icon

Riešenie hypotéky po rozchode

ninuska36
30. sep 2025

Zdravím. Bola by som rada keby mi niekto poradil, ideálne niekto kto má právo v malíčku. S Ex sme si brali hypotéku koncom roka 2023. Náš byt stal 170 000. Úrok šialený - 4,39. Platili sme mesačne dokopy 680 eur- t. znamená každý jeden 340. Ex dal vklad 20% celých 34 000 eur. Byt máme napísaný 1:1. Hypotéku som platila až do augusta tohto roka, pretože teraz začínam rodičovský. Rozišli sme sa, expartner byt zatiaľ nechce predať. Byt má aktuálne hodnotu 205 000. Na 100% pretože je to mestská časť BA a byt ma 11 rokov. Vzhľadom k tomu, že už nie sme spolu a ja som sa musela odsťahovať , chcem aby ma ex VYPLATIL. Radšej tu nenapíšem čo on tvrdí, pretože si myslím že klame. Ak by sa byt predal, koľko cca tisíc by som mohla dostať? Zatiaľ by sa musela platiť daň. Ale tak napríklad po 3 rokoch keď už v budem v práci by to mohlo byt inak. Diskusiu budem musieť čoskoro zmazať. napíšte mi prosím

Strana
z2
martul
2. okt 2025
@alkoholik

Uplne jednoducha matematika: byt stal 170 000.
Aktualne 205 000. 205 000- 170000= 35 000€ zisk

35 000:2= 17 5000€ kazdy

+ On dal cely prvy vklad takze 34000:2= 17000€
Vam z predaja pojde 500€.

@alkoholik že jednoduchá matematika😅 a takú chybu napíšeš?

anonym_77c6f1
2. okt 2025

Aky je zostatok uveru?

anjelok
2. okt 2025

Na zaklade udajov, ktore si uviedla je aktualny zostatok hypo asi 132 tis. Hodnota bytu vzrastla o 20%, cize jeho vklad po zhodnoteni je 41 tis.
205 tis.-132 tis. hypo - 41 tis jeho vklad, ostava 32 tis./2= 16 tis. Tolko by som ziadala vyplatenie. Prakticky je to cca polovica toho, o co sa zvysila hodnota domu, na co mas urcite narok. On dostane spat svoj zhodnoteny vklad + tiez cca polovicu zhodnotenia bytu (spolu 57 tis). Cize za mna fer je to takto.

anjelok
2. okt 2025
@anonym_77c6f1

Aky je zostatok uveru?

@anonym_77c6f1 podla anuitneho splatkoveho kalendara a udajov, co uviedla je teraz zostatok 131 822 eur. Hypo v povodnej vyske 136 tis., sadzba 4.39% na 30 rokov, splatnost som zistila podla vysky splatky, ktoru uviedla, splacaju 22 mes. (pisala, ze zaplatila 7500 / 340 =22 mes)

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

Na zaklade udajov, ktore si uviedla je aktualny zostatok hypo asi 132 tis. Hodnota bytu vzrastla o 20%, cize jeho vklad po zhodnoteni je 41 tis.
205 tis.-132 tis. hypo - 41 tis jeho vklad, ostava 32 tis./2= 16 tis. Tolko by som ziadala vyplatenie. Prakticky je to cca polovica toho, o co sa zvysila hodnota domu, na co mas urcite narok. On dostane spat svoj zhodnoteny vklad + tiez cca polovicu zhodnotenia bytu (spolu 57 tis). Cize za mna fer je to takto.

@anjelok Toto je naozaj veľmi férové. Len ten strach keď mu poviem túto sumu 🥵On si myslí že nemám nárok ani na 5000

anjelok
2. okt 2025
@ninuska36

@anjelok Toto je naozaj veľmi férové. Len ten strach keď mu poviem túto sumu 🥵On si myslí že nemám nárok ani na 5000

@ninuska36 a preco si to mysli? Uz len splatky, co si uhradila su viac, ako 5 tis. a taktiez mas narok aj na podiel na zhodnoteni nehnutelnosti. Ak nesuhlasi s vyplatenim, tak budete musiet byt predat a este budete obaja tratit na daniach z prijmu + odvody do ZP, co je viac ako 30%. Neziska tym nic navyse, prave naopak.

anjelok
2. okt 2025
@ninuska36

@ninuska36 tak ono to nemusi byt presne tato suma. Vychadzala som z toho, co si napisala. Ale analogicky to vies vypocitat z udajov, ktore budes vedie presne - zostatok hypo podla vypisu a hodnotu bytu podla znaleckeho.

