. Aj vy máte také nechutné spomienky ako sa namočená kukurica takým kŕmnym lievikom nasilu pchala húske do žalúdka aby mala peknú pečeň? Niektoré gazdiné tú kukuricu pchali prstami nasilu húske do krku, bolo to hrozné... Vždy som trpela spolu s húskami keď som videla ako to babka robila. Snáď sa toto už dnes preboha nerobí.

negymama
7. sep 2017

@0silvia0 ja som to nerobila, a vraj je to aj zakazane ako tyranie zvierat, myslim ze to este ludia robia, aj svokru som raz videla. chudak zviera.

dai
7. sep 2017

@0silvia0 tak o tych praktikach jasne ze som pocula, nastastie nikdy nevidela - my sme nemali krmne pecene doma, len obycajne... takze myslim ze u nas sa to nerobilo☹ ale teda ine pikosky mam🙂 kedze som jedina zniesla z vnucat krv tak ma pouzivali vzdy na chytanie krvi takym lavorom 🙂 plus som pomahala dedovi kozky zo zajacov davat dole ( o tie sme sa bili a nasledne nahanali kozkarov kedze peniaze isli nam🙂 - moj prvy bicykel som mala z penazi z koziek 🙂 )

ostorha
7. sep 2017

@dai Tak v restike za pecen das ovela viac vo Francii ako na Sk.Francuzi maju len obycajne menu dna v priemere okolo 20 euro na osobu.Ale ked kupujes ako surovinu v obchode ja som pred vianocami vo Francuzsku kupila v diskonte chladenu 700gr za nejakých 18 euro.Ale na farmach pytaju aj dvakrát viac.No a tie uz hotove uvarene a zaliate tukom v skle to je okolo 400gr tak to stoji okolo 10 eur ale fakt sa z toho naje viacero ludi toho sa neda zjest nejak vela aspon ja to nedokazem.Ale to co tu sa ponuka akoze kacacia alebo husacia pasteta v obchodoch tak ked si precitam zlozenie tak max 10-15 percent pecene zvysok dotlacia bravcovu pecen a tuk takze toto vôbec na Sk nekupujem,tu unas fakt len tu surovu len vtedy clovek vie co je.

ostorha
7. sep 2017

Jaj zeny pomoc ja som este ani na zabijacke nebola zo mna by teda asi farmar nebol,ja by som to nedokazala potom zabit ja si aj k ,,dazdovke,, vytvorim vztah ked sa o nu staram.Ale teraz ked tak sa zamyslim tak vlastne maso jem i ked 2 krat do tyzdna a raz ryby ale niekto ich pre mna zabije..To by som potom asi ked to nedokazem zabit nemala ani jest...

dai
7. sep 2017

@ostorha toto je asi aj otazka vychovy - moja dcera bola takto asi v 4roch rokov 2 tyzdne vegetarian - nikdy nevidela zabijat zviera, ked sa dozvedela ze papa malu ovecku tak povedala ze uz masko nikdy nechce... ako som pisala - vydrzalo jej to 2 tyzdne, nechala som ju, nenutila - potom boli rezniky a nedala to🙂 hold, chovam si doma masozravcov a sama nim som ...
ja som so zvieratami u babky vyrastala - mala vsetko co sa na malom hospodarstve chovat da a ako sme sa s malymi zajacikmi ako deti maznali, tak sme vedeli ze sa chovaju pre masko, ked sa zabijalo prasa tak sme sa ako male 3-4rocne deti bili o to kto ho bude opalovat - asi to znie drasticky... nikdy som sa nejak specialne nad tym nezamyslala , vnimam cloveka ako tvora ktory maso potrebuje aby bol zdravy ...tak ako v prirode masozrave tvory jedia ine zvierata, tak aj ludia:-/

ostorha
7. sep 2017

@dai Tak ty si mohla ist kludne na medicinu ked ti krv nerobi problem.Su take deti aj moj kamarat robil na traumacke teraz robi plasticku chirurgiu ale aj on bol od mala taky ze zabijacky alebo ked sa mu brat zranil na sklenených dverách on uplne s chladnou hlavou ho osetril a to mal nejakých 9 rokov.

dai
7. sep 2017

@ostorha hej...to som pocuvala cele detstvo - starkemu som pichala ako mala inzulin, nikto v rodine to nechcel robit😉

ostorha
7. sep 2017

@dai Aj ja tam vidim dobre predpoklady ,ked by si sa tak zakusla do mediny ako do manazerstva tak by si mohla byt dobry doktor kludne aj chirurg,lebo potencial mas ,Vela studentov medicíny na pitevni zisti ze tu pacu vykonavat nemoze fakt to nieje pre hocikoho.

