Riešenie vysokých úverov
Spotrebný úver 89e
Hypteka 340e
Pss 250e ( vo vymahani, zosplatneny uver )
Bytové družstvo 200e
Elektrika 60e
Moj príjem cca 1000e manželov 1200e plus
Rd do apríla 2026
Rodine sa nepáči myšlienka predaja bytu ale ja mam pocit, že to nedáme. Bojím sa tej pss, ze zvýšia splátky sú tam veľké úroky.
Predali by ste ? Alebo by ste skúsili ostat ?
@zltalienka No podhodiť bloček, ktorý už bol použitý? Ak by sme sa bavili v teoretickej rovine, tak áno, aj keď týmto si rovno zarába na vlastný problém z bezpečnosti... Podľa mňa autorka plne dôverovala finančnému sprostredkovateľovi a tu niekde vznikol problém - musel byť použitý nie originálny, ale prefotený doklad... Akože úprimne, za tie roky som už videla fakt všeličo, už nám klient doniesol aj doslova VYROBENÉ bločky, kde sa nezhodovala suma súčtu položiek s výslednou sumou na bločku a podobne... ľudia vedia byť niekedy sakra kreatívni.. A áno, klient vždy podpisuje súpisku, ale pri dokladovaní 30 000 tam mohlo byť aj 100-200 blokov a keď im nedajboh ponúkol "poradca" možnosť, že im pomôže s dokladovaním... a teoreticky to potom mohol doniesť on na obchodné zastúpenie, že "od klienta" a klient určite potom nekontroloval každú položku, lebo veril... a proste podpísal.. no a keď sa na to prišlo, mali hľadať riešenie ako klientovi cez to všetko pomôcť a nie ho hodiť cez palubu. Ja viem ako naši referenti reagujú a vždy sa snažíme nejak veci dotiahnuť a urovnať, naozaj zosplatňujeme len vo veľmi vážnych prípadoch..
@janiex81 dakujem za objasnenie.
@anonym_autor no zavarili ste si riadne... v podstate mozes byt rada, ze to PSS nedava na TO ako podvod a "iba" zosplatnili uver...
k tvojej situacii -- z aktualneho pohladu sa ti predaj bytu zda ako dobre riesenie, avsak z dlhodobeho hladiska je to cista hlupost. Od toho, ze nemas sancu ziskat dlhodoby prenajom s malym dietatom - leda ak fakt vysoko po znamosti / od rodiny, az po to, ze za tych 5-6 rokov, kym sa ti vycisti uverovy register, budu ceny bytov zase niekde inde a podmienky na ziskanie hypo budu zase tazsie...
spravili ste v podstate uverovy podvod - a toto je cena, ktoru musite zaplatit. Hold, musite sa zbobilizovat, nabehnut na setriaci rezim a nejak to ustat. Z dlhodobeho hladiska je toto najlepsie riesenie, aj ked ano - rozhodne narocnejsie, ako predat byt, vsetko poplatit. Lenze toto riesenie by vas skor ci neskor dostihlo a ano, kludne by si si o 10 rokov mohla nadavat, aka si bola blba, ze si sa rozhodla pre jednoduchsie riesenie... pre mnna osobne by to bolo nepritajelne, to sustavne stahovanie..... lebo naozaj nerataj, ze by ste byvali niekde dlhsie ako 2 - 3 roky.
@kaktusik007 ja už toto neriešim, viem co sa stalo bohužiaľ stalo sa. Som rada, že sa dalo splátkový kalendárom
@zltalienka No podhodiť bloček, ktorý už bol použitý? Ak by sme sa bavili v teoretickej rovine, tak áno, aj keď týmto si rovno zarába na vlastný problém z bezpečnosti... Podľa mňa autorka plne dôverovala finančnému sprostredkovateľovi a tu niekde vznikol problém - musel byť použitý nie originálny, ale prefotený doklad... Akože úprimne, za tie roky som už videla fakt všeličo, už nám klient doniesol aj doslova VYROBENÉ bločky, kde sa nezhodovala suma súčtu položiek s výslednou sumou na bločku a podobne... ľudia vedia byť niekedy sakra kreatívni.. A áno, klient vždy podpisuje súpisku, ale pri dokladovaní 30 000 tam mohlo byť aj 100-200 blokov a keď im nedajboh ponúkol "poradca" možnosť, že im pomôže s dokladovaním... a teoreticky to potom mohol doniesť on na obchodné zastúpenie, že "od klienta" a klient určite potom nekontroloval každú položku, lebo veril... a proste podpísal.. no a keď sa na to prišlo, mali hľadať riešenie ako klientovi cez to všetko pomôcť a nie ho hodiť cez palubu. Ja viem ako naši referenti reagujú a vždy sa snažíme nejak veci dotiahnuť a urovnať, naozaj zosplatňujeme len vo veľmi vážnych prípadoch..
