icon

Šetrenie

malybubak
9. okt 2022

Ahojte

Vopred hovorím, že som strašný rozhadzovac peňazí, a na účte idem vždy pred výplatou na nulu. Vždy vyjdem, niekedy s odretymi ušami, ale vyjdem, ale už mi to lezie na nervy, tak som si povedala ze od októbra mením fungovanie.
Ešte podotknem že bývam s manželom, bez deti, vlastný byt bez hypo /po babke - jedine vnúča a ano, viem aké máme stastie/.
S mužom mame dva účty, ale peniaze sú v podstate spoločne, respektíve každý vie co platí a co ma na starosti, teraz riešim skôr ako vyjsť s mojou výplatou na mojom účte.
Takže plat je ako kedy 1200 - 1250 €, a výdavky
- 100 zdravotná starostlivosť mesačne
- 110 investície - fondy atď
- 300 potraviny
- 50 drogéria
- 90 elektrika
- 30 vodné stočné
- 80 benzín
- 30 účet za telefón
- 40 netflix, kávičky
- 50 knihy
A zvyšok sa vždy minie, lebo niečo treba do domácnosti, alebo ideme niekam na výlet, alebo darček niekomu.

Teraz mam plán hneď po výplate poslať 200 eur na bočný účet, a hospodáriť zo zvyškom, tak prosím nejaké zhodnotenie alebo tipy ako sa zmeniť z minaca na zodpovedne hospodáriacu osobu
Dakujem

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@malybubak co Tvoj manzel usetri, to je "jeho"? Tak preco si v uvodnom prispevku pisala, ze peniaze mate spolocne? No, nemate. Ty platis stravu, byvanie, on do spolocneho zivota, podla vsetkeho, investuje asi aj menej ako Ty. Takze to mate divne dohodnute. Co budes robit, ked budes na RD? Ci nebudes?

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@zoro9836 Mne je uplne jedno, ze sa Tebe moj sposob uvazovania nepaci. Nastastie s Tebou nemam spolocne nic, nie este peniaze. Mne sa moj sposob uvazovania paci, spokojny je s nim aj moj manzel a za vyse 20 rokov sme kvoli peniazom ziadnu hadku nemali.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@zoro9836 Tak tu spravnu otazku poloz zakladatelke diskusie. Ja na nu odpovedat nemusim, ja financne problemy nemam.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
alex49
9. okt 2022

peniaze z mužom máte spoločné, preto ich dajte dokopy a z nich odrátajte nutné výdavky a spoločne ušetrené peniaze si spolu užívajte na výlety a kávičky. nie že manžel si svoje ušetrí a robí si s nimi čo chce a tebe neostane nič.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@zoro9836 No, asi nevedia, inak by tu nebola kazdy den diskusia o tom, ako usetrit. A netvrd, ze si si to nevsimol, ked si isto do kazdej takej prispel.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@zoro9836 a venuj svoju pozornost zakladatelke, ta potrebuje poradit, mne su Tvoje rady ukradnute. Pochopil si to?

kristiii
9. okt 2022

@malybubak inak mňa by tiež zaujímali výdavky tvojho muža. Nie čo, ale koľko. Ten fond opráv, internet konkrétne + koľko asi mesačne miniete na tie výlety a pod. Lebo ak potraviny, drogériu, kupuješ len ty + platíš el., vodu..takto napohľad mi to príde dosť nerovnomerne podelené (v tvoj neprospech). Ale nemusí to tak byť, ak miniete na výlety či na zariadenie mesačne stovky eur, lebo toľko sú tvoje paušálne platby, tak je to ok a tebe zostáva len skresať svoje koníčky. A na tu zdravotnú starostlivosť sme sa pýtali, lebo to sa dalo vysvetliť rôzne, fyzio, ak potrebuješ, je jasné, že kresat nebudeš.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
liljana
9. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl @zoro9836 Vy dvaja ste ako manzelia po 20 rokoch, ako sa tu doberate. 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lindous
9. okt 2022

Tak ja sa neobmedzujem sumou, ktorú mám na týždeň, hotovosť nevyberám takmer vôbec... Kde chcem, tak si aj doprajem - napr. ta káva, drink, nechty, Netflix - a stále viem ušetriť, lebo zase iné veci, ktoré pre mňa nie sú až tak podstatné si veľmi dobre rozmyslím či kúpim... Takže len ty sa musíš nastaviť na to, že chceš šetriť - ak sú toto tvoje výdavky, za ktorými si stojíš, na ktoré máš a na ktoré si ochotná minúť peniaze, tak v poriadku, rieš ten zvyšok, kde presne sa to rozkotúla... Odporučím zapisuj si aj tie ostatné výdaje úplne podrobne, nie že "niečo do domácnosti a darčeky" - poznač si to konkrétne a aj s prioritou, či to bolo naozaj také dôležité a zrazu zbadáš čo robiť inak a keď uvidíš nejakú "blbôstku", tak si dobre rozmyslíš či ju fakt potrebuješ 😊

