icon

Rozdelenie financií medzi manželmi

18. mar 2026

Ahojte.
Robim na polovicny, mam ciste 600 €, manzel plny za 2600€.
Domacnost nas stoji 1900€.
Manzel dava na rozpocet 1300€, ja 600€.
Manzel plati jednorazove vydavky, ked sa pokazi pracka, ci iny spotrebic, alebo opravu. Malo by mu mesacne ostavat 500€, uprimne, neviem kde tie peniaze su.
Ked sme chceli ist na dovolenku, vraj nie su peniaze.
Chce aby som sla na plny uväzok, aby sme mali viac penazi, ze si prerozdelime povinnosti tak, aby som to zvladala.
Na cistom teda budem mat 1200€, on 2600€.
Nevidim vsak pointu, pretoze stale bude mat prijem viac ako polovicu v porovnani so mnou,
takze rozdelenie do rozpoctu 1300+600 sa mi zda byt ok.

Co si o tom myslite?

anonym_777d0e
19. mar 2026

Ja mam 900momentalne,ked sa veci pohnu bude to 1400,manzel 2500,styri deti,tri auta, jeden ucet.Nikdy ani slovom ma nevydeloval,skor dopraje nam ako sebe.Aky je dovod polovicneho uvazku?Zarabas malinko.

anonym_2b29d8
19. mar 2026

To nikoho nezaujima, kde konci polovica jeho vyplaty? Ona da vsetko do domacnosti (teraz neriesim, ze je zo malo, na polovicnom uvazku sa asi pre nieco spolocne dohodli, teraz ju posle na cely a ona bude musiet dat asi znova vsetko do domacnosti a nic nenasetri?) a jej neostava nic na setrenie. On da polovicu vyplaty a sem tam ked nieco vacsie odide, zaplati to (ale zas... spotrebice neodchadzaju kazdy mesiac)... Tak kde koncia tie peniaze? Ak maju byt financie spolocne, preco ona nema tiez pristup k tomu zvysku, nevie kolko, kde ma odlozene/utratene?

zmrzlinka2021
19. mar 2026
@margotka17

@zmrzlinka2021 možno má na to dôvod, že má iba polovičný, nie plný pracovný pomer. Nie každá žena dokáže zarábať úmerne k manželovi, ale manžel ju nenechá bez financii. Musia to vyriešiť spolocne. Neviem, ja som manžela posúvala vždy do predu, verila som v jeho schopnosti, šikovnosti. Sadli sme si, prebrali možnosti a šiel študovať externe popri práci. Všetko máme spoločné, nič nedelime.

@margotka17 otázne je prečo sa ona nikam neposua, nemá žiadne ambície.kazdopadne zarobiť 600 eur a frflat je pre mňa nepochopiteľné. Žije v podstate vyšší štandard ako zarobí.

anonym_806a33
19. mar 2026

Ja by som v prvom rade poradila dohodnut sa s manzelom na tom, ze si aspon zo tri mesiace budete viest domace uctovnictvo. Aby ste vedeli kolko penazi vam odchadza na stravu, drogeriu, lieky a doktorov, vydavky spojene s bytom, poistky, auta, zabavu, oblecenie atd. A mozno tym ziskas odpoved na otazku, kam mizne 500 eur.
Modelov ako manzelia prispievaju do domacnosti je viac, kazdemu to vyhovuje inak. Napr. my sme vzdy mali kazdy svoj ucet, prijmy boli podobne, neskor rozne (hlavne na rodicaku), ale proste kazdy plati nieco vzdy, nieco podla situacie, niekedy minie manzel svoju vyplatu a ja mu poslem z mojej, lwbo proste v ten mesiac platil vacsinu on… peniaze co usetrime extra investujeme…zaznamy o utratach oboch mame, pretoze mame domace uctovnictvo. Doverujeme si a neklameme si, nebudem si vymyslat, ze som nekupila nieco a on tiez nie. A o vacsom, nie beznom vydavku, ktory by sme radi urobili, si povieme vopred. Napr muz si chcel kupit nejaku elektroniku tak mi povedal ze chce si kupit a co to cca stoji a ja mu na to, ze jasne, kup.

anonym_806a33
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@margotka17 otázne je prečo sa ona nikam neposua, nemá žiadne ambície.kazdopadne zarobiť 600 eur a frflat je pre mňa nepochopiteľné. Žije v podstate vyšší štandard ako zarobí.

