icon

Riešenie hmotnej núdze a rodinných financií

23. júl 2025

Dobrý deň prajem,
Dnes som bola na úrade práce sa opýtať na hmotnú núdzu. Povedali mi že sa tam skúma prijem celkovej domácnosti ( ja mam rodicovsky a manžel bol na podpore ) par euro nám tam navyšuje aby sme spĺňali podmienku aj za tych skumanych 6 mesiacov. Teraz by sme na ňu mali nárok ale keďže sa skúma 6 mesiacov spätne tak môžeme požiadať že až za pol roka. Na to som úradníčke odpovedala že verím a dúfam že za pol roka budem ďaleko od takejto pomoci a nebudem ju potrebovať. Lenže mňa teraz trápi situácia aktuálna, nevychádzame absolutne, úspory ktoré sme mali už sa minuli na poplatky za toho pol roka. Na elektrinu mi prišla dnes výzva na uhradenie lebo nás odpoja. Lenže naša situácia je teraz dosť vážna a ja ju nemám ako riešiť.
Životopis som zaslala všade kde to bolo možné. Tak isto na jednej nemenovanej stránke ponúkam upratovanie, stráženie deti, zvierat a nikdo sa nehlasi. Len aby som niečo privyrobila, lebo každá koruna nám bude dobrá. Manžela čakajú momentalne aj 2 operacie kde bude sa dávať dokopy dlhšie a ja teraz neviem ako sa mám rozpoliť aj s deťmi, s prácou a ešte starostlivosťou o manžela na tu dobu čo sa bude zotavovať.
Už som skúšala aj žltý melón, mala som ho aj predschvalený, lenže tam sú nekrestanské úroky a nechcem ďalší úver sna krk

anonym_da8ed2
23. júl 2025

@anonym_a22ced - nemal by jej muž mať nárok aj na ochranný príspevok? Ináč autorka má pravdu, že reťazce prednostne berú študentov - minimálne do konca septembra, čiže do začiatku akademického roka.

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_0f26cc

Táto téma je o hmotnej núdzi a sklzlo to do naťahovačiek. Všeobecne autorka a tebe podobne, ktoré chcete hmotnú núdzu. Je to zobracka dávka a vyžiť z nej rodina určite nevyzije

@anonym_0f26cc tak ti co maju viac ako 2 deti, to nie je zanedbatelna suma...a je zrejme, ze muz ci zena robia aj na cierno...takze vyondit so systemom sa da velmi lahko.

anonym_0f26cc
23. júl 2025
@anonym_997955

@anonym_0f26cc tak ti co maju viac ako 2 deti, to nie je zanedbatelna suma...a je zrejme, ze muz ci zena robia aj na cierno...takze vyondit so systemom sa da velmi lahko.

@anonym_997955 tak je mi jasne, ze veľa ludi(nielen osadnici) žijú z toho, preto majú aj 4-5-6 deti..plus rodinné prídavky k tomu a môže byt zabava

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_0f26cc

@anonym_997955 tak je mi jasne, ze veľa ludi(nielen osadnici) žijú z toho, preto majú aj 4-5-6 deti..plus rodinné prídavky k tomu a môže byt zabava

@anonym_0f26cc zial. a toto len obera a zvascuje dlh v statnej kasicke. na co v konecom dosledku doplatime vsetci. desim sa co bude pri demografickom vyvoji a demokratickom systeme, ci bude daco v pokladni o desiatky rokov. z roka na rok horsie.

es781
23. júl 2025

Môj posledny prispevok k tomu. Sú ľudia, ktori su miliardari a sú ľudia ktori sú bezdomovci. Tým chcem povedať, že nie vždy všetko má okamzite riesenie. Autorka tebe prajem veľa psychickej sily

anonym_0f26cc
23. júl 2025
@anonym_997955

@anonym_0f26cc zial. a toto len obera a zvascuje dlh v statnej kasicke. na co v konecom dosledku doplatime vsetci. desim sa co bude pri demografickom vyvoji a demokratickom systeme, ci bude daco v pokladni o desiatky rokov. z roka na rok horsie.

