Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@hettinka nesúhlasím s tebou...to čo vtedy nemali im nechýbalo a bolo to fayn... my si to teraz nevieme predstaviť preto, že sme rozhýčkaní a máme všetko... telefóny, autá, dovolenky, kopu šatov - ľudia sa stali neskutočne márnotratnými, kupujú aj to čo nepotrebujú! Veď toľko oblečenia čo sa dnes predáva a zároveň vyhadzuje nemá obdoby... Kedysi nebolo toho veľa, ale bola kvalita a to po každej stránke. Dnes je všetkého kvantum ale na úkor kvality. My ako deti sme mali bezstarostnejšie detstvo, neboli rozdiely ako dnes, kto nemá značkové toho vyradia, ktoré dieťa nemá mobil alebo tablet je menejcenný a podobne. A práve naši rodičia vedia zhodnotiť a porovnať ktorá doba bola aká. Možno to nebolo jednoduché ale rodiny kde matka bola na materskej a nedostávala žiadne peniaze a otec pracoval aj na Slovensku ako robotník dokázal rodinu uživiť, tak to bolo aj u nás, ale dnes by asi skončili pod mostom... A úplne súhlasím s úvodným príspevkom 😉🙂
@mandala77 tak ja som tiez brigadovala, utierala zachody, zametala chodniky a teda myslim ze kazdy manazer pokial neide po znamosti zacina na zakladnej pozicii... uprimne - tu na anonymnom fore mozme posobit akokolvek - v zivote realnom by som si nikdy nedovolila znevazit pracu ineho, ja ani moje deti sa nespravame neslusne ci arogantne - moja skusenost je ze je to skor naopak - vidim v rade v bille ako robotnici v monterkach znevazuju pracu predavacky, ci zial velakrat predavacky zakaznikov☹ ...
@sisaka ja nad tym casto rozmyslam kedy pride ta pokora co sa tu nou kazdy ohana🙂 a mam pocit ze prave v sr kde si clovek fakt na tej ceste za kvazi uspechom musi prejst cez taky bordel, obetovat tolko etc. ze urcity cas nema pochopenie pre ludi ktori chcu to iste co ma on ale nie su ochotni tolko spravit... to bol aspon dlho u mna taky pocit - priam som neznasala zavistlive reci a mala som chut ludi strcit do mojich topanok aby videli tie prebdene noci, ten stres, tu cestu etc. ...
teraz pomaly vidim ze sa ukludnujem, viac rozmyslam aj vzhladom nato ze moje deti sa dostavaju do veku kedy musim zvazovat co je spravne, co im odovzdat a pred cim ochranit - nemam este 40 ale pomaly to prichadza🙂 tak mozno v 50tke aj ja budem ten uvazlivy rozhladeny kazdemu doprajuci a kazdeho chapajuci clovek🙂
keď tak spomínate tie predavačky, tak v minulej dobe celkove to správanie predavač-zákazník nebolo o zdvorilosti ani o pokore a úslužnosti z oboch strán. Neviem čím to bolo, ale tá úcta bola niečím akoby poznamenaná. Predavačky nemuseli byť milé, zákazníci nemuseli byť milí, nikto ich to akosi nenaučil. Ako dieťa si pamätám, ako mi predavačka viac krát vynadala, osopila sa na mňa keď som si niečo vypýtala inak ako si ona predstavovala. Tak isto manžel mi minule rozprával, že ako dieťaťu mu dal pohlavok úplne cudzí človek lebo sa štveral po strome. Akoby tá úcta nebola pestovaná odmalička. Na deti kričali cudzí ľudia, potom tie deti vyrástli a oni zasa boli napríjemní na ostatných a to sa občas stretnem s informáciami že v minulosti boli na seba všetci akí milí a všetci si pomáhali. Neviem či je to nejaký spomienkový optimizmus, no ja teda vôbec nemám takéto spomienky. Slušne pozdraviť a odzdraviť, to áno, v tom boli deti cepované, ale to je asi tak všetko... Dnes keby mi niekto cudzí nakričal na dieťa alebo mu dal facku, nebolo by mi to všetko jedno...