dai
7. sep 2017

@ostorha tak ja som chcela studovat genetiku, zial tu sa to nedalo a rec som vtedy este tak neovladala aby som mohla studovat v zahranici... medicina ma nikdy nebavila☹ na druhom mieste bola historia - chcela som robit v muzeu🙂 a to som aj vystudovala, zial by som nevyzila z platu tak som musela zacat robit nieco ine☹

ostorha
7. sep 2017

@dai Inak za sociku keby si robila v muzeu tak to bola v pohode robota Vsetky svokrine kamosky robili v galériách a muzeach,muzi inzinieri,ony si este vybavili vsetky invalidky vsak ked mas migrenu1- 2 krat do mesiaca tak si ,,tazky,,invalida.A ona co sa narodila s tazkou ortopedickou vadou,migreny 2-3 krat v tyzdni co straca zrak,ma aj silne dioptrie tak sa trapila najprv s detmi v pomocnej,potom romske deti a invalidku si vybavila ako 55 rocna ked uz mala klby menene...No a jej sikovne kamaratky si to vybavili este ako mlade aby mali bonus k platu.Vsetko je o ludoch ani nie tak o dobe v ktorej zijeme .

mijo53
7. sep 2017

@0silvia0 robí sa, nie ja, lebo ja nič nechovám, ale robí sa

mijo53
7. sep 2017

@dai neuraz sa, ale prešla som si diskusiu, mrkla som aj do iných tém, nie som v práci a mám pocit, že ty sa riadiš heslom dejte mi lidi, ja to udelám, od rána diskutuješ za vysoký plat, no super, učitelia si to nemôžu dovoliť

dai
7. sep 2017

@ostorha plne s tebou suhlasim - vsetko je o ludoch, s dobou to ma malo spolocne... na druhej strane ak doba preferuje nejake spravanie a odmenuje ho, tak je jasne ze ludia to spravanie zacnu preferovat, vyhladavat - hlavne ti slabsi jedinci bez nejakych silnejsich moralnych zakladov ( ak je to este k tomu ta jednoduchsia cesta tak inou nepojdu...)

dai
7. sep 2017

@mijo53 ak ta to ukludni tam mam uz 3ti tyzden dovolenku🙂 zachvilu idem na poradnu a nasledne pre deti... inak som asi v 3och temach z tych milion co tu je a prispievam len ked na mna niekto zareaguje😉 ale som rada ze sa staras o moj vykon - zaujimave ze moji zamestnavatelia su s mojim vykonom vzdy spokojni🙂 su asi blbi ze mi platia za nic, ze?🙂

mijo53
7. sep 2017

@dai no tak to je super firma, nám nikdy nedali 3 týždne, maximálne 2 podľa zákona a zvyšok drobné

dai
7. sep 2017

@mijo53 🙂 tak vies, ja som nemala cele prazdniny volno , detto robim cele vianocne sviatky, silvester do polnoci, vsetky slovenske volne dni, par vikendov😉 kludne mozme menit ak chces

moni73
7. sep 2017

@dai nie v zlom, ale citas po sebe? Hneva/irituje ta to iste co mna.
"...- chcela som robit v muzeu a to som aj vystudovala, zial by som nevyzila z platu tak som musela zacat robit nieco ine."
"...na druhej strane ak doba preferuje nejake spravanie a odmenuje ho, tak je jasne ze ludia to spravanie zacnu preferovat, vyhladavat - hlavne ti slabsi jedinci bez nejakych silnejsich moralnych zakladov ( ak je to este k tomu ta jednoduchsia cesta tak inou nepojdu...)"

Ja viem, ze ty si to myslela inak, ale! Doba preferuje nejake spravanie - ano: uspech a peniaze"
Ludia to zacnu preferovat... hlavne ti slabsi (to by som si celkom nedovolila tvrdit) a este spominas jednoduchsiu cestu... Je jednoduchsie vykasat sa na historiu (ktora ta bavila a chcela si pracovat v muzeu) a ist robit do it ako snazit sa o to, aby aj historici boli zaplateni.
Ja viem, ze taka je doba. A len ti silni ju mozu zmenit. Ty si ale podlahla a uz nezmenis, mozno ti teraz "mrnciaci" za chvilu mrncat prestanu a nieco zmenia.
Teda... sama neverim, co za recolucnu teoriu som tu predostrela😎

mircalla
7. sep 2017

@mijo53 evidentne mas velmi streslenu predstavu.
Mozno by si si mala skusit v pracu v nadnarodnej firme, kde nas x konferencnych hovorov s polkou sveta v cudzich jazykoch, kde realne riesis velke problemy, obrovsky stres atd. ja som napriklad robila oba statne sviatky minuly tyzden a rano zacinam riesit mailbox o piatej rano a dorabam po 22 hod namiesto sledovania telenoviel. obcas pachnem aj sem, inak by mi z toho siblo
Super firma sko pises - no ved si taku najdi, nic ti nebrani, otazne je, ci to das
Pokial si myslis, ze sedis pri pc, napises jeden list a cumis z okna, tak mas dost skreslenu predstavu o com to je

