Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@erikavesela takze takto: upratovacka bude zit spominany standard a riaditel borov bude mat 10metrovy bazen. Nie, ze upratovacka bude mat H a riaditel olympijsky bazen.
@erikavesela ja som nenapísala, že sa s Ba porovnávam,ja som písala konkrétne svoj prípad a nech si to porovná taká čo býva v takom meste ako ja a či má také náklady...
@hettinka v podstate ostava uz len vybodnut sa na ucenie, co vela schopnych ucitelov aj spravilo a zial tak skolstvo momentalne aj vyzera. A ja sa im vobec necudujem, lebo sice je krasne ze praca ma byt poslanie, ale z toho decka nenakrmis. Stastie maju este zeny ucitelky, kde muz celkom slusne zaraba a mozu ucit dalej, lebo ich to bavi. Kazdy muz ucitel je pre mna tak trochu zazrak, neviem z coho ti ludia zivia rodiny... asi fakt potom len dalsie prace pomimo. Ale co kukam u nas, tak vacsina muzov ucitelov je u nas hlavne na telocviku. Ti si zarabaju ako treneri a podobne, takze vedia este cosi priniest domov okrem ucitelskeho platu.
@stella333 ja stale opakujem ze sa to robilo🙂 neviem ci sa chapeme😉 bolo to v duchu hesla kto nekradne okrada vlastnu rodinu aj siroko tolerovane... ja pisem ze to bolo nelegalne a nepatrilo to uz do komunizmu ako takeho... bola to tolerovana cierna ekonomika aby sa system nezrutil - preto pisem dostudovat fakty pre mateson...
Ona zacala s tym ze sa mal kazdy rovnako v komunizme, potom ze auto nemal kazdy jedze to bola otazka penazi... pre mna aj dom nemal kazdy etc. ... rozdiel vznikal na zaklade stranickej prislusnosti a potom tej sedliackej akoze sikovnosti... pre mna ta sikovnost a dnesna sikovnost niektorych podnikatelov je velmi podobna... ako som pisala - vtedy sa kradlo v malom teraz vo vacsom - ti co kradli za minuleho rezimu robia to iste aj teraz do miery svojich prilezitosti a koryta k akemu sa dostanu...
Suhlasim ze noznice mozno neboli tak otvorene ako teraz, dodavam ze v sr su otvorene velmi slabo - ked pozries top zamestnancov tak zarabaju ubohy priemer Rakuska prip. Nemecka...a to pisem o ludoch s velkou zodpovednostou, ktori su pracou zavaleny sviatok piatok a o 8hodinovom pracovnom case sa im moze snivat...
@dai Prepac, ale nedovolila by som si porovnavat dnesnych akoze podnikatelov a vtedajsich sedliakov, ti sedliaci naozaj dreli. Bude lepsie, ak budes pisat o tom, o com naozaj vies😉
@dskjhfdlkdjhl ja pisem o moralnej
stranke veci ... ta je pre mna rovnaka... co sa dretia tyka- o ktorych zase ty pises podnikateloch - lebo tych malych a strednych co ja poznam - mozno sa sedliak nadrel rukami ( tak isto ako kazdy iny v tej dobe mimo papalasov ) ale teda stresu a realnej prace zdaleka nemal tolko ako maly a stredny podnikatel dnes ktory chce zabezbecit ako taky standart rodine, pripadne ma nebodaj aj nejakeho toho zamestnanca...
Tych sirokych a porov - velkych zlodejov zas na slovensku az tak vela nie je, detto mafia 90tych rokov pomaly zacina miznut alebo sa zial zaraduje do spolocnosti... ale opat ja pisem o vacsine ludi - ak sa chces vyjadrovat o ferovych podnikatelov ktorych je velmi vela v sr tak odporucam takych spoznat - ja mam v rodine niekolko - od remeselnikov s malou firmickou po malych majitelov niecoho... zamestnanci mojho muz maju plat 2000 euro a skonci pracovny tyzden a padla... mojmu muzovi pracovny den ci tyzden nekonci nikdy a ten pkat vyplaca sj ked nema zaplatene faktury... boli krizy jedy isli pkaty jeho ludi z mojich penazi... a takych ako je moj muz poznam vela cize prepac ale dovolim si porovnavat. Pripadne nedovolim lebo tvrdo pracujuci sedliak vtedy ktory kradol na druzstve a po veceroch robil na cierno sa neda porovnavat s clovekom ktory pracuje poctivo , vsetko odvadza ako ma, je zato byrokraticky velakrat este niceny statom etc. ... a este veci neznaly mu zavidia a tvrdia ze ma mat rovnaky standart ako ten co su odrobi 8 hodin, do ziadneho rizika ci vyzvy nikdy nepojde, hlava cista bez stresu etc. ...
