icon

Refinancovanie hypotéky: Ako zvládať splácanie do dôchodku?

11. jan 2025

Ahojte žienky plánujeme tento rok refinancovať hypotéku.
Zaujímaju ma vaše názory čo ste dávali poslednú dobu refinancovať, či to zvládate platiť a tak?
Pre upresnenie ja aj manžel máme 40 rokov, chceme zatepliť náš dom a tým pádom pri refinancovani zobrať si viac peňazí.
Viem postup aj všetko už som sa pýtala v banke, aj nám dajú navyše peňazí. Len budeme brať 90 tisíc a na 30 rokov.
A tu rozmýšľam je to kopa peňazí budeme to vedieť splácať do 70 rokov.? Áno dá sa to splatiť aj skôr keby sme našetrili ale človek nikdy nevie dopredu ako bude na tom financne.
Tak trochu sa obávam.
Splátka by nás vyšla okolo 600 eur a príjmy máme 2300 mesačne plus 2 školopovinné deti.

Strana
z2
jankae771
14. jan 2025

Ked pozriem uroky v bankach tak sa pohybuju priblizne od 3,59, najlepsie je naozaj zajst za financnym poradcom, ten vie co bude najlepsie,poradi. Ja neviem ci v nejakej banke davaju uver do 70rokov. Ale splatka 600€ pri spolocnom prijme 2300 a 2 detoch je vela, este treba priratat k tomu mesacne naklady na prevadzku domu, dochadzanie do prace a podobne.

misanthropicdann
14. jan 2025

Prepáč ale fakt mi to nijako nevychádza.
Keď zoberiem bežný úrok na trhu 4% na 30rokov 90000 je splatka približne 430€. A tento úrok by som ani nepodpísal.
Nemyslíš to tak ze len daných 20.000€ bude na 30 rokov a súčasná hypo bude pokračovať nezmenena?
Každopádne nech je ako je, určite ti odporúčam hypotekárneho poradcu si zohnať, nám vybavil úrok o 0,7% nižší ako bol na trhu co nám ušetrilo mesačne cca 50-70€ na splatke. V septembri minulý rok sme dostali úrok 3,59%.
Teraz riešime refinancovanie do inej banky a prvotnu ponuku úroku sme dostali 3,39%. Takže určite neriešiť hypotéku sam, zohnať si hypotekárneho

Okrem toho 600€ ti teraz príde veľa ale o 5 rokov uvidíš ze to je nič.
My sme hypo natiahli na 30 rokov keď sme brali nech je co najnižšia splatka (620€). Teraz po 3 rokoch ľutujeme ze sme ju nedali na 15 rokov so splátkou 900€,lebo 520€ je po 3 rokoch už relatívne nebolestiva položka na výdavkoch.

Ako tu vyššie bolo spomenuté ta splatka hypo bude nič pre teba po pár rokoch. Každým rokom ti narastie plat (mal by, ak nie odporúčam meniť prácu) a hypo ostáva rovnaká

pacica
Odpoveď bola odstránená
nikoletah
17. jan 2025

@misanthropicdann kde ste dostali 3.39%?

pacica
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2