@zmrzlinka2021 autorku nepozname, mame malo info. Bola by som v tomto vyjadreni preto opatrna. Muz mozno zarobi vyrazne viac vdaka tomu, ze jej kariera a potreby isli do uzadia. Manzel sa tym padom ma cas sustredit na pracu a postupovat v hierarchii, zatial co ona chodi s detmi po kruzkoch, lekaroch, ostava s nimi na ocr, ked treba…

zmrzlinka2021
19. mar 2026
@anonym_806a33

@zmrzlinka2021 autorku nepozname, mame malo info. Bola by som v tomto vyjadreni preto opatrna. Muz mozno zarobi vyrazne viac vdaka tomu, ze jej kariera a potreby isli do uzadia. Manzel sa tym padom ma cas sustredit na pracu a postupovat v hierarchii, zatial co ona chodi s detmi po kruzkoch, lekaroch, ostava s nimi na ocr, ked treba…

@anonym_806a33 ak pracujú obaja na plný úväzok, neexistuje, že jeden je neprítomný rodič.

anonym_806a33
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_806a33 ak pracujú obaja na plný úväzok, neexistuje, že jeden je neprítomný rodič.

@zmrzlinka2021 ale tak kazdy ma inak casovo narocnu pracu, nie kazdemu o 8 hodin padne. A dalsia vec je, ze niekto ma v praci vacsiu flexibilitu a niekto tam musi byt “aj keby kamene z neba padali”. Ako z nejakeho dovodu mali dohodnute, ze bude na polovicnom uvazku (napr kym su deti male). Kedze im to z akehosi dovodu uplne nevychadza, resp nevychadza na dovolenku (manzelka nevie kde su tie peniaze, ale tak treba sa pytat a pisat vydavky aspon zopar mesiacov), tak navrhol, aby sla na plny. Tak to si uz musia sami vykomunikovat, ake to ma vyhody a nevyhody a ako velmi vie pomoct pri vozeni do skol/skolok, kruzkoch, rieseni chorob a navstev lekarov s detmi, pracou v domacnosti…aby to nebolo, ze s vyplazenym jazykom dobehne domov s nakupom a detmi podvecer a nakoniec zarobok bude nosit aj tak o polku mensi ako on a “jeho” 500 eur bude stale miznut a ona nebude vediet kde…

zmrzlinka2021
19. mar 2026
@anonym_806a33

@zmrzlinka2021 ale tak kazdy ma inak casovo narocnu pracu, nie kazdemu o 8 hodin padne. A dalsia vec je, ze niekto ma v praci vacsiu flexibilitu a niekto tam musi byt “aj keby kamene z neba padali”. Ako z nejakeho dovodu mali dohodnute, ze bude na polovicnom uvazku (napr kym su deti male). Kedze im to z akehosi dovodu uplne nevychadza, resp nevychadza na dovolenku (manzelka nevie kde su tie peniaze, ale tak treba sa pytat a pisat vydavky aspon zopar mesiacov), tak navrhol, aby sla na plny. Tak to si uz musia sami vykomunikovat, ake to ma vyhody a nevyhody a ako velmi vie pomoct pri vozeni do skol/skolok, kruzkoch, rieseni chorob a navstev lekarov s detmi, pracou v domacnosti…aby to nebolo, ze s vyplazenym jazykom dobehne domov s nakupom a detmi podvecer a nakoniec zarobok bude nosit aj tak o polku mensi ako on a “jeho” 500 eur bude stale miznut a ona nebude vediet kde…

@anonym_806a33

Práve preto sa musia oni dvaja dohodnúť. Žiaľ autorka témy nedala viacej informácií

margotka17
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 to netuším, možno má malé deti, chce niečo zarobiť, no aj mať postarané o deti a domácnosť. Ak by to tak bolo, manžel by mal na to prihliadať a dať jej prístup k peniazom. Ak nie, tak nech ide do práce a manžel nech sa podieľa doma väčším dielom vo všetkom. Tu fakt zlyháva komunikácia.

ivanztt
19. mar 2026

Treba mat jeden ucet a hotovo. Nechapem ako sa da tak fungovat. Ja tiez zarabam nasobne viac ako manzelka a neriesim. Su to nase peniaze a ma pristup ku vsetkym

margotka17
19. mar 2026
@ivanztt

Treba mat jeden ucet a hotovo. Nechapem ako sa da tak fungovat. Ja tiez zarabam nasobne viac ako manzelka a neriesim. Su to nase peniaze a ma pristup ku vsetkym

