icon

Riešenie problémov pri hypotéke a bývaní so snúbenicou

sleepy_joe
13. dec 2024

Ahojte všetci,
nakoľko som bol prekvapený, koľko ľudí sa zapojilo do diskusie a poskytli svoj názor na vec, tak som sa rozhodol venovať ešte pár minút svojho času, aby som vám povedal, ako to celé nakoniec dopadlo. Snúbenici som dal pár dní čas, aby sa jej to v hlave rozležalo, lebo sa mi zdalo, že jej reakcia bola zbrklá a plná emócií. Tak som sa k tomu vrátil, aby sme prediskutovali ďalší postup. Výsledok je: za ten čas, čo sme čakali nám byt už RK predala iným záujemcom.
Ja som navrhol, že nájdeme iný a možno aj lepší. Všetko spoločne, ale snúbenica sa vyjadrila, že nech hľadám ja. OK. Potom sme sa bavili, že môžeme to urobiť tak, že polku zaplatím za penaize rodičov a 1/4 zoberiem na hypo a ona 1/4, nech teda platíme úroky rovnako, lebo to jej vadilo ,že ja by som neplatil úroky a ona áno. Zmietla zo stola, že ona by potom nebola väčšinový vlastník, ale ja. OK, tak som navrhol, že poďme sa opýtať do mojej banky, či nemám nedajú lepšie úroky. Ona má ČSOB, ale že ona do mojej banky nepôjde. Posledný návrh bol, že pôjdeme aspoň na rok do prenájmu, ale toto sa nestretlo s pochopením zo strany snúbenice, lebo ona platiť cudzím nebude. Tak som to uzavrel tak, že téma spoločného bývanie sa riešiť nebude v blízkej budúcnosti. Ja sa už zariadim vo vlastnej réžii.

Strana
z2
petamich
13. dec 2024

@simca06022011 pravdu mas cele je to zvlastne 🙂 a asi by som si to dobre rozmyslela

ekira1
13. dec 2024

@simca06022011 len či jej tá logika o rovnocenných partneroch bude trvať I keď bude na materskej a pod. Či potom jej už nebude prekážať, že jeden zaplatí viac ako druhý..

bu_bu_bubak
13. dec 2024

Mne to aj tak pride, ze chalan je akosi trestany len preto, lebo je z lepsich pomerov. On predsa za to nemoze a prave v dnesnej dobe ked vsetko zdrazuje a dokonca aj hypoteky su drahsie to nedava zmysel sa zbytocne zadlzit kvoli niekoho jesitnosti.

Objektivne tu ma komplexy z toho len autorova priatelka.

Ja osobne, ak by som mal ten kapital tak tiez by som financne podporil vlastne dieta aby sa zbytocne nezadlzovalo ak nemusi.

Co ak casom pojdu od seba? Autor bude lutovat, ze plati zbytocne uroky a rodicia mu to budu tiez prizvukovat, ze si zbytocne skomplikoval splatky. Nebavime sa tu o arasidoch. Radovo vyhodi tisice eur do luftu aby vysiel priatelke v ustreti 🤷🏻.

simca06022011
14. dec 2024

@ekira1 nebude ju živiť svokor/svokra

simca06022011
14. dec 2024

@bu_bu_bubak tak nech nekupuje byt s priateľkou.. ľahká vec. Kupi si byt iba pre seba. S partnerkou môže žiť, po svadbe si kúpia spolu. Čím viac vlastníkov tým väčší problem vždy riešiť vyrovnanie..

rozculena
14. dec 2024

@sleepy_joe čo sa týka tej hypo a peňazí od rodičov,dávam za pravdu jej.
Hypo si vezmite spolu bez peňazí rodičov.
To,že ona trvá na tom,že do inej banky nepôjde,to je ozaj hlúposť,treba ísť tam,kde to je najvýhodnejšie.

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@rozculena a preco? vsak ked rodicia ponukaju taku moznost. my sme zacinali od nuly a nikto nam nepomohol a viem co to je

ekira1
14. dec 2024

@simca06022011 nemôže kúpiť byt sám, chce mať rovnaký diel. Nebudú potom predsa rovnocenný..

jaaq
14. dec 2024

Podla môjho názoru, keď je to snúbenica, tak plánujete spoločnú budúcnosť. Tak prečo by ste nemali spoločne splácať aj rodičom aj úver? Financnie budú po svadbe vaše spoločne. Ak plánujete deti, tak sa zase zmenia finančné pomery a snúbenica z rodičovského príspevku, ak by mala splácať hypotéku, tak by jej veľa neostalo. Minimálne zatiaľ by ste mohli ísť na polovicu aj hypotéku aj rodičom. Ak plánujete spoločný život, tak v tom nevidím problém. Alebo každý svoje, ale už mi to príde skôr ako spolubývajúci ako manželia. Muž tiež neprispieva rovnakou polovicou pri staraní sa o deti, keď je v práci. Je to nereálne, ako žena neprispieva na chod domácnosti zo 470eur, co jej príde. Nikdy to nebude 50/50. Ale o tom manželstvo nie je, aby to bol9 50/50. My sme pozemok dostali od mojich rodičov a od manžela som nechcela polovicu zaň. Keď sa rozhodnete bývať spolu a byt manželia, tak už nie je moje a tvoje. Ale naše.