@anonym_997955 lepšie to určite nebude ,zas s tym musime pocitat všetci

anonym_a22ced
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_a22ced tak takéto niečo si vyprosim, ak smiem vediet v akom meste robite ? Mohla by ste teda dat informácie a poučiť tu úradníčku ktorá mi dala takúto informáciu. 🙂

@anonym_autor choďte ešte raz a nenechajte sa odbiť. Žiadosť podajte

nikaeli
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f6db25 lenže tie jasle stoja dosť a to som ešte dieťa odhlasila zo škôlky lebo ani tu by som neutiahla.
@nikaeli kdo čakal 6 mesiacov? Prosím prečítajte si to ešte raz a cele. Brigadne berú ale študentov. Mam žiadosť aj v kauflande a aj v tescu. Do Bille by som mohla ísť vykladať tovar na živnosť, lenže není to praca na každý deň a nikdo mi nezaručuje na koľko dní do mesiaca. A to je opäť risk, lebo odvody budem musieť platiť a keď ma vykladať zavolajú z externej firmy len 4x za mesiac potom co ? Budem ešte vo väčších dlhoch.
@anonym_f6db25 lenže tie operácie a zdravotný stav sa ukázal až na podpore, ani na nej naplánoval byť, lebo už mal dohodnutú inú prácu.

@anonym_autor pýtaš sa ma, kto čakal 6 mesiacov. Ok, prečítala som si to ešte raz a celé. A stále to chápem rovnako - ty si na RD, manželovi skončila podpora - podpora sa poberá 6 mesiacov - alebo sa mýlim? z toho som pochopila, že ste čakali 6 mesiacov, až ste sa dostali do situácie, že nemáš z čoho platiť základné účty a nepočítala si s možnosťou, že vám neschvália HN. Ak som to pochopila zle, ospravedlňujem sa.

autor
23. júl 2025
@nikaeli

@anonym_autor pýtaš sa ma, kto čakal 6 mesiacov. Ok, prečítala som si to ešte raz a celé. A stále to chápem rovnako - ty si na RD, manželovi skončila podpora - podpora sa poberá 6 mesiacov - alebo sa mýlim? z toho som pochopila, že ste čakali 6 mesiacov, až ste sa dostali do situácie, že nemáš z čoho platiť základné účty a nepočítala si s možnosťou, že vám neschvália HN. Ak som to pochopila zle, ospravedlňujem sa.

@nikaeli nie nečakali sme, manžel nemal ani v plane byt na podpore od apríla mal sľúbenú prácu v rakúsku ( vo februári nastúpil na podporu ) no a v polke marca začali zdravotné problémy, následne chodil po dr. a kolotoč vyšetrení na niektoré sa dlhšiu dobu čaká ( napr. ct, neurológ) a už to išlo... vôbec ani náhodou by nás nenapadlo čakať alebo žiadať si o nejakú dávku, ja som sa dnes aj hanbila ísť spýtať na ňu.

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_autor

@nikaeli nie nečakali sme, manžel nemal ani v plane byt na podpore od apríla mal sľúbenú prácu v rakúsku ( vo februári nastúpil na podporu ) no a v polke marca začali zdravotné problémy, následne chodil po dr. a kolotoč vyšetrení na niektoré sa dlhšiu dobu čaká ( napr. ct, neurológ) a už to išlo... vôbec ani náhodou by nás nenapadlo čakať alebo žiadať si o nejakú dávku, ja som sa dnes aj hanbila ísť spýtať na ňu.

@anonym_autor tak padla rada, nech je dobrovolne pripoisteny, ked mu skonci podpora, nech ide na urad prace nech stat plati zdravotku a a nech ide na PN ked ide na operacie. ked vam neschvalia tu HN.aspon PN bude dostavat.

hsara99
23. júl 2025

Autorka, odkiaľ si?

1andrea111
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keď Ti tu napísali že sa ti počíta z aktuálneho mesiaca a nájdeš takú informáciu aj na nete, tak sa tam vráť a spýtaj sa znovu. Možno si to nesprávne pochopila alebo to nesprávne vysvetlili. Tiež mu to pripadá že Ti ide o peniaze od niekoho a nie o hmotnú núdzu.

autor
23. júl 2025
@hsara99

Autorka, odkiaľ si?

@hsara99 napíšem ti spravu môžem?

julajlatvar
23. júl 2025
@anonym_autor

@hsara99 napíšem ti spravu môžem?

@anonym_autor aj mne napíš odkial.si

autor
23. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor keď Ti tu napísali že sa ti počíta z aktuálneho mesiaca a nájdeš takú informáciu aj na nete, tak sa tam vráť a spýtaj sa znovu. Možno si to nesprávne pochopila alebo to nesprávne vysvetlili. Tiež mu to pripadá že Ti ide o peniaze od niekoho a nie o hmotnú núdzu.

