Rozdiel v cenovej ponuke a reálnej cene. Riešili by ste to, či doplatili?
Ahojte, prerabali sme dom, kde sme v maji dostali cenovu ponuku, ktora bola nacenena na cca 15 tisic. Z casoveho hladiska to malo trvat cca 2 mesiace.
Zatial sme platili iba zalohu 5 tisic. Prace sa natiahli na 3 a pol mesiaca, pricom z pohladu nasho sa tam robili navyse iba drobnosti. Od zaciatku sa nam zdali robotnici pomali, raz prisiel jeden, vacsinou dvaja, par krat boli traja. Chodili na 9, o 16 koniec...z toho hodina obed. Realny cas odrobeny za den vychadza na 6 hodin.
Cestovali pol hodinu k nam, pol naspat. Naklady na dopravu boli v CP zahrnute, to beriem. Avsak myslite, ze maju narok si ratat za pracovny cas aj cestu do prace? Ze hodinu sedeli v aute? Mne sa to tesa nepaci, mne nepreplaca zamestnavatel cestu do prace. Ci zivnostnici to maju inac?
Dnes poslal vyuctovanie - mame doplatit este 16 tisic, co je o 6 tisic viac ako bol rozpocet. Mame sa ohradit? Nie je tam ten rozdiel oproti CP privelky?
Dakukem za rady 😊
Celkom aj zalezi od toho vyuctovania. Vznikli mu realne naklady na materiali co musel dodat? Mas dufam polozky v cenovej ponuke, i vo vyuctovani. Potom by som mu to zaplatila. Lebo tie materialy sli hore neskutocne
Ak je to za pracu, tak to by som sa ohradila, lebo odpracovat to museli rovnako, ci im to trvalo 2 mesiace alebo 4. Otazne je, preco sa prace tak natahovali, a ci ste zjednali nejake penale za nedodrzanie lehoty.
Inak cesta ze je v cene, je ok, to je bezna polozka. Ale keby tam vznikol ten 6tisicovy rozdiel, tak by som mu to tiez osomrala, a mozno pristupila na nejaky kompromis.
Takze poradit jednoznacne neviem, lebo zalezi od situacie.
Inak lepsie je s takymito dotazmi chodit na modru strechu, tam chlapi lepsie poradia co-ako okolo stavebnych prac.
Jediné by som doplatila za materiál, ak by mi vykázali cenovú ponuku predtým a teraz koľko platili n faktúru za materiály. To že oni boli pomali a trvalo im to o mesiac dlhšie je ich problém, mala si to vyrátané na zaplatenie danej veci a nie na počty hodín, to sa tak robí že napr za obloženie kúpeľne ti dám 5000 a je to tvoj problém či robíš týždeň alebo dva mesiace. Ale cestu uhrádzať tak to je tiež volovina,za to že oni boli lenivý a mesiac apríl navyše mysleli robiť ako bolo dohodnuté ? Tak žiadajú ešte aj cestovné naviac ?
Neplatila by som za toto navyše. Cestovné náklady by si mali ako živnostníci zarátať do ceny práce už predtým,
@veronika33 presne toto hovorim aj ja. A povedali nam to aj chlapi od fachu, ze to robia pridlho. My si myslime, ze majitel ich plati na hodinu a im bolo fuk, flakali sa.
My praveze ziadnu zmluvu nemame, cize nikde sme nic nepodpisovali ani my ani on.
@veselo_neveselo praveze material nebol v cene klucovy. Tam sa jednalo o omietky, sadrokartony, malovanie....cena prace tvorila 2/3 v ponuke, material 1/3.
Preto sa mi zda odveci, ze zrazu o 6 tisic vyssie pyta 🤦 nic, kazala som muzovi nech popyta komplet vyuctovanie, nech to porovname.
Vdaka za rady 😊
Nemas v ruke zmluvu o dielo a len tak ste im vyplatili 5tis€?
Ziadne papiere, co a za kolko bude vyhotovene?
To ste kde takych "odbornikov" nasli? Na ulici?
Preboha, vy dáte niekomu len tak 15 tisíc bez zmluvy v dnešnej dobe? Vy si nežijete zle 😄
@evica17 ano, cakame nato vyuctovanie...poslal to iba odhadom. Porovname ten material, to jasne ze zaplatime rozdiel, ale za ich pomalost sa mi platit nechce. Boli sme.ochotni dat 3 tisic, ze ked tam boli dlhsie, ale 6 tisic ma ozaj sokovalo 🤔
@veronikaszabova baby, tych 5 tisic zobrali asi po mesiaci roboty. A je to muzov znamy, nebola to cudzia firma 😊
Kalkulaciu sme mali na mail poslanu, odsuhlasili sme a potom prisli robit. Zmluva neni ziadna.
