Rozdelenie financií medzi manželmi
Ahojte.
Robim na polovicny, mam ciste 600 €, manzel plny za 2600€.
Domacnost nas stoji 1900€.
Manzel dava na rozpocet 1300€, ja 600€.
Manzel plati jednorazove vydavky, ked sa pokazi pracka, ci iny spotrebic, alebo opravu. Malo by mu mesacne ostavat 500€, uprimne, neviem kde tie peniaze su.
Ked sme chceli ist na dovolenku, vraj nie su peniaze.
Chce aby som sla na plny uväzok, aby sme mali viac penazi, ze si prerozdelime povinnosti tak, aby som to zvladala.
Na cistom teda budem mat 1200€, on 2600€.
Nevidim vsak pointu, pretoze stale bude mat prijem viac ako polovicu v porovnani so mnou,
takze rozdelenie do rozpoctu 1300+600 sa mi zda byt ok.
Co si o tom myslite?
Zamestnaj sa za 2600 a problem vyrieseny.
Tu je ten príklad že je lepšie mať spoločnú kasu a spolu hospodáriť a nerobiť rozdiely medzi sebou... dá sa šetriť aj spoločne..ja byť tebou chcela by som zarobiť viac v tvojom prípade aby si si mohla aj ty odkladat nejaké tie €
Myslím si, že nie je ok si vydeľovať s mužom takto peniaze v spoločnej domácnosti. Ty dáš celu svoju výplatu na domácnosť ale asi nemáš prístup k zvyšným peniazom, že? Keď nevieš, či máte alebo nemáte na dovolenku. Určite by som išla na full time a ideálne lepšie platenú prácu.
Neviem, my sme mali vzdy spolocne peniaze. Ci som bola este studentka a manzel uz pracoval, ci som bola na materskej/rodicaku, ale aj ked som nastupila do prace. Neriesili sme kto ma kolko.
@anonym_autor
Tak keď si neviete dopriať ani spoločnú dovolenku, tak ju som určite pracovala na plný úväzok, veď to robíš pre rodinu. A snáď chceš aj deťom niečo dopriať.
Však dáva na spoločnú domácnosť polovicu príjmu ... okrem toho platí jednorazové výdavky ... taká pokazená práčka, či iný spotrebič nestojí pár centov ... to Ti nestačí? ... veď choď robiť na plný úväzok, či?
Wow. Taketo kalkulacie v manzelstve. Neverim ze inak je vsetko ostatne v poriadku medzi vami - pretoze normalni manzelia takto spolu nejednaju, ako obycajni obchodnici...
AJ keby si zarobila len o tych 600 eur navyse, je to prinos 600 eur do manzelstva. Ale tebe sa do toho tusim moc nechce, ked nevidis pointu.
@anonym_autor nie jeok, ze nevieš,kde minie 500 mesačne. Ja viem, ked si môj kupi rc model, tlačiareň, ďalší rc model. Ale netají mi, či mu ne/ostanú E, resp kolko ušetrí. My však zarábame cca rovnako,ja dokonca troška viac.
Podľa zákona (BSM) máš k dispozícii toľko čo on: 3200 eur. On nemá žiaden príjem a ty tiež nie. VY máte príjem. V prvom rade by som si upratala nezmysly ohľadom “prispievania” do rodiny. Nie ste spolubývajúci, tie peniaze sú spoločné. Potom by som podľa časových možností zvážila viac roboty.
Obaja mate o koliecko menej. Chces ist na dovolenky, ale natahujes ruku ako zobrak. Zdvihni sa a nieco so sebou rob, zarabat 600e je smutne v tejto dobe. A nevediet, kde idu vsetky peniaze z vyplat, ked uz mate dieta je mimo rozum.
Aby z 3200 nevydalo sem-tam na dovolenku? Cudne. Bohvie, co s tymi peniazmi robi.
Spolocne peniaze,nam pride na 1 ucet od 4000eur a vyssie,2000eur odide,povinne platby vsetky a z 2000eur zijeme a aj odkladame.
Tvoj muz tych 500eur rozdrbe raz,dva.Ani nevie kde.
Spolocne hospodarenie.
Je úplne uchylne si takto deliť peniaze na "moje" a "tvoje". Ale ešte uchylnejsie je, aby si ty vkladala celú výplatu a muž len polovicu. Nech pekne pán tvorstva cvakne o 600 euro viac, ty prilozis 200 z tvojej výplaty a ostane vám každému na "svoje" vreckové a aj na tvorenie spoločnej rezervy. Ak by si šla na plný úväzok, tak by sa zvýšil tvoj podiel a tým pádom aj suma na rezervu.
