icon

Rozdelenie financií medzi manželmi

18. mar 2026

Ahojte.
Robim na polovicny, mam ciste 600 €, manzel plny za 2600€.
Domacnost nas stoji 1900€.
Manzel dava na rozpocet 1300€, ja 600€.
Manzel plati jednorazove vydavky, ked sa pokazi pracka, ci iny spotrebic, alebo opravu. Malo by mu mesacne ostavat 500€, uprimne, neviem kde tie peniaze su.
Ked sme chceli ist na dovolenku, vraj nie su peniaze.
Chce aby som sla na plny uväzok, aby sme mali viac penazi, ze si prerozdelime povinnosti tak, aby som to zvladala.
Na cistom teda budem mat 1200€, on 2600€.
Nevidim vsak pointu, pretoze stale bude mat prijem viac ako polovicu v porovnani so mnou,
takze rozdelenie do rozpoctu 1300+600 sa mi zda byt ok.

Co si o tom myslite?

Strana
z4
tiezjedna
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@tiezjedna

Vec je taká, že väčšina žien je silne.orientovana na peniaze.

Keby to bolo opačne, muž je prizivnik.

Žena sa obvykle ako prizivnicka nepomenuvava.

@zmrzlinka2021 žena obvykle ťahá za kratší koniec pretože deti. Chlapi obvykle neutrpia na kariére a príjme kvôli deťom. Žena áno...

zmrzlinka2021
20. mar 2026
@tiezjedna

@zmrzlinka2021 žena obvykle ťahá za kratší koniec pretože deti. Chlapi obvykle neutrpia na kariére a príjme kvôli deťom. Žena áno...

@tiezjedna ale to je žiaľ todovymi stereotypmi, nie faktami. Muži tiež majú deti

lauruska_sumienka
20. mar 2026
@anonym_autor

@belllinka Pretoze vacsinou taky chlap co zaraba menej ako zena, alebo nerobi vobec, sedi cely den na riti pred mobilom a pc. Este ani raz som tu nevidela temu: Moj muz zaraba malo, ale zato je kazdy den navarene a upratane, s detmi ulohy porobene, deti zabavene, porozvazane na vsetky kruzky a ja pridem domov a nemusim cely tyzden nic robit, este stihnem do fitka, ku kadernicke a na kavu s kamoskou.
@anonym_a3eae6 Oblecenie a veci do domacnosti, palivo, poistky a pod. mam samozrejme zahrnute v tej fixnej sume 1900.
@anonym_e3045d Ze ak caka, ze ja dam opät celu vyplatu do domacnosti, ked to uz bude 1200, aby sme teda nasetrili na dovolenku, tak niekde bude chyba. Ja dam 1200 celu vyplatu, on da teda kolko, 700€ do 1900? A zvysok mu ostane? Alebo ja dam 850, on da 850 do 1900. Mne ostane 350, jemu 1450 eur kazdy mesiac? A stratia sa aj tie?
@anonym_a3b82c Nic s tym neurobim, ked sa neviem pozriet na jeho prijmy a vydaje.
@margotka17 No lenze ak by to malo byt takto, tak ma vlastne nebude posielat na polovicny, mohlo by mu to byt jedno, kolko zarobim. Lebo teda nevidim pointu v tom, ze ja mam odkladat 600 eur na nasu dovolenku, ked viem, ze jemu by malo ostavat 500€.
@lauruska_sumienka Nepomohlo, povedal, ze to je jeho vec. Bohuzial.
@misanthropicdann Vidis a toto je presne ta chora mentalita. Skus povedat zene, ktora sa doma stara o postihnute dieta, ze nie je plnohodnotny clen rodiny. Alebo zene, ktora pracuje na plny a ma minimalnu mzdu. Lebo ved vedel, ze je to "len" upratovacka, ci SBS-karka, ci ina podobne malo platena praca.
@anonym_806a33 Presne takto to je. A nie nie som s tym ok, avsak vlastne to nedokazem zmenit.
@anonym_2b29d8 Ja som odpocitala tie energie, nejake naklady na opravy, udrzbu, obcas nejaky autoservis, spotrebic, aj ked to teda ozaj nie je casto, a samozrejme, urcite si kupi aj oblecenie a konicek.

