icon

Rozpočet na jedlo

7. jún 2023

Pár dní som si zapisovala, koľko prejeme. Započítala som tam aj drogériu, čistiace, pracie prostriedky, kozmetiku muža. Moju nie, lebo to by dosť dodrbalo priemer :D vyšlo mi, že na deň to vychádza asi 8,50/osoba pokiaľ sa nestravujeme reštauračne. Cize mesačne to vychádza asi 520€. To mi príde ako strašne číslo, ako to máte vy? Počítali ste, koľko miniete na osobu? Mám pocit, že nekupujeme nič extra, snažím sa kupovať v akcii, žiadne bio. Občas si doprajeme nejaké "lepšie potraviny" ako jamon serano šunka, alebo avokádo, losos a aj to v akcii - a to mi ani nepríde ako nejaké vyskakovanie, bežné potraviny väčšiny ľudí v jedalničku. Varím na viac dní, mimo domu sa stravujeme Max tri krát za mesiac a to do toho ani nepočítam. Kde ušetriť? Už som prestala kupovať úplne tie proteínové snacky, ale nijak to nepomohlo, pretože či si dám puding za euro na desiatu, alebo jogurt s ovocím, vyjde to narovnako. Čo také zásadne ste urobili, keď ste chceli ušetriť na jedle?

Strana
z2
autor
7. jún 2023

Urobím tu tabuľku, dám tam každý jeden výdaj a uvidím. Viem, že mám kde ušetriť aj mimo stravy ale bude to také zbieranie centikov z každého rožka a neviem, či to úplne chcem, pretože by som sa dostala do stavu, kedy to života nemám absolútne nic. Ako môžem ušetriť 20€ mesačne, že si nekúpim raz za čas kávu v mojej obľúbenej kaviarni, ale celý život si nedopriať čo mám rada? Môžem sa vzdať v lete dovolenky, alebo neísť na kúpalisko? Ale co je to za život sedieť doma na zadku cele dni? Takže jediné co môžem mimo stravy urobiť je ubrať z každej tejto nepotrebnej položky toľko aby ostal aj vlk sýty aj ovca celá.

autor
7. jún 2023

@stvura my poistky moc neriešime, nemáme ešte deti tak to veľmi neprežívam, ale časom určite aj to pribudne. Aj keď nevidím význam v tom poistiť si každý nezmysel.

peter0123
7. jún 2023

Do 500 sa v pohode zmestím , sme štyria, pár mes dozadu aj do 400. Musím však doplniť, že čo sa dá si dopestujeme sami,

autor
7. jún 2023

@sednaja rozbor som robila, pochutín kupujem úplne minimum. Nepoviem, že vôbec, ale nie je to každý nákup niečo, to vobec. Také tie sladké/slané pečiva nekupujem vôbec, možno dva krát za rok, keď nemám nič iné poruke. Často pečiem doma kysnuté záviny, koláče, torty, robím pomazánky, také tie pultové šaláty ako parížsky, krabi. Baví ma to, môj nákup je z 90% zo základných potravín. Zeleninu kupujeme viac menej len sezónnu, ovocie nekupujeme okrem bobuloveho mrazeného(v akcii) ziadne.

zuzubb007
7. jún 2023

Neusetris na jedle, proste sa to neda, pokym nebudes kupovat 10 kilove vrecia zemiakov a varit na 4 dni a same somariny, strava je zaklad radsej sa kvalitne najem a som spokojna ako kvoli usetrenim 50 euram mesacne jest len cestoviny

h2
7. jún 2023

@vulka Prečo je avokádo somarinka?

lenkahvh
7. jún 2023

takze, ty chces setrit a vychadza ti, ze setrit vies len na jedle, ale aj to len tazko, lebo zas nechces sa stat otrokom pocitania centoviek a kupovaniu 10kg baleni a vareni na tri dni, aby si vo vysledku usetrila 50 eur. Ak tak velmi potrebujes setrit, tak asi si treba zvysit prijem, aby bolo z coho - najst brigadu a z nej odkladat- deti este nemas, takze cas a energiu mas. Lebo chces aj zit, nejak velmi nezgrlit, aj peniaze mat usetrene - cize asi treba viac zarobit, aby si to docielila.

lukbe
7. jún 2023

Sú rôzne aplikácie,sú super,ukážu v percentách,aj v grafoch všetky výdavky,nemusíš si robiť tabuľku. Mas tak super prehľad. My minieme asi 550 na potraviny na mesiac,varím takmer denne pre troch,myslím,že celkom pestro,aj mäso,aj cestoviny či zeleninu,ovocie,jogurty.

sednaja
7. jún 2023

No vidíš, asi si si sama odpovedala na otázku. Zjavne je tvoj partner taký papkáč 😉 Ak už fakt nevieš, čo by si vyradila z jedálnička, tak by som sa tým nestresovala, skrátka tu neušetríš. Ale dala si mi chrobáka do hlavy, skúsim si aj ja urobiť schválne taký rozpočet 😀

drahomirrra
7. jún 2023

Autorka, nijako. Sme 3ja a prejeme takmer tisícku. Proste tam sa nedá: buď budeš fakt šetriť typom, päť kíl syra naraz a mraziť a metrák zemiakov a podobne, alebo nakupovať tak, ako nakupuješ, bez blbostí a pri týchto cenách to iné cenovo nebude. Ešte si na tom celkom dobre, aj je tvoja suma aj s drogérkou. Môj muž tiež neje, ale dovolím si povedať, že hlce za dvoch. Tam neurobíš tiež nič...môžeme poďakovať svokrám 😀 Ja niesom typ, ktorý by doma riešil domáce jogurty, lučiny, šunky a neviem čo. Na to nemám čas a príliš náročnú prácu. To môžem okašľať.