@moni73 sorry, ale kazdy si je strojcom svojho stastia, kazdy sa rozhoduje, co bude v zivote robit, kazdy ma moznost sa v skole ucit, kazdy ma na zaciatku tu istu poziciu, samozrejme, ked vynecham napr. chrenkove deti a im podobne...reci typu..nie kazdy na to ma, su irelevantne...ved ani ja za to nemozem, ze nie som einstein...to na co clovek ma a co clovek chce dosiahnut je ovplyvnene aj rodinnym zivotom..takze tam zase hraju rolu rodicia...ja viem, ze deti nemozu za to akych maju rodicov a ich rodinne zazemie, ale zial zivot je raz takova a kazdy z nas ma moznost to zmenit...to ze si napr.niekto urobi deti v 18 a potom lamentuje, ze nemoze ist na vs a mat lepsi zivot?...sorry, jeho problem...ako si zariadil tak ma...cize kazdy mozeme svoj zivot usmernit a ked makam mozem byt riaditelom bory mall a ked sa ako -nastrocny po veceroch flakam a jeb.m na skolu...no holt, vybral som si...
@erikavesela suhlasim . Takto v skratke som to uz pisala aj ja len som nebola pochopena 😀✌️
@dai Nerozumiem tomu, preco stale spominas to heslo kto nekradne, okrada vlastnu rodinu, neviem co to s tym ma co spolocne. V tychto spominanych pripadoch nikto nikoho neokradal, len za svoju pracu naviac na zahradach, v hospodarstvach dostal odmenu, predal prebytok do vykupu. Dalej boli trhy, kde rozne babky predavali zeleninu a ovocie zo zahrad. Konkretne tato vec nema s kradnutim vobec nic spolocne. Ci sa kradlo v podnikoch, tovarnach to neviem,moji rodicia nekradli, kradne sa aj dnes, len si ludia (majitelia firiem) svoj majetok lepsie chrania, eurofondy sa rozkradaju tiez. Socializmus neobhajujem, som rada, ze skoncil. Len zase toto teda nebol jeho hlavny problem.
@dskjhfdlkdjhl ano, ani ja by som si nedovolila porovnavat vtedajsi sedliak robil max.ta na seba a svoju rodinu...mozno sa nadrel..dnesny podnikatel sa teda nadrie sakra viac a hlavne je zodpovedny nielen za seba a svoju rodinu ale aj svojich zamestnancov
@stella333 ja zial to vidim ako jeden z hlavnych problemov daneho systemu - ludia ktori kradli vtedy kradnu aj teraz... ten system a jeho zmena je jedna vec to ze su v nom stale ti isti ludia vychovavany k urcitemu typu spravania je druha... ako som pisala na cele tohto statu su stale ludia ktori boli 'sikovni ' aj v minulom rezime, detto ti velky zlodeji prevratovi su ludia ktori boli pri koryte a funkciach aj pred tym ...
Pokial ludia nezmenia myslenie tak si nemyslim ze sa budu mat lepsie. Pokial zmenia tak maju cely svet otvoreny na realizaciu svojich planov ( ak nejake maju ) - mimo teda vynimok o ktorych sme sa bavili s tilly - tam musi spolocnost zatiahnut - to opat pojde ked sa prestane kradnut - tak vo velkom ako ale aj v malom... kazdy od seba
@stella333 heslo, kto nekradne, okrafa svoju rodinu je nepisanym heslom komunizmu..uzko sa spaja s komunizmom a praktikami v nom
@dai schvalne som pouzila spojenie dnesni akoze podnikatelia (teda podvodnici) a nie dnesni podnikatelia, cize som jasne vymedzila skupinu, o ktorej som pisala, lebo tak som to pochopila z Tvojho prispevku, ze s nimi tych sedliakov porovnavas. Este vcera si ani nevedela, ze taki sedliaci, co predavali napr. byky, vobec existovali, pomerne agresivne si tu kocku posielala, nech si ide doplnit vedomosti, ale hlavne, ze uz vies, ze ti sedliaci kradli. Mozno niektori kradli, ale ja osobne par takych rodin poznam a ti s druzstvom ani nic nemali, pracovali uplne na inych miestach, ale skoro rano, po veceroch a cez sviatky makali a potom predali, zo ziadneho druzstva nic neukradli. A toto som mala na mysli, ze by som rozhodne neporovnavala so skupinou niektorych dnesnych podnikatelov, ktori su v podstate podvodnici.
