Rozdiel medzi druhým a tretím pilierom na dôchodok
Ahojte ľudia stále mi to nedá pokoj a vrta mi to hlave,mam si nechať ten 2 pilier???...alebo prejsť a založiť si 3 pilier čo mi zabezpečí starobný dôchodok s výšou hodnotou a garanciou .... banke mi spomenuli o 3 pilier,že by som mal aj nejakú väčšiu rezervu odloženú na bok keď pôjdem do 3 tieho piliera......Ne je to jedno či budem mať 2 pilier alebo 3 pilier??...Aké ma výhody ten 3 pilier??? žiaden?..nevyznám sa v tom...Lebo teraz mam 2 pilier a mam aj šporiaci účet.....
@mogaa neorzumiem, preco
@balerina2025 keď ho založia neskoro a majú malé príspevky, nestihnú zarobiť.. v 2009 zaviedol Fico " garancie", prestali sa fondy tak zhodnocovať, v 2013 presunul všetkých do dlhopisový fondov ( v akciových mali +9%), a v 2023 znížil druhý krát odvádzané percentá zo mzdy, takže si ľudia šetria menej a menej.. druhý pilier potrebuje čas, aby zarobil.
@balerina2025 keď ho založia neskoro a majú malé príspevky, nestihnú zarobiť.. v 2009 zaviedol Fico " garancie", prestali sa fondy tak zhodnocovať, v 2013 presunul všetkých do dlhopisový fondov ( v akciových mali +9%), a v 2023 znížil druhý krát odvádzané percentá zo mzdy, takže si ľudia šetria menej a menej.. druhý pilier potrebuje čas, aby zarobil.
@ekira1 poznam pripady kedy stihli zalozit a maju uz teraz pekne vynosy, ale pisem 20rokov dozadu
@ekira1 poznam pripady kedy stihli zalozit a maju uz teraz pekne vynosy, ale pisem 20rokov dozadu
@balerina2025 Ja som zakladal hneď, ako sa zriadil 2. a 3. pilier. Vtedy sa do 2. odvádzala polovica z odvodov do SP, takže tie prvé roky sa to celkom pekne nahromadilo. Aj na 3. pilier prispievali takmer všetci zamestnávatelia, ktorých som mal, takže aj tam je už dosť.
@balerina2025 pretože 2 pilier je relatívne nový a teda ten človek si od založenia nedokázal dosť našetriť. Zároveň vláda v dakom roku všetkých hodila do dlhopisových fondov takže mali zhodnotenie 1-2%.
A keďže si posielali sumu do 2 piliera a do 1 šlo menej dôchodok od štátu mali nižší a 2 pilier nemal možnosť/šancu to dorovnať.
V dnešnej dobe ak si mladý založí 2 pilier a ma ho dobre nastavený takáto situácia s najväčšou pravdepodobnosťou nenastane.
@misanthropicdann neprehodili vôbec vsetkych do dlhopisov, len tych, co neodpovedali na list. Ti co dostavali ten nizky z 2 piliera si samy môzu, ze sa nezaujimali co a ako. Uz si to tu uvedomte. O PENIAZE SA MATE STARAT INAK ČLOVEKU OSTANE H....O.
@misanthropicdann neprehodili vôbec vsetkych do dlhopisov, len tych, co neodpovedali na list. Ti co dostavali ten nizky z 2 piliera si samy môzu, ze sa nezaujimali co a ako. Uz si to tu uvedomte. O PENIAZE SA MATE STARAT INAK ČLOVEKU OSTANE H....O.
@hellwant mate pravdu ze stačilo odpovedať na list, ale zoberte si nejakú finančnú gramotnosť na Slovensku. Pravdepodobne polovica ani nevedela ze mala 2 pilier.
Ti ľudia si ho pri založeni nastavili správne, vláda im to prehodila, a spomeňte si na tie omáčky ktoré sa okolo vtedy diali.