autor
7. jún 2023

@lenkahvh prepáč, ale čo? 🤣 Napisala som, že kupujem v akcii do zásoby a varím na viac dní a ty si si z toho zobrala, že nechcem robiť zásobu a odmietam variť na viac dní. Odpadnem 🤣

autor
7. jún 2023

Jedine čo som napísala, že keď už do tej zásoby nakupujem, tak pri Tom aj premýšľam. To znamená, že nekupim 20 kilo ryže v akcii keď viem, že to bude v akcii o pár týždňov znovu a to 5 kilové balenie mi vydrží niekoľko mesiacov.

rhodesian
7. jún 2023

@lukbe vedela by si mi prosím poradiť názov takejto aplikácie? Rada vyskúšam 😊 lebo na tabuľky v exceli ozaj nemám čas 🤦‍♀️

Autorka my sme 2+2 +3 zvieratká. Na stravu a drogériu v priemere miniem 800-900€. Cez leto menej keďže si veľa dopestujeme.

milanemila
7. jún 2023

Akurat sme sa s muzom bavili kolko asi minieme na potraviny po zdrazovani a vychadza to skoro 1000e, ale je pravda ze sa vobec neobmedzujeme co sa tyka kvality potravin. Muz chodi na obedy v praci to je denne menu tak do 10e, dcera este +100e strava v skolke a ja som na materskej s 2 mesacnym, takze ani do restik teraz skoro vobec nechodime, obcas donaska nejaka. Isli potraviny naozaj dost hore 🤷🏼‍♀️
Minule som aj v dmke nechala 270e a to boli iba veci na pranie, nejake tie ich potraviny, plienky na 2 mesiace, vlhcene utierky, ziadne malovatka a blbosticky 🙈

lenkahvh
7. jún 2023

Tak asi necitas, ako som to ja napisala. Ja som to napisala v dobrom, v zmysle, ako ty:
"Viem, že mám kde ušetriť aj mimo stravy ale bude to také zbieranie centikov z každého rožka a neviem, či to úplne chcem, pretože by som sa dostala do stavu, kedy to života nemám absolútne nic. Ako môžem ušetriť 20€ mesačne, že si nekúpim raz za čas kávu v mojej obľúbenej kaviarni, ale celý život si nedopriať čo mám rada? Môžem sa vzdať v lete dovolenky, alebo neísť na kúpalisko? Ale co je to za život sedieť doma na zadku cele dni"

ten moj koment bol, ze ano takto sa to da, ale ze ci to ty aj naozaj chces? Ze ci nie je lepsie radsej trochu viac zarobit, ako sa trapit pocitanim malinkych poloziek. Ale ty zjavne vies co robit, uz mas vsetky odpovede - pa

pieksamaki
7. jún 2023

ides na ti dobre, zapisovat a rozmyslat, ujo google ma na to system, ale je to vzdy o prioritach, case a kapacite cloveka ako takeho

veltraud
7. jún 2023

My sme dvaja. Potraviny priemerne 100-120e tyzdnovy nakup, aj s cokoladou, aj s pivom a sladenymi napojmi (my guilty pleasure 🙂), dajme priemerne 450e/mesiac. K tomu obedy v praci, tak 150-200 na osobu. Plus restiky a donasky, pocitam tak 200e mesacne. Fuuu, teraz, ked to zratam, tak je to dost :/ setrit primarne nechcem, viem, ze ked bude treba, vieme to dat dost dole...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
akinomel
7. jún 2023

Nechceš vyskúšať apku E bločk? Mne to pomáha kvôli prehľadu a môžem si porovnať výdavky na dennej, týždennej aj mesačnej báze.

autor
7. jún 2023

@akinomel pozriem to, ďakujem.

lily111
7. jún 2023

My sme 2+2 a za maj som si urobila prehlad, kolko sme minuli Lidl, Tesco...cize iba strava a vysla nam rovnaka suma ako Vam 522€ a to sa mi uz zdalo dost, bola som hrdinka, ze mesacne isto neminieme viac ako 450€

rik01lulaka
7. jún 2023

@akinomel hneď som to kukla a hneď ju nainštalovala 👌 uvidíme čo prinesie😁 niečo takéto som potrebovala

vafinka
7. jún 2023

Autorka my sme traja,tresknem mesačne cca 500€,a to frflem ako besna že kurník je to moc ,ale jesť treba čo ti poviem no

zeldia
7. jún 2023

Mne sa nezdá veľa ak na den dospelý človek preje desať eur.

zeldia
7. jún 2023

@evamarek77 k tomu božský ficko s uhrikom obmedzenosť je dar

zeldia
7. jún 2023

@drahomirrra vieš čo tie domáce jogurty nezatracuj. Ja mám jogurtovac za 20e. Mlieko používam 1,5%. Teda presne viem koľko bude tuku v jogurte ktorý vyrobím chcem strážiť kalórie. Nevyrábame odpad plastovými kelimkami. Netaham jogurty z obchodu krabice s mliekom mám vzdy par doma. Ak chcem ochutené pridám domaci dze. Jogurtovac je dobrá vec😉 a mám ho už cez desať rokov.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
lukbe
7. jún 2023

@rhodesian jasné, napr. rýchly rozpočet 🙂

dilino
7. jún 2023

MY tiež dvaja prejeme do mesiaca aj s ovocim a to nefajčime a nepijeme alkohol okolo 500 eur.Na tom sa šetriť neda na jedle ved len polievka a druhe jedlo koľko stoja suroviny teraz na večeru raňajky.Ovocie nejaku tu sladkosť a ja veľa miňam na jogurty bez toho ja nemôžem byť.
To musím mať každý deň aj 2.

Strana
z2