A mas pravdu v tom, ze ak niekto vtedy kradol, kradne aj teraz. Ale naozaj nemozem suhlasit s tym porovnanim.
@erikavesela staci lepsie citat, ja som tam (aspon myslim) dost jasne napisala, aku skupinu dnesnych podnikatelov mam na mysli.
@dskjhfdlkdjhl mozno som to prehliadla....neviem to teraz najst
Myslim si, ze je velmi velky rozdiel, ci niekto zacina od nuly sam alebo s pomocou rodicov, (starych rodicov, strykov...) a je jedno, ci sa rozhodli nedavat za zivota, alebo prosto nemaju. Ci uz je to len stavebne sporenie, z ktoreho dostanete vyhodnejsi uver, alebo vam financuju studia, alebo pozemocek, alebo auto, alebo cash. Kolko poznate ludi, ktori zacali s takymto nicovatym nic? A funguju, makaju, splacaju sialene hypoteky, lebo inak by boli pod mostom. Ak niekto maka, a zarobi si na nieco sam, (nech uz je zivnostnik, podnikatel alebo zamestnanec), to je trosku ina kavicka. Ja poznam rodinku, ktora pri narodeni dietata dostala 10 000 eur. (A to rodicia pochadzaju z "hladovej doliny") Kazdeho dietata. Z kazdej strany. (O nehnutelnosti a inom sa zmienovat nebudem.) Ale hlavne, nikomu nic nevysvetlujte...skusenost je neprenosna. Potom sa aj pri mensom rozume da vyzit zo mzdy podriemernej, ak mate splatku 100 eur a niekto vam tlaci a tlaci. Tam potom plat nehra rolu. Nie taku, ako ked zacinate z nicoho.
joj, už je tu toho popísaného veľa, ale ozaj za komunizmu platilo, kto nekradne, okráda svoju rodinu, dnes by skôr platilo, ži a nechaj žiť, alebo peňazí je na svete dosť, len sú nesprávne rozdelené. Jasné, že musia byť aj bohatí, vždy boli a budú aj chudobní, ale na Slovensku chyba stredná vrstva, resp. je iba malé % tých, čo patria do strednej vrstvy, a bohatí by mali pomáhať chudobným, ktorí nie sú chudobní z vlastnej vôle, lebo nie každý dostal dar rozumu a charita nie je podpora psíčkov, aj keď aj tí potrebujú žrádlo. To je môj názor
@lillinka01 ja s manzelom som zacinala od nuly, od rodicov som odisla, ked som mala 22, manzel, ked mal 23...nic sme od nikoho nedostali, ani len svadobny dar...obaja mame vs, uz pocas vs sme sa museli zivit sami, mne rodicia ani pridavky nedavali.. a moj manzel este pocas vs dostaval 30korun mesacne od rodicov ako vreckove...dnes mame 2 rd, byt....vsetko v ba...a patrime k tomu uz spominanemu extremu a takych poznam viac...aj bez pomoci sa da.. len treba chcet a makat...
@erikavesela tak to som rada, lebo ja veru takeho nepoznam nikoho. Ja som na tom velmi podobne, mamina by mi dala, ale zial ovdovela v 33 rokoch. Studium som si financovala cele sama, po promocii bez koruny. Aj vodicak za vlastne.. vsetko...Drzim Vam aj nam palce!
@erikavesela tiez patrim do rovnakej skupiny ludi akurat ze sme s muzom odusli uz v 18tich z domu - preto ma tiez malokto presvedci ze nieco sa neda, ci z nuly sa neda - okolo seba mam kopu dokazov ze to ide...
@dskjhfdlkdjhl tiez som zaregistrovala ze porovnavas po dnikatelov nie podbodnikov... a s matesom som od zaciatku polemizovala o systeme ak si to este raz precitas poriadne - nie o tom ako fungovala nejaka zvykova tolerovana ekonomika... v mojom okoli sa mal zual lepsie naozaj len ten papalas ci ti co kradli z podnikov... ostatni mohli makat ako fredky aj tak sa lepsie nemali - tod moja neprenosna skusenost ako pise lilinka myslim...
