icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 vies, pripada mi to take smiesne. Keby som nevedela, ako slovenske VS nahanaju doktorandov, tak by som aj uverila.
A ako som uz pisala, externe je tiez moznost a nie az taka zla.

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl pozri, ja som to miesto mala slubene. Bolo moje, viem o com hovorim. Po pohovore mi este sefka povedala, ze sa stretneme. Tyzden potom, ked nebola ziadna odpoved, som sla sa nou a povedala mi, kto dostal miesto a aj preco. Nebudem menovat, ale jedno miesto vratili inej katedre a to moje dostal on. Takze tak. Ponuka externe, v skole som dostala ultimatum, ak ho vezmem, nevezmu ma. Clovek bez rodiny, prace...co by si urobila ty?

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 Nie je velmi dolezite, co by som urobila ja. Ja som vedela, co chcem robit a isla som za tym. Podporu od rodicov som v tomto smere nemala, ale to pre mna podstatne nebolo. Znovu opakujem, ked sa chce, tak sa najde sposob. Ale stale si myslim, ze nepises celkom pravdu. Je mi to vsak uplne jedno.

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl moj muz si spravil externe phD a nikdy sa na VS netlacil...pisal ale odborne clanky plus vydal nejake publikacie a skoly ho same zacali oslovovat ci k nim nechce ist prednasat, pripadne diskutovat etc. ...

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl No cesta nebola, bud praca alebo pod mostom. Ty si mala aspon tych rodicov, ja nikoho a nic. Je podstatne, co clovek urobi, lebo volba je len jedna. Bez prace by nebolo na studi, praca bola podmienena, ze nenastupim na externe studium a potom co? Zvitazil racionalny usudok.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai ano, takto to funguje. Ja si napr. myslim, ze to externe moze byt pre cloveka aj lepsie, lebo sa hned musi poriadne naucit organizovat cas a to je k nezaplateniu😉 Taka optimalizacia v praxi😉

jajka257
7. sep 2017

@dai aj ja mam ponuky, ale bez prace ostat nechcem a prihlasku musi podpisat riaditelz ak budem mat stastie, pojdem....

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 ano, mala som rodicov, ale od maturity som u nich v podstate nebyvala a keby som aj po skonceni VS od nich chcela peniaze, tak by som akurat hubovu polievku bola dostala😉 Takze som bola externa doktorandka a zaroven som ucila. A musim povedat, ze v skole sice vedeli, ze som doktorandka (to sa naozaj zatajit na tej katedre nedalo), ale nemala som za cely cas jedinu ulavu, takze aj keby nevedeli, tak by to bolo uplne jedno.

dai
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl 🙂 tak neviem... moj muz to riadne natahoval... nejak to pre neho nebola az taka priorita , myslim ze dokonca aj nejaku pokutu za predlzenie musel platit😀 ale teda dal to nakoniec😉
ja mam pocit ze to externe studium je dobre hlavne preto lebo mozes popri tom vykonavat akukolvek inu pracu, moj brat aj kamarat si spravili tak popri praci MBA, osobne tiez uz dlho potom poskulujem ... moj muz normalne budoval svoju firmu a popritom studoval...prave ten interny doktorant to ma podla mna tazsie lebo tie prve roky fakt zarobi minimum☹ na druhej strane je to teda jeho hlavna a jedina priorita takze rychlo moze stupat...