Ked uz chcete ist do delenia, kto kolko da do rodiny, chodte na percenta. Isla by som na plny uvazok, ale este pred tym si presne stanovila pravidla starania o deti, kolkokrat do tyzdna zanesie a vyzdvihne deti on, na ktory kruzok ich zanesie, lazdy druhy lekar/ ocr on. Kto kedy vari, perie, umyva kupelnu atd. Ako u spolubyvajucich. A napr. 80% z prijmu kazdeho z vas do rodiny, zvysnych 20% si nechate pre seba. Budete tak mat v spolocnej kase 3040€. Potrebujete 1900€, zvysok teda na sporenie na dovolenku, opravy, nove spotrebice, zubara,…
Každý máme svoj príjem, každý máme svoj účet, od začiatku máme zaužívané, čo kto platí (ja skôr menšie nákupy, veci okolo detí, školu, oblečenie a manžel väčšie výdavky, hypo, dovolenky,…). Ale financie máme spoločné, sme manželia a tak berieme, že môj príjem je náš a manželov príjem je tiež náš. Keď mne pochybí, pošle mi, keď jemu pochybí, pošlem mu.
Vaše nastavenie mi príde čudné a takéto fungovanie v domácnosti si ja neviem predstaviť. Ani tvoj prístup, ani mužov prístup.
Typek to ma dobre vymyslene. Zaplati, co ma a zvysok ide bohviekam. Na rodinu asi nie, ked vraj nie su peniaze na dovolenku. A jej neostane nic, lebo vsetko dava na chod domacnosti.
@anonym_autor u nás sú všetky peniaze spoločné. Keď sme sa brali mala som o niečo vyšší príjem a platí sme na polovicu,ale potom som zostala doma na materskej (8r)a od vtedy som na polovičnom úväzku. Muž zarobí trojnásobok a platí hypo, splátky na auto, všetky poistky, PHM a komplet údržbu dvoch áut, všetko do záhrady, inkaso, net, tv, netflix, paušály, všetko prerábky, rekonštrukcie čo sme mali na dome, (napr vlani komplet zateplenie, omietka) občasný nákup a pod. Spotrebiče kúpi raz on raz ja., výlety tiež napol. Ja platím akurát nákup 2-3x za mesiac, a pár veci okolo detí a školy. U nás je 500€ veľká čiastka už dávno by som sa ozvala
@anonym_autor u nás sú všetky peniaze spoločné. Keď sme sa brali mala som o niečo vyšší príjem a platí sme na polovicu,ale potom som zostala doma na materskej (8r)a od vtedy som na polovičnom úväzku. Muž zarobí trojnásobok a platí hypo, splátky na auto, všetky poistky, PHM a komplet údržbu dvoch áut, všetko do záhrady, inkaso, net, tv, netflix, paušály, všetko prerábky, rekonštrukcie čo sme mali na dome, (napr vlani komplet zateplenie, omietka) občasný nákup a pod. Spotrebiče kúpi raz on raz ja., výlety tiež napol. Ja platím akurát nákup 2-3x za mesiac, a pár veci okolo detí a školy. U nás je 500€ veľká čiastka už dávno by som sa ozvala
@anonym_5dab54 Mozno kupuje autorkin muz nejaky spotrebic kazdy mesiac😄
@anonym_autor myslím si ze je choré robiť na polovičný úväzok a nechať platiť takúto obrovskú časť manžela pokiaľ nieje relevantný dôvod rovit len na polovičný
Ale toto vobec nie je spravodlivo rozdelene prispievanue di domacnosti, lebo ti sa takakto nepočíta ake percentuálne. Takze ty dávaš 100% to znamena všetko čo máš a muž dava 50%. Žena bude vzdy ťahať v rodine, čo sa tyka financií za kratší koniec. Takéto vydelovanie v manzelstve je chore, lebo vsetky vase príjmy su spoločné. Takže dať vsetky financie každý mesiac dokopy z časti vyplatiť co treba, oddeliť na mesacne náklady,ktore mate a zvysok rozdeliť na polovicu. Takto by to malo byť.

Pre pána , takto sa porovnávať peňažne. Ak si vypomôžete s deckami, choď na plný úväzok.
Aby ste mali každý nejakú povinnosť a ty nepadala na hubu .
Ja by som sama za seba chcela viac zarobiť , pre rodinu, pre nás . Prečo nie?