@anonym_autor tak jeho to uraza ked chces vediet kde su financie, ked ani na dovolenku nemate? to on teba uraza, ze ti to zatajuje a este si bude rozkazovat? robit z teba novodobeho otroka-makaj a celu vyplatu mi daj.
normalne ma ten chlap vytocil do vyvrtky. a popravde by som sla na ten cely uvazok ale slo by mu len tych 600e a mozno ani tolko nie, a zvysok by som si odkladala, pokial nezmeni postoj.
ale skor si myslim, ze Financie su len vrchol ladovca, vy tu mate plno inych problemov. nedrzi sluby, mysli len na seba, o deti zaujem nema, s domacnostou nepomaha, hlada len vyhovorky a pokial ti v ziadnom pripade nechce ukazovat vase financie-nieco taji pred tebou. niekde tie peniaze musia byt alebo u niekoho.

vazne by som sa zamyslela, ci je toto vhodny vzor pre deti a dobry partner na zivot. a ked nie, tak by som si zacala chystat zadne vratka

tiezjedna
20. mar 2026
@luccys

@anonym_autor Midlife crisis to podla mna nie je. Ak ano, casom by to preslo. Toto bude podla mna trvale. Zapacilo sa mu, ze je "pan" a o vsetkom rozkazuje. Podla mna sa do takeho nastavenia, ako ste mali pred RD, uz nedostanete. Dobrovolne to neurobi a ty ho vraj nechces s touto temou drazdit, takze asi sa nic nezmeni.

@luccys ja ti tiež myslím, že to s krízou SV nemá nič spoločné, tá sa prejavuje úplne inak... Sedí na koni a tento pocit ho úplne premohol. Navyše, keď vidí, že má finančnú prevahu a autorka obmedzené možnosti... Ja by som ho z neho zostrelila, a rýchlo. Keď sa ponúkol, že si aj on veci prispôsobí, aby ona stíhala full time, vzala by som ho za slovo. Ale rozhodne nie len v rovine, vyzdvihnem deti, ak nestíhaš. Ale všetko komplet okolo domácnosti. Nesrala by som sa s ním ani náhodou.

anonym_89db16
20. mar 2026

No na mna by bol muz pysny ak by som zarabala viac ako on.Nema ego niekde vo vysinach a toto je ta vec,co vas nici.Muzske,jesitne,hnusne ego.Vzdy muz zarabal viac,ja vzdy okolo 850eur.Teraz zarabame rovnako,ale on ma danovy bonus na deti,ja zase ale pridavky tak je to rovnako.Aj tak nam to pride vsetko na 1 ucet,odkial vsetko odide a s ostatnym spolu hospodarime.Ideme spolu na nakup,mame obaja karty z uctu,muz uklada tovar do vozika,ja platim.Nikdy sme si nevydelovali peniaze na tvoje,moje a spolocne.Ked si chceme nieco kupit,povieme si to navzajom.

vroni
20. mar 2026

Toto nie je kríza stredného veku, toto je ego prerastené cez hlavu. Aj keď ti tu tupky trepu, ako más ísť do roboty na plný úväzok, aby nedaj boh pánovi tvorstva nespadla koruna z hlavy, to je v tvojej situácii to posledné co by som robila. Aj keď pôjdeš do roboty s takýmto platom na plný úväzok, stále ti ostane na krku cela domácnosť a starostlivosť o deti s panovou výhovorkou že nezarabas ani polovicu toho čo on tak je logické, že musíš robiť viac doma. Nie, toto je tá úplne najhoršia cesta. Ty das zo svojej výplaty do domácnosti stovku. Ani o chlp viac. Teba je nič do toho čo on robí mesačne s 1300 eurami, jeho je nič do toho, čo tým robíš s tvojimi piatimi stovkami. Čisto pre seba by som si hľadala prácu s primeranejsim ohodnotením ale to zase on vedieť nemusí. Tu žiadne vysvetľovanie nepomôže, chlapovi udrelo na mozog, že zarába niekoľkonásobok toho, čo ty a mysli si, že je riaditeľ vesmíru. Treba ho trochu uviesť do reality. A mať vlastnú istotu, lebo občas muž realitu nezvládne.

