Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@alaguema mas pravdu, netrufnem si ani odhadnut, ako toto vsetko dopadne.
@jajka257 Ja si pracu ucitela vazim, o tom to nie je. Len pri pride trosku smiesne sa pozastavovat nad tym, ze si bola 1.9. v praci po tom, co si mala vacsinu leta volno (pises, ze "uz" 22.8. si bola v praci, fakt strasne). Keby si ficala x tyzdnov a musela ist 1.9. do prace, nepoviem ani slovo. Takze asi nie dobry priklad
nema to nic spolocne s pracou ucitela ako takou, skor s tvojim komentom
@mircalla nie len v korporaciach sa robi cez sviatky, teda presne povedane, v zahranicnych firmach, ktore posobia na Sk tiez musia byt vykryte sviatky. Vzdy pred alebo po slovenskom statnom sviatku je vela prace, lebo napr. taki Nemci ci Americania pracuju aj cez nas sviatok, takze sa bud dohodneme dopredu, alebo ma po sviatku caka plno mailov a poziadaviek, co potrebovali v nas volny den. U nas je to tak, ze vzdy na konci mesiaca dohodujeme, kedy mame sviatky u nas nasledovny mesiac a prisposobujeme harmonogram, nakolko reportujeme do USA a proste ich terminy musia byt splnene. Ale aj vo vyssich poziciach spravidla nepracujeme cez tie sviatky, ja si max. nieco pripravim, aby som ten naval po sviatku stihala. Takze na jednej strane mam vo sviatok volno, ale potom ma caka kopa prace. Ale je pravda, ze tieto firmy ludi zaplatia. Inak, ja v praci na Mk mozem zabudnut, ako matka troch deti idem na plny plyn cely pracovny cas a potom prcham pre deti do skolky a skoly. Konika si potom vychutnam v klude doma, ked su uz deti obriadene a niekde sa pekne v klude hraju 🙂
@dskjhfdlkdjhl učitelia, ktorí za socíku nevymývali mozgy a dovolili si učiť inak, vždy trochu balansovali na tenkom ľade. Ja som tiež zažila aj fajn učiteľov, ale človek nikdy nevedel, či sa len netvária a nenapíšu niečo nelichotivé do posudku.
So zvyškom súhlasím, vždy je to o ľuďoch...
Myslim, ze je uplne zbytocne si tu vypisovat, kto komu co zavidi a podobne. Ak je niekto vo svojej praci spokojny, tak takuto potrebu nema, rad dopraje aj druhemu. Ak je nespokojny, tak ma bud nieco zmenit, aby v tej praci spokojny bol, alebo si najst nieco ine, lepsie. Rozhodne mu vsak nepomoze, ked sa bude navazat do druhych. Aj ked, mam dojem, ze prave tuto moznost si vyberaju mnohi.
@jajka257 Ty si povedala nieco riaditelovi na tych mizernych 5 euro? Alebo si pred nim cusala? Ja osobne taketo veci riesim priamo a uz aj sef si zvykol, u mna ma aspon istotu, ze mu to poviem priamo do oci a nechodim ho okydavat inde.
@mircalla a tebe kto povedal, ze som si zadok skrabkala😀😀😀si predstav novy skolsky program, plany a ine dokumenty pre 4 predmety. Ci si myslus, ze mi z neba spadli??? Ci v hore rastli??? Ci ako??? Ci ty pocas svojej dovolenky bezne robis pre firmu a cerpas pri tom dovolenku??? Ak ano, moze sa realizovat aj v skolstve. Je neobsadenych 200 miest. Huuuuraaa do tohoooo😂😂😂😂
@hettinka samozrejme, Vysockij bol risk, ale isto sa dalo ucit aj bez takychto riskantnych kuskov a zaroven bez vymyvania.
@dskjhfdlkdjhl jo, povedala, ze bud dostanem viac, alebo si to bude robit sam. Do zajtra ma cas to vyriesit. Este objednam knihy pre deti, tie za to nemozu a potom moze cakat v lete Mikulasa. Ked som doma povedala, tak moj muz, inac vysoko postaveny vo firme, sa rehotal este dnes. Ze im by ani robotnik neprisiel do prace....
@mircalla ja sto beriem tak, že som obetovala kariérny postup a aj možnosť vyššieho zárobku kvôli pracovnému času. Ak by aj ten bol nanič, to znamená napríklad aj to, že by som musela robiť cez sviatok, tak by som nemala prečo v školstve zostávať (alebo tam vôbec začínať). Takto zmýšľa veľa učiteliek, síce veľa nezarobím, ale dobrý pracovný čas je pri deťoch super. U niekoho je to aj nutnosť. Ako aj u nás, bud ja, alebo manžel - jeden z nás musí obetovať kariérny postup v záujme detí. Ak by som ja bola zostala v svojej pôvodnej prác, mali by sme viac financií, ale deti by boli stále samé, alebo od 7:00 do 17:00 niekde v školských zariadeniach. A to som ja nechcela ... nemala som deti na to, že ich ani neuvidím.
