Rodičovský dôchodok
Ste tu aj take čo ste sa rozhodli že nesúhlasíte aby ste platili isté percento rodičom na dôchodok?Stačí ísť na sociálku a oznámiť im,vypísať papier že nesúhlasím?Bola som rozhodnuta že nie,no kamarátka ma trochu zmiatla.Ze ako môžem byť taká špina a nepomoct rodičom.Otca nepoznám,nechal nás keď som bola malé dieťa.A s mamou sme nikdy nemali dobrý vzťah,vychovávala ma babka.Dlhe roky sme neboli s mamou v kontakte,no poslednú dobu sa zaujíma o mňa,o vnúčatá.Tak neviem.Podla čoho ste sa vy rozhodli či budete alebo nie prispievat rodičom?
@andreakotesova
@luliu dakujem, tak mamca jej to preposle🙏
@sasa1310 aha. ja som to nijako nestudovala ani sa nezaujimala kedze mi to bolo vlastne jedno. rozhodnutie rodicov nam bolo oznamene pri obede a my sme uz len isli na soc.poist. ked sme mali aj ine vybavovacky. a mnou spomenute argumenty mam z toho obeda, tak neviem ci si myslia ze mame viac alebo menej ako 1500. ale dakujem za vysvetlenie 🙂 ani o limite 22e som nevedela. to si ozaj nevsimnu ci by sme prispeli alebo nie (ratala som aspon cca 50tku pri vyssich platoch deti)
@zuzanka.zuzu moji rodicia majú 3 deti. Keď od každého dostanú aspoň 20 eur, tak maju o 120 eur mesačne viac a to už je slušná suma. Aspoň budú mať naviac na zaplatenie poplatkov. Moji rodicia si vážia každé euro, zbytočne nerozhadzuju, ale ani si nepoziciavaju, nepytaju.
A dôchodcom dôjde papier poštou domov kde bude písané koľko dieťa zarába a aká suma z platu pôjde im či ako to?Mojej mame chodí dôchodok na účet.Ma vyšší dôchodok ako ja plat plus má aj výplatu keďže chodí ešte do roboty.Nema hypotéku,minimu platí za elektrinu a vodu,žiadne iné poplatky.Otec ten si hneď prepije peniaze.Fakt rozmýšľam či im prispievať.
@andreakotesova napríklad moj brat je policajt, od neho našim nepríde nic, keďže policajti neodvadzaju dane do sociálnej poisťovne, oni majú svoj vlastný iný fond.
A neviem ako to je, ale počula som, že tým ako sa bude z našich odvodov prispievať, tým sa bude aj nám krátiť suma co sa potom našich dôchodkov bude týkať.... Tak ja už neviem. Ja som mamu poprosila, že keď jej príde tento vymeriavací papier, tak nech ho neotvara, až keď budem s nou, lebo fakt si neželám, aby vedela koľko zarábam.
@andreakotesova a? nie su o nic lepsi ani horsi nez nasi. akurat nasi maju aj ine prijmy nez dochodky tak na 22e nie su vobec odkazani ako som uz pisala. ci co si tym chcela povedat?
@hrabovo samozrejme, ze sa ti kráti tvoj dochodok, peniaze sú z 2.piliera plus znižuje sa osobný dôchodkový bod pre výpočet dochodku. Cize ked sa porovnas ty s tvojou matkou napr.,
pri rovnakých príjmoch aj všetkom ostatnom ty budeš mat nizsi dôchodok ako ona, chapes? Snáď si nemyslíš, ze Krajniak tie peniaze vytlaci na tlaciarni v pivnici na ministerstve? Treba ich niekomu zobrat predsa.
Naši si pri tom klepali na čelo, v živote by od nás ako detí nevzali ani cent a celé im to príde padnuté na hlavu. Môže to dôchodca niekde oficiálne odmietnuť??
@hrabovo tak policajti, vojaci a spol. majú zasa iné benefity.
@zuzanka.zuzu že si vážia každé euro, nič viac 😉
@hrabovo toto nie je tak celkom pravda. Akurát sa spomalí rast ADH, rásť ale každý rok bude.
@hrabovo iba za tento rok to dostanú naraz. Od januára 2024 sa bude vyplácať mesačne.
Podla mna v poho zrus 🙂 keby sa o mna nezaujimali a mala zly vztah, tiez to zrusim 🙂
@lienka.7 daj link k tomuto tvrdeniu, dakujem
Kamarátka nech sa stará o seba, ťažko to pochopí niekto kto nemá s rodičmi problém.
@tiezjedna však nech im to vyplácajú a môžu ten príspevok dať nazad deťom.Nam už svokrovci a rodičia povedali, že si nenechajú tie príspevky.Budu ich dávať vnúčatám, že nech si kúpia z toho,alebo zaplatia, čo budú potrebovať (nejaké oblečenie, obuv,do školy keď niečo treba, pomôcky)
@kvietocek87 o to nejde. Ide o to, že tento "príspevok" zníži tvoj základ pre výpočet dôchodku. A to budú ďaleko väčšie peniaze ako symbolický príspevok. Dôchodková reforma začala... 🙄
@tiezjedna akurát bude trosku pomalšie rásť ADH, ale rásť bude. Týka sa to všetkých, ktorí prispeli, ale aj tych, čo neprispeli rodičom.

@kikushaa to sa nedá.
@vinkel nad tebou je obrázok zo soc.poist.