icon

Riešenie problémov pri hypotéke a bývaní so snúbenicou

sleepy_joe
13. dec 2024

Ahojte všetci,
nakoľko som bol prekvapený, koľko ľudí sa zapojilo do diskusie a poskytli svoj názor na vec, tak som sa rozhodol venovať ešte pár minút svojho času, aby som vám povedal, ako to celé nakoniec dopadlo. Snúbenici som dal pár dní čas, aby sa jej to v hlave rozležalo, lebo sa mi zdalo, že jej reakcia bola zbrklá a plná emócií. Tak som sa k tomu vrátil, aby sme prediskutovali ďalší postup. Výsledok je: za ten čas, čo sme čakali nám byt už RK predala iným záujemcom.
Ja som navrhol, že nájdeme iný a možno aj lepší. Všetko spoločne, ale snúbenica sa vyjadrila, že nech hľadám ja. OK. Potom sme sa bavili, že môžeme to urobiť tak, že polku zaplatím za penaize rodičov a 1/4 zoberiem na hypo a ona 1/4, nech teda platíme úroky rovnako, lebo to jej vadilo ,že ja by som neplatil úroky a ona áno. Zmietla zo stola, že ona by potom nebola väčšinový vlastník, ale ja. OK, tak som navrhol, že poďme sa opýtať do mojej banky, či nemám nedajú lepšie úroky. Ona má ČSOB, ale že ona do mojej banky nepôjde. Posledný návrh bol, že pôjdeme aspoň na rok do prenájmu, ale toto sa nestretlo s pochopením zo strany snúbenice, lebo ona platiť cudzím nebude. Tak som to uzavrel tak, že téma spoločného bývanie sa riešiť nebude v blízkej budúcnosti. Ja sa už zariadim vo vlastnej réžii.

Strana
z2
janai1
13. dec 2024

@sleepy_joe toto si si mal napísať do pôvodnej témy a nie zakladať ďalšou s odpoveďou ... divné

sleepy_joe
autor
13. dec 2024

@janai1 opravím to. Dík za upozornenie.

duunlo
13. dec 2024

Snubenicu posli do prdele, je nejaka divna…

zic
13. dec 2024

Na margo tej "tvojej a jej banky" - to akoze by ste sli kazdy do vlastnej a nie cez sprostredkovatela do najlepsej (vseobecne)?
Do "zariadim vo vlastnej rezii" by som zahrnul asi aj snubenicu...

melanta
13. dec 2024

Z toho, čo si písal v pôvodnej téme a čo píšeš teraz - ak berieme do úvahy len informácie z jednej strany, tak je namieste riešiť, či vôbec má váš vzťah význam. Takto sa ľudia, ktorí chcú spolu žiť nesprávajú. Ona nechce nájom, ona nechce inú banku len svoju, ona nechce hento ani tamto ani toto. WTF? Ako chcete riešiť v živote náročné situácie, ako chcete riešiť deti, ich výchovu, vzdelanie, zdravie, ak nie ste ochotní ísť spolu sa ani len nezáväzne opýtať do banky? Ja mám ČSOB a ani sa do inej banky nepôjdem opýtať - to je detinské a hodné človeka, ktorý je absolútne nezrelý na vzťah.

mell27
13. dec 2024

@sleepy_joe koho toto má zaujímať? Veď si rob,čo chceš 😃 alebo je MK kontrolný úrad? 😃

melanta
13. dec 2024

@mell27 teba to evidentne zaujíma, ak sa zapájaš do tejto diskusie. Ak nie, tak nechápem, prečo sa zapájaš. Rovnakú otázku akú si položila, by si mohla položiť aj na diskusie žien, kde píšu o svokrách a švagrinách a zlých kolegyniach. Koho to zaujíma? Dotyčný je zrejme jednoduchší muž, aj on sa môže chcieť vyrozprávať a možno nechať si poradiť alebo vypočuť si názory iných. V čom je jeho príspevok iný ako príspevky žien, ktoré sa sťažujú na svokry, učiteľky svojich detí, blbého šéfa a pod.?

sleepy_joe
autor
13. dec 2024

@mell27 napísal som ako to dopadlo, lebo možno to niekoho aj zaujíma a ak teba nie, tak OK, nič sa nedeje. Všetko dobré ti prajem.