@hettinka-Podla mna je praca ucitela velmi narocne zamestnanie, najma psychicky. Velka zodpovednost. Velmi slabo zaplatene, co je velka skoda. Napriklad v Irsku je to jedno z najlepsie platenych povolani. Mate o nieco viac volna, ako to nekompenzuje vsetko predtym uvedene. Takze ja sa na pracu ucitela pozeram s respektom, tu slo skor o nejaky osobny koment
Zeny ucitelky, byrokracie je asi vela a pre mna je cele skolstvo grc. A preco si nevazim ucitela? Lebo mam pocit, ze ucitelia musia tiez vidiet, ze system je na prd a nic s tym nerobia. A nevazim si nie je to spravne slovo, aj som si vedoma, ze ucitelia by so systemom nic nespravili. Takze ja skor tak, nevazim si ucitelov, ktorym sa tento system paci. A strasne ma hneva, ze dieta odovzdavam do zariadenia, kde sa ucia systemom, s ktorym nesuhlasim.
A pracovna doba... sa riesila velakrat (pri strajku ucitelov) - jediny benefit a teda velmi podstatny, ak ludom nechybaju peniaze.
@jajka257 aj ja som chcela ucit na Vs a aj som ucila pocas toho, ako som si robila PhD. Moj sen bol v tom uceni na Vs pokracovat, len na part time popri inej praci, ale odisla som z Ba a uz som nemala kontakty ako sa dostat na inu Vs. Skusala som na jednej sukromnej Vs u nas, ale zial, neboli volne miesta, tak som to nechala tak. Je to moj nespleny sen 😢 Ale mozno sa mi ho este podari zrealizovat.
@dskjhfdlkdjhl ked som si podavala prihlasku na studium( nie pedagogicka) bolo tam napisane, icitel pre VS. Mam ine fakulty a to, co som ja absolvovala v prvom rocniku, mali pedagogovia v stvrtom , myslim rozsah, poznatky a vsetko. Potom sa zmenil minister a rozhodol, ze studenti mojho smeru su dobri pre ZS a SS. Tak sa stalo, ze ako tretiacka, som zistila, ze vlastne studujem to, co som nechcela. Preco som neodisla a nesla inam je na dlhu diskusi, len na okraj ako sirota, ktora si zaraba sama na studium som velmi na vyber nemala. A co sa tyka mircaly , mozno som zla, ale to ma korene v davnej minulosti a mnohych jej sarkastickych prispevkov. Ja uz som mala tu cest s nou a jej nazormi na ucitelov. A proste neznasam taketo vystupovanie. V zivote som stretla ludi, ktori boli na inych poziciach a nikdy si nedovolili urazat ucitelov ako ona.
@jajka257 a mozes aj prezradit, kde sa dalo studovat taketo nieco? Pokial viem, tak je to tak, ze bud ides na pedagogicku a potom si bud ucitel na prvom stupni, alebo ucitel na druhom stupni ZS (zalezi od toho, co tam vystudujes). Alebo ides na prirodovedecku, filozoficku a podobne, kde je ucitelstvo 5 az 12 a takto to bolo uz urcite hned po revolucii rozdelene (mam dojem, ze aj pred, ale nie som si na 100% ista) a je to tak doteraz. A potom mas moznost vystudovat vedecky smer, ale neviem o takej moznosti, ze by sa dalo studovat priamo ucitelstvo pre VS. Ucitelom na VS sa mozes stat takto. Ukoncis VS a ak si dobra, tak Ti aj rovno navrhnu, aby si pokracovala na doktorandskom studiu a ked skoncis phd a najdes si miesto na VS, tak si odborny asistent. Obcas sa stane, ze niekoho zoberu rovno a zaroven si externe to phd urobi a zatial pracuje ako asistent. Myslim, ze zavadzas. A odkial mam info ja? Z prvej ruky. A ak pises napr. o matyze, tak som potom musela mat tazku amneziu, alebo si len vymyslas.