luccys
20. mar 2026
@vroni

Toto nie je kríza stredného veku, toto je ego prerastené cez hlavu. Aj keď ti tu tupky trepu, ako más ísť do roboty na plný úväzok, aby nedaj boh pánovi tvorstva nespadla koruna z hlavy, to je v tvojej situácii to posledné co by som robila. Aj keď pôjdeš do roboty s takýmto platom na plný úväzok, stále ti ostane na krku cela domácnosť a starostlivosť o deti s panovou výhovorkou že nezarabas ani polovicu toho čo on tak je logické, že musíš robiť viac doma. Nie, toto je tá úplne najhoršia cesta. Ty das zo svojej výplaty do domácnosti stovku. Ani o chlp viac. Teba je nič do toho čo on robí mesačne s 1300 eurami, jeho je nič do toho, čo tým robíš s tvojimi piatimi stovkami. Čisto pre seba by som si hľadala prácu s primeranejsim ohodnotením ale to zase on vedieť nemusí. Tu žiadne vysvetľovanie nepomôže, chlapovi udrelo na mozog, že zarába niekoľkonásobok toho, čo ty a mysli si, že je riaditeľ vesmíru. Treba ho trochu uviesť do reality. A mať vlastnú istotu, lebo občas muž realitu nezvládne.

@vroni Presne toto si myslim aj ja. Ze aj ked bude autorka robit na full-time, stale bude zarabat menej, ako on a teda bude mat "argument", ze on zaraba a ona sa musi starat o deti a domacnost. Tie jeho sluby o akoze pomahani, tomu by som neverila.

anonym_c0e70c
20. mar 2026

@anonym_autor zalozte si sporiaci ucet a zadajte trvaly prikaz aby mu mesacne nejaka suma odchadzala z vyplaty

vroni
20. mar 2026
@luccys

@vroni Presne toto si myslim aj ja. Ze aj ked bude autorka robit na full-time, stale bude zarabat menej, ako on a teda bude mat "argument", ze on zaraba a ona sa musi starat o deti a domacnost. Tie jeho sluby o akoze pomahani, tomu by som neverila.

@luccys, asi tak. Sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú. A potom príde realita, že chlap má "strašne dôležitú poradu" a "musí do zajtra niečo dokončiť" a "dnes to proste nie je mozne" a keď bude autorka moc namietať, tak hej splechne že žijú z jeho platu, lebo z jej zobracenky by nevyžili, ona bude makať dvojnásobne odovzdávať celú výplatu a on bude vyrehotany za geroja s rukou hore.

lenka13332
20. mar 2026

@anonym_autor a prečo sa ho proste nespýtaš kde je tých 500€? Nerozprávate sa priebežne koľko má kto na účte, aké výdavky plánujete? Ty keď dáš 600€ na domácnosť z čoho žiješ ? To ti manžel nedá žiadne peniaze?

tiezjedna
20. mar 2026
@lenka13332

@anonym_autor a prečo sa ho proste nespýtaš kde je tých 500€? Nerozprávate sa priebežne koľko má kto na účte, aké výdavky plánujete? Ty keď dáš 600€ na domácnosť z čoho žiješ ? To ti manžel nedá žiadne peniaze?