Ľudia sa majú starať o svoje peniaze a budúcnosť a áno mali si to prehodiť naspäť, ale je to chyba danej vlády ze ukratila tích ľudí o zisky. Nie každý je úplne najostrejsia ceruzka.
To ako keby ste tvrdili ze je v poriadku okradnúť postihnutého, však mal sa brániť.
@hellwant mate pravdu ze stačilo odpovedať na list, ale zoberte si nejakú finančnú gramotnosť na Slovensku. Pravdepodobne polovica ani nevedela ze mala 2 pilier.
Ti ľudia si ho pri založeni nastavili správne, vláda im to prehodila, a spomeňte si na tie omáčky ktoré sa okolo vtedy diali.
Ľudia sa majú starať o svoje peniaze a budúcnosť a áno mali si to prehodiť naspäť, ale je to chyba danej vlády ze ukratila tích ľudí o zisky. Nie každý je úplne najostrejsia ceruzka.
To ako keby ste tvrdili ze je v poriadku okradnúť postihnutého, však mal sa brániť.
@misanthropicdann ono v 2 pilieri bol aj problem , ze ked sa povedalo dôchodok, zmena, bude vyssi ludia si mysleli spravim to a o ostatne sa nestaram ( ako 1 pilier, uz stat riesi) ale tu to tak neni. Ludia sa nevedia zbavit toho, ze stat sa uz nestara, je kapitalizmus a stale sa spoliehaju. Ano Fin. gramptnost je problem.
@balerina2025 Ja som zakladal hneď, ako sa zriadil 2. a 3. pilier. Vtedy sa do 2. odvádzala polovica z odvodov do SP, takže tie prvé roky sa to celkom pekne nahromadilo. Aj na 3. pilier prispievali takmer všetci zamestnávatelia, ktorých som mal, takže aj tam je už dosť.
@chrobak7 teraz sa vlastne odvadza kolko.
@chrobak7 teraz sa vlastne odvadza kolko.
@balerina2025 Z 18 %, čo ide do soc. poisťovne na starobné dôchodkové poistenie z tvojej mzdy (4% odvádza zamestnanec, 14% odvádza zamestnávateľ) zostáva 14% v SP a 4% SP prevádza na osobný účet poistenca do DSS. Na začiatku, pri založené 2. piliera zostávalo 9% v SP a 9% sa odviedlo na osobný účet do DSS.
V roku 2012 (za vlády Robka Fica) to znížili z 9% na 4% s tým, že od roku 2016 každý rok sa príspevok zvyšoval o 0,25% až do roku 2022, kedy príspevok dosiahol 5,5% a zostal v rovnakej výške až do roku 2024. V roku 2024 (zase za vlády Roba Fica) sa príspevok opäť znížil na 4%. Čo prinesú ďalšie roky .... ešte nevieme.
@hellwant vieš, toto sú také múdre reči skúsených...mne napríklad založili druhý pilier pomaly 20 rokov dozadu, keď som mala asi tých 20 a ani šajnu o čo ide. Potom mi len došiel nejaký list, že to skončilo a viac ma to nezaujímalo, keďže som robila v zahraničí.
@hellwant vieš, toto sú také múdre reči skúsených...mne napríklad založili druhý pilier pomaly 20 rokov dozadu, keď som mala asi tých 20 a ani šajnu o čo ide. Potom mi len došiel nejaký list, že to skončilo a viac ma to nezaujímalo, keďže som robila v zahraničí.
@kristiii mam 43 mal som 21, ci 22 ked vznikol? Ako ty. List prisiel neskôr, bol cas sa zaujimat sa o tieto financie a nastudovat si to aspon to, ze to je investovanie a nema byt v dlhopisoch od 10 a viac rokov. Aj manzelke som to zachranil. Bol cas aspon trosku si to pozriet, bola si mlada, nie 50 rocna pri vzniku, u ktorych sa to da chapat prezili pracovny zivot viac v socializme. Vies, vedel som , ze socik je fuc a mnohi od rodicov mozno mali taky priklad ( moji boli mrtvi), ze o dôchodok sa nestaras, idu odvody a šmitec, treba len zarabat. Ale bohuzial, je to chyba kazdeho, ze sa nezaujimal o tieto financie boli o tom iformacne materialy. Stat a politici su najväčši LEGALNY ZLODEJ.