@moni73 učitelia vidia chyby systému, ale žiaľ, nie je možnosť veci zmeniť. Môžeš zmeniť seba, mať ľudský prístup, učiť dobre, venovať sa deťom, ale systém s prežitkami od Márie Terézie nemáš moc zmeniť. To by mohol dobrý minister, ale pokiaľ sa budú striedať ministri školstva ako ponožky a každý sa len bude predháňať v tom, kto vymyslí väčšiu a lepšiu reformu, v ktorej však nikto nepokračuje, a ktorá je vždy šitá horúcou ihlou, veci sa nezmenia.
Po tých rokoch vidím, že väčšiu silu ako učitelia, majú rodičia, respektíve spojenectvo a spolupráca učiteľov a rodičov, ale tá v slovenskej spoločnosti nefunguje. Videli sme aj ako podporili rodičia štrajky učiteľov, ktoré boli hlavne o zmene systému v školstve, ale zredukovali sa v očiach spoločnosti len na to, že vraj bojujeme za zvyšovanie platov. Áno, aj platy by bolo treba zvýšiť, okrem iného ... rozprávky o tom, že sa učiteľom zvýšilo už o toľko a toľko percent sú smiešne, ak porovnám plat slovenského učiteľa a učiteľa napr. v Chorvátsku. O vybavenosti škôl a športovísk ani nehovorím ...
Rodičia školy a učiteľov nepodporili len preto, že pár dní nemali kam dať dieťa ... absolútne si neuvedomili, že učitelia bojujú najmä za tie deti. Teda väčšina rodičov, česť výnimkám .Ak by sa boli vtedy spojili a prestali aj oni chodiť do práce, čo by samozrejme vyvolalo problémy u veľkých zamestnávateľov, vyvinul by sa celospoločenský tlak, dnes sme mohli byť inde...
Najnovšia info, nie sú peniaze, takže Testovanie 5 vraj nebude. Mám piataka, mám sa tešiť? No celkom sa teším, že mi nebudú stresovať dieťa. Na druhej strane, je školstvo naozaj priorita, ak sa niečo, čo sa sotva rozbehlo, už ruší, lebo "nie sú peniaze"? Nabudúce nebudú peniaze na maturity? Alebo predlžime prázdniny, lebo nie sú peniaze? A de sú teda tie peniaze???
Ja viem, kde sú ... rozkradnuté...
@jajka257 nesúhlasím, že človek sa učiteľom rodí ... ja som učiteľkou NIKDY nechcela byť, študovala som síce pedagogický smer, no viac som sa vždy orientovala "vedecky", na literatúru a myslela som, že s 2 jazykmi nájdem uplatnenie v nejakej firme, alebo budem prekladateľka, tlmočníčka.
Zariadil to inak osud ... prvé učiteľské miesto som dostala tak, že prišli zo školy za mnou domov, že im vypadla učiteľka 3 dni pred začiatkom šk. roka a či by som to nevzala na 1 rok. Aj ďalšiu prácu som si našla tak, že ma stretol jeden kolega náhodou v meste a vraj, či by som vzala 16 hodín nemčiny, že niekoho hľadajú ...
A vidíš, učím 15 rokov a trvalo mi chvíľu, kým som sa s tým vnútorne stotožnila. A na ZŠ by som nevydržala ani náhodou...
@jajka257 A este doplnim, poznam dost ludi, ktori vystudovali prave ucitelstvo 5 az 12 a ucia na VS. Postup som opisala v predchadzajucom prispevku. Samozrejme, nepodari sa to kazdemu, ale tych lepsich studentov si ludia na VS odchytia uz pocas studia napr. na SVOC-ky a potom v podstate automaticky pokracuju na doktorandskom studiu.
@jajka257 nebudem sa hadat, v kazdom pripade kto vie, ako to funguje na VS, tak mu je jasne, ze bez phd tam nema co hladat. Zvysok je o par riadkov vyssie.
Ale ak vies, mozes dolozit nejakym linkom, ze to fakt existovalo😉
@jajka257 no, ja som napr. phd robila externe, lebo ma vzali hned po statniciach na katedru za asistentku. A mozem povedat, ze sice to bolo narocnejsie, ale ked chces, tak zvladnes.
@dskjhfdlkdjhl myslim, ze to uz nebude na stranke a ja tu staru knihu nemam. PhD som chcela, ale neboli rodicia s obalkou.,.

@hettinka nie vsetci vymyvali mozgy. My sme mali vybornu rustinarku a este pred revoluciou sme poznali vdaka nej Vysockeho. A teda na takej rustine by sa vymyvanie celkom ocakavalo a my sme ho nemali ani na dejepise, paradoxne sme si to odtrpeli na triednickych hodinach. Vsetko je o ludoch. Aj vtedy, aj dnes. Aj dnes su ucitelia co vymyvaju, aj taki, co sa flakaju a potom taki, co si naozaj zasluzia titul ucitel😉