icon

Refinancovanie a investovanie do domu

8. jún 2021

Ahojte chcela by som sa s vami poradit ohladom penazi vo vztahu. Mam snubenca, mame naplanovanu svadbu a chceme kupovat dom.
Problem je v tom ze on ma pozicku 15 000 eur a ja mam nasporene 10 000 eur.
Isli by ste do toho ze on si svoju pozicku refinancuje do uveru na dom a ja svoje nasporene peniaze investujem do zariadenia domu?
Dakujem

Strana
z2
rawmamka
8. jún 2021

Ja by som ho určite nechcela 😀 , nie kvôli tomu, že málo zarobí, ale kvôli tomu, že nevie hospodáriť a peniaze doslova "rozfláka", ale tebe možno bude taký partner vyhovovať a možno aj nie, len už bude neskoro. Každopádne držím palce, aby si sa správne rozhodla 👍.

sasa1310
8. jún 2021

čiže on zarobí 900 eur a úspory žiadne. Ale autá mení ako ponožky. Neviem čo by som robila. Ale on je veľké mínus do budúcna v dnešných časoch. Keď je sám a nevie si ušetriť, čo chcete robiť potom, keď budú deti a ty s nimi doma s hypotékou na krku. Tiež nerozumiem, prečo rovno dom. Prečo nie byt. S menšou splátkou s menším zadĺžením, nech sa chlapec ukáže ako vie splácať na bývanie.
A kupovať dom s 10 000 hotovosťou, tiež nie je moc rozumné.

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
petamich
8. jún 2021

@zuvelyn ano aj tak sa da 😂 ono asi skor ide o tu doveru, ze bude postarane (nech uz tu kasu drzi ktokolvek) a kedze autorka mi pride ako rozumna mlada zena, zrejme ma na tu neistotu dovod 🤷‍♀️

sasa1310
8. jún 2021

@nafka0483 tipujem, že 200 ročné BMW, audi alebo mercedes, aby bol IN 😉

sasa1310
8. jún 2021

a ešte by mi blikala kontrolka nad tým, že druhé auto kupoval a zadĺžil sa pred rokom. Pred rokom nevedel, že chce kupovať dom? Že bude treba riešiť vlastné bývanie?

zuvelyn
8. jún 2021

A ešte dodám, ze co môj muž robil s peniazmi pred tym nez sme sa rozhodli spolu založiť rodinu mi bolo a do teraz je úplne jedno. Mohol hospodárit lepšie? Mohol, ale mna do toho nič. V momente keď sme sa rozhodli ze my dvaja sme rodina a chceme sa zobrať,matd eti dom atd atď, spojili sme účty, vyplaty a hospodárime spoločne, nedlime moje a tvoje je to všetko naše. 🙂

autor
8. jún 2021

Dakujem vam vsetkym za nazory. Vravela som mu uz davnejsie nech si zhana lepsiu pracu a aj hlada, bol na viacerych pohovoroch ale nic z toho, kde ho zobrali tak plat bol rovnaky alebo nizsi alebo tyzdnovky a pod a toto ho nelaka. V dnesnej dobe je plat pod 1000 bieda a ledva sa da prezit. Tymto ho neobranujem len opisujem situaciu. Nechcem byt zase zlatokopka co si najde bohateho a necha sa vydrziavat ale ani ta ktora pomoze chlapovi splatit jeho dlh a zariadit domacnost zo svojich uspor

nafka0483
8. jún 2021

Dobre rozmyslas, ak je v dnesje dobe taky plat bieda, tak by si to mal uvedomovat predsa aj on a nekupovat auta, na ktore nema.
Nehovorim, ludia urobia niekedy blbost, ale ide o to ako sa k tomu stavia dalej. Keby si povedala, ze vzal pozicku na auto, ale ze doteraz mu sluzi, ze si uvedomuje, ze druhykrat by kupil radsej lacnejsie auto, alebo za taku cenu rovno nove, ze sa z toho pouci a dalej mysli na buducnost.
Ale on pred rokom vzal dalsiu pozicku? Nie je schipny nic usetrit? Aky je to predpoklad do buducnosti? Ze rozflaka vsetky peniaze? Ze ked sa vam pokazi kotol, alebo chladnicka, tak nebude ju mat za co kupit? Alebo sa spolieha ze zas ty nasetris? A o 3 roky si bude chciet vziat dalsich 10 000 na dalsie auto?