@1andrea111 tak jasne každému to môže pripadať ako chce chápem že sú ľudia aj taky ktorý by sem vycapili účet a čakali by. Ale ja ako vyššie som spomínala od nikoho nič zadarmo nechcem. Ak by niekdo hľadal upratovanie a pomohlo by mu to, pomohlo by to aj mne. A pýtala som sa tu na tu dávku keby mam na ňu nárok oprávnené a podla informácií ktoré som tu dostala , tak som dnes nedostala na úrade správne. Tak v piatok si tam zájdem znova. Ja tu od nikoho nepýtam peniaze.

hsara99
23. júl 2025

Kľudne môžeš, ale skôr som to myslela tak, že keď napíšeš tu - viac hláv, viac nápadov. Možno niekto z tvojho mesta hľadá niekoho na upratovanie domov, možno niekto vie o nejakej brigáde, niekto potrebuje vyzdvihovať deti zo škôlky a na 1-2h ich potom zabaviť… skúšku napísať sem, možno niečo vymyslime.

anonym_5e8851
23. júl 2025

V nasom meste na FB aj bazosi stale vidim inzeraty kde hladaju vypomoc, upratovanie, strazenie, pomocne sily do kuchyne atd.

autor
23. júl 2025
@hsara99

Kľudne môžeš, ale skôr som to myslela tak, že keď napíšeš tu - viac hláv, viac nápadov. Možno niekto z tvojho mesta hľadá niekoho na upratovanie domov, možno niekto vie o nejakej brigáde, niekto potrebuje vyzdvihovať deti zo škôlky a na 1-2h ich potom zabaviť… skúšku napísať sem, možno niečo vymyslime.

@hsara99 ano to je pravda. No mohla by som okres Skalica, aj auto mám takže celý okres

anonym_a22ced
23. júl 2025

Toto je niečo ďalšie. Žiadosť sa podáva na obci. Ako akútnu pomoc by som sa išla informovať

autor
23. júl 2025
@hsara99

@hsara99 pozerám že si z Trnavy, no tam som pracovať chodila. Ako som vyššie spomínala vykladať tovar cez externú firmu na živnosť, ale to bola práca iba na pár x do mesiaca. Aj to niekedy nie.

autor
23. júl 2025
@anonym_a22ced

Toto je niečo ďalšie. Žiadosť sa podáva na obci. Ako akútnu pomoc by som sa išla informovať

@anonym_a22ced ďakujem skúsim sa opýtať starostu, vie o našej situácii nič nespomenul, iba sme sa dohodli za dane na splátkach.

anonym_a22ced
23. júl 2025

A inak odporúčam ti zaevidovať sa na úrade práce ešte pocas rodičáku ako nezamestnana. Prepočítaj si to aby ti to vyšlo - po 3 mesiacoch máš potom keď si nájdeš prácu na tpp nárok na príspevok na dochádzanie za prácou na pol roka. Keď budeš evidovaná 12 mesiacov tak máš nárok na ten príspevok az na rok.

anonym_a22ced
23. júl 2025

A koľko rokov majú deti? Inak príjem do domácnosti sa počíta podľa výplaty kedy je vyplatená. Ak mal vyplatenú podporu ešte za jún v júli tak sa započítava ako príjem do júla. Vždy sa ako príjem započítava to čo je v danom mesiaci vyplatené. Nebol to váš prípad a nepochopili ste sa zle na úrade? A aký máte rodičovský vyšší či nižší

kacena4
23. júl 2025
@anonym_autor

@pribinak no lebo firma sa zrušila, čakal na CT a z vysetrenia sa určila diagnóza a už bolo....

@martinkatinka ano predávam na vintede aj na bazari veci a už aj dom...

@anonym_7542de nepracuje skončila mu podpora a čaká na operáciu teraz... pracovať môže až keď sa dá aspoň trochu doporiadku..

@subartic veru nevedia, naši to majú teraz ťažké tiež, tatino je onkologicky pacient s vážnou diagnózou...

@kacena4 na obci som sa pytala tiež ci nemajú nejakú brigádu pre mňa aj upratovanie kultúrneho domu po akciách, upratovanie skolky a tak ale nič 😞 ďakujem
@anonym_5e8851 neviem, hovorila mi tuším že 420 euro pre 4 clenu rodinu, nevyrieši to všetko ale aspoň časť by to vyriešilo, ale s tým aj tak nič nespravím keď to posudzujú 6 mesiacov spätne.

