Rodinný rozpočet - prvé bábo
Ahojte, neviem, či to tu bolo, ale ............
budem mať prvé bábo, viete mi poradiť, aké výdaje môžem očakávať pred narodením, a potom dalšie?
este tehotna niesom ale tiez uvazujeme zo snubencom ake su to vydaje vsetko..aspon tu postielku kociar s rodiny ma kto dat aj vecicky ale babo rychlo rastie uff..a potom ze na slovensku klesa porodnost ☹
Hm..napíšem ti čo mňa prekvapilo... ako sa narodil synček, začali sme viac prať, kúriť na vyššiu teplotu, v pri kupkaní sme mali pustený ohrievač, začalo sa doma aktívne variť... a všetko tie vcelku normálne veci...nič divné až na to, že po roku nám začali chodiť straaaašne nedoplatky za vodu, elektrinu, plyn... pre mňa jednoznačne ponaučenie, že nabudúce budem s týmto počítať a dám si zvýšiť mesačné zálohy 🙂
@intrograla ta voda aj mna prekvapila, lebo to nie je len pranie, ale hlavne - ostanes doma, cize chodis na wc len doma, ruky si umyvas, flasky, cumle, hrkalky... furt kvoli niecomu pustis vodu - je to rozdiel od toho, ked ste obaja vacsinu dna v praci...
noa vybava sa da tazko odhadovat, niekomu staci to porodne, niekomu by ani viac prispevkov nestacilo...
plienky potrebujes x mesiacov, ked kojis, aspon UM nekupujes... oblecko sa da aj lacne, netreba az tolko, lebo potom zistis, co vsetko babo ani nemalo na sebe... hraciek vela netreba, lebo vela toho podostava dieta na sviatky od pribuznych, potom sa to len vala po byte.. cize je to o prioritach, dieta nemusi byt drahe, ale ak mu chces kupit vsetko, tak sa da aj "nedoplatit" - zalezi na vas, co chcete a co nie, tych veci, co "sa musia" zase az tolko nie je, na zaciatku, potom ako rastie, tak ja osobne mam pocit, ze tych vydavkov pribuda
Ďakujem kočky za vaše príspevky.. v podstate jediné čo som od tohto príspevku očakávala boli a sú vaše skúsenosti. Ja som si plne vedomá, že nebudem mať presne takú isté výdaje, aké ste mali vy. Len som chcela vedieť, aké sú tie vaše a skúsenosti s tým spojené.
@quixik skús si to tak spísať, že čo bude potrebovať a popiš si k tomu sumy. Rôzne zoznamy nájdeš na nete.
Ak Ti má kto požičať postielku, už to môžeš škrtnúť.
Kočiar - nový alebo z bazáru? Napíšeš sumu.
atď.
Samozrejme oblečenie, plienky, autosedačku, vaničku, možno aj komodu/skriňu na veci, prebalovačku, odsávačku (na mlieko, soplík), niekto má elektronickú pestúnku, hojdacie kresielko, kolotoč nad postielku, kolíska, monitor dychu, nosič (manduca) .....
Záleží čo chceš, či len základ alebo aj nejaký ten nadštandard.
A zvýšenú spotrebu energie môžem potvrdiť.
pri druhom som si overila, ze dieta toho vela nepotrebuje. Kocik nam bol skoro zbytocny, vacsinu sa nosil v satke, spi s nami v posteli, plienky mame latkove, oblecko sa da lacno v bazare, my sme toho podelili mraky, flasu sme "potrebovali" asi 2x, masticky ci ina kozmetika iba minimalne (stale mam ten jeden krem co som kupovala v sestinedeli). Najviac ma stoja kruzky - plavanie, joga a potom topanky, kedze sme presli na barefoot 🙂
pred narodením druhého dieťaťa sme s vyššími výdavkami rátali,ale nie až s takými ako v skutočnosti boli, keďže som kojila len mesiac tak samotné mlieko, vyjde niečo cez 80 Eur na mesiac a to skoro polovicu hradí poisťovňa, dojčenská voda, lebo to mlieko treba v niečom aj zarobiť, plienky, samozrejme každý mesiac sa niečo vyskytne takže v lekárni sa do 100 Eur mesačne zmestíme.... viac sa perie, viac prášku na pranie sa minie, voda.... Aj to oblečenie treba nejaké kúpiť, keď len v sekáči, ale ani tam to nie je zadarmo ....A to nehovorím, že keďže som doma tak sa aj varí častejšie.... a materská nie je žiadna výhra keďže tvorí len 70% z platu....takže teraz zvažujeme odklad splátky hypoteky a po pol roku s radosťou do práce 😲
Nas vysla vybavicka do 700€zbytocnosti sme nekupovali a ani kocik za tisice babo nepotrebuje
http://www.sikovnamamina.sk/vybava-pre-babatko/
aj tu je celkom fajn zoznam. Lebo niektoré veci Ta ani nenapadnú 🙂
@quixik ak by si chcela vsetko nove tak tych 1500-2000€ prvotna vybava.. myslim,ze urcite nebudes kupovat vsetko nove,nieco dostanes,nieco kupia babkovci a ostatne je na tvojej sikovnosti ako si pozohanas.. u mna asi jedina vacsia polozka,ktoru budem chciet novu je postielka ( 200€ so vsetkym,kedze som si ju vysnivala a taku ju chcem)ale to je len o tom ze ja chcem taku a inu nie.. Kocik sa da zohnat pekny aj do 200€.Chcela som novy,ale babo v hlbokej vanicke a vajci bude mozno pol roka.. Potom kupim sportovy a v tom bude travit dlhsie obdobie..Takze zbytocne dam 600 € za kocik ktory vyuzijem pol roka..
