icon

Rozhodcovský súd, súhlas na zrážky zo mzdy

nifido
11. mar 2016

Co to znamena ak to mam v uvere podpisane? Dakujem

jenticka
11. mar 2016

Ahoj znamená to že ak medzi tebou a bankou vznikne problem,napr.že nebudeš platit,tak to nemusi ist na sud ale vyrieši to ten rozhodcovsky sud to je ako skratene konanie- že to bude rychle 🙂

cisko39
11. mar 2016

@nifido znamená to, že v prípade akeho kolvek sporu z bankou alebo neplatenia pôžicky ide spor pred super rýchli špecialný súd.

nifido
autor
11. mar 2016

@cisko39 dakujem viete mi aj povedat cca ako rychlo sud rozhodne? Niesme v tej situacii len chcem vediet aky je roziel vlastne

maslenka47
11. mar 2016

@nifido rozdiel je v tom, ze na rozdiel od standardnych sporov, kde rozhoduje "statny" (okresny) sud, v pripade sporov medzi tebou a bankou sa mozete obrati na sukromny tzv. rozhodcovsky sud. Ten rozhoduje obvykle do par mesiacov a moze rozhodnut len majetkove spory, ktore mozu pred "statnym" sudom skoncit zmierom oboch stran.

maslenka47
11. mar 2016

@nifido http://www.hurtaj.sk/rozhodcovsky-sud.html

Nuz a nabuce najskor zistovat az potom podpisovat...

cisko39
11. mar 2016

Ja len doplnim ze klienti nir su povinní podpisat takyto suhlas.

mirunkad
11. mar 2016

Nie sú povinní podpísať ale aj napriek podpisu ak by si nebola spokojná s rozhodnutím rozhodcovského súdu môžeš vždy podať podnet aj na klasický súd.

maslenka47
11. mar 2016

@mirunkad nespokojnostou s rozhodnutim rozhodcovskeho sudu nevznika narok na domahanie sa zrusenia rozhodnutia rozhodcovskeho sudu. Toho je mozne sa domahat len za urcitych okolnosti (napr nekale obchodne praktiky) a nespokojnost medzi ne rozhodne nepatri.

mawka
12. mar 2016

@maslenka47 hej, ale nie je problem, klasicke sudy nemaju rpoblem taketo spory prebrat. viem o com hovorim, riesila som par takych osobne. proste som poziadala okresny sud, aby rozhodol on. sak kazdemu je jasne, ze rozhodcovske su jedna ruka s tymi, s ktorymi maju dohody. jasne, ze rozhodcovsky rozhodne nie v prospech spotrebitela.

andreah25
12. mar 2016

Nie je zlé mať tento súhlas podpísaný, pretože akýkoľvek spor s bankou je možné potom riešiť na tomto rozhodcovskom súde, kde sú ľudia, ktorý plne poznajú bankové zákony a teda jednanie vo veci je podstatne rýchlejšie ako na bežnom súde, kde si musí právnik či sudca najskôr naštudovať bankovú problematiku. Riešenie sporov na rozhodcovskom súde je bezplatné, na rozdiel od klasického súdu a členovia rozhodcovského súdu sú nestranní, nestavajú sa na žiadnu zo strán. Voči rozhodnutiu rozhodcovského súdu je možné podať námietky je možné spor posunúť na klasický súd - samozrejme už si to klient potom plne hradí a v prípade prehry, hradí všetky súdne poplatky.

A ja osobne viem o prípade, kedy klient vyhral spor s bankou, kde rozhodcovský súd rozhodol v prospech klienta.