@ivanztt 👍 tak by to malo byť.

anonym_806a33
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_806a33

Práve preto sa musia oni dvaja dohodnúť. Žiaľ autorka témy nedala viacej informácií

@zmrzlinka2021 preto moja rada bola, aby sledovali mesacne vydavky nejaky cas aspon a dala som priklad naseho hospodarenia (plus rozne ine jej tu napisali dalsie respondetky). Tym sa moze inspirovat a konecne rozhodnutie ci sa im oplati zvysit prijem alebo radsej ma robit dalej ona servis deti a domacnosti, tak k tomu uz musia dospiet sami otvorenou komunikaciou. 🤷‍♀️

anonym_2b29d8
19. mar 2026

Dostane 2600 - 1300 da na domacnost = ostane mu1300.. a ty sa pytas, kde ma 500 €... Mna by zaujimalo kde konci tych 1300... Nejako mi tu nesedi matematika....

culienka
19. mar 2026
@veselo_neveselo

@anonym_autor nie je to ok, lebo ty davas celu vyplatu a on nie, a predpokladam, ze k zvysku penazi pristup nemas, a ani nemas prehlad.
Treba to prehodnotit, podla mna.

Zas na druhu stranu, ked pojdes na cely uvazok, a budes zarabat 1200, a davat na domacnost 600, to uz znie lepsie. Aj ked, v takto nepomernych prijmoch percentualne delenie tiez nie je idealne, lebo je sakra rozdiel dat 50% z 5000, a 50% zo 600.

Dalsi sposob ako mat spolocnu kasu je dat peniaze najprv dohromady, a kazdemu rovnake "vreckove". Co ja viem, 200e na mesiac, s ktorymi si mozete robit co chcete. A so zvyskom narabate spolocne, tj setrite na dovolenku, na velke nakupy, ide z toho bezna rezia pre vas aj deti. Takto obaja vidite, kolko mate penazi a hlavne kam idu.

Treba sa o tom porozpravat, lebo co je uplne najhorsie je, ked jeden zostane chory, alebo sa nieco stane, a ten druhy z manzelov sa nevie zorientovat vo financiach, a je z toho zbytocny stres.

najlepsie rozdelenie uviedla @veselo_neveselo a to tak že každý má svoje vreckové a so zvyškom hospodária spolu a spoločne rozhodujú kam pôjdu peniaze. To nemôže byť tak ze jeden dá všetky svoje peniaze a druhý nie a ešte aj tají kam ich dáva.

simca06022011
19. mar 2026

ja by som sa pytala, kde je ten zvysok jeho vyplaty, co mu kazdy mesiac ostane z platu. A kludne, bez nejakych problemov.. ty si tiez nenechavas, zo svojho platu, neotava ti... mate spolocne financie, ste manzelia. Ak to pomina na cestovanie, stravu cez pracu, kadeco.. da sa... ale je to dost vela financii a mala by sa robit rezerva, taka o ktorej obaja viete.
Popravde s takymi prijmami = partner by platil vsetky vydavky pravidelne co mame a bez diskusie u nas doma. Byvanie, energie, ucty.. vsetky. 600EUR by som nechala na bezne nakupy, nieco odlozit, atd..

martin96321
19. mar 2026
@luccys

Typek to ma dobre vymyslene. Zaplati, co ma a zvysok ide bohviekam. Na rodinu asi nie, ked vraj nie su peniaze na dovolenku. A jej neostane nic, lebo vsetko dava na chod domacnosti.

@luccys Ona pracuje na polovicny uvazok. Rozmysla,ci ma vobec pracovat na plny. Co ak by takto rozmyslal aj jej muz? Pani ma zrejme povytiahnutu rucnu brzdu a pán to asi odmieta vsetko ťahať.........dal by som mu moju zenu na nejaky cas. Hladal by aj druhe zamestnanie😄

anonym_100ea5
19. mar 2026

Odloz si 500 ako on a zvysok daj do spolocnej kasy. Vtedy to bude spravodlive. Ak nebude mat potom na dovolenku, zaplat sebe a detom a on nech je doma, aj s patstoeurovkami

anonym_43b44d
19. mar 2026
@anonym_7c6a88

Zamestnaj sa za 2600 a problem vyrieseny.