stevvvka
8. jún 2021

Môj muž mal tiež pred manželstvom úver, ktorý splacal, ale pre mňa bolo dôležité, z akého dôvodu. Bral pôžičku, aby pomohol rodičom, keď ich vytopilo, za zvyšné si kúpil auto - nové, ale nie najdrahšie a nie luxusne, a investoval do stolárskeho náradia. Takúto investíciu schvalujem, ved raz to bude potrebovať k práci, aj pomoc rodičom ma pre mňa cenu - rodičia potom aj s platili svoju časť. Nuž a v aute som sa vozidla aj ja...

Ale prehajdakat toľké peniaze na auto a zurky je total nezodpovedné. To bude typ, ktorý si kúpi, čo chce, ved peniaze ma, ale týždeň pred výplatou už počíta dní do výplaty....

Nehovorím hneď, že nebrať si ho, ale minimálne vážny rozhovor by bodol. Ako si to predstavuje. A hlavne ako sa správa teraz. Ci už keď ma teba, či si uvedomuje zodpovednosť za rodinu, bývanie.

Z čoho financujeté svadbu?

autor
8. jún 2021

Z prvej pozicky si kupil jazdene auto (zvysne peniaze rozflakal) a pokazilo sa pred rokom tak sa rozhodol pre nove. Z toho co zarobi tak neusetri lebo splaca pozicku, rodicom nieco dava, oblecenie, kozmetika, obedy, obcas nejaky vylet a uz vyplata nie je. Kazdopadne si musi najst lepsiu pracu lebo takto to do buducnosti nepojde. Co sa tyka svadby tak budeme mat len malu svadbu v lete s najblizsou rodinou do 20 ludi a peniaze nam dali jeho aj moji rodicia

kecalkova
8. jún 2021

V živote by som nešla do toho, aby sme založili dom rodičov alebo svokrovcov. My keď sme boli zasnúbení, tak môj bral na seba byt, jasné ja ako spoludĺžnik. Po svadbe hneď chcel, aby bolo zapísané v katastri, že ideme na polku. Ale veľa závisí od toho, ako vie manipulovať s peniazmi. My sme obaja šetriaci, šetríme aj na horšie časy a niekedy zabúdame žiť 😂 Byt sme predali, kúpili si dom. A tiež sme mali šťastie, že sme financovali len 10% zo sumy... Poriadne porozmýšľaj, aby si to potom neoľutovala.

stevvvka
8. jún 2021

Nuž... Možno sa aj chlapec poučil.. Dôležité je, ako sa správa teraz. Ze oblečenie, kozmetika, to si kupuje stále nové? Véd aj výlety sa dajú odložiť, načas, nech čím skôr splatí úver... Nasetrenych 10 000 by som si odložila bokom a neminala ani na dom, aspoň zatiaľ. Ak ukáže, že sa poučil, že vie odložiť, tak potom. Ale fakt aj zo 600 eur sa dá odložiť, takže veľmi by som si dávala pozor.

nafka0483
8. jún 2021

Prvu pozicku mal nejakych 10 000 a cast preflakal a cast pouzil na kupu jazdeneho auta, ktore sa po par rokoch pokazilo tak, ze neslo opravit? Uz tu mi blika kontrolka - tak bud investujem do opravy, alebo ak sa to ozaj neoplati, tak kupim si take na ake mam. Ale on pri nesplatenej pozicke (rok dozadu!) vezme dalsi 12 000 uver na nove auto.
A popritom si kupuje oblecenie, kozmetiku, obediky, vyletiky... ved to bolo pred rokom! To nie je nerozvaznost z mladosti, to je jeho v podstate sucasne spravanie. A usetrit sa da vzdy - len treba chciet a odlozit peniaze hned.

