icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 pozri, ked ucis na VS, nemas kazdy den vyuku. Ja som raz do tyzdna vyuku nemala, to bol moj cas na stretnutie so skolitelom. Neviem co Ti ide, keby si bola rovno napisala, ze chces vediet podrobnosti, tak Ti ich napisem. Ja som pisala podstatne veci. Ked si niecomu nerozumela, mala si sa opytat, nemam problem odpovedat. Vystudovala som matematiku. Co Ta este zaujima?

siska53
7. sep 2017

@mircalla zijem.v BA, Je pravda,ze s kamoskami sa velmi o platoch nebavime,aj to je fakt,ze v mojej oblasti,co som si pozerala, sme u nas stale pod priemerom platov na danej pozicii, ale teda ten priemer na danu poziciu je daleko pod tych 1300 €,co tu niekto uvadzal.. Drahy mi povedal,ze aj upratovacka zarobi viac. Tak asi ju pojdem robit,aspon ma nebudu boliet oci od pocitaca.

A lutujem predavacky,tie to maju vraj dost mizerne zaplatene..

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@mijo53 ano, toto moze byt, lebo pedagogika je taky speci pripad, je to predmet, ktory sa na ZS neuci, takze toto Ti verim.

jajka257
7. sep 2017

@mijo53 no mam pocit, ze tu niekto asi prehana a fabuluje. Tym nemyslim teba....

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl tak nehovor, ze si nemala ulavy. Ked ucis na VS , sice neucis kazdy den, ale musis byt na pracovidku kazdy den. A fakulta? Povedz, ze matfyz a kde mas PhD? Pokial viem, oni si vynikajucich nepustaju, poznam z vlastnej skusenosti....

jajka257
7. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl a ako? Ved pises, ze si sa ucila sama...aspon nezavadzaj...

mandala77
7. sep 2017

@jajka257 ono keď sa človek nechá vtiahnuť do debaty a obvinia ho, že zavádza a klame, tak povie aj veci, ktoré by inak nepovedal. Ja nemám rada toto spovedanie na koníku a vyzvedanie sa. Lebo človek keď sa už vtiahne, chce to vysvetliť, aby ho pochopili, ale žiaľ, druhej strane často krát o pochopenie vôbec nejde.
@dskjhfdlkdjhl neviem aká je situácia na vysokých školách. Vyjadrovala som sa k tomu, že si jej dva krát napísala, že zavádza a klame a spovedala ju.
Písala si jej teraz, že mala Tvoj text čítať s porozumením. Toto je tu otrepaná fráza, ktorá sa pravidelne vyťahuje. A Ty si ju čítala s porozumením? Alebo skôr pochopením jej situácie akú ona vtedy žila a z akej vychádzala? Alebo len s dokazovaním si, že ako si to mala Ty a vychádzala zo svojej skúsenosti, alebo z toho, čo Ty poznáš?
No ale škoda času na takéto debaty.

auberggine
7. sep 2017

🙈🙈🙈🙈 kam sa tato tema zvrhla 😂🙏🏻

jajka257
7. sep 2017

@mandala77 prave som si to uvedomila. A este jednu vec som si uvedomila, ze klame. Asistenka katedry musi mat ukoncene a ziskane PhD v tom odbore, na ktoru katedru sa hlasi. Aspon u nas to tak fungovalo...
Este raz dakujem za podporu...

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

Znovu opakujem, len som napisala, aky je postup, ak chce niekto ucit na VS. Ukoncenie magisterskeho studia toto nezaruci. Preto ma zarazilo to, co pisala @jajka257 a sice, ze jej to znemoznil jeden z ministrov. To povazujem za zavadzanie. Ja som si nic nevymyslala, ale na druhej strane, nebudem tu dotycnej scanovat diplomy, resp. vypisovat co a kde som studovala. Nemam sa sice za co hanbit, ale nemam ani potrebu pisat o sebe podrobnosti.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2017

@jajka257 su asistenti a odborni asistenti, a to je rozdiel. Tymto nasu debatu koncim, aj tak sme mimo temu.

jajka257
8. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl pozri, mne je uz srdecne jedno, co teraz napises, ked si poskladam informacie, co si pisala, tak to nema hlavu ani patu. Maj si diplom aj z oxfordu, uz neverim ani slovo. Pohybovala som sa dlhe roky v tychto kruhoch a to , co pises je blud.

jajka257
8. sep 2017

@auberggine vidis😀😀😀😀a je to celkom sranda😀😀😀

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2017

@jajka257 Schvalne som si presla nasu debatku a kedze viem, ako to bolo, tak viem, ze som ziadne bludy nepisala. Mam tam vsak jeden preklep, za ten sa ospravedlnujem, robila som vcera aj ine veci, takze nie na inej VS som robila phd, ale inde. A kedze nemam problem napisat, ze kde, tak rovno pisem, ze na SAV-ke. Tam to do isteho roku islo, ak si dobre pamatam, tak po 2 rokoch studia som prestupovala na fakultu, lebo na SAV-ke to zrusili, je to uz dost davno, ale vedela by som Ti dohladat rok.