@anonym_7c6a88 poprosim ifo o takej praci

anonym_7c6a88
19. mar 2026
@anonym_43b44d

@anonym_7c6a88 poprosim ifo o takej praci

@anonym_43b44d ved ma info z prvej ruky, jej manzel tolko zaraba. Ak hladas ty, tak tu baby zarabaju 5-10 tis eur mesacne bezne, tak poradia. V IT sa zaraba viac, potom v stavebnictve na cierno.

anonym_efc195
19. mar 2026

V prvom rade zamestnaj sa na plný úväzok budeš mať viac peňazí, a treba si rozdeliť kto čo zaplatí aby každému ostali aj peniaze na míňanie niečo navyše. My to máme takto, každý svoj účet a zadelene kto čo platí a sme spokojný.
Nikdy v živote by som nechcela mať spoločný účet s chlapom, barskedy mu môže prepnúť a vydelovat žene peniaze. Vidím to v okolí, kamarátka pomaly dobre že nie zobre o peniaze keď chce deťom niečo navyše kúpiť alebo sebe kozmetiku masáž alebo na obyčajné vložky. Muž ju väčšinou odbije že to nepotrebuješ na čo rozhadzovať peniaze.

autor
19. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_4e9124 daj si obklad. Ak deliť príjem do domácnosti, tak určite nie 50:50, ale 50 %: 50 % každý zo svojho príjmu. Potom môžeš hlásať niečo o spravodlivosti. A pri takomto chorom a striktnom delení by som sa teda do detailu pozrela aj na ostatné fungovanie v domácnosti a voči deťom...😉

Tak ako prve napisem, ze ja som rozdelenie uviedla pre obraz diskusie. Ved ked pridem k financnemu poradcovi, tak tiez sa ma opyta, kto ma ake prijmy, kolko teda spolu, ake vydaje a podobne.

@anonym_006dea Pretoze niekde mizne 500 eur? Ja budem viacej makat aby niekde minal peniaze? A s tym jeho pomahanim som si neni ista, lebo ked som sla z rodicaku na ten polovicny, to bolo tiez kopec slubov a nejednu hadku ma to stalo, ked zrazu pochopil, co to vsetko obnasa... a na co vymienas postelne pradlo kazdy druhy tyzden, nestaci raz do mesiaca? A na co umyvas kupelnu kazdu tyzden, nestaci kazdy druhy? A preco vobec umyvas okna? a tak podobne.
@anonym_7c6a88 No nie kazdy je IT a menezer.
@dzulli1980 A ako casto kupujes pracku? Ta masa ma 10 rokov, chladnicka 16, vysavac 12, jedine co sa menilo bola umyvacka pred 3 rokmi. To su jeho arguementy ze ved plati jednorazove vydavky.
@anonym_7c6a88 Nevidim pointu vysvetli mi ju.
@ukulela On tvrdi ze mu nic neostane, ja pocitat viem, kolko stoji prevadzka domacnosti, energie a dalsie polozky, takze vidim, ze by mu malo ostat mesacne 500 eur.
@anonym_00121e Mne toto je jasne, jemu nie. Tieto rozdiely zacali postupne po tom co som nastupila na matersku, ked nadobudol pocit, ze iba on zaraba, tak on bude mat peniaze pod kontrolou.
@cyberk Dojdi ku nam a pod to s mojim muzom vybavit.
@anonym_87c758 Suhlasim. Nezrealizovatelne.
@misanthropicdann Je relevanntny dovod.
@anonym_4e9124 V principe mas pravdu, no je tu jedna vec. Realita. Pred materskou som zarabala viac ako manzel a ano, on chodil cvicit a tak, skoro celu vyplatu minul, ja som zo svojej odlozila vzdy nejaku cistku, aj som z nej dlho na materskej fungovala. Dovolenka sa tiez platila z mojej nasetrenej sumy, lebo zase vedela som, ze napriklad servis auta zatiahne on. Ozaj som sa takto nehandrkovala o eura. Avsak kym som ja bola 6 rokov na materskej, hoci sme boli dohodnuti, ze polovicu casu pojde na matersku on aby som mohla pokracovat v praci, co neurobil, tak on si v praci poskocil, teda mimo ineho aj vdaka mne defacto, kedze mal vytvoreny na to priestor. Takze je vlastne otazne, kto koho vlastne viezol na chrbte. A tak nejak prirodzene sa to dostalo do tejto urovne, ona ma presviedcal, ze zeny su lepsie na materskej, lebo su matky a je to pre deti najlepsie, co som uznala, a tak sme si tieto role rozdelili genderovo. Preto ja polovicny a on kariera.
Ja neviem co sa mu stalo. Myslite ze by to mohol byt prejav aj krizy stredneho veku?
@tiezjedna Presne tak, ulohy s detmi vobec, lebo deti s nim nechcu, lebo nevie vysvetlovat a to nemyslim v zlom, jednoducho nevie sa vcitit do detskeho mozgu. Vysvetluje im to ako jadrovu fyziku. Ziaden program s nimi posledne 2 roky, lebo jeho to nebavi a deti maju robit taky program aky naplanuje rodic (co je to, co bavi jeho). Atd.

