icon

Rozdiel medzi druhým a tretím pilierom na dôchodok

stelly652
28. aug 2025

Ahojte ľudia stále mi to nedá pokoj a vrta mi to hlave,mam si nechať ten 2 pilier???...alebo prejsť a založiť si 3 pilier čo mi zabezpečí starobný dôchodok s výšou hodnotou a garanciou .... banke mi spomenuli o 3 pilier,že by som mal aj nejakú väčšiu rezervu odloženú na bok keď pôjdem do 3 tieho piliera......Ne je to jedno či budem mať 2 pilier alebo 3 pilier??...Aké ma výhody ten 3 pilier??? žiaden?..nevyznám sa v tom...Lebo teraz mam 2 pilier a mam aj šporiaci účet.....

balerina2025
29. aug 2025
@mogaa

@balerina2025 lebo ty odvádzaš odvody do SP, časť z dôchodkového odvodu ostáva v SP a časť ide do 2 piliera.....tým čo nie sú v 2.pilieri ostáva odvod len v SP....Preto SP ak odchádzaš do dôchodku ti zákonite nemôže vyplatiť taký dôchodok ako tomu kto platil odvody len do SP...lebo tebe bude časť peňazí vyplácaná z 2 piliera.....tá časť môže byť vyššia ale aj nižšia ako to čo by si dostával len ak by si bol v 1 pilieri - teda platil odvody len do SP

@mogaa preco by mala byt z 2 piliera nizsia. myslis tym ze zo SP je to prepocet s koeficientom ( suma je je samozrejme mensia kedze odvadzam do 2 piliera takze od statu dostanem urcite menej...) a z 2 piliera ide o to ako boli peniaze zhodnocovane? napr vo fondoch? napr poznam takych co pekne za par desiatok rokov zarobili ale oni mali rizikove fondy nie konzervy

ekira1
29. aug 2025
@balerina2025

@mogaa neorzumiem, preco

@balerina2025 keď ho založia neskoro a majú malé príspevky, nestihnú zarobiť.. v 2009 zaviedol Fico " garancie", prestali sa fondy tak zhodnocovať, v 2013 presunul všetkých do dlhopisový fondov ( v akciových mali +9%), a v 2023 znížil druhý krát odvádzané percentá zo mzdy, takže si ľudia šetria menej a menej.. druhý pilier potrebuje čas, aby zarobil.

balerina2025
29. aug 2025
@ekira1

@balerina2025 keď ho založia neskoro a majú malé príspevky, nestihnú zarobiť.. v 2009 zaviedol Fico " garancie", prestali sa fondy tak zhodnocovať, v 2013 presunul všetkých do dlhopisový fondov ( v akciových mali +9%), a v 2023 znížil druhý krát odvádzané percentá zo mzdy, takže si ľudia šetria menej a menej.. druhý pilier potrebuje čas, aby zarobil.

@ekira1 poznam pripady kedy stihli zalozit a maju uz teraz pekne vynosy, ale pisem 20rokov dozadu

chrobak7
29. aug 2025
@balerina2025

@ekira1 poznam pripady kedy stihli zalozit a maju uz teraz pekne vynosy, ale pisem 20rokov dozadu

@balerina2025 Ja som zakladal hneď, ako sa zriadil 2. a 3. pilier. Vtedy sa do 2. odvádzala polovica z odvodov do SP, takže tie prvé roky sa to celkom pekne nahromadilo. Aj na 3. pilier prispievali takmer všetci zamestnávatelia, ktorých som mal, takže aj tam je už dosť.

hellwant
29. aug 2025
@misanthropicdann

@balerina2025 pretože 2 pilier je relatívne nový a teda ten človek si od založenia nedokázal dosť našetriť. Zároveň vláda v dakom roku všetkých hodila do dlhopisových fondov takže mali zhodnotenie 1-2%.

A keďže si posielali sumu do 2 piliera a do 1 šlo menej dôchodok od štátu mali nižší a 2 pilier nemal možnosť/šancu to dorovnať.

V dnešnej dobe ak si mladý založí 2 pilier a ma ho dobre nastavený takáto situácia s najväčšou pravdepodobnosťou nenastane.