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@dai zalezi od toho, ako sa na to pozeras. Interny doktorand oduci par hodin a potom sa moze venovat vede, ak je dobry, tak si pride aj na ine peniaze ako je stipko, su rozne granty a podobne. A teda musi urobit skusky.
Externy doktorand musi vykonat take iste skusky ako interny, okrem toho pracuje a este sa aj tej vede venuje a ak ostanem pri skolstve, tak ten plat bez phd je mizerny.

jajka257
Odpoveď bola odstránená
mandala77
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl Ty sa čuduješ ako jajka reaguje na mircalu. Ja sa jej nečudujem. Ja sa čudujem Tebe, ako ju tu spovedáš. Písala, že je sirota. No s empatiou sa človek rodí, tá sa nezíska doktorandským titulom.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 pozri, ja som od prveho rocnika VS robila SVOC, takze ked som zostatnicovala, tak mi bolo povedane, ze bude konkurz, ze ak mam zaujem, tak sa mam prihlasit. Na konkurze som nebola sama. Mozno podla niekoho som mala stastie, ja to beriem tak, ze stastie praje pripravenym.
@mandala77 ja som len chcela vediet, co to bolo za studium. Komunikujem s nou slusne. To, ze je sirota, to este neznamena, ze sa jej druhi nemozu spytat, co studovala.

mandala77
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl komunikuješ možno slušne, ale spochybňovala si jej slová, že si vymýšľa. Tak potom človek začne vysvetľovať a povie možno aj to, čo nemal v úmysle vešať na nos nejakým babám z netu aby ho pochopili. O čo ale tej strane druhej často krát nejde. Lebo vychádza zo svojej úzkoprsej reality, ktorá praje pripraveným.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@mandala77 ano, spochybnujem, lebo viem velmi dobre, ako to na VS funguje. Keby som nevedela, tak si nedovolim napisat nic. Ty vies, aka je situacia na slovenskych VS?

vienala
7. sep 2017

Necitala som vsetky prispevky ohladom PhD. Ja som si robila interne, ucila som dekanove predmety. Mala som dohodu, ze som chodila ucit, skusala som, chodila som na porady, konferencie, robila vedecke prace. Ale mala som aj pracu na plny uvazok, cize dekan mi toleroval, ze som nebola cely cas len v skole. Proste musela som mat splnene povinnosti, ale nemusela som tam trcat cely den. Bolo to fajn aj mat normalny plat aj stipko. Ale bolo to uz davnejsie, neviem, ci by sa to dnes este dalo.
Inak, toto je vyhoda ucenia na Vs, proste mnoho ucitelov pracuje niekde vo firme a zaroven uci na vs, proste da sa prisposobit rozvrh bud na ranne alebo poobedne hodiny. To je moj sen, priznavam vsak, ze teraz popri detoch sa ale studijnym a vedeckym veciam nevenujem, jednoducho deti a praca mi zaberaju cely cas a po veceroch sa mi uz nechce. Ale tak do dochodku je casu dost, tak uvidim...😉

mijo53
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl učiteľstvo 5-12 na prírodovedeckej, filozofickej už bolo v 70 - tych rokoch, minimálne čo viem tak rok 1977 už bol a či predtým, to neviem

moni73
7. sep 2017

A vsetky vzdelankyne tu diskutujete so zenou, ktora sa len nahodou dostala k maturite - inak by to bolo, ze kolonka najvyssie dosiahnute vzdelanie: zš😊.

hetinka - ja viem, ze ucitelia to sami nezmenia, ale tiez sa urcite niekedy nase...s na predavacku, aj ked vies, ze za to nemoze a pod. Podpora rodicov - pamatas si, ze v tej strajkovej skupine mi nejaka ucitelka napisala, ze naco podpora rodicov? Ze ci mali zelezniciari podporu cestujucich? Ja si pamatam. To je jedno, zaplateni nie ste v ziadnom pripade. Skoda.