anonym_43b44d
19. mar 2026
@anonym_7c6a88

@anonym_43b44d ved ma info z prvej ruky, jej manzel tolko zaraba. Ak hladas ty, tak tu baby zarabaju 5-10 tis eur mesacne bezne, tak poradia. V IT sa zaraba viac, potom v stavebnictve na cierno.

@anonym_7c6a88 ano ale stale neviem kam mam poslat zivotopis 🤣

anonym_a41b3f
19. mar 2026
@anonym_autor

Tak ako prve napisem, ze ja som rozdelenie uviedla pre obraz diskusie. Ved ked pridem k financnemu poradcovi, tak tiez sa ma opyta, kto ma ake prijmy, kolko teda spolu, ake vydaje a podobne.

@anonym_006dea Pretoze niekde mizne 500 eur? Ja budem viacej makat aby niekde minal peniaze? A s tym jeho pomahanim som si neni ista, lebo ked som sla z rodicaku na ten polovicny, to bolo tiez kopec slubov a nejednu hadku ma to stalo, ked zrazu pochopil, co to vsetko obnasa... a na co vymienas postelne pradlo kazdy druhy tyzden, nestaci raz do mesiaca? A na co umyvas kupelnu kazdu tyzden, nestaci kazdy druhy? A preco vobec umyvas okna? a tak podobne.
@anonym_7c6a88 No nie kazdy je IT a menezer.
@dzulli1980 A ako casto kupujes pracku? Ta masa ma 10 rokov, chladnicka 16, vysavac 12, jedine co sa menilo bola umyvacka pred 3 rokmi. To su jeho arguementy ze ved plati jednorazove vydavky.
@anonym_7c6a88 Nevidim pointu vysvetli mi ju.
@ukulela On tvrdi ze mu nic neostane, ja pocitat viem, kolko stoji prevadzka domacnosti, energie a dalsie polozky, takze vidim, ze by mu malo ostat mesacne 500 eur.
@anonym_00121e Mne toto je jasne, jemu nie. Tieto rozdiely zacali postupne po tom co som nastupila na matersku, ked nadobudol pocit, ze iba on zaraba, tak on bude mat peniaze pod kontrolou.
@cyberk Dojdi ku nam a pod to s mojim muzom vybavit.
@anonym_87c758 Suhlasim. Nezrealizovatelne.
@misanthropicdann Je relevanntny dovod.
@anonym_4e9124 V principe mas pravdu, no je tu jedna vec. Realita. Pred materskou som zarabala viac ako manzel a ano, on chodil cvicit a tak, skoro celu vyplatu minul, ja som zo svojej odlozila vzdy nejaku cistku, aj som z nej dlho na materskej fungovala. Dovolenka sa tiez platila z mojej nasetrenej sumy, lebo zase vedela som, ze napriklad servis auta zatiahne on. Ozaj som sa takto nehandrkovala o eura. Avsak kym som ja bola 6 rokov na materskej, hoci sme boli dohodnuti, ze polovicu casu pojde na matersku on aby som mohla pokracovat v praci, co neurobil, tak on si v praci poskocil, teda mimo ineho aj vdaka mne defacto, kedze mal vytvoreny na to priestor. Takze je vlastne otazne, kto koho vlastne viezol na chrbte. A tak nejak prirodzene sa to dostalo do tejto urovne, ona ma presviedcal, ze zeny su lepsie na materskej, lebo su matky a je to pre deti najlepsie, co som uznala, a tak sme si tieto role rozdelili genderovo. Preto ja polovicny a on kariera.
Ja neviem co sa mu stalo. Myslite ze by to mohol byt prejav aj krizy stredneho veku?
@tiezjedna Presne tak, ulohy s detmi vobec, lebo deti s nim nechcu, lebo nevie vysvetlovat a to nemyslim v zlom, jednoducho nevie sa vcitit do detskeho mozgu. Vysvetluje im to ako jadrovu fyziku. Ziaden program s nimi posledne 2 roky, lebo jeho to nebavi a deti maju robit taky program aky naplanuje rodic (co je to, co bavi jeho). Atd.