@misanthropicdann neprehodili vôbec vsetkych do dlhopisov, len tych, co neodpovedali na list. Ti co dostavali ten nizky z 2 piliera si samy môzu, ze sa nezaujimali co a ako. Uz si to tu uvedomte. O PENIAZE SA MATE STARAT INAK ČLOVEKU OSTANE H....O.

misanthropicdann
29. aug 2025
@hellwant

@misanthropicdann neprehodili vôbec vsetkych do dlhopisov, len tych, co neodpovedali na list. Ti co dostavali ten nizky z 2 piliera si samy môzu, ze sa nezaujimali co a ako. Uz si to tu uvedomte. O PENIAZE SA MATE STARAT INAK ČLOVEKU OSTANE H....O.

@hellwant mate pravdu ze stačilo odpovedať na list, ale zoberte si nejakú finančnú gramotnosť na Slovensku. Pravdepodobne polovica ani nevedela ze mala 2 pilier.

Ti ľudia si ho pri založeni nastavili správne, vláda im to prehodila, a spomeňte si na tie omáčky ktoré sa okolo vtedy diali.
Ľudia sa majú starať o svoje peniaze a budúcnosť a áno mali si to prehodiť naspäť, ale je to chyba danej vlády ze ukratila tích ľudí o zisky. Nie každý je úplne najostrejsia ceruzka.
To ako keby ste tvrdili ze je v poriadku okradnúť postihnutého, však mal sa brániť.

hellwant
29. aug 2025
@misanthropicdann

@hellwant mate pravdu ze stačilo odpovedať na list, ale zoberte si nejakú finančnú gramotnosť na Slovensku. Pravdepodobne polovica ani nevedela ze mala 2 pilier.

Ti ľudia si ho pri založeni nastavili správne, vláda im to prehodila, a spomeňte si na tie omáčky ktoré sa okolo vtedy diali.
Ľudia sa majú starať o svoje peniaze a budúcnosť a áno mali si to prehodiť naspäť, ale je to chyba danej vlády ze ukratila tích ľudí o zisky. Nie každý je úplne najostrejsia ceruzka.
To ako keby ste tvrdili ze je v poriadku okradnúť postihnutého, však mal sa brániť.

@misanthropicdann ono v 2 pilieri bol aj problem , ze ked sa povedalo dôchodok, zmena, bude vyssi ludia si mysleli spravim to a o ostatne sa nestaram ( ako 1 pilier, uz stat riesi) ale tu to tak neni. Ludia sa nevedia zbavit toho, ze stat sa uz nestara, je kapitalizmus a stale sa spoliehaju. Ano Fin. gramptnost je problem.

balerina2025
29. aug 2025
@chrobak7

@balerina2025 Ja som zakladal hneď, ako sa zriadil 2. a 3. pilier. Vtedy sa do 2. odvádzala polovica z odvodov do SP, takže tie prvé roky sa to celkom pekne nahromadilo. Aj na 3. pilier prispievali takmer všetci zamestnávatelia, ktorých som mal, takže aj tam je už dosť.

@chrobak7 teraz sa vlastne odvadza kolko.

chrobak7
29. aug 2025
@balerina2025

@chrobak7 teraz sa vlastne odvadza kolko.

@balerina2025 Z 18 %, čo ide do soc. poisťovne na starobné dôchodkové poistenie z tvojej mzdy (4% odvádza zamestnanec, 14% odvádza zamestnávateľ) zostáva 14% v SP a 4% SP prevádza na osobný účet poistenca do DSS. Na začiatku, pri založené 2. piliera zostávalo 9% v SP a 9% sa odviedlo na osobný účet do DSS.

V roku 2012 (za vlády Robka Fica) to znížili z 9% na 4% s tým, že od roku 2016 každý rok sa príspevok zvyšoval o 0,25% až do roku 2022, kedy príspevok dosiahol 5,5% a zostal v rovnakej výške až do roku 2024. V roku 2024 (zase za vlády Roba Fica) sa príspevok opäť znížil na 4%. Čo prinesú ďalšie roky .... ešte nevieme.

kristiii
30. aug 2025
@hellwant

@hellwant vieš, toto sú také múdre reči skúsených...mne napríklad založili druhý pilier pomaly 20 rokov dozadu, keď som mala asi tých 20 a ani šajnu o čo ide. Potom mi len došiel nejaký list, že to skončilo a viac ma to nezaujímalo, keďže som robila v zahraničí.

hellwant
30. aug 2025
@kristiii

@hellwant vieš, toto sú také múdre reči skúsených...mne napríklad založili druhý pilier pomaly 20 rokov dozadu, keď som mala asi tých 20 a ani šajnu o čo ide. Potom mi len došiel nejaký list, že to skončilo a viac ma to nezaujímalo, keďže som robila v zahraničí.