@mandala77 asi máš pravdu iný kraj, iný mrav. Na Slovensku sa síce brigáduje, ale asi len ti, čo naozaj musia. Aj tu často ľudia píšu aká je drahá VŠ, pritom štúdium je zadarmo, tak mi je jasne, že platia náklady ako bývanie, stravu, cestovné, oblečenie... dospelým ľuďom! Tiež veľa ľudí si mysli, že niektoré prace sú pod ich úroveň, veľa namyslenych ľudí, čo by "lopatu" do rúk nezobrali a rovnako by to nedovolili ani svojim deťom, to im radšej vybavia nejaké teple miesto v kancli, kde sa nenarobia. Ja keď Slovákom spomeniem, že dcéra robí od 15 popri škole, tak na mna pozerajú, čo mame za problém, buď začnú o tom, že dieťa ma len chodiť do školy alebo o tom, že či nám chýbajú peniaze, alebo len hodia zhrozene pohľady... pritom ja si ani neviem predstaviť, že by nerobila...
@dai neviem, prečo máš potrebu sa vkuse obhajovať a vysvetľovať. Tebe som konkrétne svoj príspevok nesmerovala (keďže v minulosti konfrontácia s Tebou zanechala vo mne ponaučenie a odvtedy sa v diskusiách k Tebe nevyjadrujem). Ale vyjadrila si sa naň v zmysle, že Ty si tiež brigádovala a nedovolila by si si znevažovať prácu iného. Prečo máš potrebu sa obhajovať? A si si istá, že neznevažuješ?
Ty nie si schopná vidieť z nadhľadu svoje príspevky - ako pôsobia, veď aj tu Ti nejaké baby písali, že si povýšenecká (na mňa tiež tak pôsobíš). Zvykneš zaútočiť alebo sa obhajovať. Aj keď Ti viac ľudí napíše, že pôsobíš tak a tak, tak Ty to začneš vysvetľovať, alebo napíšeš, že za to môže to, že to je cez net. Trošku sebareflexie by Ti nezaškodilo. Ono pýchu u seba človek si ťažko pripustí.
@sisaka ako to tu niekto vyššie spomenul, že to bude aj vekom spoločnosti a v postkomunistických štátoch to bude dlhšie trvať.
Súhlasím s tým, čo píšeš. U nás si ani to cestovné vlakom študenti neplatia a majú ho zadarmo.
Mňa sa pred časom jedna bohatá kamarátka pýtala, či by som jej pomohla vybaviť pre dcéru akože prax v nejakej neziskovke, ktorá sa venuje chudobným, postihnutým, že oni by dali nejaký finančný dar (namiesto tej praxe), lebo ju chce dať študovať do Viedne a tam by s takýmto potvrdením mala nejaké výhody. A takto to tu funguje. Potom ma štvalo, že či ma nepozná, že chce odo mňa niečo také.
@mandala77 dakujem za vysvetlenie... presne toto som potrebovala ... neboj, poznam sa lepsie ako ty mna a mojim znamym a ich nazoru na moju osobu tiez budem doverovat viac ako nejakemu anonymu co sa nevie vyjadrit k prispevky len urazat autora... pekny den - dam si na tvoj nick pozor aby som uz nereagovala
@mircalla neuveris, ale makame😀😀😀aj ten buduci budeme😀😀😀inac ja nic logicke v tom nevidim, ved bol sviatok a vacsina Slovenska cucala doma. Nechapem, co ma zaciatok sk.roka s pracou cez sviatok. Ale nevadi....to bolo len, aby si videla, ze aj ini pracuju cez sviatky, nielen ludia v nadnarodnych firmach....😉
@jajka257 tak oprav ma ak sa mylim - nemali ucitelia prazdniny 2 mesiace a tato poziadavka vznikla prave preto, ze je zaciatok skolskeho roka a mali 2 mesiace volno? mozno si myslim zle a cele leto ste pracovali a my mame nespravu predstavu o tom, ze nie. moc do toho nevidim sa priznam...skus vysvetlit, ako to funguje u ucitelov
@jajka257 Len v tych nadnarodnych firmach to maju aj adekvatne zaplatene 🙂, aspon podla toho co tu pisu.