Pises, ze si sa dlhe roky v tychto kruhoch pohybovala, ja som v tychto kruhoch vyse 20 rokov. A je mi uplne jedno, ci mi nejaky virtualny nick veri, alebo nie. Ja pracujem presne tam, kde som vzdy chcela, som spokojna a Tebe prajem tiez, aby sa Ti splnil sen a prestala si byt zatrpknuta.

dai
8. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ahoj... len pozorujem debatu aby som nahodou zase niekomu nestupila na otlak... neda mi ale - to ze tu 1 anonymny kazdeho sudiaci nick sa poklada za neomylny a zaroven si o sebe pysne mysli ze spapkal vsetku mudrost sveta neznamena ze musis nan reagovat - a nemyslim tym jajku - osobne som studovala v podobnych rokoch ako ona, mam kamosov co mat-fyz vystudovali - nepamatam si zeby sa na akejkolvek VS dalo vystudovat ucenie na VS - to by som fakt chcela vidiet cierne na bielom🙂 moj kamarat co to vystudoval koncil cervenym diplomom, je ocenovany ako top ucitel a ucil vzdy na strednej ( zase u neho to bol jeho sen...) Jedine co som ja postrehla u teba ako omyl - na pedagogickej sa studovali rozne dvojkombinacie predmetov mimo 1 stupna ZS a tie boli vzdy urcene pre 2 stupen - ja by som s mojou kombinaciou vlastne na prvom stupni nemala koho ucit kedze sa to nevyucuje🙂
a este sa vratim - je zaujimave ze ten vsetkych sudiaci nick zrazu obhajuje niekoho kto sa tu snazi vymotat zo svojich reci, pricom mne to predtym vytkol ako moju obrovsku povahovu chybu, je schopny sudit kto ma ake EQ na zaklade par prispevkov - svoje vlastne zaroven tiez ukazuje ked si nahodne vybera vzdy tych co ukazali nejaku neschopnost a ide do boja za nich - zasadne proti uspesnym a spokojnym😉
drzim palce aby si bola dalej stastna... ako pises - toto je len virtualne forum a zavitaju sem vseliake individua... nastastie v realnom zivote si okruh svojich znamych vyberame😉
pekny den

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2017

@dai dakujem😉
Co sa tyka toho mojho omylu. Tak ano, pokial sa bavime vseobecne, tak som nebola celkom korektna, ale pokial sa bavime o ucitelstve napr. matematiky, tak bolo obdobie (hodne davno, ti ludia maju teraz okolo 70 rokov), ked na pedagogickych vystudovali bud ucitelstvo prveho alebo druheho (ak teda mali kombinaciu) stupna. Potom (a tu fakt neviem, odkedy) sa to "vyrovnalo" a aj absolvent pedag. aj prirodovedy mohol ucit aj na ZS, aj na SS. Po revolucii sa to znovu rozdelilo. Ale pisem teda o matematike. A teraz sa divam (ved vies, ze neviem drzat hubu), ze si necitala poriadne moj prispevok, lebo ja som tam nepisala, ze z pedagogickej len na prvy stupen, ale len na ZS🙂 Este mrknem, ci tam nemam preklep. Ale myslim, ze to vobec nie je podstatne. Tu bola podstata to VS ucitelstvo a to mi nesedelo.

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2017

@dai nemam tam preklep, mrkni znovu na strane 15🙂 okolo 19:45 alebo tak. Ale toto su fakt prkotinky.

mandala77
8. sep 2017

@dai je zaujímavé, že vo veľmi veľa diskusiách zvykneš o sebe podávať úplne detailné informácie, nemáš vôbec problém na toto virtuálne fórum, o ktorom sa vyjadruješ s dešpektom (ak si konfrontovaná so sebou) kde sú všeliaké anonymné individuá (čo mimochodom pravidelne spomínaš, ak Tebe stupia na ten otlak) o sebe napísať úplne všetko.
A áno, ja nemám problém zastať sa druhých, keď vidím Tebe podobné.
Nedokážeš ma ani označiť, keď už o mne píšeš? .-) Alebo zvykneš o druhých poza ich chrbát bežne?

Ak Ty vyberáš ľudí do zamestnania, so svojim štýlom komunikácie, svojim povýšenectvom, útočením, keď je voči Tebe negatívny komentár a takou ješitnou detinskosťou vo vyjadrovaní, musíš byť veľmi úspešná a spokojná šéfová. Taká hodná prirodzenej autority. Alebo v reálnom živote vystupuješ a správaš sa inak? Určite. O tom nepochybujem.