@kristiii mam 43 mal som 21, ci 22 ked vznikol? Ako ty. List prisiel neskôr, bol cas sa zaujimat sa o tieto financie a nastudovat si to aspon to, ze to je investovanie a nema byt v dlhopisoch od 10 a viac rokov. Aj manzelke som to zachranil. Bol cas aspon trosku si to pozriet, bola si mlada, nie 50 rocna pri vzniku, u ktorych sa to da chapat prezili pracovny zivot viac v socializme. Vies, vedel som , ze socik je fuc a mnohi od rodicov mozno mali taky priklad ( moji boli mrtvi), ze o dôchodok sa nestaras, idu odvody a šmitec, treba len zarabat. Ale bohuzial, je to chyba kazdeho, ze sa nezaujimal o tieto financie boli o tom iformacne materialy. Stat a politici su najväčši LEGALNY ZLODEJ.

anonym_cca131
30. aug 2025
@hellwant

@kristiii mam 43 mal som 21, ci 22 ked vznikol? Ako ty. List prisiel neskôr, bol cas sa zaujimat sa o tieto financie a nastudovat si to aspon to, ze to je investovanie a nema byt v dlhopisoch od 10 a viac rokov. Aj manzelke som to zachranil. Bol cas aspon trosku si to pozriet, bola si mlada, nie 50 rocna pri vzniku, u ktorych sa to da chapat prezili pracovny zivot viac v socializme. Vies, vedel som , ze socik je fuc a mnohi od rodicov mozno mali taky priklad ( moji boli mrtvi), ze o dôchodok sa nestaras, idu odvody a šmitec, treba len zarabat. Ale bohuzial, je to chyba kazdeho, ze sa nezaujimal o tieto financie boli o tom iformacne materialy. Stat a politici su najväčši LEGALNY ZLODEJ.

@hellwant ano ti mudrejsi tak spravili. a za par desiatok rokov pekne vynosy.

natalka13
30. aug 2025
@stelly652

@balerina2025 ja si myslím,že nič nevymyslia

@stelly652 ale vymyslia, Fico si uz brusi zuby na nase peniaze.

hellwant
30. aug 2025
@hellwant

@hellwant * Legálni zlodeji

hellwant
30. aug 2025
@natalka13

@stelly652 ale vymyslia, Fico si uz brusi zuby na nase peniaze.

@natalka13 ano brusi, budu sa snazit asi casom znizit zas odvody, ci hrozit zdanenim a otvarat ho aby samy ludia vystupili, lebo na zrusenie nema pravomoc, ale vie znechutit ludi. Je to hnusak.

chrobak7
30. aug 2025
@hellwant

@hellwant Akurát pozerám na stav účtu v 2. pilieri. Založený bol 23.8.2005, takže je tomu 20 rokov. Nebudem robiť žiadne tajnosti, veď o nič nejde - stav účtu je 67 tisíc, z toho príspevky boli 34.500 € a čisté zhodnotenie doteraz je 32.600 €. Takže za tie roky bolo možné vklady zdvojnásobiť. Keby som viac aktívnejšie staral o portfólio, tak to mohlo byť aj viac.

Ešte doplním - v dlhopisovom fonde mám 15% portfólia a v indexovom mám 85%, Viac už nemôžem mať kvôli veku.

chrobak7
30. aug 2025
@hellwant

@natalka13 ano brusi, budu sa snazit asi casom znizit zas odvody, ci hrozit zdanenim a otvarat ho aby samy ludia vystupili, lebo na zrusenie nema pravomoc, ale vie znechutit ludi. Je to hnusak.

@hellwant V SP bude čím ďalej tým menej peňazí. Teda príjmy budú rásť, ale rýchlejšie budú rásť výdaje na dôchodky .Takže SP bude stále v deficite a vláda bude hľadať zdroje, odkiaľ ju nadotovať. A 2. pilier je taký lákavý, lebo tam ležia peniaze - stačí ich len nejako "zobrať". Možno zase vymyslia nejaké štátne dlhopisy, ktoré si budú musieť DSS nakúpiť .