@lenka13332 ja si to tiež nedokážem predstaviť... to je úplné sci-fi

anonym_89db16
20. mar 2026
@lenka13332

@lenka13332 oni sa asi vôbec nebavia o peniazoch,o planoch do buducnosti.Ziju asi len ako spolubyvajuci,co prispievaju na byvanie.Ale aj tam je to spravodlivejsie ako tu.

lauruska_sumienka
20. mar 2026
@lenka13332

@lenka13332 @anonym_89db16 pytala, hadali sa a splechol jej, ze jeho to uraza bavit sa s nou o financiach

lenka13332
20. mar 2026
@lauruska_sumienka

@lenka13332 @anonym_89db16 pytala, hadali sa a splechol jej, ze jeho to uraza bavit sa s nou o financiach

@lauruska_sumienka tak to je neskutočné. Uráža ho rozprávať sa so ženou o finančnej situácii v rodine, pre mňa nepochopiteľné.

dkethe
20. mar 2026

mne sa model "tretieho uctu" paci velmi. urcite ste s benefitom ze ty mas polovicny dospeli slolocnym rozhodnutim. a urcite je tvoj prinos rodine, kedze mas viac casu, iny, nemenej dolezity.
ale wtf. 😱
ty tam das 100% prijmu, on 50%? to je velmi nefer. ty nemas ziadne vlastne peniaze??
a on si tych zvysnych 1300 sejahoja urcije podla seba, co s nimi. no pekne 😡

lenka13332
20. mar 2026
@dkethe

mne sa model "tretieho uctu" paci velmi. urcite ste s benefitom ze ty mas polovicny dospeli slolocnym rozhodnutim. a urcite je tvoj prinos rodine, kedze mas viac casu, iny, nemenej dolezity.
ale wtf. 😱
ty tam das 100% prijmu, on 50%? to je velmi nefer. ty nemas ziadne vlastne peniaze??
a on si tych zvysnych 1300 sejahoja urcije podla seba, co s nimi. no pekne 😡

@dkethe zamyslela by som sa či autorku muž naozaj ľúbi keď ju nechá platiť celý príjem a on si užíva života sám.

weruska1311
20. mar 2026

Fuha, my máme spoločné peniaze a keďže muž robí strechy zarobí viac ako ja vo výrobe.. Keď som išla po tretej materskej do prace chcel, aby som zostala doma. Ja som chcela, ale trocha zmenu.. neviem si predstaviť, že by som nevedela kde prefláka mesačne toľko € 😯

trnavacka
20. mar 2026

V klude si sadnúť k stolu
Fakty
On: toto robíš v práci, toto robíš doma
Ona: detto
On za prácu dostane zaplatené od firmy
Ty tu polovicu od firmy a druhu polovicu by ti mal zaplatiť on - predpokladám že doma nerobí nič, takze si zarábas prácou pre rodinu
Ak chce zmeniť dohodu a máš ísť do prace viac, potom aj prace doma rozdeliť.
Kľudne potom daj prať veci všetky okrem jeho 🙂
Zatni sa a upratujzr vždy len spolu, keď robí jeden - aj druhý, inak nie. Vydrž 3 mesiace 🙂
Nákupy - nekupuj čo má rad, zameraj sa na seba a deti. On to pochopí, ver tomu.
Manželstvo je o vzťahu rovnocennom. Nie jeden otrok a druhý pán.

Nie je to ok, toto je finančná manipulácia

anonym_fa21ab
20. mar 2026

@anonym_autor základná otázka - vy nemáte BSM?

zirafkasaska
20. mar 2026
@vroni

@vroni presne si to vystihla. Mám podobný typ pána tvorstva doma, o chvíľu z neho bude ex uz aj na papieri. Aj toho mojho urazalo, ked som chcela vedieť kam idu peniaze, ktoré zarobil, kedze vsetky výdavky som ťahala ja a každá zmienka o peniazoch končila hádkou. Ak ti nestačia peniaze, ktoré zarobíš, prestaň sa hrať na paničku a začni pracovať na plný úväzok. To bol argument, ktorý som počúvala dookola. Moja celá výplata na výdavky, dovolenky, on si svoje peniaze minul netuším kde a na čo.
Našla som si prácu na plný úväzok, domácnosť išla stranou, zo sľubov ako sa viac zapojí zostali sľuby, z rečí ako bude teraz všetko platiť on zostali iba reči a ked som pomenovala veci a povedala, že mi nevyhovuje že o všetkom rozhoduje sám a ja to mam iba platiť, tak sa zbalil a odišiel. A to zarobil niekoľkonásobne viac ako ja.