A k vš a po vš titulom sa vyjadrit neviem☹

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@mijo53 takto, kedysi to bolo tak, ze na pedagogickych VS bolo ucitelstvo len pre ZS a na prirodovedeckej/filozofickej a podobne to bolo 5 az 12. Potom bolo obdobie, kedy aj na pedagogickej si mohla vystudovat ucitelstvo 5 az 12, ale po revolucii sa to upravilo a teraz (pokial viem) sa na pedagogickych fakultach studuje uz len ucitelstvo pre ZS a na prirodovedeckej/filozofickej 5 az 12. Uplne presne neviem, kedy sa to takto vratilo, preto som to pisala tak opatrne.

jajka257
7. sep 2017

@mandala77 dakujem. A mas pravdu, vesat na nos sukromne veci som nemala.
@dskjhfdlkdjhl myslim, ze ty si naozaj nezila moj zivot a nezazila to, co som zazila je. Nemas moju skusenost a nikdy si nestala na mojom mieste. Rovnako ja nemusim verit tebe, povedali o konkurze, ja som bola na prijimacom pohovore. Vies, ja tiez mozem oponovat, poznam svet svojej fakulty z ineho hladiska, ako to bolo u nas a tvoje tvrdenia nezodpovedaju mojich skusenostiam. Ako je mozne, ze si ucila a bez suhlasu vefenia? Prihlaska sa podpisuje zamestnavatelo m? Ako bez jedinej ulavy? Kedy si absolvovala povinnu cast predmetov? Akoze ti to bolo jedno, ze si externe , ked si nemala podporu rodicov? Vies, aj ja viem oponovat. Kolko ti trvalo to studium?
@mijo53 vies, ja podla nich nie som realna. Ak spomenie clovek konexie a uplatky, tak klame, lebo to tak urcite nemohlo byt...ale si zlata...dakujem

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 nerozumiem cekom. Presla som konkurzom, samozrejme, ze som ucila so suhlasom vedenia, bola som normalne zamestnanec fakulty a zaroven som bola externou doktorandkou, ale na inej VS. Neviem, ci nerozumies pisanemu textu, alebo si taka nastvana, ze si to necitala poriadne. Ako externa doktorandka som dostala zoznam knih a z nich som sa na skusky naucila sama, nemusela som chodit na ziadne prednasky. Uplne normalne som ucila, robila skusky, venovala sa vede, chodila na konferencie (zvycajne cez skuskove). Ja nemam dovod vymyslat si nieco, verit mi nemusis, mne je to jedno.
Ano, nezila som Tvoj zivot, ani Ty moj. Ja som s mojim zivotom spokojna😉

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl a este nieco, ty si bola hned asistentkou na katedre, potom si vyhrala konkurz, bola si perspektivna, tak si robila externe PhD a ucila si popri tom. Tak co si vlastne robila? Ved si oponujes sama sebe.....

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 a studium mi trvalo 4 roky, tak ako to v tom case pre externe studium bolo vo zvyku. Samozrejme ukoncene obhajobou dizertacnej prace.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 poplietla si to. Ja som po statniciach isla na konkurz na miesto asistentky a potom som isla na prijimacky na doktorandske. Treba citat s porozumenim.

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl hmmm, ty si dostala zoznam knih, a ziadne stretnutia si nemala???? Ja som dostala zoznam predmetov a hodnotu kreditov za skusky, mala som kalendar, ked mam prist za skolitelkou.....no neviem, asi som studovala za inych podmienok. Mala som naplanovane aj ine veci a tie boli aj v doobednych hodinach... Ano, som nastvana, ale na seba, ze som sa nechala tebou vyprovokovat k odpovediam. A teraz, co si to vlastne vystudovala???

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ved ti miesto ponukli, to si pisala. Teraz si sla na konkurz....skus nieco suvisle a zrozumitelne...m

0silvia0
7. sep 2017

baby nič v zlom, ale priveľmi ste sa odklonili od témy s tým vašim učiteľstvom. Riešite už detaily, ktoré sú podstatné možno pre vás dve, ale 90 percentám v tejto téme je to dve tri...

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl aka skola?

jajka257
7. sep 2017

@0silvia0 mas pravdu, ale chcem od nej odpoved.

mijo53
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl nemáš celkom pravdu, na 100 % viem, že na pedagogickej fakulte UK vyštudoval angličtinu - pedagogiku pre 5-12, rok narodenia 80-te roky, nechcem byť celkom konkrétna, aj presný dátum narodenia viem