icon

Rodičovská dovolenka a daňové priznanie

ksenyia
19. jan 2012

Ahojte baby založila som tuto diskusiu,lebo asi veľa z nas nevie či je potrebne podavat danove priznanie ak sme na rodicovskej dovolenke.

alcici
8. mar 2017

ikonica@ áno to si uplatňuje každý rok..Len pri prvom dieťati som aj pracovala tak som to vedela vyrátať to preklenovacie obdobie z RD na md ale teraz nepracujem..Tak som mimo každopádne ďakujem

david93
8. mar 2017

@alcici v tvojom daňovom to nezdaňuješ, ak máš len MD a RD, ale počíta sa do vlastných príjmov manželky ak si na teba manžel uplatňuje nezd. časť (MD, PN)

katarinka136
9. mar 2017

minuly rok som bola na rodicovskej dovolenke a mala som aj prijem ako financny agent cca 1600€; mam podat DP? budem platit odvody do zdravotnej poistovne? ak ano, ako sa rataju?

lucka_ke
10. mar 2017

@katarinka136 do 1901,67 nemusíš podávať

cukruszuzka
10. mar 2017

@lucka_ke prosím ťa ako to vlastne je? ja som bola na RD do 24,9,2016
od 8,1,2016 som zamestnana, bolo mi povedane aj pri podavaní daňového žeby sa mi mala nieja čoiastka vrátiť :( no opak je skutočnosťou,ked som bola na RD a pracovala nemala somniejaku uľavu na daniach ?Ja už neviem každy mi niečo iné povie :(

evittam
10. mar 2017

@cukruszuzka Ulava na daniach kvoli tomu,ze si na RD nie je. Tebe bola mzda normalne zdanena a nemaju ti co vratit.

lucka_ke
10. mar 2017

@cukruszuzka úľavu ti uplatňoval mesačne zamestnávateľ, pozri si výplatnú pásku
manžel si na teba môže uplatniť odpočet za mesiace počas RD, akurát musí brať do úvahy tvoje príjmy zo zamestnania

cukruszuzka
10. mar 2017

@lucka_ke
@evittam dakujem tak čo za dristy mi povedali :( no musím pozrieť ale nemám pocit žeby som mala mensiu daň Ale aj tak ďakujem za vysvetlenie a pozriem tie pásky 🙂

evittam
10. mar 2017

@cukruszuzka Ako chces prist na to ci si mala mensiu dan? Dan je pre kazdeho rovnaka -19%. Ak ti uplatnovali mesacne nezdanitelnu cast tak ti nemaju co vratit. Je otazne kto ti co povedal a ako si to ty pochopila.😉

david93
10. mar 2017

@cukruszuzka na mesačnej výplatnej páske máš uvedenú nezdaniteľnú časť vo výške 1/12 z ročnej sumy na daňovníka, čiže keď si to spočítaš za 12 mesiacov máš už zohľadnené celú ročnú nezdaniteľnú časť na daňovníka

sadul
13. mar 2017

baby, poradte, plynule som prechadzala z RD prvej dcerky na MD k druhej dcerke, po 7. mesiacoch opat na RD..manzel si chce na mna uplatnit Nezdanitelnu cast zakladu dane na manzelku, je povinny uviest moje vlastne prijmy do DP(matersku a prispevok na starostlivost o dieta)?su vsak v sume vyssej nez je 3803,33eur, teda dan si aj tak neponizi o tych 3803,33 eur..a spravi mu to akurat to, ze nedostane nic, lebo dan ktora mu vysla zo zakladu danu je vo vyske jeho preddavkov na dan..teda..to ze ma vobec uviedol vo svojom DP mu zrusilo vyplatenie preplatku preddavkov, ktore mal za rok 2016..neviem ci som to uviedla zrozumitelne..proste..musi ma uvadzat v DP? musi priznavat vlastne prijmy manzelky? dakujem za odpoved..