betulinka1
14. dec 2024

@sleepy_joe co si o tej jej komunikacii myslis ty? Isiel by si s nou este kupit byt?

sleepy_joe
autor
14. dec 2024

@jaaq viaceré ste mi napísali, aké komplikácie môžu nastať neskôr a máte v podstate pravdu. Už sa mi do toho ani nechce nejako ísť. Blížia sa Vianoce, koniec roka a ja chcem pokoj a nie riešiť problémy. Chvalabohu, snúbenica ukázala svoju odvrátenú stránku osobnosti a radšej teraz ako potom.

sleepy_joe
autor
14. dec 2024

@betulinka1 už nie, mám pocut, že sama už nechce, inak by sa inak správala.

rozculena
14. dec 2024

@frflos_nespokojny nech im dajú peniaze obom,nie iba jemu

rozculena
14. dec 2024

@sleepy_joe aká bola tvoja predstava,keď ona ostane doma na materskej? Budeš od nej chcieť polovicu výdavkov?

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@rozculena a preco? niektory rodicia hovoria mi dame polovicu a svatovci druhu.
protistrana nema, alebo nie je, alebo nechce- trapte sa deti moje.

softiesofie
14. dec 2024

@rozculena "nech im dajú peniaze obom,nie iba jemu"
Si robis srandu?

darmasiswa
14. dec 2024

nech sa vezmu, vsetko bude v bsm, dar od rodicov sa v pripade rozvodu odpocita, alebo ho spolocne splatia, a spolocne budu splacat aj hypoteku, to je bsm

rozculena
14. dec 2024

@softiesofie nie,nerobím si srandu.Nech sa vezmú,a nech im tie peniaze dajú do manželstva pre oboch.Čo je to za sprostosť,že on nebude platiť nič,lebo polovicu bytu zaplatí v hotovosti a ona si bude brať hypo na druhú polovicu bytu? Potom keď bude na materskej,tak bude platiť hypo,plus polovicu nákladov? A on bude platiť čo? Nebodaj od nej potom bude chcieť,aby všetko,čo sa týka detí,platila len ona.

rozculena
14. dec 2024

@darmasiswa presne tak som to myslela,to už je aká somarina,že ona bude platiť hypo a on nič......

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@rozculena a ked budu manzelia? asi spolu nie? ci?

malita
16. dec 2024

@sleepy_joe rada nie k teme, ale mam pocit, že vaša snúbenica veľmi nechce do toho ísť. Snaha žiadna, peniaze vlozene z jej strany tiez nic moc, ale chce byť spoluvlastník. Vykaslala by som.sa bud jej na hlavu, alebo kúpiť byt.sam byť vlastník len vy. Ona nech vám prispieva do nájmu.

zmrzlinka2021
16. dec 2024

@melanta
Mat deti za takých podmienok? Ze akoze "ja bude mat hypo"? A akoze "ja si ju budem splacat"? Od manzelstva, rodiny ocakavam, ze "MY". Ja sa jeho frajerke vobec necudujem a ano, uz aj ona je podrazdena a tak reaguje. Ale proste v manzelstve vsetko platime spolocne.
Keby bol @sleepy_joe chapavy a normalny, pozicia od rodicov aj s priatelkou a spolu to splacaju, co aj budu, kedze su uz snubenci. Zaroven na druhu polku bytu si vezmu hypoteku a splacaju - opat spolocne.
Ako ona by bola sprosta ist do manzestva, toboz rodicovstva za takych podmienok.

sleepy_joe
autor
19. dec 2024

@zmrzlinka2021 ona by mojim rodičom nesplácala ni cent. O tom som presvedčený a ani sa pýtať nemusím. Stačí, že komentuje otcovu prácu. Všetko porovnáva a zisťuje, že u nich doma to nie je asi také ideálne a tak je naštvaná. Mám byť chápavý? Skús si predstaviť seba ako matku a či by si "požičala" toľko peňazí synovi a jeho priateľke. Určite by si cudzej nepožičala. Mudruješ tu, ale pravda je taká, že byť na mojom mieste, tak by si to skoro ukončila.

zmrzlinka2021
19. dec 2024

@sleepy_joe keď budete manželia, každé euro bude spoločne, čiže splácate spoločne, či úver rodičom, či hypotéku.

Žena môjho syna by predsa bola žena, manželka, nie frajerka.

misanthropicdann
20. dec 2024

@sleepy_joe nenechaj sa nachytať na tieto reči o láske a o tom ze budete budete splácať spoločne. Ty v tomto riskujes viac ako ona. Riskujes peniaze od rodičov s osobou ktorá už na začiatku nejedná s tebou fér. Vieš si dovtipit ako fér by jednala pri rozchode.
Ľúbte sa, majte sa radi, ale vždy si chráň svoje a never len na dobre slovo. Takýchto prípadov je na svete už dosť, nebuď ďalší do štatistiky.

Strana
z2