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2022

@liljana no, to by bolo dost na figu manzelstvo. Rozhodne nie podla mojich predstav. Ten pribrzdeny chlap nechape, ze o debatu s nim zaujem nemam, ale uz ma smolu. Uz som mu to napisala snad 3-krat a to by mohlo stacit, cize jemu uz nebudem venovat ziaden prispevok, moze ma oznacit v kazdom jednom😀

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
9. okt 2022

@malybubak vydavky su podla mna v pohode skus dat jeden mesiac hned na zaciatku mimo 150 eur a na tie nesiahaj a potom si tu sumu co mas mimo polatkov rozdel na styri tyzdne a sleduj ako ich minas a uvidis

gumkac19
9. okt 2022

@malybubak stiahni si app a zapisuj si každý jeden výdavok + manžel to isté, až tam uvidíš kde sa míňajú peniaze aj keď teraz to máš pekné rozpísané, no skutočnosť môže byť aj iná
Určite je fajn dávať bokom peniaze hned ako príde výplata

lesana25
9. okt 2022

Tu sa to zase stretlo.. nechápem načo sa tu užívateľky tak zavzdušňujú, sú to tvoje peniaze a mínus ich ako si zvyknutá.
Načo sú ti kávičky, hlavne že ak by si bola mamička tak máš ako prvé nárok ísť na kávičku s kamoskou a chlap doma strážiť 😅 a investovať penize, lebo ma úcte len strácajú hodnotu.. keď to robíš, je to zas blbosť.. trapky všetky do radu
Rozmýšľaš dobre, za mňa je tiež dobre minimálne začať tým že časť peňazí po výplate presunieš a viac sa ich nechytať, potom je taký základ nekupovať polotovary, nechodiť na nákupy hladná, predtym najprv prezrieť zásoby čo sú doma a premyslieť čo to bude.. nesvietit večer v miestnostiach kde nie ste, vypínať kohútik pri myslení v sprche, umývaní zubov… atd

grammarking
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
9. okt 2022

@malybubak inak ja som si až teraz narýchlo zratala, to čo si rozpísala a ak ako tak dobre počítam to je do 900 eur. Čiže ešte okrem toho viac než tri stovky rozflakas? No tak to je ozaj dosť. Ako chápem, že sa pritrafí nejaká oslava, aj oblečenie, obuv treba...ale 300-350 mesačne je fakt veľa. To naozaj minimálne 200 hneď po výplate odlož (najlepšie ak sa ti dá napríklad mame, lebo zo sporiaceho účtu sa dajú veľmi rýchlo presunúť 😁). A už asi chápem, prečo si muž odkladá "svoje". Vlastne to robí asi pre vás, keď ťa pozná. A to nemyslím v zlom

grammarking
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
malybubak
autor
9. okt 2022

Muž zarobí v priemere menej ako ja - tým ze je živnostník sa to nedá úplne povedať ale nejaký priemer vychádza menej ako u mňa.
Fond oprav je 95 plus ročne smeti, net mame za 15 - jediný operátor ktorý tu poskytuje net - plus teda veľa prejazdi, benzín aai 200, plus teda jeho auto je to ktoré používame keď niekam ideme, splátka za auto.
Jeho výdavky na domácnosť alebo na spoločné aktivity sú asi o 100 menej ako moje ale mame to pomerne k platu.
K tým spoločným peniazom - ano to.co mu ostane je jeho, takisto to co mne ostáva je moje vzmysle toho ze mu neoznamujem ze si idem kúpiť nové tenisky na behanie, ale zase keď potrebujeme kúpiť niečo väčšie tak neriešime ze ty si platil naposledy alebo ja som dala viac, proste sa to zabezpečí z hociktorej účtu.
Ja viem ze môj systém nie je ideálny, vo sa dôchodku týka, tam mam 2 a 3 pilier, plus som dúfala ze té fondy dačo spravia, uvidíme, a co sa rd týka, zatiaľ je to bohužiaľ v nedohľadne, ale ak by náhodou, je mi jasné že budeme zosekavat výdavky, plus mame plán ze ja nebudem doma cely cas na rd - nie kvôli financiám, skor nevydržím tak dlho doma, a áno, možno sa to zmení ak sa babo narodí, že nebudem chcieť ísť od neho prec, ale zatiaľ mame ppan ze uvidime koľko bude doma a chceme sa s mužom prestriedat.

grammarking
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
9. okt 2022

@malybubak tak pomer vašich výdavkov je ok, to beriem späť. Tak choď na to proste tak ako máš v pláne. Odlož tých 200 a uvidíš. Alebo začni so stovkou (predsa len idú Vianoce 😃) a postupne, keď zistíš koľko blbostí nepotrebuješ, ti bude jednoduchšie odložiť aj viac. A stiahni si nejaku appku na výdavky, tam si vieš vždy pekne pozrieť a zrekapitulovať, koľko blbostí si nakúpila a nemusela. Ja mám napríklad wallet, ale je ich kopa

grammarking
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Autor odpoveď zmazal