Kolko mu vychadza teraz splatka tej pozicky?

elizabet173
8. jún 2021

A musí to byť hneď dom? Nemôže to byť dvojizbový byt na začiatok? Nešla by som do toho tak, ako to chceš urobiť ani za nič. A ani by som si nebrala muža, ktorý nemá splatené pôžičky, lebo to boli pôžičky brané bez rozmyslu, keby bral hypo na malý byť, to je iné. Pri jeho príjme a spôsobe hospodárenia budete živoriť.

annamalaga
8. jún 2021

Keby si odkladal možno po 300€ Tak za 10 rokov by mal na nové auto. Už aj pre rodinu. Takto kupuje staré auta. Ináč keď sa len brzdy dokazia na takom BMW tak to stojí majland. Predpokladám , že Daciu nekupoval. A radšej choďte bývať do bytu možno časom keď sa umúdri dom. A teda ma recht, lebo aj na obedy chodí , čo tiež dosť stojí , kozmetika, splátka , telefon možno typujem 50€ a výplata sa rozkotúľa no. A asi to nebude ten typ, že pôjde robiť odnevidim do nevidím , aby uživil rodinu. Aby si hneď po polroku po materskej nešla do prace , lebo bude malo peňazí. Zváž pre a proti.

amelie2017
8. jún 2021

Urcite by som nesla do kupi domu. Na to mate malo usetrene, uver plus plat nic moc. Nie je to najmenej, ale pri jeho zivotnom style je to nic. Poznam chalana, co ma tiez okolo 900€, ale od 21 rokov zije sam. Prvy rok podnajom, potom si zratal 2 a 2 a kupil si byt na hypoteky. Takze uz ju plati 7 rokov. Jazdi na 15 rocnom aute, ktore kupil pred 10 rokmi, tiez povie, ze by sa mu pacilo nieco novsie, lepsie, ale ze ide ako hodinky a do roboty a obcasny vylet staci. Teraz z toho platu prerobil kupelnu a kuchynu.
Jeho partnerka ma tiez svoj byt, ktory prenajima. Rozmyslaju o kupe domu. U tohto chalana s rovnakym platom vidim dom realne, u tvojho vidim len realne problemy.

hopsadobrandejsa
8. jún 2021

Vsetci sme raz boli mladi. Ja som bol tiez mlady a priznam sa, tiez som "zbytocne" pominal peniaze ked sa na to divam spatne par rokov dozadu, ale v tom case som bol aj iny clovek, mal ine priority, ine povinnosti.

Dolezite je aby sa clovek zo svojich mladeneckych "chyb" poucil a zuzitkoval tie vedomosti v buducnosti.

Brat si uver na auto je podla mna uplne normalna vec, robia to aj baby. Rozflakat cast pozicanych penazi na party uz mudre veru nie je. My sme s kamosmi tiez chodili na zatahy, ale z nasej partie niekolki pracovali v zahranici cize cash bol vlastny......ziadne party za spotrebny uver.

Bral si uver najprv 12, potom 10 tisic. 22 tisic spotrebak je velmi drahy spass.....aj pri dobrom plate. Prvykrat by som tu tuzbu po aute chapal. Sam som autickar, viem co to znamena. Druhykrat sa ale zadlzit kvoli autu, to uz mudre nebolo.

Ja som na svoje tiez bral pozicku, ale polovicu auta som financoval z vlastnych zdrojov.

Problem podla mna nie je samotna pozicka. Budme uprimni, ani Vam by sa to nepacilo ak by Vasi partneri kalkulovali len na zaklade toho, ze si do zvazku beriete aj pozicku.

Co problem ale je, je partnerova financna gramotnost. Moji rodicia mi tiez isli ako rucitelia ked som bral pozicku na byt, ale platil som si to sam hoci trvali na tom, ze mi aspon trocha budu pomahat so splacanim hoci to nutne nebolo.

Mas velmi zlozitu situaciu. Mas partnera ktoreho pristup k financiam je prinajmensom diskutabilny, na druhej strane sa bez pomoci jeho rodicov ( zalozenie ich domu ) k vlastnej nehnutelnosti nedostanete asi.