sleepy_joe
autor
13. dec 2024

@melanta ďakujem za kompliment. No veru, jednoduchší človek :D

simca06022011
13. dec 2024

Ja som tu temu asi prepasla.. minulu.. .
Podla mna = prilis sa u vas spekuluje, nic z toho nebude a s takymito podmienkami pritiahnutymi za hlavu a harakiki by som sa s tym ani nebrblala... kazda strana chce byvat, ale aj vyryzovat z toho najviac, ci ako?
A ja by som aj "zasnuby prehodnotila".. nemozes kupovat s niekym byvanie, s kym si este nezil.. realne by som bez byvania spolu do takej veci ako kupa nehnutelnosti nesla. POtom kto bude riesit predaj, vyrovnanie a cirkusy okolo? A o svadbe ani nehovorim.
Popravde, ona sa nechce zadlzit jedina, a platit urok, pritom nema na vyplatenie polovice.. navrh ist sa SPYTAT aj do inej banky, je podla mna ok... ak by dali lepsie podmienky, tak neviem, aky ma s tym problem. Vsak svoj ucet si moze nechat aj na Marse otvoreny...
Chce byt polovicny vlastnik, chapem.. ona asi by bola naj, keby ste zobrali 100% uver, 50:50 (resp. mala by na vyplatenie napr 10%, kezde 100% hypo nedavaju??). Ty si peniaze odlozis a obaja spravodlivo platite uroky? A ty potom co peniaze co mas, investujes nebodaj do bytu ? :DD alebo co? ci to tiez vsetko pojdete 50:50? 🙂 Takto dopadnu snahy prepocitavat vo vztahoch vsetko.. :D

frflos_nespokojny
13. dec 2024

@sleepy_joe vsetko podstatne napisala melanta, ale zo skusenosti v mojej blizkosti ti dam iba jednu dolezitu radu.
byt nekupujte spolu. nie ste este svoji, alebo chcete podpisat predmanzelsku zmluvu kto ostane s holou prdelou?

chrobak7
13. dec 2024

@sleepy_joe Alebo daj odkaz na pôvodnú tému. Nie všetci, čo sem prídu, vedia, o čom sa jednalo predtým.

maminkadeticiek
13. dec 2024

Tvoja snubenoca je panovacna semetrika,musi byt vzdy po jej a ked nie je sprava sa iracionalne.Moc dobre by som si rozmyslela,ci by som vobec ostavala v takomto vztahu.

frflos_nespokojny
13. dec 2024

vo vzahu to je jedno ci manzelskom alebo inom je vzdy jeden co veli a druhy pocuva rozkazy😎

simca06022011
13. dec 2024

tak podla tej minulej temy, to ja celkom aj chapem, a nesla by som do toho, ona chcela ist podla vsetkeho do spolocnej hypo a do spolocneh byvania na komplet a bez rodicov. Takto ostala vytocena, ze chlapa idu sponzorovat rodicia.
A ja osobne by som to tiez nebrala ale zase neargumentovala by osm tym, ze ja budem platit uroky a on nie :D my sme s chlapom tiez zisli z byvania velmi rychlo, ked sa do toho zamontovali rodicia.
A druha vec je, argument, nejdem prec z csob atd. To je prehnane, lebo pre lepsiu hypo pojdem kamkolvek

hellwant
13. dec 2024

@frflos_nespokojny na Svk predmanzelska zmluva neplati. Neuznava sa, to by im nepomohlo.

bu_bu_bubak
13. dec 2024

Ak vezmem do uvahy to co si napisal tu + povodny prispevok tak je zrejme, ze tvojej snubenici je velmi tazke vyjst v ustreti.

Podnajom nie, mensia hypo nie lebo nebude mat rovnaky podiel atd. Ty davas navrhy ako riesit situaciu a ona len ano / nie odpovede podla toho ako ma prave naladu alebo ci jej to vyhovuje.

Ak sa neviete zhodnut v oblasti byvania tak neviem ako perspektiva Vas caka do buducna pokial nechcete byvat oddelene.

Len tak zo zvedavosti, prisla aj ona s nejakymi navrhmi ako to riesit?

frflos_nespokojny
13. dec 2024

@hellwant je to tutovka? moj sef chcel aby jeho syn to mal pred svadbou, preto som to opomenul.

hellwant
13. dec 2024

@frflos_nespokojny ano, je. Sef to asi nevie. Zas ked to nevie ani druhy partner a nezistuje to. Drzia ho na kratko😅

Predmanželská zmluva sa na Slovensku uzavrieť nedá, možno však upraviť bezpodielové spoluvlastníctvo. Na Slovensku nemôžu snúbenci uzavrieť pred svadbou predmanželskú zmluvu a dohodnúť sa tak vopred na vysporiadaní majetku v prípade rozvodu. Právny poriadok totiž takýto inštitút nepozná.

