icon

Rodičovská dovolenka a daňové priznanie

ksenyia
19. jan 2012

Ahojte baby založila som tuto diskusiu,lebo asi veľa z nas nevie či je potrebne podavat danove priznanie ak sme na rodicovskej dovolenke.

evittam
31. mar 2017

@clauduska17 PN a MD su nezdanitelne prijmy danovnika. Takze nie.

michaelazelenko
12. apr 2017

Síce táto skupina je tu akúsi uz dobu no musím sa pridať az dnes lebo ma dnes skoro ranila mŕtvica. Stalo sa mi toto: minuly rok som pracovala, no pracovnú zmluvu som mala na dobu určitú do 31.9.16, pričom som medzitým otehotnela a kedže som mala zle tehotenstvo som ostala na PN.pravovny pomer som ukončila k vyššie uvedenému dátumu a ostala na PN az do nástupu ma materskú v polovici decembra... V koncom januára som porodila. Vzhľadom na to ze mam staršie dieťa ktoré chodí do škôlky poprosili nás na darovanie 2% .... Povedala som jasne donesiem papier ktorý mi bývaly zamestnávatel poslal "potvrdenie o zdaniteľných príjmoch..."tak som ho doniesla a vrátili mi ho v škôlke spať ze to nie je ono. Ja reku ze iné nemám a tak som dnes ráno volala na mzdové ze ako to je a ci mi ho pošle... No a pani ma uviedla do reality ze daňové si mam podať sama a ze vzhľadom na dátum to asi bez pokuty nebude ma skoro slahlo a na otázku ze ako a odkiaľ som to mala vediet mi odpovedala ze neznalosť neospravedlňuje a ze ona nie je povinná ma informovať o tom. Co ma síce pravdu ale ja sa pýtam ci to je normálne ze ma nik na to včas neupozornil, ani zamestnávatel i ked uz ex. Ani na soc. Poisťovni kam som chodila uz ako na klavír pomaly ani vedúca no proste nechápem ako mam vediet niečo co som ani netušila ze mam urobiť kedže som sa s tým vzivote nezaoberala. Veď viem ze sa podáva DP a nie som debil ale ze sa to týka aj mna na MD som netušila a teraz si pripadam ako dementna. No každopádne teraz sedím nad DP a študujem poučenie aby som ho vedela vyplniť lebo mam kopu času popri dvoch deťoch 😖 dakujem za vypočutie 🙂

majusqa77
12. apr 2017

@michaelazelenko ano, je to normalne. Nikto nema povinnost ta o podani dp informovat. Ak si nemala zdanitelne prijmy viac ako 1900 eur, danove podavat nemusis

evittam
13. apr 2017

@michaelazelenko Ano je to normalne ako pise @majusqa77.
A ako ti povedala mzdarka-neznalost neospravedlnuje. A preco by ta mala informovat nejaka pracovnicka na SP,ze si mas podat DP? Co ma SP spolocne s tvojim DP? Ani DU neposiela kazdemu obcanovi oznam,ze je alebo nie je povinny si podat DP. A prepac, ale nie si sama co ma dve deti.....

lucka_ke
13. apr 2017

zrejme ti aj tak 2 percentá nevyjdu, napíše cca sumu v hrubom čo si zarobila (bez PNky a materskej), nech vieme poradiť či podávať DP alebo nie

lucia456
29. jan 2018

Dobry vecer, ja by som sa tiez rada na nieco informovala, teda resp.ci by ste mi vedeli niektora poradit. Ja som v januari 2017 pracovala cely mesiac a 2.2.som isla na MD. Ta mi trvala do 28.9.2017 a od toho obdobia som na RD. A mzdarka mi povedala, ze si mam ist podpisat do prace danove priznanie. Je mozne, ze mi aj nieco vratia na dani? Dakujem velmi peknd za odpoved.

evittam
30. jan 2018

@lucia456 Ak ti strhli za januar nejaku dan tak ti ju vrátia. Pozri vyplatnu pasku.

buvadlo13
6. feb 2018

Ahojte, idem po radu. Keď v roku 2017 pracoval len manžel. Ja som bola celý rok na rodičovskom príspevku pri 2 deťoch, a manžel si na mňa uplatňuje nezdaniteľnú položku. Môj rodičák a prídavky na deti sa započítavajú do mojích vlastných prijímov, alebo to nie je môj vlastný príjem? Dik za info

evittam
6. feb 2018

@buvadlo13 Nie.