Myslim, ze najjednoduchsi sposob ako to vyriesit je predstavit si, ze tam ti rodicia nie su. Dokazes sa na partnera spolahnut, ze potiahne hypo, naklady na domacnost, vydavky na teba a dieta pocas RD?

Ja by som pri mojej profesii tiez doma nezarobil tazke peniaze, ale tvoja dilema sa netyka vylucne penazi ak samozrejme nie si zlatokopka.

Schopnost partnera postarat sa o rodinu netkvie len v jeho schopnosti zarobit vela penazi. To nie je dobry smerodajny udaj. Samozrejme, dobry prijem je ziaduci faktor v partnerskom vztahu, urcite nie rozhodujuci......aspon nie pre mna.

Poradit ti neviem. Myslim, ze mas nad cim uvazovat.

nikyball
Autor odpoveď zmazal
nikyball
9. jún 2021

Svoje nasetrene peniaze si radsej odloz. raz budes na materskej a budes mat aku taku istotu, kedze on uz teraz nevychádza s peniazmi. nevies ako bude vychádzat s hypotekou, s nakladmi na byvanie a podobne. k hypo si pripocitaj poistku. On nech si pekne spláca uvery zvlast. to nie je par tisic , ktore by sa tam schovali. Myslim si , že ked nevyzije u rodicov a doteraz nedokazal usetrit, uz to ani nedokaze

annamalaga
9. jún 2021

Prečo chcete ísť do domu prečo zo začiatku hneď dom? Vie on robiť okolo domu? Veď to je celkom dosť prace.

hori
9. jún 2021

Základná financna gramotnost kazdeho dospeleho muza je, ze zenu ziada o ruku bez dlhov! 15000 eur, to je takmer pol miliona byvalych slovenskych korun! Ammen tma, by mi rodicia kedysi po hube dali, keby som im predstavila takeho frajera (snubenca?!), nieto este ze ponukli svoj dom ako zaruku na hypoteku. Svata prostoto!

annamalaga
9. jún 2021

Aj mne povedali, že nehnuteľnosťou mi ručiť nebudú. Je to dnes riziko.

marpel
9. jún 2021

@hori do tohto sa ráta aj hypo? 🙃 Lebo to si neviem predstaviť, že by som odmietla žiadosť o ruku len preto, že ma hypotéku a vďaka tomu vlastne bývanie.

hori
9. jún 2021

@marpel no to je fakt, tak hypo sa neráta... 😎 asi s tým musí byt žena stotoznena, čo všetko budú spolu potom ako manželia splácať...

marpel
9. jún 2021

@hori určite áno, s tým súhlasím. Len som chcela poukázať na to, že nie sú dlhy ako dlhy. 😇

hori
10. jún 2021

@marpel áno, samozrejme som mala na mysli najmä take dlhy, kde ta protihodnota už neexistuje...

dadka_bb
30. mar 2022

Existuje take nieco ako Financny poradca. Ak chces napis mi ip ,ja mam kamosku co to robi. Ona si spise vsetko o vas. A povie vam co si mozte a nemozte dovolit.
Muz je podla mna totalny "mudrosrac", a chce auto dom rodinu atd.a pri tom 💩 zarobi, chce zalozit dom rodicom. Ty na rodicaku.ako halooo nech sa prebere zo sna. Ja som na rodicaku, mam svoj byt, mame hypoteku , muz zarobi 4x tolko co tvoj a ledva vyzijeme. Uver je 700 eur mes, do toho jedlo energie najmy poistky benzin, gumy na auto zima/leto olej. Detom a nam veci,topanky .akoze 800-1000eur ak zarobi tak si kupte na zaciatok byt. Zrejme nebudete z velkomesta lebo tam by vam pri prijme 800plus rodicak hypo na byt za 200 000 nevysla. Tazko sa radi,ale odporucam financneho poradcu. On vam (zadarmo )poradi,a ma aj prehlad o bankach urokoch,rpmn ,fixaciach kde sa co oplati dlhodobo, pomoze aj s vybavenim hypo. Treba najst ale spolahliveho. Nie nejakeho rychlokvaseneho winers ovb a spol.

Strana
z2