@kristiii mam 43 mal som 21, ci 22 ked vznikol? Ako ty. List prisiel neskôr, bol cas sa zaujimat sa o tieto financie a nastudovat si to aspon to, ze to je investovanie a nema byt v dlhopisoch od 10 a viac rokov. Aj manzelke som to zachranil. Bol cas aspon trosku si to pozriet, bola si mlada, nie 50 rocna pri vzniku, u ktorych sa to da chapat prezili pracovny zivot viac v socializme. Vies, vedel som , ze socik je fuc a mnohi od rodicov mozno mali taky priklad ( moji boli mrtvi), ze o dôchodok sa nestaras, idu odvody a šmitec, treba len zarabat. Ale bohuzial, je to chyba kazdeho, ze sa nezaujimal o tieto financie boli o tom iformacne materialy. Stat a politici su najväčši LEGALNY ZLODEJ.
@hellwant ano ti mudrejsi tak spravili. a za par desiatok rokov pekne vynosy.
@balerina2025 ja si myslím,že nič nevymyslia
@stelly652 ale vymyslia, Fico si uz brusi zuby na nase peniaze.
@hellwant * Legálni zlodeji
@hellwant Akurát pozerám na stav účtu v 2. pilieri. Založený bol 23.8.2005, takže je tomu 20 rokov. Nebudem robiť žiadne tajnosti, veď o nič nejde - stav účtu je 67 tisíc, z toho príspevky boli 34.500 € a čisté zhodnotenie doteraz je 32.600 €. Takže za tie roky bolo možné vklady zdvojnásobiť. Keby som viac aktívnejšie staral o portfólio, tak to mohlo byť aj viac.
Ešte doplním - v dlhopisovom fonde mám 15% portfólia a v indexovom mám 85%, Viac už nemôžem mať kvôli veku.
@natalka13 ano brusi, budu sa snazit asi casom znizit zas odvody, ci hrozit zdanenim a otvarat ho aby samy ludia vystupili, lebo na zrusenie nema pravomoc, ale vie znechutit ludi. Je to hnusak.
@hellwant V SP bude čím ďalej tým menej peňazí. Teda príjmy budú rásť, ale rýchlejšie budú rásť výdaje na dôchodky .Takže SP bude stále v deficite a vláda bude hľadať zdroje, odkiaľ ju nadotovať. A 2. pilier je taký lákavý, lebo tam ležia peniaze - stačí ich len nejako "zobrať". Možno zase vymyslia nejaké štátne dlhopisy, ktoré si budú musieť DSS nakúpiť .
Teraz je tam 17 miliárd €, čo nie je zanedbateľná suma. A vláde to už kole oči, že DSS - ky za to nakupujú zahraničné aktíva, teda investujú tie peniaze v zahraničí a nie doma.
@hellwant V SP bude čím ďalej tým menej peňazí. Teda príjmy budú rásť, ale rýchlejšie budú rásť výdaje na dôchodky .Takže SP bude stále v deficite a vláda bude hľadať zdroje, odkiaľ ju nadotovať. A 2. pilier je taký lákavý, lebo tam ležia peniaze - stačí ich len nejako "zobrať". Možno zase vymyslia nejaké štátne dlhopisy, ktoré si budú musieť DSS nakúpiť .
Teraz je tam 17 miliárd €, čo nie je zanedbateľná suma. A vláde to už kole oči, že DSS - ky za to nakupujú zahraničné aktíva, teda investujú tie peniaze v zahraničí a nie doma.
@chrobak7 Presne tak, dobre píšeš.
@chrobak7 ale úprimne, nás už zahraniční investori obchádzajú už i prstom na mape, kto by tu čo investoval..