@anonym_autor No manzel roka...mina so peniaze kade-tade, v domacnosti sa nepretrhne, s detmi ho to nebavi. Taka SK klasika.

autor
19. mar 2026
@anonym_2b29d8

Dostane 2600 - 1300 da na domacnost = ostane mu1300.. a ty sa pytas, kde ma 500 €... Mna by zaujimalo kde konci tych 1300... Nejako mi tu nesedi matematika....

@belllinka Pretoze vacsinou taky chlap co zaraba menej ako zena, alebo nerobi vobec, sedi cely den na riti pred mobilom a pc. Este ani raz som tu nevidela temu: Moj muz zaraba malo, ale zato je kazdy den navarene a upratane, s detmi ulohy porobene, deti zabavene, porozvazane na vsetky kruzky a ja pridem domov a nemusim cely tyzden nic robit, este stihnem do fitka, ku kadernicke a na kavu s kamoskou.
@anonym_a3eae6 Oblecenie a veci do domacnosti, palivo, poistky a pod. mam samozrejme zahrnute v tej fixnej sume 1900.
@anonym_e3045d Ze ak caka, ze ja dam opät celu vyplatu do domacnosti, ked to uz bude 1200, aby sme teda nasetrili na dovolenku, tak niekde bude chyba. Ja dam 1200 celu vyplatu, on da teda kolko, 700€ do 1900? A zvysok mu ostane? Alebo ja dam 850, on da 850 do 1900. Mne ostane 350, jemu 1450 eur kazdy mesiac? A stratia sa aj tie?
@anonym_a3b82c Nic s tym neurobim, ked sa neviem pozriet na jeho prijmy a vydaje.
@margotka17 No lenze ak by to malo byt takto, tak ma vlastne nebude posielat na polovicny, mohlo by mu to byt jedno, kolko zarobim. Lebo teda nevidim pointu v tom, ze ja mam odkladat 600 eur na nasu dovolenku, ked viem, ze jemu by malo ostavat 500€.
@lauruska_sumienka Nepomohlo, povedal, ze to je jeho vec. Bohuzial.
@misanthropicdann Vidis a toto je presne ta chora mentalita. Skus povedat zene, ktora sa doma stara o postihnute dieta, ze nie je plnohodnotny clen rodiny. Alebo zene, ktora pracuje na plny a ma minimalnu mzdu. Lebo ved vedel, ze je to "len" upratovacka, ci SBS-karka, ci ina podobne malo platena praca.
@anonym_806a33 Presne takto to je. A nie nie som s tym ok, avsak vlastne to nedokazem zmenit.
@anonym_2b29d8 Ja som odpocitala tie energie, nejake naklady na opravy, udrzbu, obcas nejaky autoservis, spotrebic, aj ked to teda ozaj nie je casto, a samozrejme, urcite si kupi aj oblecenie a konicek.

aliss893
19. mar 2026

Toto je na debatu s manzelom, nie s cudzími ľuďmi na nete

autor
19. mar 2026
@aliss893

Toto je na debatu s manzelom, nie s cudzími ľuďmi na nete

@aliss893 Jeho takato debata uraza, lebo ako som napisala, ked sa narodili deti, zacala sapomaly medzi nami rozvijat akasi genderova rozdielnost. Ja zena, hlavne deti, domacnost a on muz, zabezbeci financie, aj bude hlavny "uctovnik". A jeho to uraza, ked sa ma so mnou o tom bavit, ved on dobre vie, co a kde treba. Ja neviem, kedy sa toto stalo, sama to nechapem. Ale nemame sa pri nom zle, ak chapete, takze co, budem pichat do osieho hniezda? Aj ked sa mi to nepaci. Podla mna mu s prepacenim, preskocilo, v tomto. Preto vravim ze kriza SV.

margotka17
19. mar 2026
@anonym_autor

@aliss893 Jeho takato debata uraza, lebo ako som napisala, ked sa narodili deti, zacala sapomaly medzi nami rozvijat akasi genderova rozdielnost. Ja zena, hlavne deti, domacnost a on muz, zabezbeci financie, aj bude hlavny "uctovnik". A jeho to uraza, ked sa ma so mnou o tom bavit, ved on dobre vie, co a kde treba. Ja neviem, kedy sa toto stalo, sama to nechapem. Ale nemame sa pri nom zle, ak chapete, takze co, budem pichat do osieho hniezda? Aj ked sa mi to nepaci. Podla mna mu s prepacenim, preskocilo, v tomto. Preto vravim ze kriza SV.