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2017

@dai a k tej druhej casti Tvojho prispevku-uspech sa neodpusta, na MK plati n-nasobne viac (n>100)😉 Len mi nie je jasne, co z toho protistrana vlastne ma, lebo mne (a myslim, ze nielen mne) to neublizi a im to nepomoze, hmm. Net to znesie.

moni73
8. sep 2017

Znamych si celkom nevyberame, ale chapem, ze myslis priatelov, kamaratov. V realnom zivote sa stretneme s nespoctom blbcov. Vyhoda je podla mna v tom, ze ani tvoji priatelia nemusia s tebou vzdy suhlasit, ale tym, ze ich poznas, tak asi v "hrubom svetonazore" ste rovnaki/podobni. Tu sa podla mna "biju" aj ludia, ktori by si na kave rozumne a prijemne podebatili. Hladat 5 stran spat, co kto napisal a ako to myslel...

robin_claire
8. sep 2017

@mandala77 ja ta kludne oznacim, hoci nick spapkal vsetku mudrost sveta je vystizny.
Malokedy napises do diskusie daky nazor ci validny koment. Ty vstupujes do diskusii s jedinym cielom - vzdy si podla sympatii vyberies nejaku osobu a na ostatnych utocis. Teraz to bola kocka, co obvinila inu, ze klame, posledne si robila cirkusy, ako si niekto dovolit obvinit inu osobu, ze si vymysla - asi podla nalady. Proste vyberies si, nasledne sa navazas do ostatnych, mentorujes, poucujes, vypisujes o empatii, tolerancii atd. V jednom kuse sa hras na nejako maleho boha, co tu ma nejake vysostne pravo moralizovat a sudit ludi. Akurat, ze sama si nekonzistentna, pretoze ak v jednej debate kydas na ludi, ze ako si mozu niekoho, koho nepoznaju dovolit obvinit z klamstva a v druhej sama urobis to iste...Nuz pod, pusti sa do mna... ved to je asi tvoja jedina napln dna sliedit po diskusiach a mudrovat

dai
8. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl hej... prepac, to som zle pochopila - som ZS brala automaticky ako prvy stupen...

@mandala77 🙂 neoznacujem kedze sme sa dohodli ze sa uz neoznacujeme😉 vidis, aj moji ludia su so mnou spokojni a ja s nimi😉 nastastie si ich tam vyberame a nemusim pracovat s kazdym ukrivdenym a vecne nespokojnym a inych za svoje nestastie obvinujucim clovekom...

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2017

@dai jasne, ja tiez niekedy rychlo citam a este rychlejsie odpovedam-)

libka1
8. sep 2017

@auberggine a aka zaujimava tema to predtym bola. Co uz, vzdy sa takto zvrtne, vznikne bud gramaticke okienko alebo uplne sa to pohne inym smerom ako bol povodny umysel 💣

mandala77
8. sep 2017

@robin_claire Tebe musím dobre ležať v žalúdku. Téma o jedle bola len vyústením Tvojej averzie voči mne, rovnako ako táto. Včera som si hovorila, že ešte tu chýba jeden nick, čo ma "môže", len som si nevedela naň spomenúť a dnes si sa ozvala. Ma to potešilo, že mi Ťa život tak pekne rýchlo prihral. Si čakala na vhodnú príležitosť, až keď dai sa vyjadrila na môj účet, si sa ozvala a pridala? Veď skús niekedy nečakať na iné. Či sa zapojíš až vtedy, keď už to urobil niekto pred Tebou a dovtedy len ticho sleduješ a čakáš na vhodnú príležitosť?
Viem, že nejaké ženy tu ma považujú za moralizátorku. A tak, oko ony nemusia mňa, rovnako ja nemusím ich. Antipatie sú vzájomné. A vieme to obe strany.
Lebo je to jednoducho v živote tak. Vrana k vrane sadá.

Ak na koníku prichádzam do konfliktu, ako cez kopirák je to s tými istými osobami a vždy v podstate o tom istom. Ak idem do konfrontácie, viem čo ma čaká, už viem odhadnúť reakcie. Neprekvapíte dievčatá. U vás je záruka stopercentná.
A k vám sa vyjadrovať treba skutočne len výnimočne.

@dai na ničom som sa s Tebou nedohodla, si si moje slová vysvetlila po svojom

dai
8. sep 2017

@mandala77 🙂 ja som si tvoj nick nikdy nevsimla - kedze nemas nikdy nic k veci, nepamatam si, ze by som s tebou o niecom realne diskutovala - teraz som pozrela par tem kde pises, kedze ma stale oznacujes a si typicky rypac a troll🙂
Pekny den , poprosim nereagovat ak to dokazes😉

robin_claire
8. sep 2017

@mandala77 Nuz sudiac podla poctu likov, asi lezis v zaludku viac ludom. A to dlhodobo. No koniku prichadzas do konfliktu uplne v kazdej teme, dovody som uz uviedla. Rypes, moralizuje,s kazes....vsetko okrem diskutovania

jajka257
8. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl no neviem, podla mojich informacii z tvojich kruhov, sa je na SAV doktorandske studium stale mozne, teda ak na SAV neklamu🤔😉

libka1
8. sep 2017

@jajka257 bez tejto informacie v teme o rodinnom rozpocte by som fakt nemohla zit 🙄

ostorha
8. sep 2017

@robin_claire Ale ty si vlastne ani nebola este v tejto teme ja mam sloniu pamat a oprav ma ak sa mylim,ale nezachytila som ta za niekolko dni co tato tema uz trva.,az dnes.