@hellwant vidíš, ty si to zachránil manželke..prečo to nespravila sama? Asi bola taká hlúpa ako ja 🤷. V tej dobe som nemala ani internet, neviem kde by som čo o tom zisťovala. Naši ma k takým veciam neviedli a určite je mnoho takých ľudí aj dnes. Netreba hneď každého odsúdiť, zato, že ty si zarobil. Mnohí naopak s druhým pilierom aj stratili.
@hellwant vidíš, ty si to zachránil manželke..prečo to nespravila sama? Asi bola taká hlúpa ako ja 🤷. V tej dobe som nemala ani internet, neviem kde by som čo o tom zisťovala. Naši ma k takým veciam neviedli a určite je mnoho takých ľudí aj dnes. Netreba hneď každého odsúdiť, zato, že ty si zarobil. Mnohí naopak s druhým pilierom aj stratili.
@kristiii a kde som pisal, ze si hlupa? Pisal som, ze sa treba zaujimat. Pises nepravdu. Zena bola ako ini ovplyvnena rodicmi - logicke, vychovavaju davaju priklad- zarobis, idu odvody je dôchodok, tiez nevedela a ano, prerobila by, keby som jej nepomohol. Viem, ze cast ludi prerobila a nezlahcujem to, len pisem je to kazdeho osobna zodpovednost. Vinit môžu ludia len seba a nepisat nik nam nepovedal ako som mal vediet - veľka skoda. MATERIALY A INFO BOLI. Boli aj ludia co to vedeli vysvetlit.
vsade v okolotych statoch 2 pilier zrusili, pre vacsinu ludi je nevyhodny kedze odvadzaju z nizkych prijmov a potom maju nizsie dochodky ako ti vo ostali v soc poistovni
@stelly652 2. pilier-určite áno, na 100%. 3. pilier sa oplati len vtedy ak prispieva aj zamestnavatel. Ak neprispieva, chodte cez "4.pilier"=vlastne investicie cez ETF fondy a zabezpečte sa sam
vsade v okolotych statoch 2 pilier zrusili, pre vacsinu ludi je nevyhodny kedze odvadzaju z nizkych prijmov a potom maju nizsie dochodky ako ti vo ostali v soc poistovni
@mamina7070 v súčasnosti si by práveže každý mladší mal mať 2. Pilier.
V budúcnosti budú dôchodky znížené kto vie možno aj o polovicu, v rámci najbližších rokov očakávam ze zrušia naviazanie na priemernú mzdu a môže sa stať že dôchodky sa nebudú valorizovat aj 10 rokov.
Počet prispievateľov do 1 piliera voči poberateľom sa výrazne zhorší a aktuálne nastavenie je absolútne neudržateľné. V dnešnej dobe pravdepodobne mladému nebude stačiť prvý ani druhý ani tretí pilier keď bude mať.
@mamina7070 Treba si pozrieť, z akých dôvodov bol ten 2. pilier v okolitých štátoch zrušený. Čítal som o tom článok pred rokom či dvomi a napr. v Maďarsku vláda svojimi rozhodnutiami urobila 2. pilier tak nevýhodný pre sporiteľa že ľudia sami z neho poodchádzali. Tí, čo zotrvali v 2. pilieri, tak zo zákona nemali nárok na dôchodok z prvého piliera, lebo v prvom pilieri bol nedostatok zdrojov na vyplácanie dôchodkov - čo za pár rokov môže hroziť aj sociálnej poisťovni.
Takže nebolo to preto, že by 2. pilier nebol dobrý, ale preto, že vláda nemala záujem, aby 2. pilier pokračoval.