Ja osobne inak nemam take to nariekanie rada, ani na jednej strane. Treba robit to co cloveku vyhovuje, ked som bola mlada, bezdetna, aj ja som makala sviatky, vikendy, niekedy za cely mesiac som mala volne 4 dni. Zarobila som pekne, ale na ukor toho volneho casu, ale vtedy mi to nevadilo. Teraz davam prednost rodine, zarobok je az na druhom mieste a zit tak, ze v praci od nevidim do nevidim uz nechcem. Takze aj plat je uz o niecom inom. Osobne si ale myslim, ze to nie je fer a ja to vidim skor ako nasu zaostalost ( Slovenska), aby slusny prijem bol vykupeny tym, ze clovek tej praci obetuje vacsinu svojho casu a pracuje casto viac ako 8 hodin. A vobec si nemyslim, ze to ma byt priklad a ze tym smerom sa to ma uberat.
@mircalla Ucitelia nemaju prazdniny, to maju len deti. Ucitel si cerpa (nutenu) dovolenku, ktoru nemoze cerpat pocas skolskeho roka. Kedze maju 45 dni dovolenky, tak sa pokryju prazdniny pocas roka a prve julove a posledne augustove tyzdne su v praci, alebo sa pokryje jul a august a ostatne prazdniny sa nadrabaju ako nadcasy - zastupovanim nad ramec uvazku, vedenim kruzkou, pracou cez sviatky a pod.
@zuzana76 ja to chapem, ale potom nech tu niekto nevzdycha @jajka257 ze prveho musel robit, potom co mal 6 tyzdnov off a uz vobec by som to neporovnanala s ludmi, co maju 60 hodinovy pracovny tyzden.
Ako som napisala, je to uplne logicke po dlhom volne a pripravach suvisiacich so zaciatkom skolskeho roka,ze 1.9. treba nastupit do prace....nic zvlastne na tom nevidim
@matote život v minulosti bol pokojnejší, ale to je asi tak všetko. Vždy boli ľudia, ktorí mali žeravé ambície dostať sa hore, ale vtedy tam cesta neviedla cez korporácie a peniaze, ale cez stranícku knižku. V každom systéme, ktorý je postavený na nejakej hierarchii, sa zneužíva moc, prostriedky a vplyv. Na rozdiel od komunistov, sú dnešní politici v kradnutí a v miere skorumpovanosti špičkoví profíci (a to je asi tak všetko, v čom sú dobrí). Moji rodičia neboli nikdy v žiadnej politickej strane. Ani za sociku, ani teraz. Boli tzv. pracujúca inteligencia. Telefón sme mali asi v v roku 87. Na dovolenky sme chodili každý rok v rámci slovenska a čiech, boli sme aj v Rumunsku, na Balatone a v Bulharsku. Tábor každy rok. Bolo fajn. Áno, doma sa šilo aj gazdovalo. Vďaka tomu vyrástla (asi posledná) generácia všestranne schopných ľudí. Viem preložiť text do dvoch svetových rečí na pomerne dosť vysokej úrovni, ale viem aj ušiť sukňu, vypestovať zeleninu. Ak toto nie je dobrá devíza do života, tak potom už neviem. V tomto systéme žijeme pohodlnejšie, živíme sa hlavou, nie manuálne, máme všetko, čo potrebujeme, snažím sa aj moje deti naučiť veľa rôznych vecí. Úzko špecializovaní ľudia sú síce týmto systémom obvykle dobre platení, ale keď ten systém padne, budú možno nepoužiteľní. Byť ale v niečom mega dobrý a zároveň mať x ďalších rôznych zručností si vyžaduje dosť veľa času. A v dobe, keď je komfort, wellness a iné známky blahobytu na prvom mieste, na to akosi nevydáva. Tým netvrdím, že nechodím do sauny, ale osobne sa domnievam, že konzum a pohodlie postavené ako prioritné hodnoty, likvidujú ľudské kvality rýchlosťou svetla.
