Ako efektívne riadiť rodinné financie pri prerábke domu?
Ahojte, chcem sa vám len rozpovedat. Co mi poslednou dobou chodí po hlave. A možno chcem len počuť názor od iných. No vec sa ma tak ze s mužom sme si dali pred 3 rokmi sľub, že ak otehotniem tak sa postaráme o to aby našej dcérke nich nechýbalo. Keď som otehotnela muž odišiel do zahraničia aby sme si ten sľub splnili. Ja som ostala bývať u jeho rodičov. Po dvoch rokoch sme sa na šetrili a kúpili rodiny dom. Šetrili sme extrémne na všetkom keďže obaja nepochádza mé z nejakej bohatej rodiny. Obe naše rodiny, žijú primerane. Ale mi sme to pre naše dieťa chceli zmeniť. No prišla prerabka, ďalšie peniaze. Takže odišiel do Nemecka, aby sme ten dom mohli rekonštruovať. Trvalo 5 mesiacov kým sme si mohli dovoliť dat spraviť nové kúrenie. Potom nasledovalo zasteplenie a pod. A teraz nasleduje nábytok, spotrebiče a pod. Lenže ja sa pri tom vyberaní cítim veľmi blbo. Keďže sa mi páčia veci ktoré sú drahé a hovorím si. Že prečo si to idem kupovať, keď niektoré rodinní ktoré majú viac peňazí a si to nekupia. Proste bláznivé myšlienky mam aj keď sa mi to veľmi páči a mohla by som si to dovoliť. Ale citom sa zle ako keby som robila chybu. Muž mi povedal kúp si akýkoľvek gauč mne sa zapáčil jeden stojí 1700e a si stále hovorím mam na to? Co keby som som si. Mohla kúpiť gauč za 500e a aj by nám ostalo a mohla by som aj niekomu pomôcť. Rodine príbuzným. Ja už neviem kde mi hlava stoji. Aj sa obávam keďže sa teším kedy tam pôjdeme. Bývať. Aby sa do vtedy niečo zlého nestalo. Alebo nedaj bože by sa nám tam zle bývalo a mi sme do toho toľko investovali. Hlavne muž, nebyť neho tak nič stoho ani nemáme.
Je to vas dom, vase financie, ako s nimi nalozite je iba vase rozhodnutie. Pokial sa aj manzel stotoznuje s tvojim vyberom, nevidim nic zle na tom, ze si do vytuzeneho domu chces kupit pekne a hlavne kvalitne veci. Gauc za 500€ vam vydrzi tak par rokov... Kupovat lacne a nekvalitne veci sa nie vzdy vyplati.
Samozrejme netvrdim, aby ste nejako zbytocne rozhadzovali, ale podla toho co pises, tak setrit viete a pravdepodobne sa snazite hospodarit rozumne. Nemaj vycitky a zariadte si dom tak, ako ste vzdy chceli!
On maka a ty musis vsetko obstarat sama doma… takze z casu na cas sa mozete odmenit napr tym gaucom. Na druhej strane by som zaroven aj pozerala do buducnosti … nechcela by som byt cely zivot “slamenna vdova” clovek si zvykne na € ale roky plynu …
O fotelku tu nejde tu si kup aku chces ake mne tu vyskakuje kontrolka ze je celkom mozne ze sa ti manzel z toho zahranicia nevrati nikdy. Si na to pripravena takto furt fungovat? Lebo nerobite nic aby ste sa uzivili spolu doma a "na dome" bude furt nieco treba nieco nove platit az do konca vasich zivotov. Budes slamena vdova a on si tiez moze casom zvyknut na to zahranicie a tie vyhody vacsieho prijmu a single zivota mimo rodiny.
Podľa mňa si sebecká materialistka. Kupuješ si veci, na ktoré nemáte s ospravedlnením, že to robíš pre dcéru (ak by ste na to mali, pracuje tu na SK a ste plnohodnotná rodina a nemusíte extrémne šetriť).
Tvoj muž ti sľúbil, že jej dcére nebude chýbať nič - on nie je podstatný v jej živote? On je ešte menej ako nič? Aký budú mať vzťah, ako budete fungovať, keď prestane pracovať vonku? Tvoja dcéra ho nepozná a vy sa postupne odcudzujete. Len pre materiálne veci, ktoré nepotrebujete. Smutné ☹
A dalsia vec, ked si pisala, ze mas/budes mat malu dceru, tak s tym gaucom opatrne. Pri detoch sa vie lahko zaspinit/znicit, takze treba vyberat aj s ohladom na to.
@aspergerka trochu tvrdé ale pravdivé. Pár rokov v zahraničí, ešte chvíľu,ešte trochu, lebo vždy treba niečo, a brnk - detstvo a mladosť fuč.