mi asi ako @robin30 kopa veci po deťoch v rodine a aj po mne🙂 plienky používam látkové- ušanujete, ale je s tým robota.
po narodení kopu vecí podostávate na opáčky, aj oblečenie, hračky, plienky... starí rodičia vždy radi dajú niečo vnúčaťu k sviatku... tak si môžete poručiť čo by sa vám hodilo
ďalšia kategória čo tu nie je veľmi spomínaná- lieky. ak ti náhodou dieťa ochorie, alebo bude mať problém s trávením... peniažky sa len tak sypú, to isté umelé mlieka alebo očkovanie navyše
a teda samozrejme to zvýšenie spotreby v domácnosti ako tu bolo písané.
barefoot =na boso 🙂
Tato otazka je tazka a z casti sa na nu neda odpovedat.... ja som napr narast energii nepostrehla :D varila som kazdy den,tak ako varim dnes,napustala som si kazdy vecer vanu,teraz sa sprchujem,takze na vode usetrim :D kurenie ide na plne pecky odjakživa :D som zimomrava :D jedine co,tak ano viac sa perie... k vybavicke.... no podla coho,co ocakavas. Napr ja som si nepotrpela na postielke. Postielku ma este po mne,manzel ju prebrusil,nalakoval a je ako nova. Matrac a veci do nej som si kupila nove. Samozrejme chcela som cisto kokos matrac a baldachyn.... drahšie veci,nemusela som,chcela som. Pre mna bolo podstatne mat dobry kocik a kvalitnu autosedacku. Dokazes kupit od 50 do 200e(autosedacku myslim) dobry kocik vies kupit uz za 400e. Dalej je tu otazka ci chces monitor dychu. Ja som chcela,stal ma vyse 100 eur. Mozes prebalovat na posteli,no moje krize su viac ako peniaze a tak som chcela pultik. Vanicku mozes mat,ale aj nemusis,vies okupat aj v umyvadle. Potrebujes odsavacku na sopliky. Tu je to tiez o tom co si vyberies. Potrebujes veci na krmenie. Oblecenie,ak je dietatko.zimne,je to viac peniazkov. Otazka je ze aku kozmetiku chces pouzivat ci niveu za 4 ecka,alebo veci z lekarne kde ja miniem na kozmetiku aj 100ku :D. Otazka budem pouzivat pampers alebo ? Vsetko je o tom co si vyberies. Moj uplny zaklad bol : veci do postielky,kolotoc nad postielku,prebalovaci pult,prebalovacia podlozka na pracku,vanicka,podlozka,stojan na vanicku,kocik 3kombinacia,fusak,deky,oblecenie zakladne,kombineza,teplomer,monitor dychu,odsavacka soplikov na vysavac,flase,sterilizator,cumle,noznicky na nechty,kefka na vlasy,kozmetika,50 latkovych plienok,perinka,spaci vak ccc 2500 eur
Hned z porodnice som volala manzelovi ze potrebujem odsavacku mlieka to bolo vyse 170 eur,doma som prisla nato ze bez elektrickeho kresielka ,,neprezijem,, skoro 200 eur....za tri mesiace stolicka na papanie.... vsetko je o tvojich potrebach a narocnosti
@zdena12345 ja som kupovala vsetko nove lebo posledne mam 10rocne dieta chalana a cakame babu ziadne vecicky mi neostali akurat autosedacku mam od brata on este mal po svojom synovi odlozenu postielku mam z bazara muz nanovo vymaloval matrac novy za 27€ kocik 279€bol najdrahsia polozka
Tiez som pri malej kupovala vecicky ale tak ja som kupovala vecicky v tescu vzdy som co si hodila do kosika plus aj v lidli kocik cez bazos tam sa najdu kopec peknych po jednom dietati za par eur postielku a madracom novu prebalovaci pult s komodou tiez z bazosu plienky zavinovacky v obchode.no a ked sa babo narodi tak umele mlieko plus plienky a to je vsetko.a veci naozaj vela netreba prvy rok dieta rastie ako z vody vela veci ani nestihne ponosit.a celkova suma veru neviem.nezapisovala som si to a este hygienu vanicku mydielka olejceky.
@quixik urcite pri prvom dietati su vacsie vydaje, ale da sa vsetko zohnat aj lacnejsie urcite mas kamaratky co maju deticky pozicaju oblecenie, kocik aj postielku ja som vela mala od rodiny najstarsi mal novy kocik , postielku sme mali este po nas nanovo sa len natrela a posluzila, vecicky sme mali pozicane a dlho som kojila takze ani mlieko som kupovat nemusela

neviem v akej výške je aktuálne pôrodné ale myslím že tá suma ti vystačí len na základ.. a pýtať kolko stojí výbava je asi taká otázka ako ked sa opýtaš,kolko stojí auto..
od 500-2000,-