@anonym_autor no tak, keď píšeš, že sa nemáte pri ňom zle, kde je chýba? Môžeš si doma povedat, že potrebuješ zimnú obuv a pôjde s tebou do obchodu a zaplatí ti ju, alebo ti dá kartu, že choď si kúpiť, a on postráži deti? Veď nech zaplatí celú dovolenku a hotovo.

luccys
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Midlife crisis to podla mna nie je. Ak ano, casom by to preslo. Toto bude podla mna trvale. Zapacilo sa mu, ze je "pan" a o vsetkom rozkazuje. Podla mna sa do takeho nastavenia, ako ste mali pred RD, uz nedostanete. Dobrovolne to neurobi a ty ho vraj nechces s touto temou drazdit, takze asi sa nic nezmeni.

autor
19. mar 2026
@luccys

@anonym_autor Midlife crisis to podla mna nie je. Ak ano, casom by to preslo. Toto bude podla mna trvale. Zapacilo sa mu, ze je "pan" a o vsetkom rozkazuje. Podla mna sa do takeho nastavenia, ako ste mali pred RD, uz nedostanete. Dobrovolne to neurobi a ty ho vraj nechces s touto temou drazdit, takze asi sa nic nezmeni.

@luccys Dobre si to napisala, budem o tom premyslat.

anonym_2b29d8
19. mar 2026
@anonym_autor

@belllinka Pretoze vacsinou taky chlap co zaraba menej ako zena, alebo nerobi vobec, sedi cely den na riti pred mobilom a pc. Este ani raz som tu nevidela temu: Moj muz zaraba malo, ale zato je kazdy den navarene a upratane, s detmi ulohy porobene, deti zabavene, porozvazane na vsetky kruzky a ja pridem domov a nemusim cely tyzden nic robit, este stihnem do fitka, ku kadernicke a na kavu s kamoskou.
@anonym_a3eae6 Oblecenie a veci do domacnosti, palivo, poistky a pod. mam samozrejme zahrnute v tej fixnej sume 1900.
@anonym_e3045d Ze ak caka, ze ja dam opät celu vyplatu do domacnosti, ked to uz bude 1200, aby sme teda nasetrili na dovolenku, tak niekde bude chyba. Ja dam 1200 celu vyplatu, on da teda kolko, 700€ do 1900? A zvysok mu ostane? Alebo ja dam 850, on da 850 do 1900. Mne ostane 350, jemu 1450 eur kazdy mesiac? A stratia sa aj tie?
@anonym_a3b82c Nic s tym neurobim, ked sa neviem pozriet na jeho prijmy a vydaje.
@margotka17 No lenze ak by to malo byt takto, tak ma vlastne nebude posielat na polovicny, mohlo by mu to byt jedno, kolko zarobim. Lebo teda nevidim pointu v tom, ze ja mam odkladat 600 eur na nasu dovolenku, ked viem, ze jemu by malo ostavat 500€.
@lauruska_sumienka Nepomohlo, povedal, ze to je jeho vec. Bohuzial.
@misanthropicdann Vidis a toto je presne ta chora mentalita. Skus povedat zene, ktora sa doma stara o postihnute dieta, ze nie je plnohodnotny clen rodiny. Alebo zene, ktora pracuje na plny a ma minimalnu mzdu. Lebo ved vedel, ze je to "len" upratovacka, ci SBS-karka, ci ina podobne malo platena praca.
@anonym_806a33 Presne takto to je. A nie nie som s tym ok, avsak vlastne to nedokazem zmenit.
@anonym_2b29d8 Ja som odpocitala tie energie, nejake naklady na opravy, udrzbu, obcas nejaky autoservis, spotrebic, aj ked to teda ozaj nie je casto, a samozrejme, urcite si kupi aj oblecenie a konicek.

@anonym_autor co vlastne je v tych 1900? Z coho si odpocitala 'tie energie'?