buvadlo13
6. feb 2018

@evittam dik 🙂

loli9511
7. feb 2018

Prosim o radu cely minuly rok som bola na rodicovskej dovolenke ziaden iny prijem som nemala manzel je zamestnay za rok 2016 som dostala daky preplatok bude to tak aj tento rok ked cely rok 2017 som bola na rodicovskej dovolenke? Dakujem

buvadlo13
7. feb 2018

@loli9511 tak to dúfam, že tak bude, ja s tým tiež počítam 🙂

loli9511
7. feb 2018

@buvadlo13 no ja sa zacinam obavat ze nie ked sme memali ziaden prijem ci?

evittam
7. feb 2018

@loli9511 Manžel si moze uplatniť NCZD. Ty nedostanes nic. Platila si dane?
@buvadlo13

loli9511
8. feb 2018

@evittam netusim vobec ako to je nevyznam sa do tohto ale manzel je zamestnany a v praci mu povedali ze kedze sa staram o malolete dieta do troch rokov poberala
Som rodicovsky prispevok cely rok mame narok na vratenie preplatku co robi cca 700-800 eur malo by mu to byt vyplatene vo februarovej vyplate minuly rok som tiez tento preplatok dostala no bola
Mi z neho odratana materska

evittam
9. feb 2018

@loli9511 Minulý rok ste nemohli dostať preplatok 700-800Eur ak bola od NCZD odratana vyska MD.

loli9511
9. feb 2018

@evittam minuly rok mi to robilo cca 520 eur matersku v roku 2016 tu najnizsiu som mala cca do aprila dcerka ma teraz dva roky a 4 mesiace

evittam
10. feb 2018

@loli9511 No tak manzel si mohol uplatniť 3283,33 Eur cize mu mohli vrátiť max.623,83Eur. Ak mali z coho.

loli9511
10. feb 2018

@evittam ano bolo to 500 daco neviem uz presne manzel je 16 rokov zamestnany v tom istom zamestnani nevedela som len ci sa ten preplatok vztahuje aj vtedy ked som cely minuly rok poberala rodicovsly prispevok ale vraj teda ano tak snad 😅

evittam
10. feb 2018

@loli9511 Ano vztahuje-narok na NCZD je ak je manzelka na RD, evidovana ako nezamestnana, RP sa od NCZD neodpocitava. Cize tento rok môže dostst maximalne sumu cca 722Eur-samozrejme ak ju odviedol.

bejja15
19. feb 2018

Ahojte, poprosím o radu. Manžel minulý rok poberal aj materskú, aj rodičovskú a potom už nastúpil do zamestania, malý išil do jaslí v októbri. Zo sociálky už mám potvrdenie, ale potrebujem potvrdenia aj z úradu práce na ten rodičovský príspevok? Ďakujem

majusqa77
19. feb 2018

@bejja15 nie

daniella63
11. mar 2018

Ahojte, mam otazku a zaroven prosim o radu. V januari min.roku som presla z MD na RD. 1.6.2017 mi skoncil PP, bola som zamestnana na dobu urcitu. Este stale som na RD. Dostala som od zamestnavatela Potvrdenie o zdan.prijmoch FO zo zavisl.cinnosti. za zdanovacie obd.2017. Chcem sa spytat, mam este nejaku povinnost? Kedze uz nie som zamestnana? Velmi pekne dakujem za radu

vams
11. mar 2018

@daniella63 ak si zarobila viac ako 1900€, musíš podat daňové priznanie.

ivka4852
11. mar 2018

@daniella63
Podla mna nie,kedze ste uz nepracovala..teda ak ste nemala ziaden prijem zo zamestnania,len md a rd.

vams
11. mar 2018

@ivka4852 ale ved pise, ze dostala potvrdenie od zamestnavatela

bambibam
11. mar 2018

Možno iná otázka, ale od prevzatia daňového priznania ...k vyplateniu je 40 dní ... že sa tomu začnú venovať ,alebo ,že do 40 dní vyplatia.

lenko
11. mar 2018

@bambibam od 31.03. sa počíta lehota 40 dní.

bambibam
11. mar 2018

@lenko Ďakujem ,ja som myslela že keď som im to dala vo februári ,tak v polovici apríla to mohlo byť doma. Chápeš čo je doma to sa počíta 😂,ale tak príde v máji- 😂😂😂 šetríme

lenko
11. mar 2018

v tomto roku sa ešte aj posúva, pretože 31.03.padlo na sobotu a najbližší prac.deň v pondelok je sviatok 😂