Teraz je tam 17 miliárd €, čo nie je zanedbateľná suma. A vláde to už kole oči, že DSS - ky za to nakupujú zahraničné aktíva, teda investujú tie peniaze v zahraničí a nie doma.

hellwant
30. aug 2025
@chrobak7

@hellwant V SP bude čím ďalej tým menej peňazí. Teda príjmy budú rásť, ale rýchlejšie budú rásť výdaje na dôchodky .Takže SP bude stále v deficite a vláda bude hľadať zdroje, odkiaľ ju nadotovať. A 2. pilier je taký lákavý, lebo tam ležia peniaze - stačí ich len nejako "zobrať". Možno zase vymyslia nejaké štátne dlhopisy, ktoré si budú musieť DSS nakúpiť .

Teraz je tam 17 miliárd €, čo nie je zanedbateľná suma. A vláde to už kole oči, že DSS - ky za to nakupujú zahraničné aktíva, teda investujú tie peniaze v zahraničí a nie doma.

@chrobak7 Presne tak, dobre píšeš.

ekira1
30. aug 2025
@chrobak7

@chrobak7 ale úprimne, nás už zahraniční investori obchádzajú už i prstom na mape, kto by tu čo investoval..

kristiii
30. aug 2025
@hellwant

@hellwant vidíš, ty si to zachránil manželke..prečo to nespravila sama? Asi bola taká hlúpa ako ja 🤷. V tej dobe som nemala ani internet, neviem kde by som čo o tom zisťovala. Naši ma k takým veciam neviedli a určite je mnoho takých ľudí aj dnes. Netreba hneď každého odsúdiť, zato, že ty si zarobil. Mnohí naopak s druhým pilierom aj stratili.

hellwant
31. aug 2025
@kristiii

@hellwant vidíš, ty si to zachránil manželke..prečo to nespravila sama? Asi bola taká hlúpa ako ja 🤷. V tej dobe som nemala ani internet, neviem kde by som čo o tom zisťovala. Naši ma k takým veciam neviedli a určite je mnoho takých ľudí aj dnes. Netreba hneď každého odsúdiť, zato, že ty si zarobil. Mnohí naopak s druhým pilierom aj stratili.

@kristiii a kde som pisal, ze si hlupa? Pisal som, ze sa treba zaujimat. Pises nepravdu. Zena bola ako ini ovplyvnena rodicmi - logicke, vychovavaju davaju priklad- zarobis, idu odvody je dôchodok, tiez nevedela a ano, prerobila by, keby som jej nepomohol. Viem, ze cast ludi prerobila a nezlahcujem to, len pisem je to kazdeho osobna zodpovednost. Vinit môžu ludia len seba a nepisat nik nam nepovedal ako som mal vediet - veľka skoda. MATERIALY A INFO BOLI. Boli aj ludia co to vedeli vysvetlit.

mamina7070
31. aug 2025

vsade v okolotych statoch 2 pilier zrusili, pre vacsinu ludi je nevyhodny kedze odvadzaju z nizkych prijmov a potom maju nizsie dochodky ako ti vo ostali v soc poistovni

matusformanek
31. aug 2025

@stelly652 2. pilier-určite áno, na 100%. 3. pilier sa oplati len vtedy ak prispieva aj zamestnavatel. Ak neprispieva, chodte cez "4.pilier"=vlastne investicie cez ETF fondy a zabezpečte sa sam

misanthropicdann
31. aug 2025
@mamina7070

vsade v okolotych statoch 2 pilier zrusili, pre vacsinu ludi je nevyhodny kedze odvadzaju z nizkych prijmov a potom maju nizsie dochodky ako ti vo ostali v soc poistovni

@mamina7070 v súčasnosti si by práveže každý mladší mal mať 2. Pilier.
V budúcnosti budú dôchodky znížené kto vie možno aj o polovicu, v rámci najbližších rokov očakávam ze zrušia naviazanie na priemernú mzdu a môže sa stať že dôchodky sa nebudú valorizovat aj 10 rokov.
Počet prispievateľov do 1 piliera voči poberateľom sa výrazne zhorší a aktuálne nastavenie je absolútne neudržateľné. V dnešnej dobe pravdepodobne mladému nebude stačiť prvý ani druhý ani tretí pilier keď bude mať.

chrobak7
31. aug 2025
@mamina7070

@mamina7070 Treba si pozrieť, z akých dôvodov bol ten 2. pilier v okolitých štátoch zrušený. Čítal som o tom článok pred rokom či dvomi a napr. v Maďarsku vláda svojimi rozhodnutiami urobila 2. pilier tak nevýhodný pre sporiteľa že ľudia sami z neho poodchádzali. Tí, čo zotrvali v 2. pilieri, tak zo zákona nemali nárok na dôchodok z prvého piliera, lebo v prvom pilieri bol nedostatok zdrojov na vyplácanie dôchodkov - čo za pár rokov môže hroziť aj sociálnej poisťovni.