Kamarat nekamarat, zmluvu ste mali podpisat
@lenkadenisa nooo, my pravezeme mame hotove a zaplatenych zatial iba 5 😊 cize sme na koni, on caka na peniaze od nas, zmluva neni ziadna. Samozrejme, ze chrbtovu kost mame a doplatime, len teda pytam nazor aj od skusenejsich tu, ci dat navyse alebo sa drzat CP.
Ak im on platí od hodiny,není divu že sa neponáhľali. Ale boli n obhliadke hádam,vedeli čo idú robiť a skúsení robotník si vie odhadom plus mínus vypočítať koľko mu to bude trvať, ak ale im to trvalo o mesiac a pol dlhšie,bez toho že by riešili nejaké neočakávané vady a veci,tak to neberiem. My sme riešili v dome veci a vyskočilo čosi zle a muselo sa vtedy robiť viac a dlhšie aby sa odstránil vada a vtedy chápem vyššiu cenu a aj dlhšiu robotu.
My teraz ideme robiť stierky a zatiaľ všetci, s ktorými sme hovorili mju cenu na m2 preratanu. Žiadne že na hodiny.
@evica17 ano, robili par veci navyse - co realne mohlo trvat tyzden navyse. Material takmer nic, jednalo sa o buracie prace. To samozrejme akceptujeme, ale snad za tych par uprav nezoberie sestku navyse 🤦
A teda si zoberte, ze by sme tie peniaze relaln nemali 🤔 lebo sme sa spoliehali a pustili sa do toho az po predlozeni CP
Špekulanti ,kazde navysenie mali s tebou odkonzultovat ,zjavne su v tom dobre vycvicení .Drzost takychto spekulantiv nema konca kraja a urcite zaplat len odòvodnene náklady .
nepytali cenu od m2?
ono chyba bola vaša, že ste sa dohodli na hodinovej sadzbe....treba sa dohodnúť cenu za odrobenú prácu
@mogaa my sme mali cenu za dielo v ponuke...to az potom zistil muz, ze chlapci su od hodiny plateny sefom a preto asi tak "makaju" 🤦 lebo ti sa neponahlali s nicym.
osloviť majiteľa s pôvodnou cenovou ponukou a nech vysvetlí čím sa to tak predražilo.....
Ked sa neponahlali natahovali cas mala si urgovat majitela.Tebe moze byt jedno ci su to jeho zamestnanci, ci robia na zivnost.Pre teba je dolezite, ze nedodrzali termin a navysili cenu.Peniaze sa vyplacaju priebezne podla toho, co spravia.Chcela by som vidiet preco sa to navysilo, ci ste boli upozorneni kupujeme material bude drahsi...6 t naviac by som im nedala
@drzaopica ano, mne je to jedno, ci su na zivnost, ci zamestnanci. Ved sme aj urgovali, ale vzdy vyhovorky - bud chybal pre chorobu jeden, druhy, treti...aj preto sa to natahovalo.
Ved ak predlozi realny rozpocet porovname a uvidime. Viem, ze vsetko islo hore, ale tam sa jedna hlavne o cenu prace, material navyse bol par eur. Ved sme och vybrali na zaklade CP...som zvedava, keby tie peniaze realne nemame...to mame aj linku nacenenu, schody a teda ceny dodrzali...iba tu taky skok 🤔
Ani by ma nehlo. Ak robili nieco navyse OK, to by som doplatila, inak 15t a dakujem pekne dovidenia, verim ze aspon tu povodnu cenu mate pisomne
A este rada dobuducna. Kamarat/nekamarat co je psano,to je dano. Navysenie rozpoctu sa musi odsuhlasit
Zaplat len to co ti nacenili povodne.kde je problem? Aj ustna dohoda je dohoda, ale bude to na sude tvrdenie proti tvrdeniu(keby to doslo az tam🤦♀️🙃).teda tak si myslim.kedze ste nespisali ziadnu zluvu a mate len povodnu cenovu ponuku, doplatila by som a finito.ak mate mail, list alebo cokolvek pisomne o tom ze celkove naklady sa navysia ok, firma ma cim disponovat a branit sa na sude.ak nie tak je to bezpredmetne.teda takto by som to riesila ja.a akp pisu baby uz vsetko len pisomne, keby to tak urobite a mate dohodnuty pisomne teemin tak ver ze by len tak kmitali aby to stihli, kedze bezne sa davaju pokuty za omeskanie.

Určite by som to neplatila, dohoda bola 15 tisíc, čas odovzdania nebol dodržaný, ak máte v zmluve určené penále, za nedodržaný termín, môžeš ich od neho vymáhať, respektíve odrátať z ceny. Keď ste boli dohodnutí na pevnú sumu, tak si nemôže rátať hodinovú sadzbu, to je už jeho problém, že má takých pracovníkov, ktorí robia pomaly...