frflos_nespokojny
13. dec 2024

@hellwant vdaka za vysvetlenie 🍹

ekira1
13. dec 2024

@sleepy_joe asi ju veľmi miluješ, že? 🫣 snúbenica sa správa ako rozmaznané malé decko. Logika v tom nie je žiadna. Ak sa zoberiete, bude byt spoločný. Ak spolu neostanete, jeden vyplatí druhého koľko do bytu dal. Zrejme by sa jej páčilo, keby si jej polovicu peňazí rodičov dal, nech im to spláca a na zvyšok hypo na polovicu..

simca06022011
13. dec 2024

@frflos_nespokojny je to tutovka, a je to velka skoda, predmanzelska zmluva by sa podla mna velakrat hodila.. ale bohuzial, take u nas nie je.

simca06022011
13. dec 2024

A ked tu niekto pise, ze v tom nie je logika.. ano je v tom logika co ona chcela. Chela ist so svojim chlapom 50:50 ako rovnocenni partneri, bez dielu od jeho rodicov a on by mal od nej navrch. Takto nepojdu. Lebo on hypo bud nebude mat, alebo bude mat vacsi podiel... atd. Proste uz su to rozdiely. Niekomu by to nevadilo, niekomu ano... bud chce nieco clovek sam dosiahnut a necakat od svokrovcov/rodicov ze daju, albeo si vezme od rodicov a bude to mat cely zivot na "tanieri" ako pomohli :D a len kopu starosti s tym...

frflos_nespokojny
13. dec 2024

@simca06022011 mozno hodila ak si solventa a polovicka na mizene. 🙂

frflos_nespokojny
13. dec 2024

mozno sa da pochopit jednanie tvojej polovicky, ale ....
pokial normalne rozmysla, tak asi ked chcete kupit byt, tak sa aj asi vezmete?
a ako manzelia sa budete podielat na splatke rovnako, mensie uroky a je polovicny majitel.
samozrejme ak uvazuje spolozitie na divoko, tak vsetkemu rozumiem a vtedy je lepsie ak byt bude iba na jedneho

darmasiswa
13. dec 2024

navrhni snubenici, ze splatky budete platit spolocne = teda ty, a je to 😉

olimuc
13. dec 2024

Kup si byt a najdi si snubenicu, ktora ma tiez vlastne byvanie a mate po probleme… ked sa budete mat moc radi kupite si spolocne a ked sa rozidete kazdy do svojho a spolocne do obehu.

petamich
13. dec 2024

@simca06022011 ale ake na vrch, ako rovnocenni partneri? rovnocennych partnerov z nas snad robi sposob akym zijeme, nazory a ako sa k sebe spravame a nie ze preplatime rovnaky urok, ved to je absurdne (aspon pre mna) ale to samozrejme nikoho nepresviedcam o svojom nazore, len sa mi jej postoj nepaci

autor: uz v prvej teme som napisala svoj nazor a nezmenil sa v zasade, radila som ti, aby si sa jej spytal, ci ma obavy, ze by si ju nepodporil a nepomohol splacat, ak z objektivnych pricin pride o prijem (choroba, rodicovska dovolenka), kazdopadne podla jej reakcii sudiac, ona skratka chce, aby si aj ty splacal a preplatil, to by som si potukala po cele a ziadne spolocne byvanie by nebolo

simca06022011
13. dec 2024

@petamich nejde o to, ze "neplatime spolu urok", ja osobne by som chcela, aby ked ideme do nieco spolu s chlapom, tak do toho ideme spolu... bez sponzoringu svokrovcov a teda mne by to prekazalo, ze sa na to pojde takto "tuto zlepime cast od rodicov, tutu zlepime cast od banky". A okrem toho sa to stale deli 50:50.. Ja by som nesla do vztahu, kde sa bude, a ano ono sa to bude, vytahovat casom, ze ja mam hypo mam dlhy, mam naklady a teba zalozila mamicka a ocko (co si osobne myslim, ze casom mu aj cas dlhu odpustia) . Nie preto, ze on ma a ja nie.. ale uz to neberiem ako nase. Nie je. A to podotknem, ze som bola viac menej nejak dotlacena do podobnej pozicie, lebo tiez boli kecy okolo toho ako je to v pohode a super, a ziadne dlhy a ziadny uver a nebolo to dobre ale to je "ina tema " uz:D A kazdy to ma inak, niekomu to nevadi, ze ho zasponzoruje niekto, inemu to vadi - z roznych dovodov.

Na druhej strane, nikdy by som sa nezasnubila, nebrala si, ani nekupovala byvanie s niekym, s kym nezijem nejaky ten rok, dva, tri.. :D Cize mne ani tie vyhovorky nepridu ok. Mozno len jeho snubenica nevie presne definovat, co presne jej vadi, len sa v tej situacii neciti komfortne do akej ju tlacia.. preto sa cukla aj pri prvom byte. Nieco jej vadi, nesedi a nesuhlasi s tym.

Strana
z2