V Poľsku aj v ČR tiež zanikol preto, lebo vláda nemala záujem ho udržať. Našiel som článok, kde sa to stručne rozoberá:
@mamina7070 Treba si pozrieť, z akých dôvodov bol ten 2. pilier v okolitých štátoch zrušený. Čítal som o tom článok pred rokom či dvomi a napr. v Maďarsku vláda svojimi rozhodnutiami urobila 2. pilier tak nevýhodný pre sporiteľa že ľudia sami z neho poodchádzali. Tí, čo zotrvali v 2. pilieri, tak zo zákona nemali nárok na dôchodok z prvého piliera, lebo v prvom pilieri bol nedostatok zdrojov na vyplácanie dôchodkov - čo za pár rokov môže hroziť aj sociálnej poisťovni.
Takže nebolo to preto, že by 2. pilier nebol dobrý, ale preto, že vláda nemala záujem, aby 2. pilier pokračoval.
V Poľsku aj v ČR tiež zanikol preto, lebo vláda nemala záujem ho udržať. Našiel som článok, kde sa to stručne rozoberá:
@chrobak7 sak v poriadku ja som posala ze ho v okolotych statoch zrusili co je pravda
zreba hovorit aj o tomto
https://www.socpoist.sk/news/priemerna-vyska-do...
vyska dochodku z 2 piliera je 24€ mesacne priemerne a dochodok ak spori aj v 2 pilieri mu bude krateny (ten zo Soc poistovne)
https://www.peniaze.sk/ii-dochodkovy-pilier/125...
pre nizko prijmove skupiny ltore maju kratsie obdobie sporenia je 2 pilier nevyhodny a o tom sa velmi nehovori
@chrobak7 sak v poriadku ja som posala ze ho v okolotych statoch zrusili co je pravda
zreba hovorit aj o tomto
https://www.socpoist.sk/news/priemerna-vyska-do...
vyska dochodku z 2 piliera je 24€ mesacne priemerne a dochodok ak spori aj v 2 pilieri mu bude krateny (ten zo Soc poistovne)
https://www.peniaze.sk/ii-dochodkovy-pilier/125...
pre nizko prijmove skupiny ltore maju kratsie obdobie sporenia je 2 pilier nevyhodny a o tom sa velmi nehovori
@mamina7070 a preco ne priemer 24e? Lebo este niesu v dochodku dlhodobosporiaci a pan velkomozny Fiko ho kratil a zas sa chysta.
Kto moze hned si ho vyberie cely teraz.
A ze SP starobny krati? Ved logicky o tie % ktore odchadzaju do 2.p.
@mamina7070 a preco ne priemer 24e? Lebo este niesu v dochodku dlhodobosporiaci a pan velkomozny Fiko ho kratil a zas sa chysta.
Kto moze hned si ho vyberie cely teraz.
A ze SP starobny krati? Ved logicky o tie % ktore odchadzaju do 2.p.
@natalka13 sak ja s tym tiez kalkulujem ze si ho vyberiem lebo budem mat starobny vyssi cez 1000€ takze mozem ale len pisem ze 2 pilier nie je vseliek a nie je vyhodny pre kazdeho
Ale viete, že druhý pilier sa dá vybrať len pri nástupe na starecký dôchodok, a aj to iba pri splnení určitých podmienok.

@balerina2025 lebo ty odvádzaš odvody do SP, časť z dôchodkového odvodu ostáva v SP a časť ide do 2 piliera.....tým čo nie sú v 2.pilieri ostáva odvod len v SP....Preto SP ak odchádzaš do dôchodku ti zákonite nemôže vyplatiť taký dôchodok ako tomu kto platil odvody len do SP...lebo tebe bude časť peňazí vyplácaná z 2 piliera.....tá časť môže byť vyššia ale aj nižšia ako to čo by si dostával len ak by si bol v 1 pilieri - teda platil odvody len do SP
@mogaa preco by mala byt z 2 piliera nizsia. myslis tym ze zo SP je to prepocet s koeficientom ( suma je je samozrejme mensia kedze odvadzam do 2 piliera takze od statu dostanem urcite menej...) a z 2 piliera ide o to ako boli peniaze zhodnocovane? napr vo fondoch? napr poznam takych co pekne za par desiatok rokov zarobili ale oni mali rizikove fondy nie konzervy