Ja nechápem to naháňanie sa za domami, prerabkami - to všetko ťahá nekresťanské peniaze, radšej šikovný byt a zdieľať rodinný život spolu, nie stovka km od seba
Ja teda len k tomu gauču, máme gauč za 2000e (čo nie je podľa mňa úplne najdrahší) a vyzerá po 10 rokoch ako novy, 4 ročná od narodenia skáče po ňom každý deň a nemá jedinú preliačeninu. Veci ktoré vám majú v dome slúžiť dlhšie vyberaj tak aby boli kvalitné.
treba si uvedomit, ze nahana sa za peniaze , aby ste si kupili veci, ktore vlastne ani nepotrebujete a stracaju hodnotu , namiesto casu s tebou a dcerou. a aby dcere nic nechybalo? to je len taka vyhovorka, materialne jej mozno nechyba ale moze jej chybat otec a kompletna rodina. ale chapem to sa teraz nenosi
Nikdy nepochopím tie manželstvá kde je muž väčšinu času niekde v zahraničí za prácou. Považujem to za cestu k odlúčeniu a následne k rozvodu.
Viete o tom že sa dá žiť šťastne aj so slovenskými zárobkami a bez vlastného domu? Dieťa je takisto lepšie vychovávať v striedmosti, ale otec aj mama spolu doma žijúci rodinným životom. Čo si vlastne predstavuješ pod pojmom "aby jej nič nechýbalo"?
Úprimne,asi pred cca 13 rokmi sme s mužom stali tiež pred rozhodnutím,že pôjde muž do zahraničia aby našetril na dom. Ale ja som to odmietla,nechcela som aby sa muž nahánal niekde ďaleko,kde nem a pohodlie domova a ja sama na Slovensku. Tak som ho radšej všemožne podporila v podnikaní,šetrili sme a dom sme si aj tak postavili, teraz má na Slovensku celkom fajn prácu a sme stále spolu ako rodina. A nikdy som nemala zlý pocit keď som hocičo kupovala,lebo sme sa na Tom podieľali vždy spoločne. Na začiatku bývania sme mali niektoré veci zdedene,alebo aj nase,ale malo ktorý nábytok bol nový a až teraz keď žijeme v dome 7. Rok tak idem kupovať nový gauč aj jedálenský stôl a bude nas to stáť do 4 tis. Nenechavaj muža zbytočne dlho makať v zahraničí lebo návrat bude ťažký,až keď možno vôbec.
Ja to vidim takto, 5 mesiacov setrite na kurenie a ty povies, ze si mozes dovolit drahe veci? No ved ok ked myslis, ja si naopak myslim, ze keby ste na to mali, nechodil by manzel makat do zahranicia. Ja by som sa na tvojom mieste uskromnila. Rodina nie je kompletná ale hlavne ze bude dom? No neviem, podla mna idealna cesta ako si nieco pokazit…na tomto sa da tak dovadit ked raz niektoremu (najskor chudakovi chlapovi) prasknu nervy.
Je rozdiel mať dom a mať domov. Nezáleží na cene gauča,malo by ti záležať,aby mala dcéra hlavne otca,to jej bude v budúcnosti najviac chýbať.
Chcú aby dieťaťu nič nechýbalo,ale bude jej chýbať otec🤦
Logika niektorých ľudí je fascinujúca.Hlavne,že bude na gauč.
Autorka....radšej by som mala gauč z bazaru a hoc aj roky nedokončený dom,ale muža by som mala doma
Nič na svete nie je dôležitejšie ako rodina
Ja chcem ocenit, ze spolocne ste sa dohodli a usporili na dom. Nikdy nevyhovies kazdemu co sa tyka nazoru. pytala si sa na gauc. Ak manzel suhlasi a ste s tym ok obaja...tak by som kupila..je to vasa volba. Nemaj zly pocit, je to iba gauc...a peniaze su tiez relativne v porovnani s inymi vecami v zivote. Keby nesiel do zahranicia, zase by ludia hovorili , ze nezijete v dome, ale iba v byte. Alebo ze si nesporite na dom....vzdy sa najde nieco co ludia okomentuju. Kazdy mame inu cestu.
Pokial spolu hospodarite o rozumiete si vo financiach....tak si obcas mozete vyhodit z kopytka....zvlast ked do noveho idete..vzdy je fajn aj zlata stredna cesta...pokial mate financnu rezervu. Podla mna viete obaja dobre ci si ho kupite alebo nie 🙂
Ono je blbe, ze to vsetko je za cenu, ze dcera vyrasta bez otca. Teraz na rodicaku si kludne mohla zbalit seba a dieta a ist tam s nim... zaspavat spolu, vstavat spolu, starat sa o dieta spolu... takto to, za co on "bojuje" a na co maka, vlastne nema..ziije ako slobodny a ty ako slobodna mamicka... taketo vztahy malokedy dlhodobo preziju a hlavne nevies vratit cas a dcere vysvetlit, ze ano chceli sme pre teba pekny dom, tak si otca vidala styri dni v mesiaci... co sa tyka gauca, kup si aky chces, neni absolutne ziaden dovod, ze preco nie... ale zvaz ine veci...chysta sa muz vobec vratit a prestat pracovat v zahranici, ked sa prestahujete do domu? Znesie to, ze tu bude zarabat mozno polovicu toho, co tam? Ked ste si na to takto zvykli?