@alaguema perfektne si to vystihla😉
@dskjhfdlkdjhl no, ďakujem...ale to nám, žiaľ nepomôže, kým väčšina nepochopí, že kapitalizmus stojí práve na budovaní komfortu a podpore konzumu. Bez týchto dvoch atribútov, by bol vecne povedané - v keli. A ono to možno väčšina aj chápe, ale časť to vidieť nechce (to sú tí, ktorí sú dnes pri korytách, aj tí pod nimi, ktorí majú nadštandart a bez toho komfortu už by to nedali) a časť je bezzubá. Alebo si to aspoň myslí. A potom sú teoretici, ktorí nemajú toľko prebytočnej energie, ktorú by venovali nejakým vyšším záujmom. Tak sa zdá, že si to budeme musieť vypapkať celé. Nechajme sa prekvapiť. Je to ale zaujímavé pozorovanie pre nás, ktorí reálne vieme porovnať. Ono sa to ozaj pohybuje od pólu k pólu. Kým za sociku bola skromnosť snáď aj nevyhnutná, aby človek bez privilégií mohol zachovať relatívne dosť tej vnútornej spokojnosti nevyhnutnej k psychickému zdraviu, teraz to mohutne rastie k druhému extrému. Ale taká pikoška...Boli sme na dovolenke v takom zastrčenom kúte Bulharska (vyhľadávame kuriozity 🙂 a tam ten kolorit rýdzo vidiecky, čas sa zastavil kdesi v roku 85, bola to pre nás krásna kulisa a úplne sme si to užívali, kým ujko v tesilákoch nevytiahol smartfón 😂
@mircaveľa ľudí si myslí, že ak majú deti prázdniny, automaticky majú aj učitelia "prázdniny", čo nie je pravda. Učitelia majú viac dovolenky, ako bežne pracujúci, konkrétne 8 týždňov, no ak zrátaš všetky prázdniny, na prvý pohľad je jasné, že dovolenka nevykryje všetky dni prázdnin, a teda ani nemôže byť logicky učiteľ doma zároveň s deťmi.
Takže je bežné, že prvý júlový a posledný augustový týždeň učitelia pracujú, aj počas iných (kratších) prázdnin pracujú. Zvyšok si čerpajú riadnu dovolenku. A musím povedať, že tej roboty bolo toľko, že som ju ani nestíhala a brala som si aj domov, lebo je to vždy dosť nárazové. niekedy závisí od počtu komisionálnych skúšok.
Nemáme benefity, ako 13 a 14. plat, platené nadčasy ... máme tento benefit. Za nadčasy dostávam tiež náhradné voľno, ktoré si smiem vyčerpať hádaj kedy ... cez prázdniny. Každý učiteľ zbiera po hodinke a šetrí, aby si to nejako pokryl, lebo inak sedíš cez vianoce v škole, v zime, lebo ked sa neučí, tak načo by sa kúrilo...
NV môžeš dostať za supláž, ale aj za nadčasovú odborne odučenú hodinu, ktorú ti nezaplatia, lebo niet z čoho. Za 3-dňový výlet s pubertiakmi som dostala až 4 hodiny NV, hoci som tam aj spala (teda viac nespala, riešila, ako spala). Rovnako za celodennú zahraničnú exkurziu, od 5:00 do 23:00 na krku so 40 mládežníkmi - 4 hodiny NV, nič viac. A na diéty zabudni ... niet z čoho, nezaplatia... že sa porušuje zákon? Áno, porušuje, ale niet peňazí ... ak sa ti nepáči, nemusíš ísť nikde. Se´D v škole, ale potom chcú vykazovať, aké aktivity robíme, lebo to sa posudzuje pri hodnotení školy.
Cez sviatok som nerobila. Ale manžel áno., aj 29.8 aj 1.9 a bude aj 15.9, a to nerobí v žiadnej nadnárodnej megaspoločnosti, ale v normálnej slovenskej firme. Pracovný čas by mal mať od 6:00 do 14:00 ... reálne prišiel pred polhodinkou. Takže aj v SK firmách sa pracuje, celkom bežne...
nemôžem si pomôcť, musím to tu dať.
Takáto realita je aj u nás, nielen v Čechách a je dobré, že niektorí novinári a režiséri sa podujmú na takéto projekty.
http://a2larm.cz/2017/09/hrdinove-kapitalistick...
http://a2larm.cz/2017/09/budou-penizky-bude-jic...
Ale aj tak som rada, že som nebola učkou za socializmu ... neviem, ako by som do detí hustila tie budovateľské reči. Vymývať mozgy neviem, aj preto som učka a nie poisťovák.

@sisaka Presne tak, kto si pocas skoly skusil robit takuto pracu, tak vie co to obnasa a sprava sa slusne a s respektom ku kazdemu. Tiez som robila brigadnicku v pokladni a na vela veci som z mojej pozicie nemala dosah a moznost ovplyvnit to, ale vzdy som si za to od zakaznikov zlizla.