icon

Riešite budúcnosť?

lili777
20. aug 2012

Čítala som asi štvrtý článok nejakého analytika o tom, akým smerom sa má všetko okolo nás vyvíjať. Vysoká inflácia, nezamestnanosť, zdražovanie potravín, pohonných hmôt/. Vraj sa postupne dostaneme na životnú úroveň rokov 89-2002. Jeden ten článok je asi rok starý a zatiaľ sa predpovede dotyčného pána plnia. Riešite nejako budúcnosť, sporíte, investujete, kupujete zlato - podľa ich odporúčaní alebo zásoby nejakých trvanlivých potravín? alebo ako vnímate tieto vízie, že bude len horšie? Ignorujete, neriešite?

Strana
z2
vejula
20. aug 2012

@masinka jaaj, tak ja som naposledy už ani nevolila. Myslim, že je celkom jedno, kto tam sedi - teda z toho čo mame na vyber 😅 Mam pocit, že za tym všetkym stoji jedna a ta ista mafia 😝 A to okolo to je len divadielko, pre nas nezainteresovanych, aby sme mali akože pocit, že môžme niečo zmeniť. ....

sisaha
20. aug 2012

@mummy01 nie, zakladatelke neslo o to, ci zvratit krizu a ako, ale pytala sa na nejaky stary clanok nejakeho pana, na margo toho som napisala, ze sa uz toho popisalo vela (aj o tom, ze bude koniec sveta) a hrat sa na proroka, ked krizu tu mame od cca 2008 roku je podla mna uletene.. Kriza tu je, este nejaky cas bude a hoci by sa ludia aj chceli spravat inac, nie je to v ich silach... To nie je o tom: nevidim, nepocujem, nehovorim...

lenka20
22. aug 2012

@lili777 - nieco na tom bude, kto sa takymto veciam venuje tak vie, ze v niektorych statoch prisli taketo krizy a zastihli vela ludi nepripravenych, ale chystat sa ako na koniec sveta to by bolo asi zbytocne stresujuce.. ja sa snazim mat doma zakladne zasoby jedla (muka, ryza, cukor, sol, trvanlive mlieko...), liekov, vody - dajme tomu na mesiac -dva dopredu, v pripade nudze... kupili sme elektrocentralu - pre pripad nudze.. bandaska s benzinom pripravena... keby daco... mala cestovna lekarnicka... nejake noziky alebo multi tool... sviecky, zapalky, benzinove zapalovace pre kazdy pripad... ale tak to su take bezne veci co mozno robi kazdy druhy a moc si to ani neuvedomuje.... ale jasne ze v panelaku sa to asi velmi praktizovat neda, kam by clovek dal 20kg muky, cukru 🙂
ale podla mna kazdy by mam mat aspon v hlave nejaky zalozny plan - co budem robit ked vypnu na X dni elektrinu, co ked nebude benzin, plyn, na com budem varit, cim budem kurit........ - len nedavno sa take veci stali a ludia vobec na to neboli pripraveni... my doma tieto veci preberame, nevravim, ze sme pripraveni a ze aktivne riesime buducnost ale myslim, ze aspon prvy mesiac by sme mozno boli troska ,, popredu ,, 😀

maminuska
29. aug 2012

pracujem v ekonomickej oblasti , a sama som toho názoru že to čo v krátkej dobe príde bude veľmi pre nás nepríjemné ale veľmi . O tuto záležitost sa zaujímam už asi rok a pripravujem sa na ňu tak že som kupila pôdu - záhradu a sad. No aby som podotkla nie len kvôli tomu, ale pre mňa je pôda istota, tak zvláštne ma to upokojuje.

lili_mia
29. aug 2012

@lili777 skôr by som to nazvala ako nejaké sebazabezpečenie .. nie som názoru, že si treba užívať, kým nato máme, lebo potom už nebude .. načo mať auto v meste pokiaľ nie som živnostník, čo potrebuje rýchly presun a mhd je fakt pomalé .. pretože auto, to je palivo, poistka, poplatky, parkovanie, rôzne poistky, lízing
.. dostanem bonus na vianoce, hoc aj 100eur, to teraz si mám povedzme dopriať nejaký wellness alebo dať na termínovaný účet, kde aspoň ako tak nejaké % nabehnú, či sa mýlim @maminuska ?
proste ustrážiť si výdavky a zbytočne nemíňať, napr šport, rada hrám sqash a cítim, že som s platom na hranici, no hold smola, musím si nájsť inú aktivitu, najlepšie zadarmo, trebárs bedminton (výbavu kúpiť v akcii), beh, či ked už máš kúpené korčule, tak tie .. zmeniť pohľad vnímania reality .. uspokojiť sa aj s čítaním požičanej knihy, nekupovať novinky, vziať deku a ísť do parku, ak je kde .. zrušiť kino a sťahovať filmy .. zrušiť Magio a začať čítať knihy .. zrušiť komplet telku, ušetríš na energii, zaplatiť Piano, čo je 30evri ročne a máš prístup k minimálne 3denníkom online .. ja už fakticky uvažujem štýlom .. toto je drahšie o 30centov? lenže toľko stojí aj kopček zmrzliny

do termosky som si naliala teplý čaj a vybrala som sa von, aby som nemala pocit, že furt sedím doma a v čajovni je čaj drahší 🙂

maminuska
29. aug 2012

@lili_mia ja skôr zastávam názor investovat to do pôdy, najlepšie ornej kde si môžeš v prípade nudze dopestovat veci a som presvedčená že ta núdza príde.
No narazila som aj na také názory že treba všetky peniaze odkladat a tvrdo šetrit , iste treba si robit rezervy to určite ale zas treba si uvedomit že peniaze strácaju na hodnote .

lili_mia
29. aug 2012

@maminuska ohľadom pôdy mám tiež obavy, kedže vláda má právo vyvlastnenia .. či prírodné katastrofy .. nedá sa predvídať, kde udrie povodeň či pomaly už aj tornádo

maminuska
29. aug 2012

@lili_mia no nedá , ale až takto s ana to pozerat nemôžeš.

hviezdax
22. okt 2012

@lili777 nesporim nemam z coho som na marodke mam problemi z klbami invalidny mi nepriznali pracu mam problem zohnat takze nemam z coho sporit

barcelona94901
29. okt 2012

@lili777
áno ideme na dedinu..konečne namiesto plynu budeme mať drevo
vlastná záhradka ,prísun zeleniny a ovocia mám aj teraz,ale vlastné,,je vlastné 🙂
s tými potraviny ,my máme zásoby potravín od malička,sme tak "vychovaní"
keby sa niečo stane,nehrozí,aby sme nemali čo jesť,piť,aj keby nebola elektrina 😉

škoda,že si si neprečítala články v živote,tam bol aj chlapík ,ktorý to rozoberal podrobne a áno,mal pravdu a tých článkov je viac

to nemá s koncom sveta nič spoločné... "len" s krízou atd

kristal365
18. nov 2012

@sissy27
Sorry, ale ty si to vobec nepochopila a prave taki ludia ako ty budu uplne nepripraveni. Absolutne nevidim nic zle na nejakych zasobach a okrem toho, niektore lieky nie su na predpis.... Lili777 sa tu snazi nieco naznacit a nie je lahostajna ako ani ja a mnoho inych. ano, vela veci nezmenime, ale aspon to co sa da, by sme mali... sami pre seba...

katka90
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2