dai
7. sep 2017

@moni73 🙂
cely ten prispevok mieril na debatu o komunizme... nie nato co je teraz🙂 ja teraz neviem co preferuje tato doba - osobne mam pocit ze kazdy si moze vybrat co chce - moja teta zije na lazoch uplne mimo civilizacie - za komunizmu by jej to asi nedovolili, su ludia co sa rozhodnu cestovat pol zivota s ruksakom na chrbte - mozu etc. ...

- ta lahsia cesta bola myslena z pohladu moralky - ked sa preferuje a odobruje kradnutie, podvody etc. ... tak moralne slabsi jedinci si tuto cestu velmi rychlo osvoja...
- clovek sa vyvija - mala som 22 ked som skoncila skolu, nemala zazemie, ziadne peniaze, sama vo velkom meste bez akejkolvek podpory - asi nie som az taka silna aby som si povedala ze budem byvat pod mostom ale bojovat za platy zamestnancov muzei🙂 vtedy som sa snazila nejak prezit - inak nezacinala som v it ale v personalnej oblasti, potom obchode - tiez som na zaciatku skusala a nejak prezivala ...

inak mi otvaras oci ako lahko sa daju prispevky uplne inak pochopit ako boli myslene🙂

moni73
7. sep 2017

@dai pochopene z mojej strany to bolo. Len sa to dalo vyuzit a obratit. Utekaj pre deti, aj ja idem za chvilu - prvy den v novej skole🙃

mandala77
7. sep 2017

len tak na margo diskusie... včera som pozerala polhodinový rozhovor s českou nezávislou novinárkou, ktorá pol roka robila v slabo (ale pre všetkých nás potrebných) platených profesiách. Mala zmenené meno, občiansky, aby ju nespoznali a skrytou kamerou natáčala podmienky, v akých tí ľudia pracujú. Robila v práčovni jednej nemocnice, predavačku, v hydinárni. Bude z toho dokument v Českej televízii v novembri. Toto je život mnohých ľudí. Áno, niektorí zarábajú tých 2000 Eur a viac (tí ale nechápu obyčajných ľudí, lebo sa pohybujú medzi seberovnými tisícovými) a často krát majú povýšeneckí postoj voči ostatným, ktorí toľko nezarábajú, ale veľa ľudí robí za minimálnu mzdu a títo všetci sú potrební, preto, aby každý z nás mohol žiť. Lebo jeden deň sú zatvorené obchody a ľudia nevedia prežiť. Ale robiť za ten plat predavačky? Ľudia v tomto materializme a konzume strácajú zdravý rozum a čo sa týka spolupatričnosti, empatie ani nehovorím.

moni73
7. sep 2017

@mandala77 ja len tisko verim, ze uz sme v dobe nachadzania...

dai
7. sep 2017

@moni73 my uz mame 3 resp. 4ty velkacka... este mam poradnu a teda napriek mojmu volnu mi zacina 1 meeting zachvilu kde este musim ist🙂 takze od mna bude mat mk pokoj😉 ste len vcera zacinali?

moni73
7. sep 2017

@dai no, ja som musela teraz (na zaciatku sk roka) nahanat novu skolu, nakolko teplicka mi ju uz odmietla. Ja mam siestacku - ale tak nova skola, idem ju cakat...

Ja som nezamestnanaaaa, takze sa mozem zabavat na mk😉

sisaka
7. sep 2017

@mandala77 ja ked som sa prestahovala do Kanady som bola milo prekvapená, ako sa tu správajú k predavačkám, čašníkom... (niečo na čo som nebola zo Slovenska zvyknutá) Až neskôr som pochopila - väčšina ľudí raz "kráčala v ich topánkach" Tu mládež od 15tky popri škole pracuje a keďže sa platia dosť veľké sumy za univerzity tak to pokračuje aj po strednej škole. Takze v restauracii ta pravdepodobne obsluhuje budúci lekár, vo fastfoode budúca psychologicka, tovar do tašky báli budúci top manažér. Väčšina ľudí si dobre pamätá aké to bolo a o 20 rokov keď sú v pozícii zákazníka sa k ľuďom v týchto profesiách podľa toho správajú, odmeňujú slušnými tips (tringeltmi), usmeju sa, požartuju ...

dai
7. sep 2017

@moni73 drzte sa, drzim malej palce aby sa jej darilo...