Super nápad, otehotnieť a otec dieťaťa odíde, aby ste mali super dom 🙄 no radšej by som bývala skromne a s manželom a deťmi, ako v dome a bez muža ... Žiadny majetok nestojí za to, aby rodič nevidel vyrastať svoje dieťa ... Smutné ...
Chcete aby dcére nič nechýbalo, ale to podstatné jej chýba a to otec
Nenechala by som kvôli domu manžela NIKDY odísť do zahraničia. Kvôli existenčné kríze áno,ale nie kvôli kúrenie,gauči,kuchynskej linke,....ale tak ste si to zariadili VY a toto som ja. Mne by v takomto prípade (a myslím aj dieťaťu)stačil byt prerobený a zariadený v rámci finančných možností. Ale opäť to som ja!keď tebe vyhovuje že muslz je preč ale máte dom💪kľudne prečo nie. Ale tiež mi to príde všetko ako ospravedlnovanie sa že to chces pre dcéru. Manželstvo,partnerstvo je kde?na ktorej pozícii v tvojich prioritách?u mňa úplne hore. Preto by toto u mňa neprešlo ani omylom.deti sa zariadia ale MY žijeme tu a teraz. Život je krátky.
podľa toho čo píšeš, keď ste sa tak dohodli a držíte spolu, funguje vám vzťah, a povedal, že kúp si gauč aký chceš...
ja by som sa netrápila...ak to mám brať ako prechodné obdobie a už v zahraničí nebude pracovať, keby si si kúpila gauč za 500, sa ti za 5 rokov vysedí, pokazí...
kvalitný gauč vydrží, do domu sa oplatí investovať, nemáš to na 5 rokov,
mne by skôr vadilo a zaoberala by som sa tým, že ako dlho bude toto obdobie trvať, ja niesom z tých žien, že sa musím starať sama úplne o dieťa, zapájam muža maximálne ako sa dá, aby mal vzťah k deťom aj keď budú väčšie aby chodili aj za ním napríklad po rady...čo z toho domu, keď bude prázdny v budúcnosti😕
No dobre... Teba zaujíma aký si mal kúpiť gauč, či za 1700e alebo za 500e,ale nezaujíma ta vás vzťah, vás spoločný čas aj výchova, život pretečie pomedzi prsty ako voda a ten opravený dom s gaučom si do hrobu nikto nevezme, až potom si uvedomí skutočnú hodnotu. Ja fakt obdivujem chlapov, čo toto robia a ženy niste,doma...
ona sa tu pýta na gauč a vy jej tu naložíte že dieťa nežije s otcom 🤐
@puertorico mala sa opýtať len na gauč a nerozpista jej celú životnú situáciu...
“Tak sa postaráme o to aby našej dcérke nich nechýbalo.” - tak len dajte pozor aj na to, aby jej nechýbal nakoniec otec, keď bude vždy odcestovaný.
Muž odišiel do zahraničia, aby zarobil na dom. Na kúrenie ste šetrili 5 mesiacov. Túžiš po drahých veciach, ale gauč za 1700e sa ti zdá byť drahý… Čo sú potom gauče za 5000e a viac? Ale to je v podstate jedno, pointa je, že každý môže mať vnímanie peňazí nastavené inak, čo je úplne v poriadku, ale pouvažovala by som nad tým, ako to máte nastavené. Takýmto štýlom bude tvoj muž v zahraničí nonstop, lebo podľa toho, čo si napísala súdim, že ten zárobok asi nebude až taký veľký, aby potiahol ešte rok-dva a ste za vodou…
Mna skor zarazilo, ze kupis radsej lacnejsi gauc a zo zvysku niekomu pomozes. No, tak to by ma, ako Tvojho muza viac zamrzelo. On robi a Ty by si to rozdavala.
Opäť téma, muž v zahraničí lebo dom...srat na celý dom, ak nemáte byť spolu...čas ide rýchlo, veľmi rýchlo....choďte na byt, muž prácu na sk a žite spolu, nech ťa vidí ako ti rastie bruško, ako dieťa kope...toto sú momenty, ktoré sa nikdy nevrátia ...a pribudnú ďalšie ak bude preč
Mna by viac trapilo, ze nezijeme spolu ako rodina, nez to, ci je gauc pridrahy..
@puertorico nalozite? Ved sa nepyta na nic konkretne, takze prirodzene sa komentuje to, co koho uputa..