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

@ninuska36 a preco si to mysli? Uz len splatky, co si uhradila su viac, ako 5 tis. a taktiez mas narok aj na podiel na zhodnoteni nehnutelnosti. Ak nesuhlasi s vyplatenim, tak budete musiet byt predat a este budete obaja tratit na daniach z prijmu + odvody do ZP, co je viac ako 30%. Neziska tym nic navyse, prave naopak.

@anjelok Je to otrasná situácia , neprajem nikomu. Neviem či sa mám obrátiť na právnika, či by som niečo získala súdom. No absolútne. On je narcista. Posledný rok sa vyfarbil. Keď začnem túto tému tak býva veľmi podráždený. A peniaze to je jeho najväčšia láska

anjelok
2. okt 2025

Ste manzelia?

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

Ste manzelia?

@anjelok nie. Ex partneri. Spoločné máme dieťa

anjelok
2. okt 2025

Tak nechod na neho len so sumou, ale mu aj vysvetli, ako si k tej sume prisla. Cim dlhsie bude cakat s vyplatenim, tym bude hodnota bytu rast a bude ta musiet vyplacat vo vacsej sume. A pokial si majitel, vzdy mas pravo sa do bytu vratit, to nech si uvedomi. Cize by malo byt v prvom rade v jeho zaujme ta cim skor vyplatit. Ak neviete spolu komunikovat, skuste to riesit cez mediatora.

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

Tak nechod na neho len so sumou, ale mu aj vysvetli, ako si k tej sume prisla. Cim dlhsie bude cakat s vyplatenim, tym bude hodnota bytu rast a bude ta musiet vyplacat vo vacsej sume. A pokial si majitel, vzdy mas pravo sa do bytu vratit, to nech si uvedomi. Cize by malo byt v prvom rade v jeho zaujme ta cim skor vyplatit. Ak neviete spolu komunikovat, skuste to riesit cez mediatora.

@anjelok Ďakujem za radu. Premýšľa som či sa vrátim do toho bytu ale je to náročné nakoľko už som vybavila tuna lekárov, riešim si byt zatiaľ prenájom. A on herec si sedí doma sám v 2 izbovom byte.

anjelok
2. okt 2025

Tak ked sa nebude chciet dohodnut na ferovom vyrovnani, tak mu povedz, ze sa vracias. Preco by si mala platit najom, ked mas svoj byt?

anjelok
2. okt 2025

A este nezabudni v dohode o vyrovnani riesit aj vypustenie Teba z hypo.

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

Tak ked sa nebude chciet dohodnut na ferovom vyrovnani, tak mu povedz, ze sa vracias. Preco by si mala platit najom, ked mas svoj byt?

@anjelok Nájom neplatím už dva mesiace.

anjelok
2. okt 2025
@ninuska36

@anjelok Nájom neplatím už dva mesiace.

@ninuska36 myslim za byt v ktorom planujes byvat, ktory si hladas na prenajom

ninuska36
autor
2. okt 2025
@anjelok

@ninuska36 myslim za byt v ktorom planujes byvat, ktory si hladas na prenajom

@anjelok Rozchod. Išla som blízko k rodičom. Sama by som to tam asi nezvládla

anjelok
2. okt 2025
@ninuska36

@anjelok Rozchod. Išla som blízko k rodičom. Sama by som to tam asi nezvládla

@ninuska36 to som pochopila, ze ste sa rozisli. Teraz treba riesit vyzivne a spolocny byt.

anonym_77c6f1
3. okt 2025

presne tak, ries vyzivne a zverenie dietata do starostlivosti, nech sa ti trosku financne ulavi.

anonym_d61c00
18. okt 2025

Autorka, ako ste vyriesili? Som v podobnej, takmer totoznej situacii. Dakujem

Strana
z2