@janiex81 kedy si stacila faktura od zivnostnika,a bolo vyblockovane.Vsetko rozpisane,sumy a nikdy nikdo neprisiel kuknut.Teraz s tymi blockami je to zlozitejsie,kedze aj stavebniny same vedia davat zlavu bez blocku.On preda,my kupime za lacnejsie.Aj takto sa obchoduje.Ale aj s blockami pre pss sa vo velkom obchoduje.Proste biznis, vsetky strany spokojne.
@janiex81 kedy si stacila faktura od zivnostnika,a bolo vyblockovane.Vsetko rozpisane,sumy a nikdy nikdo neprisiel kuknut.Teraz s tymi blockami je to zlozitejsie,kedze aj stavebniny same vedia davat zlavu bez blocku.On preda,my kupime za lacnejsie.Aj takto sa obchoduje.Ale aj s blockami pre pss sa vo velkom obchoduje.Proste biznis, vsetky strany spokojne.
@vladuska20 faktúra plus doklad o úhrade. Áno, ale to bolo roky roky dozadu, ešte pod iným vedením banky a samozrejme aj odvtedy sa veľa zmenilo, čo sa týka kontrol a dohľadu NBS (aj v komerčných bankách je tá prísnosť posudzovania a podmienok už niekde inde ako pred rokmi). Mimochodom, aj dnes stačí tá faktúra s dokladom o úhrade, ale nech je aj reálna a práce tiež zrealizované. Právo na kontrolu si PSS samozrejme vyhradzuje, ale nerobíme to štandardne, každopádne ak príde k podozreniu z podvodu tak logicky, že áno. k tým stavebninám a zľavám bez bločku sa radšej nevyjadrím, na toto "lacnejšie obchodovanie" mám úplne iný názor. A ak sa obchoduje s bločkami pre PSS, tak aj takto to môže potom dopadnúť ako v prípade autorky. A vtedy už nie sú všetky strany spokojné :(
@gribka1 zosplatnili nám uver , bol na prerobenie bytu. Splátku 250e mame do decembra, potom sa bojím aby nám ju nezvýšili.
@anonym_autor neboj sa dopredu. Od coho sa bojis, ze z 250 bude 1000? No nebude.
@anonym_autor Určite by som nepredávala dom,lebo ešte máte vo financiách slušný manévrovací priestor/nemusíte kvôli platbám jesť suchý chlieb zapijany čistou vodou/. Myšlienka bývania v podnájme je síce na prvý pohľad pekná, lebo miesto 1000€ Vás to vyjde "len,,na 600, lenže v tej tisícke je aj postupné splatenie vlastnej nehnuteľnosti, kým prenájmom platíte len za používanie.Treba opomenúť, keďže plánujete po rokoch znova vlastnú nehnuteľnosť,že ceny ako nájmu, tak aj nehnuteľností a úverov budú stúpať a veľmi pochybujem,že priamoúmerne aj príjmy
@anonym_autor ja by som byt nepredavala, dovody boli uz viac krat uvedene inymi komentujucimi. Mate dva sposoby,ako si pomoct. Muz by mal nejakym sposobom zvysit prijem. Ak to nepojde v aktualnom zamestnani, mal by skusit nejake vikendove brigady, kazda stovka k dobru je velkou pomocou. Druhy sposob by bolo docasne vyuzitie pomoci rodiny, ktora ponukla byvanie. Sla by som na rok, dva byvat k rodicom a svoj byt dala do prenajmu. Samozrejmostou by malo byt aj vytvorenie si budgetu, spisanie si vsetkych vydavkov a hladanie rezerv, kde by sa dalo usetrit. Treba maximalne uskrtit vydavky a kazdu korunu odkladat na co najrychlejsie splatenie pss. Po case, ked budete mat zaznam v registry zmazany, mozte poriesit refinanc hypoteky, spojit spotrebak s hypo do jednej hypoteky.
Na margo podnájmu, kde máš istotu, že cena nepôjde vyššie? A ďalšia vec pri kúpe nehnuteľnosti vo vyššom veku aj splátka bude omnoho vyššia, ako doteraz ste platili
@anonym_autor muz ďalšia práca? A to mate ešte plus rodicak, bonus a pridavky....
Ak je zosplatmeny uver nemozu dvihnut splatky mimochodom. Idete presne podla dohodnuteho kalendara

@janiex81 to ako naozaj im mohol niekto (rovno z PSS) podhodit blocek? Nepodpisovali ziadatelia uveru sumu vydokladovanych blockov a faktur?