sticker
evittam
14. mar 2017

@sadul Nie nemusi. Moze. Ale do prijmov odpocitatelnych od NCZD na manzelku sa pocita len tvoja MD, prispevok na starostlivost o dieta nie.
Ci sa mylim @majusqa77?😉

evittam
14. mar 2017

@sadul A ak mu vysla dan vo vyske preddavkov,ktore odviedol tak to,ze ta uviedol v DP mu nezrusilo ziadne vyplatenie preplatku. Lebo ziadny nemal.

majusqa77
14. mar 2017

@evittam veru neviem. Ako davka je uvadzany len rp, nie prispevok

majusqa77
14. mar 2017

@evittam kravinu som napisala. Ten sa nebude uvadzat. Ale druha vec je, ze tym padom nesplna podmienku, ze je ososba starajuca sa o dieta (poberatel rp) a podla mna nieje narok na nczd na manzelku

evittam
14. mar 2017

@majusqa77 No ale za obdobie MD+RD moze, ci?

majusqa77
14. mar 2017

@evittam rd ak berie rp ano. Ak prispevok, tak podla mna nie

evittam
14. mar 2017

@majusqa77 A ci ona nemysli len ten prispevok na starsie dieta do 3rokov pri narodeni druheho...
@sadul

majusqa77
14. mar 2017

@evittam tak to uz netusim 🙂

sadul
14. mar 2017

@evittam ano myslim🙂

frankgoespro
28. mar 2017

Prosim o radu: Budem si robit DP za seba (cely rok zamestnany), kde chcem zahrnut aj dieta (2,5 roka) a manzelku, ktora cely rok 2016 bola iba na rodicovskej, kde dostala cca 4554,40 € (2116 € z Ceskej republiky a 2438,40 € zo Slovenska). Ako a kde mam zadat tuto ciastku 4554,40 € ak vobec ju mam niekde zadat? Dakujem za pomoc.

lucka_ke
28. mar 2017

@frankgoespro je niečo z tej sumy materské? alebo je to celé rodičovský príspevok?

lucka_ke
28. mar 2017

@frankgoespro už vidím dieťa má 2,5 roka, čiže celé rodičovský
rodičovský príspevok sa nepočíta ako príjem manželky, čiže nikde nedávaš, na manželku si odpočítavaš 3803,33 Eur, na dieťa uplatníš daňový bonus ak si splnil podmienky

frankgoespro
29. mar 2017

@lucka_ke Dakujem krasne za odpoved, podla toho som si aj vyplnil DP. Staci, ze do policka dodatocne info/vypocty dopisem, ze manzelka bola cely rok na rodicovskej, alebo musim aj prilozit papier, kde je uvedena tato informacia aj sumy? Zaroven ak prilozit - musi byt original alebo kopia? Dakujem

lucka_ke
29. mar 2017

@frankgoespro podľa metodického pokynu daňového úradu nemusíš prikladať žiadny doklad ohľadne manželky, ale z daňového úradu si môžu dožiadať potvrdenie z úradu práce o poberaní rodičovského príspevku

clauduska17
30. mar 2017

Vie mi prosim niekto poradit. Otec dietata si.moze uplatnit bonus na dieťa ak maju rozdielnu adresu???

evittam
30. mar 2017

@clauduska17 Ano. Ak splna podmienky naroku a ziju v spol.domacnosti.
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...

clauduska17
30. mar 2017

@evittam žijeme spolu v jednej domácnosti ale on ma trvalý pobyt este u rodičov a je zivnostnik

evittam
30. mar 2017

@clauduska17 To nevadi. Moze si uplatnit DB. K DP treba prilozit kopiu RL. My to mame tak isto😉

clauduska17
31. mar 2017

A urobila som chybu ze som si nepodala daňove?? Prvych adi 10dni v january 2016 som bola pn a potom som hned prešla na matersku? Dakujem