vroni
20. mar 2026
@zirafkasaska

@vroni presne si to vystihla. Mám podobný typ pána tvorstva doma, o chvíľu z neho bude ex uz aj na papieri. Aj toho mojho urazalo, ked som chcela vedieť kam idu peniaze, ktoré zarobil, kedze vsetky výdavky som ťahala ja a každá zmienka o peniazoch končila hádkou. Ak ti nestačia peniaze, ktoré zarobíš, prestaň sa hrať na paničku a začni pracovať na plný úväzok. To bol argument, ktorý som počúvala dookola. Moja celá výplata na výdavky, dovolenky, on si svoje peniaze minul netuším kde a na čo.
Našla som si prácu na plný úväzok, domácnosť išla stranou, zo sľubov ako sa viac zapojí zostali sľuby, z rečí ako bude teraz všetko platiť on zostali iba reči a ked som pomenovala veci a povedala, že mi nevyhovuje že o všetkom rozhoduje sám a ja to mam iba platiť, tak sa zbalil a odišiel. A to zarobil niekoľkonásobne viac ako ja.

@zirafkasaska, no, žial, stáva sa, že chlapom ego prerastie mozog a nie vždy je tento proces vratný. Takého sa potom len co najrýchlejšie zbaviť. Tak asi vlastne gratulujem....

anonym_be0252
20. mar 2026

ja by som na full time isla.. ale nie aby som jemu pomahala ale aby som si aj ja mohla odkladat ..rozhodne by som ich nedala jemu ...kedze v podstate ty si ho zivila predtym .. vydavky by som nechala tak ako su a to navyse by bolo moje ..

klotildabazarik
20. mar 2026

@anonym_autor pokiaľ nemate deti, navrahujem rozchod

silvike
20. mar 2026
@zmrzlinka2021

@tiezjedna ale to je žiaľ todovymi stereotypmi, nie faktami. Muži tiež majú deti

@zmrzlinka2021 🤦‍♀️

autor
21. mar 2026
@anonym_be0252

ja by som na full time isla.. ale nie aby som jemu pomahala ale aby som si aj ja mohla odkladat ..rozhodne by som ich nedala jemu ...kedze v podstate ty si ho zivila predtym .. vydavky by som nechala tak ako su a to navyse by bolo moje ..

@trnavacka Dakujem za rady, rozpravat sa s nim velmi nejde. Ide do obrany. Niektore rady z nich som uz aj aplikovala, a situaciu to zhorsilo.
@zirafkasaska Presne takto to bude aj u nas, som si ista.
@anonym_be0252 Ja to samozrejme zvazujem, s ohladom na seba. Si myslim, ze ked odmietnem dat viac penazi, skonci to tym, ze on mi da menej a co teraz? To je cesta k rozvodu. Lebo ja by som bola nutena mu nekupovat nic, iba mne a detom, co jeho akurat naserie. On nema sebareflexiu.

Baby dakujem vam za rady.

anonym_89db16
21. mar 2026
@anonym_autor

@trnavacka Dakujem za rady, rozpravat sa s nim velmi nejde. Ide do obrany. Niektore rady z nich som uz aj aplikovala, a situaciu to zhorsilo.
@anonym_be0252 Ja to samozrejme zvazujem, s ohladom na seba. Si myslim, ze ked odmietnem dat viac penazi, skonci to tym, ze on mi da menej a co teraz? To je cesta k rozvodu. Lebo ja by som bola nutena mu nekupovat nic, iba mne a detom, co jeho akurat naserie. On nema sebareflexiu.

@anonym_autor tak sa priprav na rozvod.Rozhodne budes kludnejsia ako teraz pri debilovi.Vyzivne ti vynahradi,co ti dava teraz.A ty chod do prace na plny uväzok.

anonym_be0252
21. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak s nim hod rec a ziadaj jeden ucet kde budes vidiet kde idu vsetky peniaze.. urob to ako podmienku navratu na full time ...

Strana
z4