@lillinka01 drz sa a len tak dalej..aj ty si prikladom to, ze ked clovek chce tak.sa da...len musi makat🙂
@dai drzim vam palce..nech sa dari😉
@dai Tvoj prispevok zo vcera 23:15 som zrejme potom pochopila zle. Alebo sa nepresne vyjadrujes. Osobne mi je to jedno, nemam potrebu sa tu s niekym tahat za slovicka. Ja som 18 rokov v socializme zila, viem ako to bolo a nastastie ani spomienkovym optimizmom netrpim, vratit by som to nechcela v ziadnom pripade😉
@erikavesela ked nesuhlasis s tym, ze aj upratovacka ma narok na standard a myslis si, ze vsetci su na rovnakej startovacej ciare, tak sa bohuzial nikde nestretneme a je zbytocne o tom diskutovat.
@erikavesela záleží v akých rokoch to bolo, internáty boli lacné, obedy za 2,50, svadobné dary sa nedávali, 2 rd znamená, že máte 2 rodinné domy v Blave a k tomu byt, to by bolo dobre vedieť v akej sfére pracujete, či máme možnosť aj my sa zamestnať na lepších pozíciach, neber to v zlom, len by som to chcela vedieť, pomohlo by mi to
@erikavesela Ano, ale bavili sme sa tu o pripade, kedy si ludia doma dochovali, ci nieco dopestovali a predavali to do statneho vykupu. To nebolo okradanie.
@moni73 ano, vsetci maju rovnaku startovaciu poziciu..kazdy mam mat urcity standard..ale nemozeme ocakavat, ze upratovacka ho bude mat taky alebo co i len podobny ako clovek na vecucej pozicii...za chyby v zivote sa plati...aj za tie, ktore sme urobili ako deti uz len tym, ze sme sa neucili na zs...vyrastla som za sociku a vidim, ze to bolo zle..nespravodlive...a preto nemozem zdielat tvoj nazor....len nechapem, kde su rozdiely v startovacej pozicii toho, ci onoho...vsetci sme navstevovali zs...kazdy mal moznost chopit sa moznosti..to, ze to niekto neurobil?...za to clovek na vysokom poste nemoze...je to len o sikovnosti a pochopeni, co je v zivote dolezite...
@mijo53 pisem ip
@erikavesela napriek tomu, ze ja s @moni73 v mnohych veciach nesuhlasim, tak v niecom ma pravdu.
Nemaju vsetci rovnaku startovaciu poziciu. Alebo si snad myslis, ze vsetci sa rodia s rovnakou kapacitou mozgu, schopnostami, nadanim? Ta upratovacka mozno na ZS vydala zo seba maximum, ale zial, nemala studijne predpoklady ako ten spominany riaditel. A casto ani tie studijne predpoklady nestacia, niekedy su siroke lakte viac😉 Ale toto je na dlhu debatu a nie som si ista, ci je vhodna do tejto diskusie.

@tilly "poznám veľa učiteliek, ktoré si zarábajú aj po škole doučovaním a majú dokopy krásne peniaze" ... ako povedal moj kolega, učiteľstvo je hobby, zarába sa inde.
Ja som tiež toto roky robila, okrem práve v škole s nadčasmi som ešte prekladala, učila súkromne, alebo robila iné práce (v otcovej firme), 3 roky spolupracovala na EU projekte a vieš čo, poviem to po slovensky, padám na hubu, nevládzem už. Mám 41, mladšia nebudem a človek má zarobiť v jednej robote a nie prísť z práce domov a bežať do ďalšej, aby si zarobil pár eur navyše. Končím s tým, mam toho plné zuby. Nie je to o lenivosti, ale o tom, že som už mala vážne zdravotné problémy a od unavy mi večer pri telke liali z očí slzy, podráždená na manžela aj deti ... za to tie peniaze nestoja. Koniec koncov, trpela tým aj moja hlavná práca na škole, po dokončení všetkej tej práce som padla do postele, určite som si nešla pripravovať veci na další deň a vymýšľať učebné pomôcky a kreatívne úlohy pre žiakov.
Toto tu je chorý systém, aby človek s VŠ, dlhoročnou praxou, ďalšími vzdelávaniami, pracujúci pre túto spoločnosť, nás všetkých, vzdelávajúci budúcnosť národa musel mať 2-3 roboty, aby slušne žil...