Takže nebolo to preto, že by 2. pilier nebol dobrý, ale preto, že vláda nemala záujem, aby 2. pilier pokračoval.

V Poľsku aj v ČR tiež zanikol preto, lebo vláda nemala záujem ho udržať. Našiel som článok, kde sa to stručne rozoberá:

https://www.stabilita.sk/sk/aktuality/aktualne-...

mamina7070
31. aug 2025
@chrobak7

@mamina7070 Treba si pozrieť, z akých dôvodov bol ten 2. pilier v okolitých štátoch zrušený. Čítal som o tom článok pred rokom či dvomi a napr. v Maďarsku vláda svojimi rozhodnutiami urobila 2. pilier tak nevýhodný pre sporiteľa že ľudia sami z neho poodchádzali. Tí, čo zotrvali v 2. pilieri, tak zo zákona nemali nárok na dôchodok z prvého piliera, lebo v prvom pilieri bol nedostatok zdrojov na vyplácanie dôchodkov - čo za pár rokov môže hroziť aj sociálnej poisťovni.

Takže nebolo to preto, že by 2. pilier nebol dobrý, ale preto, že vláda nemala záujem, aby 2. pilier pokračoval.

V Poľsku aj v ČR tiež zanikol preto, lebo vláda nemala záujem ho udržať. Našiel som článok, kde sa to stručne rozoberá:

https://www.stabilita.sk/sk/aktuality/aktualne-...

@chrobak7 sak v poriadku ja som posala ze ho v okolotych statoch zrusili co je pravda
zreba hovorit aj o tomto
https://www.socpoist.sk/news/priemerna-vyska-do...
vyska dochodku z 2 piliera je 24€ mesacne priemerne a dochodok ak spori aj v 2 pilieri mu bude krateny (ten zo Soc poistovne)
https://www.peniaze.sk/ii-dochodkovy-pilier/125...

pre nizko prijmove skupiny ltore maju kratsie obdobie sporenia je 2 pilier nevyhodny a o tom sa velmi nehovori

natalka13
1. sep 2025
@mamina7070

@chrobak7 sak v poriadku ja som posala ze ho v okolotych statoch zrusili co je pravda
zreba hovorit aj o tomto
https://www.socpoist.sk/news/priemerna-vyska-do...
vyska dochodku z 2 piliera je 24€ mesacne priemerne a dochodok ak spori aj v 2 pilieri mu bude krateny (ten zo Soc poistovne)
https://www.peniaze.sk/ii-dochodkovy-pilier/125...

pre nizko prijmove skupiny ltore maju kratsie obdobie sporenia je 2 pilier nevyhodny a o tom sa velmi nehovori

@mamina7070 a preco ne priemer 24e? Lebo este niesu v dochodku dlhodobosporiaci a pan velkomozny Fiko ho kratil a zas sa chysta.
Kto moze hned si ho vyberie cely teraz.
A ze SP starobny krati? Ved logicky o tie % ktore odchadzaju do 2.p.

mamina7070
1. sep 2025
@natalka13

@mamina7070 a preco ne priemer 24e? Lebo este niesu v dochodku dlhodobosporiaci a pan velkomozny Fiko ho kratil a zas sa chysta.
Kto moze hned si ho vyberie cely teraz.
A ze SP starobny krati? Ved logicky o tie % ktore odchadzaju do 2.p.

@natalka13 sak ja s tym tiez kalkulujem ze si ho vyberiem lebo budem mat starobny vyssi cez 1000€ takze mozem ale len pisem ze 2 pilier nie je vseliek a nie je vyhodny pre kazdeho

ekira1
1. sep 2025

Ale viete, že druhý pilier sa dá vybrať len pri nástupe na starecký dôchodok, a aj to iba pri splnení určitých podmienok.

natalka13
1. sep 2025
@ekira1

Ale viete, že druhý pilier sa dá vybrať len pri nástupe na starecký dôchodok, a aj to iba pri splnení určitých podmienok.

@ekira1 vieme