@anonym_5e8851 prepáč ale nemusíš písať žobrák, ja nebudem žobrať od nikoho, ja sa tu len pýtam ako sa si pomohli druhý keď boli v takejto situácii. A písala som už že finančné rezervy čo sme mali sa za toho pol roka minuli.

@bosorkabb lenže rušila sa firma a zdravotný problém až potom keď bol doma sa vyskytol.

@anonym_c69bf7 to nieje moja šálka kávy, su na tom ľudia ešte horšie ktorý tie zbierky potrebujú. Ja mam zdravé ruky aj nohy, aj keď mam obmedzenia, ponukam upratovanie, stráženie a nechcem od nikoho nič zadarmo. To by mi svedomie nedovolilo.
@anonym_997955 nedal vypoved ale firma sa rušila, problémy zdravotné sa ukázali až keď bol na podpore...
@doriiis ale ved ja hladam si prácu, lenže ja teraz nemám kde deti dať až od septembra do školky,prácu si hľadám od toho septembra už Trvalú keď budu v škôlke, ale teraz by mi ich mohla postražiť maximálne kamarátka, keby mi vyjde to upratovanie. Manžel za nimi neujde, máme poschodový dom 😞

@anonym_autor na obci sa nepytaj na upratovanie, ale na podporu v krizovej zivotej situacii, obec ti moze poskytnut prispevok napr. vo vyske 200-1000€ na pokrytie nevyhnutych nakladov a pod. aspon u nas mame taky fond

autor
23. júl 2025
@anonym_a22ced

A inak odporúčam ti zaevidovať sa na úrade práce ešte pocas rodičáku ako nezamestnana. Prepočítaj si to aby ti to vyšlo - po 3 mesiacoch máš potom keď si nájdeš prácu na tpp nárok na príspevok na dochádzanie za prácou na pol roka. Keď budeš evidovaná 12 mesiacov tak máš nárok na ten príspevok az na rok.

@anonym_a22ced ano ďakujem za info, o tom som nevedela ale dnes som si vypýtala tlačivo pre uchádzačov o zamestnanie. 🙂 ono mi to nevyjde ( dúfam) - lebo na TPP chcem nastúpiť hneď od septembra ak sa podarí.

balerina2025
23. júl 2025
@anonym_a22ced

@anonym_a22ced to nie je ohranicene vekom ci si to s dacim pletiem, ten prispevok na cestovanie

autor
23. júl 2025
@anonym_a22ced

A koľko rokov majú deti? Inak príjem do domácnosti sa počíta podľa výplaty kedy je vyplatená. Ak mal vyplatenú podporu ešte za jún v júli tak sa započítava ako príjem do júla. Vždy sa ako príjem započítava to čo je v danom mesiaci vyplatené. Nebol to váš prípad a nepochopili ste sa zle na úrade? A aký máte rodičovský vyšší či nižší

@anonym_a22ced mame vyšší rodičovský, no jemu teraz skončila podpora takže v auguste ešte dostane. Bol od februára

autor
23. júl 2025
@kacena4

@anonym_autor na obci sa nepytaj na upratovanie, ale na podporu v krizovej zivotej situacii, obec ti moze poskytnut prispevok napr. vo vyske 200-1000€ na pokrytie nevyhnutych nakladov a pod. aspon u nas mame taky fond

@kacena4 ďakujem ❤️ keď príde starosta z dovolenky skúsim sa informovať

autor
23. júl 2025
@anonym_a22ced

@anonym_a22ced 2 a 4 roky

svetlonos
23. júl 2025
@nikaeli

@es781 mám 18 ročnú dcéru, aj 18 ročnú neter.- obe tretiačky na SŠ a obe brigádujú aj počas šk.roka. Dcéra sa jeden deň opýtala a na druhý deň išla na zaučenie. Má spolužiačky v Tescu, aj v Kauflande, tak mi nehovor, že by autorka nemala šancu. Keby som nemala za čo kúpiť deťom jesť a hrozili by mi odpojením, vzala by som čokoľvek. Autorka sa do tejto situácie nedostala zo dňa na deň, spoliehala sa na hmotnú núdzu - veď to sama napísala - čakala až prejde 6 mesiacov.

@nikaeli
pozor, nezabúdaj, ze študentka nema deti a očr! Matky neradi zamestnávajú. Porovnávať neporovnateľne.